Λουκέτο, λόγω ελλείψεων, στην πρώτη σε ζήτηση σχολή

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 49 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,361 μηνύματα.
Μερικά από τα προβλήματα της αθρόας εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ/ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια...

@ Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 5/2/2009
«Λουκέτο» για δεύτερη φορά μέσα σε 18 μήνες αναγκάζεται να βάλει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης αιθουσών, διδακτικού προσωπικού και άλλων λειτουργικών προβλημάτων! Ας σημειωθεί ότι είναι το πρώτο σε προτίμηση στις πανελλαδικές εξετάσεις και συγκεντρώνει επιτυχόντες με την υψηλότερη βαθμολογία.
Την απόφαση προσωρινής διακοπής λειτουργίας έλαβε η γενική συνέλευση. Με επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές και τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο, καθιστά σαφές ότι «το τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποφοίτησης των φοιτητών του, γεγονός που θα έχει κρίσιμες συνέπειες στη στελέχωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών του Τμήματος είναι σήμερα 1.883 άτομα. Στον αριθμό αυτό προστίθενται 125 μεταπτυχιακοί, 116 υποψήφιοι διδάκτορες και 230 μετεκπαιδευόμενοι εκπαιδευτικοί. Απ' την άλλη, διαθέτει μόλις 27 μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και... μισή (!) θέση ειδικού επιστήμονα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 407/80. Για τη διεξαγωγή μαθημάτων υπάρχει μόλις ένα αμφιθέατρο κι ελάχιστες αίθουσες μικρής χωρητικότητας. Φοιτητές και φοιτήριες συμμετέχουν σε μαθήματα όρθιοι, συχνά μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο να περιμένουν στην ουρά έξω από τις αίθουσες προκειμένου να εξασφαλίσουν όχι θέση να καθίσουν, αλλά χώρο να σταθούν και να παρακολουθήσουν το μάθημα.
Οπως εξηγεί η κοσμήτορας Δήμητρα Κογκίδου, «ο τεράστιος αριθμός φοιτητών, ο εξαιρετικά μικρός αριθμός διδασκόντων και η έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας και αμφιθεάτρων συντελεί στην υποβάθμιση της διδακτικής διαδικασίας».
Κάθε χρόνο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ εισάγονται πάνω από 500 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς στον αρχικό αριθμό των 200 επιτυχόντων, που εισάγονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις, προστίθενται τουλάχιστον 300 άτομα από μεταγραφές, κατατακτήριες και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

razorbladeDream

Πολύ δραστήριο μέλος

Η razorbladeDream αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 1,023 μηνύματα.
Ε δεν ειμαστε καλα...καθολου καλα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Φιλιον_Τερας

Διάσημο μέλος

Ο Φιλιον_Τερας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,031 μηνύματα.
το ελληνικο κρατος επενδυει στην παιδεια. βλεπεται η λυση για αυτους ειναι τα κεντρα ελευθερων σπουδων και οχι η δημιουργεια χώρων για τα δημοσια πανεπιστημια
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

razorbladeDream

Πολύ δραστήριο μέλος

Η razorbladeDream αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 1,023 μηνύματα.
το ελληνικο κρατος επενδυει στην παιδεια. βλεπεται η λυση για αυτους ειναι τα κεντρα ελευθερων σπουδων και οχι η δημιουργεια χώρων για τα δημοσια πανεπιστημια
ή απλα ολα αυτα γινονται μιας και ειναι περιοδος "συζητησης"και καλα για την παιδεια...μην νομιζετε πως και εδω το θεμα δεν ειναι πολιτικο....γιατι το θυμηθηκαν τωρα?αυτη την περιοδο??Αυτο ειναι κατι που προφανως θα συμβαινει καιρο...αλλα....εγω αυτους που λυπαμαι ειναι οι φοιτητες..οι οποιοι κουραστηκαν πολυ να γραψουν τοσο καλα και να περασουν εκει...αυτοι ειναι τα θυματα τους..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

statakos

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Αλέξανδρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Βούλα (Αττική). Έχει γράψει 295 μηνύματα.
razorbladeDream + 1

Έλεος ... Όντως οι φοιτητές είναι τα αφανή θύματα.

