Crookshanks
Διάσημο μέλος
Ο Crookshanks αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,567 μηνύματα.

22-11-08

12:11
Στα κάτω των 15 του λένε διάφορα παραμυθάκια, όπως ακριβώς κάνουν και στην Ιστορία. Η διαφορά με τις άλλες χώρες είναι ότι εκεί τα παραμυθάκια τα γεμίζουν κάπως περισσότερο με εργασίες κολάζ, μελωδίες και audiovisual. Δεν μιλάω για κάτω των 15. Κάτω απ'τα 15 η εκπαίδευση είναι καθαρά παιδευτική και δεν τίθεται καν το θέμα "αυτό μου χρειάζεται, το άλλο δεν θα το χρειαστώ".
Να σου παραθέσω το εξαίρετο κείμενο του Bertrand Russell:
-----------------------------------------Αν πρότεινα πως ανάμεσα στη Γη και στον Άρη υπήρχε μια πορσελάνινη τσαγιέρα που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο σε ελλειπτική τροχιά, κανένας δε θα ήταν ικανός να αποδείξει το μη αληθές του ισχυρισμού μου, υπό τον όρο ότι θα ήμουν αρκετά προσεκτικός ώστε να προσθέσω πως η τσαγιέρα είναι πολύ μικρή για να εντοπιστεί ακόμα και από τα πιο ισχυρά μας τηλεσκόπια. Αλλά αν προχωρούσα παραπέρα και έλεγα ότι, εφόσον δε μπορεί να διαψευστεί ο ισχυρισμός μου, δεν είναι καθόλου ανεκτό να αμφισβητηθεί από ένα μέρος της ανθρώπινης λογικής, θα θεωρούμουν, και δικαίως, πως λέω ανοησίες. Αν, ωστόσο, η ύπαρξη μιας τέτοιας τσαγιέρας επιβεβαιωνόταν από αρχαία βιβλία, διδασκόταν ως ιερή αλήθεια κάθε Κυριακή, και εμφυσούνταν στα μυαλά των παιδιών στο σχολείο, ο δισταγμός να πιστέψει κανείς στην ύπαρξή της θα γινόταν σημάδι εκκεντρικότητας και θα απέδιδε στον αμφισβητώντα τον τίτλο πως χρήζει ψυχιατρικής αγωγής, στην πιο διαφωτισμένη εποχή (να μην ξεχνάμε ότι έζησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα), ενώ σε παλαιότερες εποχές, της αγωγής ενός Ιερεξεταστή.
Τι εννοείς να αφήσει τη Γενική Παιδεία;
Εγώ πιστεύω ότι το Λύκειο θα πρέπει να προσφέρει γενικές γνώσεις. Ίσως με εξαίρεση της τελευταίας τάξης και μόνο αυτής.
Εννοώ πως είναι λογικό να δίνεται περισσότερη προσοχή στα μαθήματα κατευθ. από τη στιγμή που το Λύκειο συνδέεται άμεσα με την εισαγωγή στη Γ/θμια εκπαίδευση.
Καλά όχι ότι όλα αυτά που λες απαλείφονται έτσι όπως διδάσκονται τ'αρχαία, αλλά τέλος πάντων. Ναι, απαλείφονται με τ'αρχαία, αλλά με εντελώς άλλο τρόπο προσέγγισης. Τόσα χρόνια στο σχολείο ποτέ δεν κάναμε ετυμολογική έρευνα. Μέσα από αυτή βασικά μαθαίνεις να συνδέεις τις λέξεις με τις πανάρχαιες ρίζες τους οπότε γράφεις κι εκφράζεσαι αρτιότερα.
Ακριβώς!:no1:
Αυτό είναι πολύ πιο χρήσιμο από τι να μαθαίνουμε ξερή γραμματική και συντακτικό.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.