
18-09-12

23:30
Στο θέμα των κατακτηρίων που κάνει το ΓΠΑ στο 7ο εξάμηνο , συνεχίζω να σου λέω ότι είναι γελοίο , γιατί δεν κάνουν το ίδιο τα πολυτεχνεία γιά τις ροές τους . Δηλαδή ένας ΠΜ που τελειώνει δομοστατικός , έχει όλα τα δικαιώματα του ΠΜ και δεν κάνει κατατακτήριες γιά να πάρουν του συγκοινωνιακού , η του γεωτεχνικού η κάποιας άλλης κατεύθυνσης .Αυτά προς το παρόν .
Συμφωνώ απολύτως. Εγώ είμαι υπέρ της διάσπασης του ενιαίου διπλώματος και τα επαγγελματικά δικαιώματα να είναι ανάλογα των σπουδών, καθώς ακόμα και 2 μηχανικοί που αποφοίτησαν από το ίδιο τμήμα έχουν το 1/4 με 1/3 των σπουδών τους διαφορετικό. Γιατί λοιπόν να μην έχουν και αντίστοιχες διαφορές στα επαγγελματικά τους δικαιώματα;
Εμένα η άποψη μου είναι κάθε τομέας από κάθε τμήμα πολυτεχνικής σχολής πανεπιστημίου ή πολυτεχνείου να γίνει ανεξάρτητος με 4ετές πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών.
Κάτι που ξέρω από πρώτο χέρι. Για παράδειγμα εγώ ήθελα να περάσω περισσότερα μαθήματα από όσα απαιτούνται για τη λήψη διπλώματος. Για την ακρίβεια ήθελα να ολοκληρώσω και τον κατασκευαστικό και τον γεωτεχνικό τομέα στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (αυτό σημαίνει επιπλέον 16 εξαμηνιαία μαθήματα από όσα απαιτούνται για τη λήψη διπλώματος) κι ας έκανα 3 εξάμηνα παραπάνω και δήλωσα ρητώς ότι δεν θα διεκδικούσα δωρεάν συγγράμματα για τα επιπλέον μαθήματα. Φυσικά και ΔΕΝ θα είχα περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά ήθελα να αναγράφονται τα μαθήματα αυτά στο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας. ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΑΝΕ! Γιατί το ΔΣ του τμήματος έχει βάλει ρήτρα ότι ο μέγιστος αριθμός υπεράριθμων μαθημάτων από εκείνα που απαιτούνται για τη λήψη διπλώματος είναι 2. Μου πέρασε από το μυαλό η ιδέα να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και να ζητήσω να μπω στο 7ο εξάμηνο για να διαλέξω τον γεωτεχνικό τομέα. Ακούγεται κάπως χαζό αλλά ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ και όχι μόνο στο ΕΜΠ αλλά σε κανένα πανεπιστήμιο και γενικά ισχύει για κάθε ειδικότητα. Δηλαδή για παράδειγμα ένας Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών που έχει επιλέξει τον κατασκευαστκό τομέα δεν μπορεί να δώσει κατατακτήριες εξετάσεις σε κανένα τμήμα/σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών πανεπιστημίου/πολυτεχνείου για να πάρει άλλον τομέα.
Γενικά τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν τεχνοκρατικά/γραφειοκρατικά και θέτουν φραγμούς στη γνώση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.