Πραγματικά αδυνατώ να το πιστέψω πως στο ΑΠΘ συμβαίνουν αυτά τα πράγματα ...

Μα 27 μέλη ΔΕΠ και ένα αμφιθέατρο ????
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 49 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,361 μηνύματα.
Έχει και συνέχεια…

@ Εφημερίδα Ημερησία, 7/2/2009

Σε οικονομική ασφυξία τα ΑΕΙ της Περιφέρειας: Oι πρυτάνεις κατέθεσαν «business plans» για τα έτη 2009-2012 και έδωσαν στο υπουργείο Παιδείας τον... λογαριασμό. Ομως, φαίνεται πως θα λάβουν μόλις το 1/3 από όσα ζήτησαν.

Πανεπιστήμια υπό... πτώχευση. Tην ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει την ίδρυση συνολικά 24 νέων Tμημάτων σε Πανεπιστήμια και TEI σε... εκλογικές περιφέρειες τα επόμενα τρία χρόνια και σχεδιάζει νέα αύξηση για φέτος του αριθμού των εισακτέων στο όνομα της αποκέντρωσης, τα υπάρχοντα περιφερειακά ιδρύματα έχουν πάθει... οικονομική ασφυξία. Tμήματα, σε αρκετές περιπτώσεις και ολόκληρες Σχολές, στεγάζονται σε εντελώς ακατάλληλα κτίρια: από ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία μέχρι και σεισμόπληκτα κτίρια ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις ηλικίας... 45 ετών! Φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα όρθιοι ή περιμένουν στην «ουρά» έξω από τις αίθουσες ώστε να εξασφαλίσουν, όχι θέση να καθίσουν, αλλά χώρο να σταθούν, ενώ καθηγητές διδάσκουν το ίδιο μάθημα εις... διπλούν αφού, λόγω έλλειψης αιθουσών, αναγκάζονται να «χωρίσουν» τους φοιτητές στα δύο. Tο πρόβλημα των κτιριακών υποδομών είναι ιδιαίτερα οξύ σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας. Oι διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες μεταξύ των πανεπιστημίων και του υπουργείου Παιδείας για το ύψος της χρηματοδότησης, δεν φαίνεται να αποδίδουν τα προσδοκώμενα. Oι πρυτάνεις κατέθεσαν «business plans» για τα έτη 2009-2012, όπως προβλέπει και ο νόμος - πλαίσιο, και έδωσαν στο υπουργείο Παιδείας τον... λογαριασμό. Στις καλύτερες των περιπτώσεων, όμως, φαίνεται πως θα λάβουν μόλις το 1/3 από τα κονδύλια τα οποία ζητούν, κι αυτά μόνο για φέτος. Kαι οι κοινοτικοί πόροι, όμως, φαίνεται πως θα δοθούν με το «σταγονόμετρο».

Eνδεικτικό της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα πανεπιστήμια είναι ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Aιγαίου κινδυνεύει να τιναχθεί στον «αέρα», ενώ «λουκέτο» έβαλε και η περιζήτητη Παιδαγωγική Σχολή του, κεντρικού αυτή τη φορά, Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Iσχυρές «πιέσεις» δέχεται και η Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των εισακτέων, ενώ μεγάλα έργα υποδομής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κινδυνεύουν να διακοπούν εάν δεν χρηματοδοτηθούν εγκαίρως. Eιδικότερα:

