Κόμμα Πειρατών Ελλάδος...

ἅλς

Διάσημο μέλος

Ο ἅλς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 3,894 μηνύματα.
10.2.12

Επίσημη πρώτη στο πολιτικό σκηνικό για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος...


Με 480 εγγεγραμμένα μέλη ...
Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε το κόμμα Πειρατών Ελλάδας, την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012, τα δικαιολογητικά και τις απαιτούμενες 200 και πλέον υπογραφές που απαιτούνται για την αναγνώρισή του ως πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα.
Σύνθημά του «Ελεύθερες ιδέες, ελεύθερος πολιτισμός, ελεύθεροι άνθρωποι».
Σε... δέκα ημέρες αναμένεται να αναγνωριστεί το 22ο από τα επίσημα αναγνωρισμένα από το κράτος τους κόμμα των Πειρατών, σε σύνολο 57. Τα κόμματα των «πειρατών» έχουν εκλέξει 2 ευρωβουλευτές, 15 βουλευτές και 194 δημοτικούς συμβούλους σε όλο τον κόσμο.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει υποβάλλει τα δικαιολογητικά του για να γίνει πλήρες μέλος του Pirate Parties International. Μεταξύ των ομιλητών στην συνέντευξη Τύπου της 10ης Φεβρουαρίου ήταν και ο κ. Thomas Gaul, διεθνής συντονιστής από το Κόμμα Πειρατών Γερμανίας και μέλος της διοικούσας επιτροπής του Pirate Parties International.



Tο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν έχει πρόεδρο. Τα μέλη του αποφάσισαν ότι επικεφαλής θα είναι επταμελής Διοικούσα Επιτροπή. Μέλη, στα οποία ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 36 χρόνια -τα μέλη της διοικούσας επιτροπής είναι άνθρωποι από 20 έως 43 ετών. Από την ίδρυσή του στις 14 Ιανουαρίου 2012, έχουν εγγραφεί 480 μέλη από 56 νομούς στην Ελλάδα. Στην ίδια περίοδο, μέλη και μη μέλη, χίλιοι άνθρωποι συμμετέχουν ως εγγεγραμμένα μέλη του φόρουμ συζητήσεων, έχοντας ήδη κάνει περί τις 3.900 δημοσιεύσεις. 1.500 άνθρωποι ακολουθούν το @piratepartygr στο Twitter.


Όπως έχει δηλώσει ο υπεύθυνος επικοινωνίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, κος Ανέστης Σαμουρκασίδης, ο επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής, «μπορεί να βάλει μια υπογραφή και να συγκαλέσει την διοικούσα επιτροπή. Δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει, και αλλάζει κάθε 4 μήνες, αφού είναι τελείως μη σημαντική η παρουσία του. Αυτοί οι επτά άνθρωποι, οι οποίοι είναι εκτελεστικό όργανο, δεν έχουν εξουσία. Η εξουσία βρίσκεται στο σώμα των μελών, το οποίο συνεδριάζει ηλεκτρονικά και στο συνέδριο, που συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.»


Με προφανή τον προβληματισμό για την δημοκρατική έκφραση και τη διαφάνεια, στις Αρχές και το Πρόγραμμά του, το Κόμμα των Πειρατών οργανώνει την εσωτερική του λειτουργία στη βάση της άμεσης δημοκρατίας: Το σώμα των μελών βρίσκεται σε συνεχή δημόσια διαβούλευση ώστε να έχει τον τελικό λόγο σε κάθε ζήτημα που τίθεται, γράφει η ανακοίνωσή του. Όλη η εσωτερική λειτουργία του Κόμματος των Πειρατών είναι διαφανής και πλήρως δημοσιοποιημένη στο Ίντερνετ, γράφουν, «Διαφάνεια την οποία ζητάει για τη Δημόσια Διοίκηση».
Τι πρεσβεύει το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας;


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδας πρεσβεύει τα εξής:


1. Την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των πολιτικών ελευθεριών από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών,
2. Την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright, ώστε αυτό να αφορά μόνο την εμπορική και όχι την προσωπική χρήση, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου παραχώρησης μονοπωλίου.
3. Αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πατέντες
4. Την εκτεταμένη χρήση ανοικτών προτύπων και ελεύθερου λογισμικού,
5. Την προστασία πληροφοριοδοτών, δημοσιογράφων και μπλόγκερ, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
6. Την συμμετοχή όλων στην ψηφιακή ζωή και τον ψηφιακό αλφαβητισμό.


Σε ότι αφορά στο καυτό θέμα της οικονομίας, το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδας φαίνεται να βασίζεται στην αρχή της άμεσης δημοκρατίας, με βάση την οποία ο αυξανόμενος έλεγχος των δημοσίων δαπανών από τους πολίτες οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα από τα καντόνια της Ελβετίας στα οποία διεξάγονται αυτόματα δημοψηφίσματα για προγραμματιζόμενες δημόσιες δαπάνες. Όπως αναφέρθηκε, σε περίοδο 19 ετών (1980-1999) οι δαπάνες τους αποδεικνύονται κατά 12% χαμηλότερες σε σχέση με τα καντόνια στα οποία δεν ακολουθείται αυτή η πρακτική, όπως προκύπτει από μελέτη δύο Γερμανίδων οικονομολόγων την οποία επικαλείται το νέο κόμμα.


Στην πρώτη συνάντησή της με τους εκπροσώπους του Τύπου, η διοικούσα επιτροπή τονίζει ότι δεν τοποθετείται πάνω στον «ξεπερασμένο άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά» και καταλήγουν:


«Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας γεννήθηκε τον 21ο αιώνα για να αποτελέσει το νέο λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας μας, εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα, να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μας μέλλον.»


Το πρώτο θέμα στο οποίο παίρνει θέση το Κόμμα των Πειρατών Ελλάδας εν αναμονή της επίσημης αναγνώρισής του ως κόμμα στην Ελλάδα είναι η αντίθεση στην αμφιλεγόμενη συνθήκη ACTA, καλώντας σε διαμαρτυρία σε τρεις πόλεις στην Ελλάδα το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012.

https://news.in.gr/
---------------------------------------------------------------------------------------


Ε, ρε γλέντια!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top