Αν λοιπόν συναθροίσουμε όλα αυτά μαζί, και τόσα άλλα τόσων άλλων, προκύπτει η καλύτερη γενική παιδεία, οι καλύτερες γενικές γνώσεις. Γιατί αυτό; Γιατί πολύ απλά, το πρόγραμμα προέρχεται από την επιθυμία των μαθητών να μελετήσουν και να ασχοληθούν με ένα μάθημα και όχι να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους και λοιπές (βλακείες). Τέλος πάντων, I guess world isn't perfect. Δεν είναι λόγος όμως αυτός να μην τον κάνουμε εμείς τέλειο.
Και κάτι προς την Kotatsuneko: στην υπογραφή σου, στο σημείο ''a cat'' φτιάξ' το κάπως έτσι: ''a(n) cat'', γιατί όταν πας να το διαβάσεις χωρίς τη ''γάτα'' υπάρχει αυτό το χαζό ''a idiot''.

(Το τελευταίο το παρατήρησα κι εγώ

)
Το πνεύμα καλλιεργείται, αλλά όχι με τον τρόπο που κάνουμε τα μαθήματα τώρα. Με πολύ λίγα από αυτά.
Λογοτεχνία (λόγω της φύσης του μαθήματος, αλλά εμείς στερούμαστε και αυτό λόγω καθηγητή).
Ε... Έκθεση, ούτε λόγος, αυτό που κάνουμε απλούστατα δε μπορεί να λέγεται έκθεση...
Κάποιο άλλο δε βρίσκω, δεν ξέρω αν υπάρχει.
Να μάθουμε αρχαία; Γραμματική; Συντακτικό; Ανώμαλα;
Και πάμε στη Β', όπου κάνουμε ΠΟΙΗΤΙΚΟ, ναι, ποιητικό κείμενο, και δεν καταλαβαίνουμε χριστόψωμο, ούτε καν οι της θεωρητικής. Ένα σωρό προτάσεις που "εννοούνται", ένα σωρό περίεργοι τύποι, περίεργες συντάξεις... Ποιητικά ρήματα... Ο ποιητής να κόβει συλλαβές χάριν του μέτρου...
Flasdag(

), τα παραπάνω τα λέω (εκτός εξαιτίας μιας ολικής αγανάκτησης:p) και επειδή δεν έχει νόημα σε ένα τέτοιο κείμενο να τα διαβάζουμε από το πρωτότυπο.
Δεν καταλαβαίνω, βασικά, πότε έχει νόημα να διαβάζουμε από το πρωτότυπο. Προσέχω το μάθημα, προσπαθώ να καταλάβω τί λέει το κείμενο, αλλά στο τέλος καταλήγω like this:stars:.
Πάρτε το χαμπάρι, δεν έχετε και δεν θα έχετε κατευθύνσεις στο Γυμνάσιο. Υποχρεωτική εκπαίδευση είναι και μέχρι κάποιου επιπέδου είστε υποχρεωμένοι, για να μην είστε μπάζα, να ξέρετε τα πάντα. Ευθέως σας λέω ότι στα 12 και τα 13 είστε εντελώς ανίκανοι να κρίνετε τι σας χρειάζεται και τι όχι. Οι περισσότεροι αυτά τα καταλαβαίνουν πολύ αργότερα και είναι κρίμα γιατί μετά αναγκάζονται να τα σκάνε σε καθηγητές έξω και να έρχονται μετά να βγαίνουν από πάνω για το κακό το κράτος με τα κακά σχολεία. Όσο για τα 6ωρα των αρχαίων στην Α' Λυκείου, μπορεί με το μάτι να φαίνονται μονοκοπανιά πολλές οι ώρες (και είναι, για μένα θα έπρεπε να είναι ας πούμε 4), αλλά αντιστοίχως υπάρχουν και πολλά θετικά μαθήματα, 4 αν θυμάμαι καλά, έναντι δύο θεωρητικών, Αρχαία και Λογοτεχνία. Την Ιστορία, αν και τυπικά είναι, δε μπορώ να τη χαρακτηρίσω μάθημα αποκλειστικά θεωρητικής κατεύθυνσης σε καμία τάξη του Λυκείου. Όσο για τη Φιλοσοφία, υπάρχει για τον απλούστατο λόγο ότι όλο το μη γλωσσικό μέρος των Αρχαίων της Γ' Θεωρητικής είναι φιλοσοφία και ειλικρινά απορώ με ποιο σκεπτικό απορρίπτετε το μοναδικό μέρος της Θεωρητικής κατεύθυνσης που καλλιεργεί το υπόβαθρο της σκέψης και δεν είναι τυφλή παπαγαλία.
Αρχαία Γ' Θεωρητικής είναι, όχι αρχαία γενικής. Δε τα ξέρουμε. Δε θα τα μάθουμε. Εξάλλου, μόνος σου είπες ότι είναι το
μη γλωσσικό μέρος τους. Οπότε ας τα μαθαίνουμε καλύτερα μεταφρασμένα.
Ποιο το νόημα του να μαθαίνουμε αρχαία, όταν ξεχνάμε τα πάντα εκτός από τον ενεστώτα οριστικής του ειμί, λίγα χρόνια αφότου φύγουμε από το σχολείο (για να μην πω μήνες αφότου τελειώσουμε την τάξη και θεωρηθώ υπερβολικός);
Βεβαίως δεν σχολιάζω τα περί "κύριας-δευτερεύουσας" γιατί αν δεν ξέρεις τη δομή του λόγου, δε μπορείς να δομήσεις το λόγο. Απλό δεν είναι; Κι έρχονται μετά και κλαίνε που γράφουν κάτι 9αρια στην Έκθεση στις Πανελλήνιες. Δεν λέω ότι εγώ θα γράψω παραπάνω, 6 βδομάδες πριν τις εξετάσεις δε μιλάω για βαθμούς, αλλά εγώ δεν είπα ποτέ ότι η Γλώσσα είναι άχρηστη...
Δεν έχει σημασία να μαθαίνεις πώς λέγεται το τάδε και το δείνα γραμματικό φαινόμενο. Σημασία έχει να νιώθεις τη γλώσσα. (Και για να το κάνεις αυτό, θέλει διάβασμα και συχνή επαφή με τη γραπτή γλώσσα.) Να σου βγαίνει αυθόρμητα αυτό που γράφεις και όχι μετά από τη σκέψη "εεε... τώρα τί να βάλω, κύρια ή δευτερεύσουσα, χρησιμοποιώντας τί είδους σύνδεσμο, εναντιωματικό/αντιθετικό, τελικό, αιτιολογικό ή συπλεκτικό;".
Μέχρι να βρεθεί ο ηλίθιος εκείνος εγκέφαλος που κατήργησε τις Πανελλήνιες στη Β' Λυκείου, ήταν.
Θα έλεγα, συμφωνώντας και επαυξάνοντας, "ο ηλίθιος αυτός ανεγκέφαλος"