Πανεπιστήμιο Aιγαίου: «O κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν μας βλέπουν ως Πανεπιστήμιο». Σε μια ύστατη «κραυγή» αγωνίας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Aιγαίου κ. Aνδρέας Tρούμπης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της Συγκλήτου, η οποία θα ακολουθήσει την ίδια στάση, εάν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση του ιδρύματος και δεν αποκατασταθεί η «άδικη πολιτική» που ασκεί η Περιφέρεια B. Aιγαίου.
Eνδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο, είναι ότι το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί εδώ και ενάμιση χρόνο τη δημοπράτηση βασικών έργων υποδομής, με αποτέλεσμα η Σχολή Aνθρωπιστικών Eπιστημών, με περισσότερους από 1.500 φοιτητές, να στεγάζεται σε μισθωμένο ξενοδοχείο στη Pόδο, αφού το κτίριο στο οποίο ήταν εγκατεστημένη χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο από σεισμούς. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο για ενοίκια, το ίδρυμα διαθέτει το 50% του τακτικού προϋπολογισμού του. Mέσα σ΄ όλα αυτά, η Περιφέρεια Bορείου Aιγαίου προγραμματίζει να διαθέσει μόλις το ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του EΣΠA για υποδομές και εξοπλισμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα επόμενα 7 χρόνια, εκ των οποίων μάλιστα περίπου 6 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Πανεπιστήμιο Aθηνών για να ιδρύσει Πολιτιστικό Kέντρο σε χωριό της Λέσβου. «Eάν δεν δοθούν επαρκή κονδύλια, τότε το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει διδακτορικά, ανάπτυξη εργαστηρίων, άσκηση φοιτητών και έρευνα», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Σπύρο Tαλιαδούρο και τη Δευτέρα θα δει τον υπουργό, Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Πανεπιστήμιο Kρήτης: «Θα περίμενε κανείς τα πανεπιστήμια να είχαν μια καλύτερη τύχη ως προς τη χρηματοδότησή τους. Δυστυχώς, όμως, τα χρήματα τα οποία θα δοθούν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που ζητάμε», υπογραμμίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Kρήτης κ. Γιάννης Παλλήκαρης. H διοίκηση του ιδρύματος κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας το «business plan», ζητώντας το ποσό των 130 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009-2012. Aπό αυτά, όμως, ζήτημα είναι εάν τελικώς θα λάβει 40 εκατ. ευρώ.
«Έγινε πολλή φασαρία για το... τίποτα», σχολιάζει ο κ. Παλλήκαρης. Aνοιχτές «πληγές» του ιδρύματος είναι οι υποδομές και η στελέχωση. Tο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στη Σχολή Aνθρωπιστικών Eπιστημών, με τα Παιδαγωγικά Tμήματα να «ασφυκτιούν» λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης του αριθμού των εισακτέων. «Kαταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσουμε τα Tμήματα ανοιχτά. Tο Πανεπιστήμιο Kρήτης έχει αυξήσει κατά 30% των αριθμό των εισακτέων τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει λάβει επαρκή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των υποδομών του.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Kάνοντας μια πολύ συντηρητική καταγραφή των αναγκών που έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, η διοίκηση του ιδρύματος ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας το ποσό των 193 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Aπό τις διαπραγματεύσεις, όμως, φάνηκε ότι δεν μπορεί να προσδοκά περισσότερα από 44 εκατ. ευρώ. «Eίμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε μ’ αυτά. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κίνδυνος αναστολής λειτουργίας Tμημάτων, ωστόσο δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι από τη χρηματοδότηση διότι είναι πάρα πολύ χαμηλή και δεν αξίζει στα πανεπιστήμια», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρος Kουμπιάς.
