kristy314
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
natasoula...
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
venividivici43946
Διάσημο μέλος
1. Η πληροφόρησή μου λέει ότι στο εξωτερικό, τουλάχιστον όσοι ακολουθούν σπουδές τύπου ενιαίου λυκείου και πάνω μαθαίνουν αρχαία ελληνικά.Στ' αλήθεια πιστεύεις ότι έξω σκοτώνονται για θέσεις σε φροντιστήρια ελληνικών; They don't give a CRAP man, not even the slightest thought about it, είτε γιατί όπως λες η γλώσσα είναι δύσκολη και γραμματικά έξω από τη διαδεδομένη αγγλική είτε γιατί απλά δεν τους εμπνέει. Πού το συμφέρον της ελληνικής και για ποια χειραγώγηση μιλάμε; Χειραγώγηση ενός ΗΔΗ χειραγωγημένου κόσμου; Ξύπνα, ξεκόλλα, δεν ξέρω τι πάντως μη φτιάχνεις δικές σου ιστορίες. Δε θέλουν να μάθουν ελληνικά γιατί δε ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ να μάθουν ελληνικά, όχι γιατί ξαφνικά απέκτησες την περιούσια γλώσσα του πλανήτη.
Γιατί ποιος είπε ότι εγώ είμαι υπόδειγμα παιδείας και μόρφωσης; Το διάβασες πουθενά σε μήνυμά μου ή μήπως ήρθα να συνδέσω την αλλαγή που ανέφερα με όσα είπα; The fuck?
Για να δω, προσπαθείς να συνδέσεις πράγματα χωρίς στ' αλήθεια να τα συνδέεις. Η παιδεία, η γλώσσα και οι αλλαγές έχουν όντως σημείο τομής αλλά δεν το βλέπω στο μήνυμά σου. So let me explain my thoughs a bit.
Καταρχάς θεωρώ αυτονόητο πως μπορούμε να διαχωρίσουμε την πνευματική καλλιέργεια ενός ατόμου με τις γνώσεις που κουβαλάει στο κεφάλι του. Ενώ μιλάμε για πράγματα που ίσως συνδέονται, με την πρώτη μάλλον να εξαρτάται από τη μόρφωση, αλλαγές δεν επέρχονται απλά επειδή κάποιος είναι καλλιεργημένος. Και σε περασμένες περιόδους σκοταδισμού υπήρχαν καλλιεργημένα άτομα και δεν αμφιβάλλω πως χειρίζονταν τη γλώσσα καλύτερα από οποιονδήποτε. Όμως αν η παιδεία που έχω λάβει δε μου επιτρέπει να δω τα πράγματα ανοιχτά, χωρίς σταθερές και περιορισμούς, οι αλλαγές στις οποίες θα συνεισφέρω στη ζωή μου θα είναι ελάχιστες, αν υπάρχουν κιόλας.
Το point είναι πως η παιδεία ως μέσο αλλαγής δεν δικαιολογεί την άριστη γνώση της γλώσσας ΚΑΙ την εμμονή στη μορφή που έτυχε να διδαχθώ. Η γλώσσα εντάσσεται στο ευρύ πλαίσιο της παιδείας ΧΩΡΙΣ όμως αυτό να σημαίνει πως δε μπορώ να την αλλάξω. Η εκπαίδευσή μου απλά θα μου δώσει τα εφόδια για να το κάνω.
In other news, η μίξη αγγλικών κι ελληνικών γίνεται επειδή ΜΠΟΡΩ. Anything else?
2. Η ιστορική αναδρομή αποδεικνύει ότι ανέκαθεν οι αλλαγές δρομολογήθηκαν από τους μορφωμένους που είχαν άριστο χειρισμό της γλώσσας τους και ίσως κάποιων ξένων γλωσσών και στη συνέχεια επηρέασαν τον απλό λαό. Το πιο απλό παράδειγμα η Γαλλική Επανάσταση. Σύμφωνα με το σκεπτικό σου το μπακαλόπαιδο μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας.