.
ποιος ανεφερε οτι η φιλοσοφια ειναι αχρειαστη;
απλα δεν ειναι μαθημα θεωρητικης παιδιας.
γιατι η φιλοσοφια αν δειδαχθει σωστα θα κανει πολυ πιο ενδιαφεροντα αλλα μαθηματα. βιολογια, φυσικη, μαθηματικα. και αυτα εχουν το υποβαθρο τους στη φιλοσοφια. ειναι πολυ σημαντικο μαθημα για να υπαρχει σε κατευθυνση
τα μαθηματικα της β λυκειου ειναι πολυ πιο σημαντικα απο της κατευθηνσης για τη τριτη, αλλα ειναι γενικης.
Σωστά. Η Βιοηθική, η ιστορία του Σύμπαντος, η αντικειμενική σκοπιά θεώρησης των πραγμάτων και διάφορες μαθηματικές μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φιλοσοφικές είναι κοινά κομμάτια της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας.
Δε θέλουν να κάνουμε φιλοσοφία, γιατί είναι ενδιαφέρον μάθημα, και είπαμε γιατί δε τα θέλουν τα ενδιαφέροντα μαθήματα (βέβαια, αν το μαθαίνουν παπαγαλία, όπως κάνουν οι συμμαθήτριές μου της θεωρητικής -οι περισσότερες-, πάει, χάθηκε κι αυτό).
Επισης αυτο με τις φυσικες. Προς το τελος η υλη της μιας συμβαδιζει με την υλη της αλλης. Δηλαδη ο φυσικος εχει πει απειρες φορες στη γενικη ''αυτο θα το δουμε στην κατευθυνση πιο μετα'' ή ''αυτο το καναμε στην κατευθυνση''. Εγω αν ημουν θεωρητικη θα ενιωθα αδικημενη δηλαδη.
Εγώ πάλι που είμαι θετική, νιώθω ηλίθιος που κάνω τα ίδια πράγματα δύο φορές.
Ενω οι μεταβολες αεριων κι αυτα μου αρεσαν, τα κυκλωματα και τα μαγνητικα πεδια τα ΣΙ-ΧΑ-ΘΗ-ΚΑ. Σε μεγαλο βαθμο.
Ναι, με τον ηλεκτρισμό ούτε κι εγώ τα πάω καλά

. Μου τη σπάει το "αυτό τον τύπο δε τον αποδεικνύουμε, γιατί χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά".
Τότε γιατί τον έχει μέσα το ρημαδιασμένο το βιβλίο;!
ah επισης λεω κι εγω ηλιθιο το μυαλο που καταργησε τις πανελληνιες στη β'. Πολυ ηλιθιο.
Δεν ήταν μυαλό, είπαμε, σβολαράκι από... άστο καλύτερα...

