Καλησπέρα. Πριν από μερικούς μήνες είχα δημοσιεύσει ένα θέμα όπου μίλαγα περί Πανελλαδικών για δεύτερη φορά εφόσον την πρώτη υπήρχε μέγιστη αδιαφορία και δεν κατάφερα να εισαχθώ σε κάποια σχολή. Δυστυχώς δεν θα δώσω φέτος για προσωπικούς λόγους που το κατέστησαν ανέφικτο και έτσι θέλω να στοχεύσω σοβαρά για τις Πανελλαδικές του 2024.
Το θέμα όμως είναι πως λογικά θα βρίσκομαι σε μια μεταδευτεροβάθμια σχολή μακριά από την πόλη μου από τον Σεπτέμβριο και μετά και έτσι το φροντιστήριο δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον λόγω βεβαρυμένου προγράμματος. Θέλω να δώσω από Θεωρητική κατεύθυνση και στοχεύω για σχολές με 9.000-10.000 μόρια οι οποίες μου κινούν το ενδιαφέρον (φυσικά θα προσπαθήσω να γράψω όσο το δυνατόν περισσότερα γίνεται και όχι μόνο 9 ή 10 χιλιάδες). Η ερώτηση μου είναι η εξής: πόσο δυνατό είναι αυτό χωρίς φροντιστήριο με 3-4 ώρες διάβασμα τη μέρα και με αρκετά κενά στα Αρχαία; Επίσης είχα δώσει Κοινωνιολογία το 2021 οπότε δεν γνωρίζω από Λατινικά. Αν είναι εφικτό, υπάρχουν κάποια βοηθήματα που μπορείτε να μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Κάνω ένα copy paste με αυτά που είχα γράψει και παλιότερα. Είναι δύσκολο εγχείρημα όντως, αλλά όχι ακατόρθωτο. Βέβαια, αλλιώς είναι να έχεις κάποιον/α δίπλα σου με εμπειρία, ο οποίος σου επισημαίνει τα λάθη και αλλιώς να διαβάζεις μόνος/η σου. Σε περίπτωση που δεν θες να επιβαρύνεις του γονείς σου, μπορείς να ψαχτείς εναλλακτικά και δωρεάν (αν βρίσκεσαι σε μεγάλη πόλη). Στη Θεσσαλονίκη π.χ. υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, οι οποίοι λειτουργούν και σαν φροντιστήρια. Το παλιό micropolis και πλέον respiro είχε εθελοντές που έκανε φροντιστήριο παλιά, λογικά θα κάνουν ακόμα. Το ίδιο και η ετεροτροπία. Στο κατηχητικό της γειτονιάς μου γίνονταν μαθήματα παλιά, πιθανολογώ και σήμερα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα ρωτώντας και 4-5 εκκλησίες. Αν υπάρχουν αυτές οι επιλογές στην Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν οι 10πλάσιες στην Αθήνα. Παλιά υπήρχε κοινωνικό φροντιστήριο στην Πάτρα απ' τον Δήμο.
Το να θες να πιάσεις 10-11 είναι καλό, μπορείς να το πιάσεις σχετικά εύκολα και μονος. Βέβαια, τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά πιο δύσκολα σε σχέση με πριν λίγα χρόνια. Μέχρι το 18', για να πιάσεις 12/12 απ το γνωστό στα αρχαία, ήταν σχετικά "εύκολο". Χρειαζόταν να είσαι επιμελής. Εισαγωγή, μετάφραση και γειά σας, το λιγότερο 12 και απο κει και πέρα και ό,τι πιάσεις απ' το άγνωστο. Τώρα, όπως είδες δυσκόλεψαν. Πιάνει 10 το γνωστό και δεν απαιτεί μόνο μετάφραση και εισαγωγή. Πρέπει να ξες "τι θέλει να πει ο ποιητής + ασκήσεις που εύκολα θεωρούνται και ασκήσεις απ' το άγνωστο. Διπλάσιο δηλαδή διάβασμα και ακόμη και έτσι, δύσκολα πιάνεις 10/10. Λατινικά παλιά ήταν 22 τα κείμενα, πλέον 35 + εισαγωγή. Έκθεση επίσης τεράστιες αλλαγές. Μόνο η περίληψη και η έκθεση μειναν ίδια (πιανουν λιγο λιγοτερο στην βαθμολογια), όλο το ενδιάμεσο έχει αλλάξει. Αν δεν πρόλαβες κειμενικους δεικτες και τετοιο τυπο ασκήσεων, μια προπονηση θα την χρειαστεις. Ιστορία όπως βλέπω το χεις. Δεν χρειάζεσαι κάτι εκει.
Τα χουν κάνει έτσι τα πράγματα που έχουν κάνει τα φροντιστήρια/ιδιαίτερα ακόμη πιο απαραίτητα. + οτι αυτή η ύλη δεν βγαίνει με την καμία σε 8-9 μήνες. Ξεφτιλισμένοι...Ενιγουει, το χεις. Απλα αν βρεις ενα ατομο να σου δωσει εστω καποιες κατευθυντήριες γραμμές, οι δουλειά θα γίνει ακομη πιο ευκολα. Ακομη κι αν την πατησεις σε ενα μαθημα, τα 10.000-11.000 μπορεις να τα πιασεις ευκολα. Π.χ. καποιος που γραφει 14-14-11-5, πιανει εκει γύρω, 10-11 χιλιάδες μόρια. Ακόμη κι αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι απ' τα παραπάνω που λεω στην αρχή, ζήτα απο κανα φίλο/φίλη, ξαδέρφια, συμβουλες-σημειωσεις απ τα δικα τους φροντιστηρια, να δεις την "φορμα". Αν το επιχειρήσεις, ακόμη και μόνος, μπορείς. Αυτό είναι σιγουρο.