Όσο για τη μίξη, αφού σε ευχαριστεί εσένα πόσως με ενδιαφέρει. Όμως σύμφωνα με το σαβουάρ βιβρ πρέπει να αποφεύγεται καθώς οπτικά και ακουστικά χτυπάει άσχημα και το συνηθίζουν οι ημιμαθείς που θέλουν να δείξουν ότι είναι καποιοι.
Τα ιταλικά δεν έχουν τόσο μεγάλη συνάφεια με τα λατινικά, όσο τα νέα με τα αρχαία ελληνικά. Δεύτερον επειδή το ανέφερες κάπου αλλού. Το λατινικό αλφάβητο είναι ελληνικό αλφάβητο που το χρησιμοποιούσαν οι Χαλκιδείς άποικοι με κάποιες παραλλαγές και υιοθετήθηκε από τους κατοίκους της Ιταλίας.Στο επόμενο νομίζω πως κάνεις λάθος. Έτσι όπως τα αρχαία Ελληνικά έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με τα νέα, έτσι και τα Λατινικά ως πρόγονος των Ιταλικών και άλλων γλωσσών έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτή και άλλες. Όχι τίποτα άλλα αλλά μην λέμε κι ότι μας συμφέρει.
Πάλι τα ίδια κι εδώ, δεν καταλαβαίνω την εμμονή σας με τα αρχαία, δηλαδή όποιος άνθρωπος σήμερα χρησιμοποιεί 5 λέξεις παραπάνω είναι επειδή έχει μελετήσει αρχαία; Σύμφωνοι σε βοηθούν να διακρίνεις από πού προέρχονται πολλές μεταγενέστερες λέξεις, αλλά wtf από πού κι ως πού αυτό είναι απαραίτητο για να ξέρουμε καλά Ελληνικά;
Όπως και αυτές οι διαφορές έτσι και κάποια αντίστοιχη σήμερα θα προέρχεται από φυσικά αίτια, και ανάγκες που προέκυψαν με το πέρασμα του χρόνου( δεν υπάρχει φυσικό και αφύσικο άλλωστε), δεν καταλαβαίνω πού κολλάς.
Και γενικά γιατί αυτή η καταστροφολογία, δηλαδή οι Τούρκοι που μετέτρεψαν το αλφάβητό τους σε λατινικό τι πάθανε; ίσα ίσα που έτσι ανοίγεις νέους δρόμους στην επικοινωνία με τους άλλους λαούς.
Απλά παραδείγματα που γίνονται συνέχεια λάθος και λύνουν την απορία σου: "Δόξα τω Θεώ", "Εν πάση περιπτώσει" και "τοις πάσι".σε τι;
Συμφωνώ ότι καλή γνώση των αρχαίων συνεπάγεται και καλη γνώση των νέων ( αρκεί βέβαια να έχουν πολλά κοινά στοιχεία).
Εκεί που διαφωνώ είναι στο ότι η καλή γνώση των αρχαίων, είναι προυποθεση για την καλή, ή έστω ικανοποιητική γνώση των νέων, θέση για την οποία θέλω τεκμηρίωση.
τώρα εκτός από αυτό, δεν υποστηρίζω την πλήρη κατάργηση των αρχαίων, απλά πιστεύω πως η δίδαξή τους πιο πολύ βοηθάει στο να έρθουμε σε επαφή με τον τότε πολιτισμό, παρά στους σκοπούς που αναφέρεις.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
vickie13
Εκκολαπτόμενο μέλος
Aυτό θα μπορούσεςνα το καταλάβεις από τα συμφραζόμενα αλλά και πάλι δεν αποτελεί δικαιολογία κατάργησης γραμμάτων.Δεν παίρνω κάποια θέση απλά να ρωτήσω κάτι θέλω: Αν απλοποιηθούν τα φωνήεντα,εκτός του ότι δεν θα μπορούμε να βρίσκουμε την ετυμολογία των λέξεων,πώς θα ξεχωρίζουμε π.χ τον "ώμο" από το "όμως",τον "φίλο" από το "φύλο",το "ποια" από το "πια" κλπ. ?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kristy314
Νεοφερμένος
Aυτό θα μπορούσεςνα το καταλάβεις από τα συμφραζόμενα αλλά και πάλι δεν αποτελεί δικαιολογία κατάργησης γραμμάτων.
