Απαντώ κάπου από την 134 σελίδα και μετά που με ρωτάνε...Έκατσα και διάβασα τις δημοσιεύσεις.
@ antis εκείπου αναφέρεις για κανονισμό πτυχιακής μελέτης από το τμήμα σου, υπάρχουν άλλακαι τμήματα τει που έχουν το «ή» μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Όπως π.χ. και μετην εη εξεταστική που σού είχα στείλει κάποτε. Δηλαδή κάθε Τμήμα έχειδιαφοροποιήσεις.
Oι έκτακτοι καθηγητές δεν φεύγουν σε μία εβδομάδα, αλλά στη μέση ή τέλος εξαμήνου δύναται να φύγουν. Για μάθε ένας με πτυχίο και μάστερ (πλήρη ή ελλιπή προσόντα) πόσα πληρώνεται την ώρα όταν διδάσκειστο ΤΕΙ και ξανασυζητάμε αν αποφασίζει να φύγει, όταν βρει αλλού (πλήρη) εργασία.
@Αλκίμαχος ποιος μίλησε για «ξερή πτυχιακή τύπου ΟΑΕΔ» στα ΤΕΙ? Όταν γράφεται κάτι, δεν πάει το μυαλό μας κατευθείαν στο άαααααλλοάκρο του μηδενισμού. Ανέφερα πολλάκις γιατί ισχυρίζομαι 3,5 έτη σπουδών με ταμαθήματα σε αντιπαραβολή με τα 4,5 ή 5 έτη σπουδών στα Πανεπιστήμια (καιαναφέρω 5, γιατί ξανατονίζω στο πέμπτο γίνονται ή υποχρεωτικής παρακολούθησηςμαθήματα ή μαθήματα μαζί με πτυχιακή, τουλάχιστον στις Γεωπονικές). Δεν έθιξαπουθενά τον τρόπο που γίνεται μία πρακτική.
Αν θες ανέλυσε λίγο τι έχεις στο μυαλό σου εκεί που λες «Πολλές σχολές ομοιάζουν μεταξύ τους στηνονομασία αλλά ο προσανατολισμός και το αντικείμενο τους είναι εντελώςδιαφορετικό. Το πρόβλημα είναι πως ο καθένας θέλει να μπαίνει στα λημέρια τουάλλου» αυτό πως γίνεται (μοιάζουν στην ονομασία, αλλά διαφέρει τοαντικείμενο και προσανατολισμός). Ανέφερε αν θες και παράδειγμα.
@ paterasyp (καιλίγο @civilara)
Αναφέρω τα παρακάτω (και άρα στα υπόλοιπα που ανέφερεςσημαίνει ότι συμφωνώ).
Εκεί που αναφέρεις περί «φανατισμού» από unis προς ΤΕΙκαταλαβαίνω ότι εννοείς γενικόλογα «unis>TEI». Θα ισχυριστώ από την πλευρά μουκάπως άστοχο το χαρακτηρισμό «φανατισμό». Ωστόσο, μεταξύ σχολών unis και ΤΕΙ τουίδιου κλάδου θα παραμείνω στο unis>TEI με τα επιχειρήματα που έχω αναφέρει(π.χ. σε «πακέτο ακαδημαϊκής γνώσης», σε «μέσο επίπεδο φοιτητών» και ό,τι αυτόσυνεπάγεται για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και σε «ΕΔ» που ισχύουν σήμερα).
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο στη φράση σου «έχουνδημιουργήσει ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο σχολών που αντανακλά στις προτιμήσειςτων υποψηφίων και κατά συνέπεια στις βάσεις» (οφθαλμοφανές γαρ για τουςπερισσότερους θαρρώ), αλλά ανέλυσε λίγο το «σε μεγάλο βαθμό σε αναντιστοιχία μετην αξία των σχολών». Αν σκέφτεσαι π.χ. σχολές διαφορετικού αντικειμένου μεταξύτους δεν έχει νόημα εκτός του ότι «αξία απλού και μόνου πτυχίου στο να βρωεργασία» (π.χ. «αξία» σχολών δασκάλων στο «χρημαστιστήριο)...
Περί αναλγησίας στην Παιδεία έχει καυστηριαστεί και απότην πλευρά μου. Θέμα είναι και το πως θα προσαρμοστούμε. Παράδειγμα: με βρίσκειαντίθετο από όλες τις πλευρές η 3ετία στο πρώτο πτυχίο!