«Oδηγούμαστε αναγκαστικά σε σημαντικές περικοπές. Προτεραιότητα έχουν δύο μεγάλα έργα υποδομής, της Iατρικής και του Tμήματος Hλεκτρονικών Yπολογιστών, τα οποία εάν δεν χρηματοδοτηθούν εγκαίρως κινδυνεύουν να διακοπούν», συμπληρώνει ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Kων. Pάβανης. Aπό τα 22 Tμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα 8 στεγάζονται σε προκατασκευασμένα κτίρια, στρατιωτικού τύπου, τα οποία είναι εντελώς ακατάλληλα και μετρούν 45 χρόνια ζωής! Mπορούν να ελπίζουν στα κονδύλια του EΣΠA; «Δυστυχώς, η περιφέρεια Δυτικής Eλλάδος δεν έχει να διαθέσει πολλά χρήματα για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από 3 έως 5 εκατ. ευρώ για την 7ετία. Kι αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Δυτικής Eλλάδος με έδρα το Aγρίνιο, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», σημειώνει ο κ. Pάβανης.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Mακεδονίας: Πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, πολλά έργα υποδομής στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Mακεδονίας βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της... προμελέτης. Στην παρούσα φάση, το κτιριακό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με μισθώσεις κτιρίων, με αποτέλεσμα μόνο για ενοίκια στην Kοζάνη να δαπανώνται 400.000 ευρώ ετησίως. Έλλειψη υποδομών έχει και το Tμήμα Eικαστικών και Eφαρμοσμένων Tεχνών στη Φλώρινα, ενώ χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις δρομολογείται η ίδρυση νέου Tμήματος Aρχιτεκτόνων στην Kαστοριά. H σωρεία των προβλημάτων οδήγησε πρόσφατα τους διδάσκοντες του Πανεπιστημίου να ζητήσουν την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Ά. Σπηλιωτόπουλου. Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται, ωστόσο, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου κ. Xρ. Mασσαλάς. «Tηρουμένων των αναλογιών, δεν έχουμε σημαντικά προβλήματα. Oι πανεπιστημιουπόλεις στην Kοζάνη και Φλώρινα έχουν δρομολογηθεί.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: «Πρόβλημα υποχρηματοδότησης υπάρχει πάντα», υπογραμμίζει ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το θέμα είναι τι πραγματικά ελλείμματα υπάρχουν. Aντί των 32 εκατ. ευρώ που ζήτησε η διοίκηση του πανεπιστημίου, τελικώς θα λάβει περίπου τα... μισά (περίπου 15 εκατ. ευρώ) φέτος, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν μόνο τα έργα που είναι σε άμεση προτεραιότητα. Tο θετικό είναι πως το Δημοκρίτειο έχει συμφωνήσει με την Περιφέρεια Aνατολικής Mακεδονίας και Θράκης να λάβει 62 εκατ. μέσω του EΣΠA, για να ολοκληρωθούν οι υποδομές που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια για την Iατρική Σχολή, τα Παιδαγωγικά και τα Πολυτεχνικά Tμήματα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 49 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,361 μηνύματα.
Και άλλη συνέχεια...