Ε στον προφορικό λόγο ναι,θα καταλάβαινα αλλά στον γραπτό θα υπάρξουν και σημεία που δεν θα είναι και τόσο ευδιάκριτο.Αλλά κ πάλι γρίφους θα λύνουμε για να καταλάβουμε τι λέμε;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 278211
Επισκέπτης
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
_Morticia_
Επιφανές μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
παναγιωτης_21
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
antwwwnis
Διάσημο μέλος
Οταν τα παιδια απο το δημοτικο, οντες οι αυριανοι Ελληνες, γραφουν με λατινικους χαρακτηρες, τοτε και οταν μεγαλωσουν θα κανουν το ιδιο. Τοτε θα γινουν τα greeklish επισημος τροπος γραφης, αφου οι περισσοτεροι θα συμφωνουν.
Θα μου πειτε τωρα ποια η διαφορα αυτης της αλλαγης απο τις προηγουμενες που ανεφερα. Η διαφορα εγκειται στο οτι δεν ειναι μια απλοποιηση της ελληνικης γραφης. Ειναι ριζικη αλλαγη της. Και εκεινη τη στιγμη που θα γινει αυτο χανουμε πολλα- η γλωσσα χανει τη δομη της, την ετυμολογια της.
Θα ειναι εντελως αποξενωμενη απο το ελληνικο στοιχειο.
Ο Μπαμπης Νιωτης καλα κανει και ενδιαφερθηκε για το θεμα, αν δεν εχει γνωμη αυτος, ποιος θα εχει;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Libertus
Συντονιστής
Όπως το πες τότε ναι διευκόλυναν τώρα όχι.
νομίζω πως υπερβάλλεις λίγο. τι θα πάθει πια ο πολιτισμός αν τροποποιήσουμε λίγο τη γλώσσα. Δηλαδή η αφαίρεση του πολυτονικού συστήματος ήταν οκ, ενώ ας πούμε η διευκόλυνση της γραφής με αφαίρεση κάποιων γραμμάτων πρόκειται να φέρει το τέλος του κόσμου;
πού είναι η διαφορά δηλαδή;
Η αφαίρεση του Πολυτονικού συστήματος δεν είχε επιπτώσεις?Ήταν το πρώτο χτύπημα της ελληνικής γλώσσας.Το ξέρεις ότι μετά την αφαίρεσή του παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μαθησιακών διαταραχών?Η δυσλεξία εκτινάχτηκε στα επίπεδα που τη γνωρίζουμε σήμερα.Οι μαθητές που μάθαιναν απ' το δημοτικό να γράφουν με το πολυτονικό είχαν σημαντικό πλεονέκτημα στη μνήμη γραφημάτων και στη συναρμολόγηση αντικειμένων.Θα έπρεπε να σου λένε κάτι όλ' αυτά.Με ένα δεύτερο χτύπημα στη γλώσσα (δηλαδή την αφαίρεση κάποιων γραμμάτων) η ελληνική γλώσσα δε θα διαφέρει πολύ απ' τη λατινική και η μετατροπή της στο λατινικό αλφάβητο ίσως είναι το επόμενο χτύπημα.
Εκτός του ότι αυτό που λες είναι ρατσιστικό, δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει. Τεκμηρίωσέ το.
Γενικά οι λαοί που υπήρχαν απ' την αρχαιότητα (Έλληνες , Κινέζοι , Αιγύπτιοι..) είχαν μια "περίπλοκη" γλώσσα.Είναι ακριβώς σαν αυτό με τις λέξεις.Όσο πιο πλούσιο λεξιλόγιο έχει κανείς , τόσο θεωρείται ότι η πνευματικότητά του και η φαντασία του μεγαλώνει έναντι κάποιου που έχει περιορισμένο αριθμό λέξεων.Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη γλώσσα ως μορφή.Αυτή η μικρή έστω σκέψη που κάνουμε για να γράψουμε ορθογραφημένα και η εξάσκηση που κάνουμε από μικροί για να γράφουμε σωστά οξύνει το μυαλό.