Στο εξωτερικό με τα 300 ects με το ΔΔ δεν υφίστανται θεσμικά τετράγωναλογικής, γιατί παίζουν πολλά στη μέση και ανάλογα «ζυγιάζονται» από τουςαρμοδίους. Ένα απλό παράδειγμα που σού ανέφερα είναι το αντικείμενο της ΔΔ καιαυτό βάσει του επιστημονικού υποβάθρου σου. Όταν πας για ΔΔ δεν μετράει μόνο τοπτυχίο σου ξερά, αλλά «φάκελος προσόντων»!
Περί ΕΔ και γεωπονικών και κατατακτήριες, όχι δεν ισχύουνόπως τα εννοείς. Συνεχίζεις το ίδιο λάθος (μείξη κατευθύνσεων ΕΝΟΣ τμήματος μετα ΠΟΛΛΑ τμήματα). Δεν ξέρω, εμένα μού φαίνεται περισσότερο από προφανές καιαπορώ που συνεχίζουμε να το συζητάμε. Θα μιλήσω και με την ακαδημαϊκή οργάνωσητώρα σε ηλικιακά μεγαλύτερο: ανακατεύεις λοιπόν το «σχολή» του ΕΜΠ (μάλλον«ιστορικό κατάλοιπο» από Ιατρική μεριά) με το «Τμήμα» του ΓΠΑ. Ωστόσο αυτό(σχολή ΕΜΠ-Τμήμα ΓΠΑ) είναι ίδιο ακαδημαϊκά στην περίπτωσή μας! Το «σχολή» στοΕΚΠΑ (π.χ. φυσικομαθηματική σχολή) έχει διαφορετική ακαδημαϊκή υπόσταση (πολλάΤμήματα) με το ΕΜΠ (σχολή=1 Τμήμα) και αυτό αντανακλά στα ΕΔ.
Βάσει των ανωτέρω, ξαναλέω λοιπόν ότι συγκρίνεις τιςκατεθύνσεις ΕΝΟΣ Τμήματος (του ΠΜ) με τα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (του ΓΠΑ) σεσυνδυασμό με τα ΕΔ. Διαφορετικά: Ο ΠΜ έχει 3 κατευθύνσεις. Και ο ΑΦΠ&ΓΜέχει 3 κατευθύνσεις (έδαφος, νερά, γ. μηχανολογία)! Ο ΠΜ όταν τελειώσει έχειόλων των κατευθύνσεων τα ΕΔ. Το ΙΔΙΟ και ο ΑΦΠ&ΓΜ! Τώρα κατανοητό?
Τα Τμήματα του ΓΠΑ είναι ετερόκλιτα μεταξύ τους, αλλά υπότης γεωπονικής ομπρέλας, και φυσικά στην αγορά εργασίας αυτό διαφαίνεται πλέον.Μάλιστα, στο παρελθόν είχε καυτηριασθεί αρνητικά το «κατάλοιπο» του «γενικούγεωπόνου», μιας και οι επιμέρους γεωπονικές επιστήμες έχουν προχωρήσει πλέονεπιστημονικά.
Πάμε τώρα ένας Γεωπόνος-ΑΦΠ&ΓΜ και ένας Μηχανικός-ΠΜαντιστρέφοντας το ερώτημα περί κατατακτηρίων: Όταν πάνε σε άλλο Τμήμα/Σχολή(π.χ. ΕΦΠ ΓΠΑ ο πρώτος και ΜηχΜηχ ο δεύτερος που είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑΤμήματα/Σχολές), σε ποιο εξάμηνο θα πάνε? Επίσης, έχει ο ΠΜ τα ΕΔ τουΜηχΜηχ??????????
Σχετικά με τα ΕΔ των Γεωπόνων, υπάρχουν περιπτώσεις που«πας παντού», υπάρχουν και περιπτώσεις που «πας ανάλογα με το τμήμα». Δεν είναιπάντα άσπρο-μαύρο. Σε ρώτησε ο vimkam18 για το ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων. Αυτό που απαντάςείναι εν μέρη σωστό. Από τη μία έχεις όλα τα ΕΔ γεωπόνου, αλλά υπάρχουν καιφορείς που διαφέρει και θα πουν Γεωπόνος τάδε τμήματος. Δηλαδή στον ΕΦΕΤπροκήρυξη για τον ΑΦΠ&ΓΜ δεν έχω δει.
