Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες στα μαθήματα των Μηχανικών, γιατί απλά δεν είμαι μηχανικός και δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομερειες εκ των έσω. Αν περιοριστώ στον κλάδο μου, έτη σπουδών, σύνολο μαθημάτων, ποιότητα μαθήματος μεταξύ Πανεπιστημίου και ΤΕΙ της ίδιας ειδικότητας απέχει μέρα με τη νύχτα. Και δεν το βγάζω από το μυαλό μου, απλά τυγχάνει να έχω παρευρεθεί και στα δύο.
Αν το πάμε με νούμερα (5ετές πρόγραμμα): 59 θεωρίες+49 εργαστήρια+4μηνη πρακτική+πτυχιακή+σεμιναριακού τύπου μαθήματα. Τα ΤΕΙ, αντίστοιχα, έχουν τα 2/3 σε αριθμό και σε ποιότητα πάνω από το 50% κάτω (μπορώ και με μαθήματα να σας το αναλύσω, αλλά θα ζαλιστείτε).
Εκεί που αναφέρει ο dean32 για απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα νομίζω δεν είστε καλά πληροφορημένοι. Έχω παραδείγματα στον κλάδο μου, αλλά και στους Μηχανικούς γνωρίζω ότι για να γίνεις π.χ. Ενεργειακός Επιθεωρητής (της μοδός) πρέπει να έχεις 10ετή προϋπηρεσία ή για να αναλαμβάνεις Μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (aka εγγραφή στο μητρώο ΥΠΕΧΩΔΕ) πρέπει να έχουν περάσει 4 χρόνια από τη λήψη πτυχίου ή εργολήπτης 3 και πακέτο παρακολούθηση ειδικού σεμιναρίου. Και ακόμα στους Οικονομολόγους, για να μπορείς να υπογράφεις οικονομικές μελέτες σε βιβλία Α κατηγορίας πρέπει να έχεις χρόνια πρϋπηρεσίας. Και σε άλλους κλάδους ανάλογα παραδείγματα...
Εκεί που αναφέρει ο Αλκίμαχος για την έρευνα των Ιδρυμάτων τους δύο λόγους, έτσι εκφρασμένοι γενικόλογα δεν διαφωνώ. Έτσι είναι τα πράγματα. Αλλά αυτός ο αντίκτυπος είναι πολύ πιο έντονος στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και Υπ. Διδάκτορες που ασχολούνται ενεργά με την έρευνα, ενώ τον προπτυχιακό φοιτητή αφορά σε πάρα πολύ μικρό βαθμό( αν θέλετε ψήγμα αυτής θα λάβει στην πτυχιακή μελέτη και αν).
Ωστόσο, γενικόλογα μιλώντας επί τούτου, τα Πανεπιστήμια ανέκαθεν πραγματοποιούν περισσότερη έρευνα από ΤΕΙ. Το γιατί βασίζετε σε πολλούς λόγους (θα βγω off topic). Ωστόσο, ξανατονίζω ότι η έρευνα που γίνεται σε ένα Ίδρυμα δεν έχει καμία σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπτυχιακών φοιτητών (και πιστεύω λανθασμένα ξανααναφέρεται στο 2ο λόγο).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.