@ Εφημερίδα "Το Έθνος", 15/02/2009

Αδυνατούν να λειτουργήσουν και φορτώνονται με επιπλέον φοιτητές

Τα περισσότερα αφέθυηκαν στην τύχη τους και στενάζουν υπό το βάρος οικονομικών και οργανικών προβλημάτων
Αν πάρουν το 1/3 των κονδυλίων που ζητούν, θα πρέπει να είναι κι ευχαριστημένοι οι πρυτάνεις, αφού για το ΥΠΕΠΘ ισχύει... το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»! Οι τετραετείς προγραμματισμοί των ΑΕΙ για τα έτη 2009-2012 κατετέθησαν, αλλά οι διαβεβαιώσεις που πήραν τα ιδρύματα για την πλήρη υλοποίησή τους είναι θολές.


Η υποχρηματοδότηση χρόνια τώρα συνεχίζει να γονατίζει τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα τα περιφερειακά, που έχουν αφεθεί εντελώς στην τύχη τους.
Η οικονομική κρίση που πλήττει τα ΑΕΙ έχει βάλει ήδη σε περιπέτειες τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στο Αιγαίο, ενώ «λουκέτο» έβαλε και η περιζήτητη Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Σε πλήρη αδυναμία βρίσκεται η Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των εισακτέων, ενώ μεγάλα έργα υποδομής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κινδυνεύουν να διακοπούν εάν δεν χρηματοδοτηθούν εγκαίρως. Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προσπαθούν να επιβιώσουν, την ίδια στιγμή που οι σχολές του Αγρινίου ζητούν, και δικαίως γι αυτούς, την αυτονόμησή τους, ως το 23ο στον χάρτη των ΑΕΙ Πανεπιστήμιο Αιτωλοακαρνανίας.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται η αλόγιστη και κατ έτος διεύρυνση του μηχανογραφικού δελτίου με νέες σχολές, που φέτος φτάνουν τον αριθμό 13! Σημαντική επιβάρυνση συνιστά και η ολοένα αυξανόμενη τάση του αριθμού των εισακτέων.
Εξυπηρέτησαν άλλες ανάγκες. Τα περιφερειακά πανεπιστήμια είναι τελικά, σύμφωνα με τους πρυτάνεις τους, αποπαίδια της ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που σχεδιάστηκαν «επί χάρτου» για να ικανοποιήσουν πελατειακές ανάγκες τοπικών αρχόντων. Υστερα αφέθηκαν στην τύχη τους και σήμερα στενάζουν υπό το βάρος των οικονομικών κι οργανικών ελλειμμάτων.
Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει τα σημαντικότερα προβλήματα των ΑΕΙ σήμερα:

8 ΑΕΙ που υποχρηματοδοτoύνται... αργοσβήνουν
ΙΟΝΙΟΥ
1,7 εκατ. ευρώ για... στέγη, Φοιτητές: 1.700, Καθηγητές: Μόνιμοι 74, Συμβασιούχοι: 70. Αριθμός τμημάτων: Λειτουργούν 6 σχολές.
Προβλήματα: Σχεδόν όλο το πανεπιστήμιο βρίσκεται... στο νοίκι, διάσπαρτο σε 6 με 7 ενοικιαζόμενα κι ακατάλληλα για μάθηση κτίρια. Το Ιδρυμα πληρώνει ετησίως για ενοίκια 500.000 . Υπάρχει έλλειψη φοιτητικών εστιών για τη στέγαση των φοιτητών, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να πληρώνει σε ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία 1.200.000 ευρώ τον χρόνο για να διαμένουν οι φοιτητές του. Η έλλειψη διοικητικού προσωπικού αγγίζει το 60%.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
5 κτίρια και αυτά νοικιασμένα, Φοιτητές: 2.500, Καθηγητές: Μόνιμοι 70, Συμβασιούχοι 30. Αριθμός τμημάτων: Λειτουργούν 10 σχολές στην Τρίπολη, στην Κόρινθο, στην Καλαμάτα, στο Ναύπλιο και στη Σπάρτη.
Προβλήματα: Το πανεπιστήμιο μπήκε σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ και σε μια πενταετία ευελπιστεί να έχει ολοκληρωμένο το κτιριολογικό. Μέχρι τότε θα πληρώνει ενοίκιο για τα 5 κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες του.


ΑΙΓΑΙΟΥ
Ελλείψεις σε καθηγητές, Φοιτητές: 10.500 προπτυχιακοί και 1.500 μεταπτυχιακοί, Καθηγητές: Μόνιμοι 240, Συμβασιούχοι 200 και 40 βοηθητικοί στα εργαστήρια. Αριθμός τμημάτων: Λειτουργούν 16 τμήματα στη Σύρο, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Ρόδο).
Προβλήματα: Αδυνατεί να προσλάβει έστω και έναν διδάσκοντα. Το 50% του προϋπολογισμού διοχετεύεται σε ενοίκια. Από πρόπερσι εκκρεμεί η δημοπράτηση για την επισκευή του σεισμόπληκτου και «ακατάλληλου» κτιρίου της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο.


ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ανεπαρκείς οι υποδομές, Φοιτητές: 6.500, Καθηγητές: Μόνιμοι 420, Συμβασιούχοι 420. Αριθμός τμημάτων: Λειτουργούν 16 προπτυχιακά τμήματα και 21 μεταπτυχιακά, διάσπαρτα στις πόλεις του Βόλου, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων.
Προβλήματα: Μεγάλη έλλειψη αιθουσών. Παραμένουν άστεγες δύο σχολές: Ηλεκτρονικών δικτύων και Βιοχημείας. Λείπουν 50 εκατ. ευρώ για κτίρια, και με δεδομένο ότι σχεδόν κάθε χρόνο το ΥΠΕΠΘ στέλνει περίπου 500 νέους φοιτητές στο ΑΕΙ, το πρόβλημα των υποδομών γίνεται πλέον αφόρητο.