Ο civilaraκαυτηριάζει το «ενιαίο πτυχίο» υπό το πρίσμα μόνο του ΠΜ (και όχι όπως είναιστο Γεωπόνος μεταξύ των Τμημάτων του, σαν να λέμε υπό το πρίσμα του Μηχανικούγενικόλογα). Αυτό που αναφέρει με βρίσκει αντίθετο ακαδημαϊκά. Δεν κάνειςτέτοιο κατακερματισμό των κατευθύνσεων τόσο εύκολα. Εργασιακά (ΕΔ που λέμε)μπορεί να γίνει, αν ο φορέας ξέρει τι του γίνεται. Στο χώρο των Γεωπόνων τογνωρίζω... λέει Γεωπόνο Τμήματος ΕΦΠ και κατεύθυνσης π.χ. Φυτοπροστασίας (γιατίέχει αυτό ο εξειδικευμένο αντικείμενο εργασίας). Δεν του λέει κανένας όχι ή«έρχομαι και εγώ λόγω του ενιαίου πτυχίου)! Αντίστοιχα, επειδή ο paterasyp ερώτησε, η γεωπονική ΑΠΘ είναι σχολή μέσα στο uni ΑΠΘ. Εκεί το ΕΦΠΓΠΑ αντιστοιχεί σε 3 «κατευθύνσεις» (στο μηχανογραφικό ένα). Επειδή είθιστε οιπροκηρύξεις να είναι βάσει της ακαδημαϊκής οργάνωσης του ΓΠΑ, όταν δενδηλώνεται το «Τμήμα» ξεκάθαρα υποβάλλεται και αναλυτική βαθμολογία για ναδείξεις τη συνάφεια. Το αυτό γίνεται και με τους πτυχιούχους γεωπονικών σχολώντου εξωτερικού.
Ακόμα ένα παράδειγμα: η Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ(ακολουθεί το μοντέλο ΑΠΘ) έχει ισοτιμηθεί από τα φωστήρια του ΥΠΕΠΘ μόνο με τοαγροτικής οικονομίας & ανάπτυξης (αυτά βάσει τίτλων βλακωδώς), παρόλο πουστο τμήμα του ΔΠΘ έχει γεωργοοικονομία ΑΛΛΑ ΚΑΙ φυτά και τρόφιμα (παλιά το είχανκιόλας μόνο 5ο πεδίο και από οικονομικά τα παιδιά καταλήγανε νακάνουν φυσικοχημειοβιολογίες)!
Δηλαδή οι ακαδημαϊκές υποστάσεις των Ιδρυμάτων δεν είναιπαντού ίδιες, αλλά βρίσκεται άκρη για τα ΕΔ.
Τώρα γιατί το 50% των φοιτητών του ΓΠΑ την εγκαταλείπουν,οι λόγοι είναι πολλοί και μάλλον προφανείς στους περισσοτέρους. Περί δυσκολιώνμεταξύ Τμημάτων πολλά λέγονται.
Περί ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ που ανέφερα περί 3ετίας, αυτό εννοούσαπου λες. Στην ιστορία με τα εξάμηνα, αυτό το «τσούκου-τσούκου»έχω καυτηριάσεικαι στο παρελθόν εδώ, γιατί δείχνει ότι ποτέ δεν είχαμε αποφασίσει πραγματικάγια την υπόσταση των ΤΕΙ ακαδημαϊκά και εργασιακά. Και όταν έγιναν ΤΕΙ το 1982με πρόβλεψη των ΕΔ τους εντός 6 μηνών μετά την αποφοίτηση... είδαμε τι έγινε.Δηλαδή, όλα αυτά έπρεπε να γίνουν εξαρχής!
Περί Μπολώνια, όχι το Σύνταγμα παραμένει και το κάθεκράτος-μέλος έχει δικαίωμα να κινηθεί όπως νομίζει καλύτερα (δεν είμαι Νομικός,αλλά αυτό έχω καταλάβει: δεν πρόκειται για legislation, αλλά για directive). Σωστά? Θασυμφωνήσω όμως, ότι οι επιταγές Bologne, Prague, Lisbon κ.λ.π. ήρθαν να μας μπουρδουκλώσουνπερισσοτερο στα «μεσοβέζικα» μαγειρέματά μας κα στην παιδεία. Και τα ΤΕΙ έγιναν«κάποια στιγμή απλά τριτοβάθμια» (και ανώτατα θα συμπληρώσω), που αναφέρεις,γιατί πληρώναμε πρόστιμα. Δεν έγινε και αυτό δηλαδή με σχεδιασμό!
