ΥΓ. 1: Τη Γλώσσα στην έδωσαν ελληνική. Χωρίς προσδιορισμό. Κι αυτή είναι τόσο ομοούσιος και αδιαίρετος όσο η Αγία Τριάδα...
Δεν πιστεύω. Οπότε μην κάνεις τέτοιες συγκρίσεις γιατί δεν μπορώ να τις συλλάβω.
ΥΓ. 2: Δεν ονόμασε τίποτα ο Da Vinci homo universalis. Αυτός ήταν homo universalis. Έτσι, για την Ιστορία...
Την επόμενη φορά θα ελέγχω καλύτερα τις πηγές μου!
--------------------------------------------------------------------------------
Ως μαθητής, δεν μπορώ να αλλάξω τον τρόπο που διδάσκονται τα αρχαία. Εγώ τί φταίω και βασανίζομαι με αυτά; Γιατί κάθε φορά που κοιτάζω σε γραμματικούς πίνακες της αρχαίας ελληνικής με πιάνουν πονοκέφαλοι. Δε θα έβλαπτα κανένα αν είχα το δικαίωμα να μην συμπεριλαμβάνονται τα αρχαία στη διδακτέα ύλη του προγράμματός μου. Εσύ δεν έχεις κάποιο μάθημα που να μην σου αρέσει; Μπορεί το παραπάνω χωρίο να σου φαίνεται σαν γκρίνια εννιάχρονου, αλλά όμως δε μπορώ να μη γκρινιάξω σαν εννιάχρονο όταν πρόκειται για τα αρχαία. Είναι για μένα τρομερά δύσκολα, όχι τόσο από την άποψη της μάθησης όσο από την ψυχική φθορά και τη μείωση της ευθυμίας που χαρακτηρίζει την προσωπικότητά μου. Περισσότερο κακό παρά καλό μου έχουν κάνει.
Και μίλησες σωστά όταν χαρακτήρισες τα 13χρονα "ημιμαθή". Και φτάνοντας και στη Γ' Λυκείου, τα αρχαία "ημιμαθώς" θα τα γνωρίζω, αφού δε θα έχω ούτε το χρόνο αλλά ούτε και τη διάθεση να τα μάθω καλύτερα. Το κακό" είναι ότι τα έχω μάθει ήδη αρκετά καλά από το Γυμνάσιο. Είχαμε, βλέπεις, καλή φιλόλογο. Αλλά φέτος τα σιχάθηκα στην κυριολεξία τα αρχαία. Και δεν ήμουν ο μόνος. Τέλος πάντων, η άγνοια είναι καλύτερη από την ημιμάθεια, και αν δεν κάνω λάθος κάποιος αρχαίος το είχε πει αυτό (στα αρχαία).
Δε κατάλαβα γιατί αναφέρεσαι στο "ποσοτικό του πράγματος". Εννοείς τις 6 ώρες αρχαία και τις 2 νέα; Αν ναι, τότε μάλλον πρέπει να σου πω πως θα αρχίσουμε να μιλάμε αρχαία στο δρόμο γιατί έχουμε και περισσότερες ώρες αρχαία από νέα.
Έλεος. Δε θα με ένοιαζε αν μαθαίναμε κινέζικα, γιαπωνέζικα, αρχαία αιγυπτιακά, ή αρχαία ελληνικά. Το θέμα είναι ότι τα αρχαία ελληνικά τα μαθαίνουμε σαν να είναι η μητρική γλώσσα . Που δεν είναι.
Η απόκτηση μιας (μητρικής) γλώσσας είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει κατά τα 4-5 πρώτα χρόνια ζωής του ανθρώπου. Ο ομιλητής κάθε γλώσσας είναι σε θέση να συνδυάζει σωστά ορισμένες σειρές φθόγγων (φωνημάτων) με ορισμένες σημασίες, για την παραγωγή και την πρόσληψη μηνυμάτων.(wikipedia)
Να ξέρετε όμως οτι η ειδίκευση φτιάχνει έτοιμα εργατικά στρατιωτάκια, δεν φτιάχνει μορφωμένους ανθρώπους και πολίτες.
Εκεί είναι που χρειάζεται η Γλώσσα. Όχι η νεκρή, η ζωντανή. Είναι αυτή και τα κείμενα που μας κάνουν ζωντανούς ανθρώπους, και είμαστε εμείς που τη ζωντανεύουμε, αυτήν και τα κείμενα.
Πάντα φιλικά και με το πάσο σου η απάντησή σου γιατί όπου να 'ναι θα βγω από το φόρουμ

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.