ΚΡΗΤΗΣ
Οριακή η λειτουργία του. Φοιτητές: 11.680 προπτυχιακούς φοιτητές, 1.300 μεταπτυχιακούς, 1.000 υποψήφιους διδάκτορες. Καθηγητές: Μόνιμοι 450, Συμβασιούχοι 95. Αριθμός τμημάτων: Λειτουργούν 17 τμήματα στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο.
Προβλήματα: Η διοίκηση του ιδρύματος κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας τον προγραμματισμό του ιδρύματος για τα έτη 2009-2012, ζητώντας το ποσό των 130 εκατ. ευρώ. Θα είναι ικανοποιημένοι εάν τελικά πάρουν τα 50! Η λειτουργία του ιδρύματος είναι οριακή, κυρίως στα παιδαγωγικά του τμήματα, ελλείψει υποδομών και προσωπικού.


ΠΑΤΡΩΝ
Το 1/3 στεγάζεται σε προκάτ κτίρια, Φοιτητές: 25.000, Αριθμός τμημάτων: Λειτουργούν 22 τμήματα.
Προβλήματα: Η διοίκηση του ιδρύματος ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας το ποσό των 193 εκατ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Από τις διαπραγματεύσεις, όμως, φάνηκε ότι δεν μπορεί να προσδοκά περισσότερα από 44 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές των έργων είναι προ των πυλών, ενώ στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, η κατασκευή των κτιρίων της Ιατρικής και των Η/Υ. Από τα 22 τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών τα 8 στεγάζονται σε προκατασκευασμένα κτίρια!


Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νεοϊδρυθέν και φυτοζωεί. Φοιτητές: 1.700, Καθηγητές: Μόνιμοι 60, Συμβασιούχοι 70. Αριθμός τμημάτων: Λειτουργούν 4 σχολές στην Κοζάνη, όπου βρίσκεται η έδρα του πανεπιστημίου, και στη Φλώρινα.
Προβλήματα: Πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, και το πανεπιστήμιο φυτοζωεί, με το κτιριακό να είναι το υπ. αριθμόν ένα πρόβλημά του. Μόνο για τις σχολές στην Κοζάνη πληρώνονται ενοίκια 500.000 ευρώ τον χρόνο. Χωρίς δικό του κτίριο είναι το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα.


ΘΡΑΚΗΣ
18 τμήματα σε 4 πόλεις. Φοιτητές: 19.500, Καθηγητές: Μόνιμοι 575, Συμβασιούχοι 80. Αριθμός τμημάτων: Λειτουργούν 18 τμήματα, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα.
Προβλήματα: Η Ιατρική Σχολή, τα Παιδαγωγικά Τμήματα και το Πολυτεχνείο ακόμη φτιάχνουν τις υποδομές τους, περιμένοντας 62 εκατ. μέσω του ΕΣΠΑ, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα έργα. Η διοίκηση του πανεπιστημίου ζήτησε περίπου 32 εκατ. ευρώ, αλλά είναι ζήτημα εάν θα πάρει τα μισά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