Για το fyticumforum πτυχιούχοι ή φοιτητές δεν αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση... οιαπόψεις μου επί αυτού του θέματος παραμένουν.
Αυτό με το «διπλωματούχοι» και το «διπλωματική» πουαναφέρεις δεν το ήξερα και εγώ, ότι τα έχουν κάνει έτσι στους Μηχανικούς. ΤοΤΕΕ πού κολλάει εδώ? Μια απάντηση που έχω αναφέρει (δική μου σκέψη όμως) είναιότι ή από πολυτεχνείο ή από ΤΕΙ αναφέρουν «μηχανικός» (συν όλα τα υπόλοιπαστοιχεία προσδιορισμού) και έτσι για να μην μπερδεύονται έβαλαν τα«διπλωματούχος» και «πτυχιούχος». Στα γεωπονικά δεν υφίσταται αυτό, αφού το«Γεωπόνος» είναι μόνο από unis.
Για τα σχόλια στη σελ. 136 δεν με βρίσκεις γενικά αντίθετο, εκτός από τοότι δεν είναι πάντα σωστό να «μετράμε» τις επιστήμες βάσει ευκαιριών γιαεργασία. Όλα πρέπει να υπάρχουν, ΑΛΛΑ με προσοχή πόσα για το καθένα και πόσουςβάζουμε κάθε χρόνο.
Επιπλέον, οι συγκρίσεις ΤΕΙ ιστορίας 40 ετών με ταΠανεπιστήμια του 9-10 δεν υφίστανται, γιατί είναι διαφορετικού κλάδου. Αντιλαμβάνομαι πως το λες (δηλαδή πως τα βλέπει ο υποψήφιος φοιτητής), αλλά δενείναι μόνο αυτή η πλευτά για μία κοινωνία. Αλλά θα συμφωνίσω ειδικά για τανεοϊδρυθέντα και πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ότι έγιναν στο άρπα-κόλλα (αυτό με τοσχέδιο που ανέφρα και πριν και δεν υπάρχει) ειδικότερα με διφορούμενους τίτλουςκαι ουσιαστικά αντικείμενο για (ειδικευμένο) μεταπτυχιακό (σαν αυτές που λεςστη σελ. 137).
Προσωπικά (το ξανατονίζω) τα ΤΕΙ δεν τα υποβαθμίζω, όταντα ομοειδούς κλάδου συγκρίνονται με τα unis. Μια χαρά επιτελούν το σκοπό, για τονοποίο ιδρύθηκαν.
@Αλκίμαχος περί Οινολογίας (της πλάκας τμήμα στο χώρο τωνΤΕΙ): άστοχο παράδειγμα... Και το Ιχθυοκαλλιέργειας περί ειδίκευσης, επίσης.Αλλά αυτό αναφέρθηκε και πριν. Στα ΤΕΙ μία ειδικότητα. Αν αυτό δεν είναι σωστό,αλλάζουμε λογική τότε τελείως και πάμε σε άλλη βάση. Για ξανασκέψου το.
@ paterasypσχετικά με την 5ετία που αναφέρεις (σελ. 138), ότι πρέπει να λυθούν, βάσειλοιπόν του ότι αποφασίσαμε να έχουμε masters στην ίδια ειδικότητα, συμφωνώ!
Τώρα για το τμήμα Μηχανικών (της Χίου) που εγγράφεται στοΟΕΕ (αυτά με το διφορούμενο τίτλο) à δεν είναι μηχανικοί, αλλά οικονομολόγοι μιλώνταςεργασιακά (παρόλο που ο τίτλος αναφέρει άλλα).
Ακόμα μία ερώτηση (που δεν ξέρω, απορία, ίσως «αλλαγή»χροιάς των όρων στο χρόνο): τμήμα μηχανικών επιστήμης υλικών. Στον τίτλο καιμηχανικών και επιστήμης! Γίνεται? Αυτό υφίσταται στο εξωτερικό?