Γιατί δεν γίνεται, μια χαρά γίνεται. Δηλαδή επειδή έτσι ήταν παλιά, πρέπει να είναι και τώρα; γιατί πρέπει σώνει και καλά η γλώσσα μας να έχει όσον το δυνατό περισσότερα κοινά στοιχεία με το παρελθόν; οι αρχαίοι πάει, δεν υπάρχουν πια, τη δική μας κοινωνία θα έπρεπε να κοιτάμε και πώς να την βελτιώσουμε στο μέγιστο βαθμό. Εξάλλου μόνο ο γραπτός αλλάζει ο προφορικός μένει ίδιος.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να το καταλάβεις.Ας πάρουμε τη λέξη "συνείδηση"< συν+είδηση.Το συν είναι απλά μια πρόθεση και η είδηση βγαίνει απ' τη ρίζα "ειδ" του αρχαίου ρήματος οίδα και βγαίνουν κι άλλα παράγωγα όπως ο ειδήμων και ο ειδικός.Με μια τυχόν απλοποίηση των γραμμάτων η λέξη θα γίνει κάπως έτσι "συνίδισι" ή "σινίδισι"?Πέρα από το ότι το βρίσκω τρομερά αντιαισθητικό , δεν το βλέπεις κι μόνος σου ότι είναι ξεφτίλα να ακυρώσουμε μια ρίζα επειδή το ελληνόπουλο στο δημοτικό αντί να μαθαίνει ορθογραφία , κοίταζε τα ταβάνια?Η γλώσσα συνεχίζει να εξελίσσεται και με μια τέτοια απλοποίηση την περιορίζεις.Το ότι η αρχαία ελληνική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την νέα που αναφέρθηκε πιο πάνω δεν είναι ψέμα.Οι νεοελληνικές λέξεις όντως έχουν τις ρίζες τους στις αρχαίες.
Δεν διαφωνώ, αλλά το ανέφερα, για να κάνω κατανοητό το γεγονός ότι δεν μπορείς με γνώμονα το παρελθόν να βάζεις περιορισμούς στην εξέλιξη και τις όποιες αλλαγές διαδέχεται μια γλώσσα. Η καθαρεύουσα ήταν μια προσπάθεια να "απαλλαχθεί" η ελληνική από όποια ξενη επιρροή και να επιστρέψει στις "ρίζες" τις. Αυτή η προσπάθεια φυσικά ναυάγησε, γιατί δεν μπορείς να βάζεις περιορισμούς επικαλούμενος τους "προγόνους" σου. Αν φτάσουμε στο σημείο κάποια στιγμή να συνεννοείται η πλειονότητα στα greeklish, τότε πρέπει αυτό να το δεχτούμε, και να ενεργήσουμε αναλογιζόμενοι το γεγονός αυτό και να μην λέμε " όχι οι αρχαίοι...". Ο πολιτισμός δεν χάνεται, εξελίσσεται και ανανεώνεται, και εκεί πρέπει να εστιάζουμε.
Η καθαρεύουσα επειδή ακριβώς ήταν ψεύτικη δε μπορούμε να τη θεωρήσουμε απόγονο της αρχαίας σε αντίθεση με τη νέα ελληνική.Τώρα άμα φτάσουμε σε σημείο να συνεννοούμαστε με greeklish θα είμαι ο πρώτος που θα βγω μ τα γιαούρτια στο δρόμο.Η αρχαία ελληνική να έχει ως κατάληξη τα Greeklish..η απόλυτη ξεφτίλα θα ήταν..