chris_90

Διάσημο μέλος

Ο Χρήστος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 2,598 μηνύματα.
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ανεπαρκείς οι υποδομές, Φοιτητές: 6.500, Καθηγητές: Μόνιμοι 420, Συμβασιούχοι 420. Αριθμός τμημάτων: Λειτουργούν 16 προπτυχιακά τμήματα και 21 μεταπτυχιακά, διάσπαρτα στις πόλεις του Βόλου, της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων.
Προβλήματα: Μεγάλη έλλειψη αιθουσών. Παραμένουν άστεγες δύο σχολές: Ηλεκτρονικών δικτύων και Βιοχημείας. Λείπουν 50 εκατ. ευρώ για κτίρια, και με δεδομένο ότι σχεδόν κάθε χρόνο το ΥΠΕΠΘ στέλνει περίπου 500 νέους φοιτητές στο ΑΕΙ, το πρόβλημα των υποδομών γίνεται πλέον αφόρητο
Και μετα σου λεει κατσε στη σχολη σου... Μωρε πανελληνιες και βουρ για Αθηνα παση θυσια (δεν εχω διαβασει μεχρι στιγμης προβληματα για το Καποδιστριακο :P)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 49 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,361 μηνύματα.
Και άλλη συνέχεια...

@ Εφημερίδα "Τα Νέα", 17/02/2009

Χρεοκόπησε το Παιδαγωγικό της Κρήτης και ανέστειλε τη λειτουργία του


Ακόμα ένα πανεπιστημιακό Τμήμα δήλωσε χθες αδυναμία λειτουργίας λόγω υποχρηματοδότησης, όπως έχει ήδη συμβεί στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο ανέστειλε την έναρξη των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου λόγω των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, οι πιστώσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων για το εαρινό εξάμηνο έχουν μειωθεί κατά 53% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός απαγορευτικό για την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων διδασκόντων που υπηρετούσαν στο Τμήμα το χειμερινό εξάμηνο και στους οποίους στηρίζεται για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών του, δεδομένου ότι αποτελούν το 39% του διδακτικού και ερευνητικού του προσωπικού!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 49 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,361 μηνύματα.
και συνέχεια...

@ Εφημερίδα Πατρίς, 24/02/2009

Οι φοιτητές αναγκάζονται να περιοδεύουν σε 5 διαφορετικά κτίρια που είναι διάσπαρτα σε Κνωσσού και Βούτες!

Το επʼ αόριστον κλείσιμο του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, αποφάσισε χθες η γενική συνέλευση του τμήματος. Διδάσκοντες και φοιτητές ζητούν την ανέγερση ενός κτηρίου που θα στεγάσει όλες τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές του ανάγκες.
«Ζητάμε από την Πρυτανεία να μας παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πλάνο για το κτηριακό», εξηγεί, μιλώντας στην «Π», ο πρόεδρος του τμήματος, αναπληρωτής καθηγητής, Νίκος Πελεκάνος. Όπως έχει γράψει η «Π», οι φοιτητές αναγκάζονται να περιοδεύουν σε πέντε διαφορετικά κτήρια που είναι διάσπαρτα σε Κνωσσού και Βούτες!
Στην ανακοίνωση της ΓΣ του τμήματος αναφέρονται, συγκεκριμένα, τα εξής «Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, η έλλειψη κτηρίου ή επαρκών χώρων αποτελεί τροχοπέδη στην καθημερινή λειτουργία του και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την προοπτική ύπαρξής του. Σήμερα 24/2/09 η έκτακτη Γ.Σ του Τμήματος αποφάσισε την ΕΠʼΑΟΡΙΣΤΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του Τμήματος ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το οξύτατο κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Ζητάμε την εξεύρεση χώρου για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών μας και την άμεση δρομολόγηση της ανέγερσης του κτηρίου του Τμήματος».
Η «Π» επικοινώνησε χθες με τον αρμόδιο αντιπρύτανη, υποδομών και φοιτητικής μέριμνας, αναπληρωτή καθηγητή, Θεοφάνη Κιτσόπουλο, ο οποίος εξήγησε ότι, στο πλαίσιο του τετραετή προϋπολογισμού, το ίδρυμα έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για το κτήριο που θα στεγάσει το ΤΕΤΥ. Η μελέτη, όπως αναφέρει, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2011.
Εφόσον, ολοκληρωθεί, το ίδρυμα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει κονδύλια για την ανέγερση του κτηρίου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει μια ώριμη μελέτη στα χέρια του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top