
15-10-23

22:19
Για εμένα όλα είναι πολύ βαθιά γνώση μαθηματικών + αντικείμενο που καταπιάνεσαι. Αλλιώς καινοτομία γιοκ..
Ακριβώς. Να προσθέσω ότι θα πρέπει να "μετασχηματιστεί" η γενική άποψη ότι εφαρμοσμένα Μαθηματικά κάνουν μόνο στο Πολυτεχνείο γιατί με αυτή τη λογική ο κλάδος των Μαθηματικών αντιμετωπίζεται ως κάτι αφηρημένο, εκτός τόπου και χρόνου, ειδικά για τον επαγγελματικό χώρο εκτός σχολικής εκπαίδευσης. Δηλαδή, ο κόσμος προοδεύει και η Ελλάδα ταξινομεί επαγγελματικά τους Μαθηματικούς κατά κύριο λόγο σε καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Ο Γιάννης δίνει μια καλή απάντηση με τον μαϊντανό, αλλά να μην καταλήξουμε να πούμε ότι τα Μαθηματικά είναι μαϊντανός επιστήμη για την Ελληνική οικονομία...που φοβάμαι ότι είναι.
Η καινοτομία προϋποθέτει μια αλλαγή κουλτούρας τόσο φοιτητών όσο και καθηγητών Πανεπιστημίου σε Τμήματα Μαθηματικών που να έχουν επίγνωση η κάθε πλευρά τι ακριβώς κάνει. Επίσης η γενιά της μεταπολίτευσης δεν μας έφερε τις καινοτομίες που θα έπρεπε, αν και κάποιοι έκαναν σπουδές στο εξωτερικό με τα χρόνια της γαλαζοπράσινης ρεμούλας, ξέχασαν και την πρόσθεση δυο αριθμών. Για να καταλάβω την πρακτική χρήση και χρησιμότητα της Στατιστικής και Θεωρίας Δειγματικών Κατανομών σε συγκεκριμένα παραδείγματα και πως αυτά τα παραδείγματα ερμηνεύονται σε επιχειρηματικά μοντέλα, λήψης αποφάσεων, διαχείρισης κινδύνου, σχεδιασμού μοντέλου ασφαλίστρων κτλ, έπρεπε να ψάξω πολύ εκτός των μαθημάτων του Τμ.Μαθηματικών. Δηλαδή, να διαβάσω πράγματα πολύ έξω από την "σφαίρα" αντίληψης ενός μέσου Μαθηματικού αποφοίτου Ελληνικού Πανεπιστημίου.
Η μέση σφαίρα αντίληψης δυστυχώς απλά "αποστηθίζει" αναπαραστάσεις μαθηματικών συμβόλων για το πτυχίο και οι ιθύνοντες απλά δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλάνε. Θυμάμαι καθηγητή Πανεπιστημίου που η χαρά του ήταν να απλοποιεί πολύπλοκες αλγεβρικές εκφράσεις στον πίνακα με κιμωλία και στο τέλος να λέει: "α, βγήκε θετικό" και να χαμογελάει μόνος του. Με τέτοιου είδους "διδασκαλίες" τι είδους καινοτομία να ανακαλύψουμε μέσω των μαθηματικών; Τρώγοντας δυο ώρες αντιγραφή από τον πίνακα, γεμίζοντας τετράδια, χωρίς να υπάρχει η καινοτομία της οπτικής αναπαράστασης της λύσης μέσω βίντεο, γραφικών, διαφανειών και ξένων άρθρων από την παγκόσμια κοινότητα έρευνας και τεχνολογίας, το μάθημα να ήταν άκρως παθητικό και βαρετό, ΤΙ ακριβώς διδάσκουν; Πώς μετά ο μέσος φοιτητής να ξέρει πώς να επιλέξει κάποια κατεύθυνση με επαγγελματικό "οδηγό" τα μαθηματικά;
Ο Άδωνις πώς γίνεται με πτυχίο Ιστορίας να έχει πολιτική και δημοσιονομική άποψη για τον επενδυτικό και εργασιακό σχεδιασμό της χώρας; Μετά απορούμε γιατί το STEM εδώ και 20 χρόνια είναι άγνωστη λέξη σε κύκλους Ελλήνων καθηγητών Πανεπιστημίων θετικών επιστημών. Οι περισσότεροι έχουν ξεμείνει ότι οι μιγαδικές εξισώσεις με λύσεις σε πολική μορφή, είναι ύλη Α' Λυκείου όπως μας έλεγε ένας και επέμενε. Αυτό δείχνει επίσης πως οι βαθμίδες εκπαίδευσης της Ελλάδας δεν έχουν καμία "επαφή" μεταξύ τους.