Πρώτα από όλα τα αρχαία μνημεία δεν είναι δικά μας, είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Κατά τα άλλα, και εδώ τα ίδια. Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς καταστροφή την οποιαδήποτε απλοποίηση της γλώσσας. Έχεις πάρει ως καλούπι τον πολιτισμό των αρχαίων, και τον συγκρίνεις με τον τωρινό, όχι αυτό είναι λάθος. Οι αρχαίοι ήταν αρχαίοι, και είχαν το δικό τους πολιτισμό. Εμείς θα έπρεπε να κοιτάμε να αναπτύξουμε τον δικό μας και να μην προσπαθούμε να ταυτιστούμε με του προηγούμενους επειδή κατάφεραν σημαντικά πράγματα.
Είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αλλά επειδή είναι ελληνικά είναι απ' τους μόνους λόγους που μπορούν οι ξένοι να μη μας υποτιμούν.Για τα άλλα δεν έχω να προσθέσω κάτι.Ό,τι ήθελα τό είπα παράπανω.
Ε, καλά πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε, τι σημαίνει αυτό. Συζήτηση κάνουμε.
Και δεν μου αρέσει προσωπικά αυτή η προσέγγιση του "δε βαριέσαι".
Απλά μου φαίνεται αστεία η πρόταση περί κατάργησης γραμμάτων επειδή κάποιοι Έλληνες βαριούνται που ζουν.
Η εμμονή σου με τους ξένους είναι για κλάματα. Είναι μόνο για κλάματα μάλλον γιατί κι αυτά που λες αστήριχτα είναι. Προσπαθείς να δώσεις σημασία σε κάτι ασήμαντο ή να τονώσεις τον εγωισμό σου; Cause for one η συνωμοσιολογία δε δουλεύει εδώ.
Στ' αλήθεια πιστεύεις ότι έξω σκοτώνονται για θέσεις σε φροντιστήρια ελληνικών; They don't give a CRAP man, not even the slightest thought about it, είτε γιατί όπως λες η γλώσσα είναι δύσκολη και γραμματικά έξω από τη διαδεδομένη αγγλική είτε γιατί απλά δεν τους εμπνέει. Πού το συμφέρον της ελληνικής και για ποια χειραγώγηση μιλάμε; Χειραγώγηση ενός ΗΔΗ χειραγωγημένου κόσμου; Ξύπνα, ξεκόλλα, δεν ξέρω τι πάντως μη φτιάχνεις δικές σου ιστορίες. Δε θέλουν να μάθουν ελληνικά γιατί δε ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ να μάθουν ελληνικά, όχι γιατί ξαφνικά απέκτησες την περιούσια γλώσσα του πλανήτη.
Γιατί είναι για κλάματα?Δε μίλησα για καμιά συνομωσιολογία.Η πραγματικότητα είναι ότι με την απλοποίηση της γλώσσας μας , μόνο καλό σε μας δε θα κάναμε.Δέξου το.
Άμα η Έλλαδα σήμερα ήταν η πρώτη παγκόσμια δύναμη , πώς κατά τύχη θα μάθαιναν όλοι ελληνικά? .Τα αγγλικά που γνωρίζει όλος ο πλανήτης έχεις την εντύπωση ότι τα γνωρίζει επειδή η αγγλική είναι η top language?Όχι , προφανώς τα μαθαίνουμε όλοι επειδή μας το επιβάλλουν έμμεσα οι οικονομικά ισχυρές χώρες του κόσμου.Μια χαρά θα γούσταραν να μάθουν ελληνικά (μη σου πω με μεγαλύτερη προθυμία απ' τα κλασικά αγγλικά ) ,αλλά ξέρουν ότι δεν έχει κανένα νόημα εφόσον δε μπορούν να έρθουν εδώ για να δουλέψουν και να έχουν μια καλύτερη ζωή και ο πληθυσμός που μιλάει ελληνικά είναι μικρός.Αν εμείς ως Έλληνες είχαμε άξιους πολιτικούς ηγέτες και είχαμε τη στοιχειώδη λογική να καταλάβουμε ότι μια απλοποίηση της γλώσσας δε θα μας οδηγούσε πουθενά , θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και κατ' επέκταση, με τα κατάλληλα πνευματικά ερεθίσματα να είχαμε αποφύγει και την εξάρτηση μας απ' τους άλλους.