@αλκίμαχος που ρωτάς για τμήματα γεωπονίας σε unis και τει (σελ140): αρχικά το «γεωπόνος» δεν είναι όπως νομίζουν οι περισσότεροι μόνο φυτά. είναιφυτά, ζώα, οικονομία, βιοτεχνολογία, τρόφιμα, φυσικοί πόροι & γεωργικήμηχανική. στο τει υφίσταται σχολή (antis 1402: υπάρχει) και λέγεται σχολή τεχνολόγωνγεωπονίας (ΣΤΕΓ). Η ακαδημαϊκή διαφορά τους (δεν λέω τώρα και για ΕΔ εδώ για ναμην έχουμε άλλα) είναι ότι στο πανεπιστήμιο θα μάθεις όοοοολες τις «συναφείςειδικότητες», ενώ στο τει μία. Παράδειγμα: στο επιστήμης φυτικής παραγωγής ΓΠΑ(πανεπιστήμιο) μαθαίνεις «5 κατευθύνσεις» και στο τέλος εξειδικεύσαι περαιτέρωσε μία. Στο χώρο των τει αντιστοιχεί στα φυτικής παραγωγής, θερμοκήπια, ανθοκομίας,βιολογική γεωργία. Στη ζωική παραγωγή ΓΠΑ κάνεις όλα τα ζώα και ψάρια, στο τει άλλοζπ άλλο ψάρια κ.λ.π..
Ο paterasyp αναφέρει καπάκι το «τομέων», που ανέφερα ότι ισχύει βάσει τουΠΔ344/2000, αλλά στην αγορά εργασίας δεν είναι πάντα έτσι, γιατί τα «τμήματα» είναιετερόκλιτα μεταξύ τους. Υπάρχουν εργασίες (π.χ. γραφείο νομαρχίας) πο θα ζητηθείγεωπόνος γενικά, υπάρχει εργασία (π.χ. λογιστήριο γεωργικού συνεταιρισμού) που όσοκαι να το θέλω εγώ του ΕΦΠ δεν θα με πάρουν, αλλά θα πάρουν αγροτικής οικονομίας.Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο αν έχεις και μάστερ και διδακτορικά (περιορίζομαιστο πτυχίο μόνο προς το παρόν).
Αντίστοιχα στα ΤΕΙ θα πάρεις τα δικαιώματα του ΤΕΙ πουτελείωσες, ΑΛΛΑ υφίστανται και χώροι που έχεις ΕΔ γενικά ως Τεχνολόγος Γεωπονίας,π.χ. άδεια πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων για φυτά ακόμα και αν τελείωσεςζωική παραγωγή.
@antis &paterasyp γιατη σχολή της Λήμνου ακόμα δεν έχει αποφοίτους νομίζω. Αν και το ακαδημαϊκό κομμάτιείναι ~90 τρόφιμα και ~10 διατροφή, η σχολή είναι 4ετής και το γεωτεε στουςγεωπόνους ορίζει 5ετία. Μάλλον διαγτροφολόγους το κόβω να χαρακτηριστούνεργασιακά, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Τα ΕΔ ωραία και άγια αναφέρονται στην ΕΚ, αλλάάμα λέει π.χ. Γεωπόνος-Τροφίμων και αυτός όχι Γεωτεε δεν μπορεί να λάβει μέρος στηνπροκήρυξη.
Τρόφιμα σε Unis έχουν τα γεωπονικά Αθήνα, Θεσσαλονίκης,Ορεστιάδας. Περί Τεχνολογίας Τροφίμων στα ΤΕΙ υφίστανται ακαδημαϊκά τρειςπεριπτώσεις. Σε Αθήνα και Σαλόνικα είναι ΣΤΕ-Δ, Καρδίτσα ανεξάρτητο, Καλαμάτασε ΣΤΕΓ.
@paterasyp δεςγια ΕΔ γεωπόνων που ανέφερα παραπάνω και το ξανασυζητάμε.
Τελευταία τσέκαρα και την εξωτερική αξιολόγηση ενόςΤμήματος από τον κλάδο μου. Άριστο και αυτό. Ερώτηση γενική και (πλέον) απορίαμου: έχει βγει τελικά κάποιο Τμήμα στην ΑΔΙΠ όχι πολύ καλό/άριστο? Σε οποιοδήποτε κλάδο, που τυγχάνει να έχετε δει?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.