Κι όσον αφορά το πρώτο κάτι έχω ακούσει για την απώλεια ιδεών ναι, άσχετα αν δεν το εξηγείς καθόλου. Κάτι λέγαμε στο γυμνάσιο στην έκθεση. Anyway, you didn't get the point. Όλοι όσοι μιλάνε για απλοποίηση της γλώσσας αναφέρονται σε κάτι που υφίσταται έτσι κι αλλιώς απ' τη στιγμή που μία γεννιέται. Ή μήπως φαντάζεσαι πάλι ότι μιλάς τα ίδια ελληνικά με αυτά που θα άκουγες μετά από δυο αιώνες, αν υπάρχει ελληνική τότε κι αν ζούσες για να την ακούσεις; Οι κοινωνίες προχωρούν κι αλλάζουν. Διαφορετικοί οι ρυθμοί της καθεμιάς αλλά ρυθμοί still. Η γλώσσα, ως ζωντανό σώμα και συνδετικός κρίκος αυτών, προφανώς δε μένει ανεπηρέαστη. Προχωράει κι αλλάζει ταυτόχρονα με την κοινωνία στην οποία χρησιμοποιείται. Η απλούστευση αλλά και κάθε άλλη τροποποίηση συνεπάγεται τόσο απώλεια παλιών ιδεών όσο και δημιουργία ή υιοθέτηση νέων, όταν αυτή απορρέει από τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας. Αν με κάθε αλλαγή η γλώσσα έχανε ιδέες χωρίς να αποκτά καινούριες τώρα δε θα είχε απομείνει καμιά σε καμία.
Είναι πάνω κάτω αυτό που έγραψα στον Βασίλη για το λεξιλόγιο και την πνευματικότητα.Τέλος πάντων , δε θα σταθώ εκεί.
Πώς μπορείς να λες ότι η γλώσσα εξελίσσεται και αποκτά κανούργιες ιδέες από τη στιγμή που με την απλοποίησή της την περιορίζουμε συνεχώς?
Ακριβώς αυτό κάνεις indeed, τραβιέσαι απ' έξω να λατρέψεις άλλες εποχές και ξεχνάς τον κόσμο που έχεις ΣΗΜΕΡΑ γύρω σου. Αλήθεια γιατί σ' ενοχλεί η κατάντια της χώρας σου; Νομίζεις την ιστορία κοιτάνε οι ξένοι σου ή την πραγματικότητα που ζούμε τώρα; Θα έρθει κάποιος να διαγράψει τις μαλακίες των σημερινών Ελλήνων επειδή απλά άνθρωποι που έτυχε να ζήσουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή πριν 2000 χρόνια με αυτούς έδωσαν κάτι στον κόσμο; Ή μήπως νομίζεις ότι με τη στάση σου δε συμμετέχεις κι εσύ στη διαμόρφωσή του αύριο; Όσοι έζησαν στην περιοχή που ζεις εσύ σήμερα αιώνες πριν κατάφεραν να κληροδοτήσουν κάτι σε σένα και στον υπόλοιπο κόσμο, πες το ιστορία, πολιτισμό, δημοκρατία, δε με νοιάζει. Μπράβο τους. ΕΣΥ τι θα δώσεις στους επόμενους, ό,τι πήρες ΙΔΙΟ κι ΑΠΑΡΑΛΛΑΧΤΟ; Βολικό δε λέω αλλά τι θα τους πεις όταν το παραδίδεις, είχα πορωθεί με την ιστορία και ξέχασα να ασχοληθώ με την πρόοδο της εποχής μου; Θέλω να δω τι θα σου απαντήσουν γιατί κάτι φαντάζομαι.
Η κατάντια της Ελλάδας είναι το τελευταίο που θα 'πρεπε να σε απασχολεί όταν οι Έλληνες απλά ΔΕΝ είναι ανοιχτοί σε καινούριες ιδέες. Και με αυτό δεν εννοώ το facebook και διάβαζε τι λέμε πριν πετάξεις κάτι στον αέρα. ΚΑΝΕΝΑΣ από αυτούς που μιλάνε για απλοποίηση δεν έχει ούτε αυτή τη μαλακία ούτε τα greeklish στο μυαλό του. Αν έφτασες ως εδώ διαβάζοντας τότε θα καταλάβεις ελπίζω για τι είδους αλλαγές λένε.
Με ενοχλεί η κατάντια της χώρας μου γιατί έχουμε γίνει ένας λαός ΗΛΙΘΙΩΝ που δεν έχει αίσθηση για τις έννοιες πολιτισμός , γλώσσα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ισοπεδώσει ό,τι έχει απομείνει στη γη αυτή.Πώς μπορείτε να μιλάτε για απλοποιήσεις σε μια γλώσσα που έχει επιβιώσει τόσες χιλιάδες χρόνια?Με ποιο δικαίωμα?Σοβαρά , παίζει να είμαστε απ' τους μόνους λαούς που διαπραγματευόμαστε τέτοιες ανοησίες.Ας λέγαμε στους Γάλλους να βγάλουν τους πολλούς τόνους γιατί είναι άβολοι , θα το δέχονταν?Όχι.Γιατί αυτοί έχουν μάθει να σέβονται τη γλώσσα τους και την υποστηρίζουν περιορίζονταν την αγγλική σε αντίθεση με εμάς που το παίζουμε America.Οι ξένοι μπορεί να μην ασχολούνται με την ελληνική ιστορία ,αλλά γνωρίζοντας και μόνο την ύπαρξη της μέχρι και σήμερα είναι ένας λόγος που μας σώζει απ' την πλήρη υποτίμηση της χώρας μας.Κανείς δε θα διαγράψει τις μ^#^(@ς των σημερινών Ελλήνων.Αντίθετα , συνεχίζοντας να δίνουμε ανεπάλληλα χτυπήματα στη γλώσσα μας , ανοίγουμε δρόμο στη μετατροπή του ελληνικού αλφαβήτου σε λατινικό.Και τότε , ναι , θα έχουν απόλυτο δίκιο να μας χλευάζουν τόσο ανόητοι που είμαστε.Δεν είμαι πορωμένος με την ιστορία , ούτε με τη γλώσσα μας.Έχω όμως ως αρχές να τις σέβομαι.Στους επόμενους δεν ξέρω τι θα δώσω γιατί δε γνωρίζω τι άλλα κουλά θα ακούσω απ' τον ελληνικό λαό.Αυτό είναι κάτι που πρέπει αν το σκεφτούν όσοι προτείνουν την απλοποίηση της ελληνικής , κάτι που θα την κάνει ακόμα πιο ευάλωτη στην "εισβολή" της λατινικής.
Και κάτι τελευταίο για μερικούς : Οι ξένοι επιστήμονες ασχολούνται με τα αρχαία ελληνικά και σε μερικά σχολεία διδάσκονται κιόλας.Αυτό σας λέει κάτι ?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
annouskagia
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
christina.maria
Δραστήριο μέλος
Και συγνώμη δηλαδή; Τα αμερικανάκια γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες; Όχι! Απλώς καταστρέφουν τη (φοβερή) γλώσσα τους με χιλιάδες συντομογραφίες που μόνο αυτοί καταλαβαίνουν τι λένε...
και όλοι εσείς που λέτε τρεις λέξεις ελληνικές και δίπλα κοτσάρετε μια αγγλική νομίζετε ότι κάνετε κάτι φοβερό;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Zopy
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rempeskes
Επιφανές μέλος
και όλοι εσείς που λέτε τρεις λέξεις ελληνικές και δίπλα κοτσάρετε μια αγγλική νομίζετε ότι κάνετε κάτι φοβερό;
εγω συμφωνω απολυτως... lol
υγ. o κόσμος κινείται και εξελίσσεται ξέχωρα από τους ευσεβείς μας πόθους.
ακόμα και οι γλώσσες αλλάζουν γιατί είναι ζωντανές.
και ένας ζωντανός οργανισμός που δεν μεταλλάσεται για να προσαρμογεί, είναι καταδικασμένος.
μη με παρεξηγήσετε. εκτιμώ τα ελληνικά. στο αρχαίο κείμενο.
(γιατί και η ελληνική έχει αλλάξει μέσα στους αιώνες για να έρθει ως εδώ)
όσο και να επιμείνουμε στην (επικοινωνιακή) εκστρατεία μας για να σωθεί η γλώσσα μας
(άκου "μας". λες και μας ανήκει... λολερκοουστερ)
το μέλλον διαγράφεται ξεκάθαρα μπροστά μας και, δυστυχώς, το περισσότερο δεν θα το ζήσουμε εμείς,
αλλά θα σβήσουμε μαζί με τις ιδεοκαταληψίες μας
(όπως τόσοι άλλοι άλλωστε. λολ. εγινα μακάβριος πρωΐ πρωΐ)
Ζήτω λοιπόν τα ελληνικά, μαν. πάουερ!
Υγ2. Επόμενο βήμα της καμπάνιας φυσικά, είναι η επαναφορά μιας πιο λόγιας γλώσσας.
Άντε μιας και το λέμε. Πρόσφατα μια εφημερίδα έδινε μαζί με το φύλλο της τον "Πίθηκο Ξουθ" του
Ιακ. Πιτσίπιου. Όσοι θέλετε να ρίξετε τρελλό γέλιο με την πομπή και τη δυσκαμψία της Καθαρεύουσας,
σπεύσατε
μπάιζ...
ουπς...!
εννοώ
υγιαίνετε. προσδοκώ εις επαναντάμωσιν.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Δαλιδά
Περιβόητο μέλος
εγω συμφωνω απολυτως... lol
]υγ. o κόσμος κινείται και εξελίσσεται ξέχωρα από τους ευσεβείς μας πόθους.
ακόμα και οι γλώσσες αλλάζουν γιατί είναι ζωντανές.
και ένας ζωντανός οργανισμός που δεν μεταλλάσεται για να προσαρμογεί, είναι καταδικασμένος.
μη με παρεξηγήσετε. εκτιμώ τα ελληνικά. στο αρχαίο κείμενο.
(γιατί και η ελληνική έχει αλλάξει μέσα στους αιώνες για να έρθει ως εδώ)
όσο και να επιμείνουμε στην (επικοινωνιακή) εκστρατεία μας για να σωθεί η γλώσσα μας
(άκου "μας". λες και μας ανήκει... λολερκοουστερ)
το μέλλον διαγράφεται ξεκάθαρα μπροστά μας και, δυστυχώς, το περισσότερο δεν θα το ζήσουμε εμείς,
αλλά θα σβήσουμε μαζί με τις ιδεοκαταληψίες μας
(όπως τόσοι άλλοι άλλωστε. λολ. εγινα μακάβριος πρωΐ πρωΐ)
υγιαίνετε. προσδοκώ εις επαναντάμωσιν.
Να προσαρμοστεί εννοείς υποθέτω...
Η γλώσσα δε μας ανήκει; Eσύ δηλαδή θα ήσουν Έλληνας αν μιλούσες π.χ τούρκικα; Η γλώσσα καθορίζει το ποιοι είμαστε. Γνώμη μου. Η γλώσσα παίρνει την κατρακίλα όσο την παίρνουμε και εμείς σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι. Είμαστε αλληλένδετοι.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mercury
Επιφανές μέλος
Διαφωνουμε για την χρηση ελληνικων χαρακτηρων και greeklish???
Δηλαδη συγγνωμη κιολας αλλα εαν βαριομαστε να πατησουμε 2 κουμπια στο πληκτρολογιο μας, τι να πω ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Pantelis_P
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Rebel1
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.