Crookshanks
Διάσημο μέλος

Δε θέλω να γράφεις επειδή δε θες να νομίζω πως δεν έχεις την αξία για να απαντήσεις, θέλω να γράφεις επειδή έχεις διάθεση για συζήτηση, για την εξάσκηση των γλωσσικών δεξιοτήτων σου και για να αναπτύξεις την άποψή σου. Ή, και για να αλληλοαντικρούουμε επιχειρήματα. Εξάλλου αυτό είναι ο διάλογος.
Τότε να μου πεις γιατί όλοι λένε πως η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της και αυτό πρέπει να σταματήσει.Δεν πειράζει, δεν θα πάθουν και τίποτα αυτοί. Όποιος είναι να ωφεληθεί, θα ωφεληθεί.
Ναι, κόλλησα, γιατί ό,τι δικαίωμα έχεις εσύ να χαρακτηρίζεις το βουδισμό ή όποια άλλη θρησκευτική ή μη ιδεολογία με αυτό τον τρόπο, έχω κι εγώ να λέω για το χριστιανισμό ένα σωρό. Όποιος σιωπά στην όψη της αδικίας είναι σαν να την εγκρίνει (δε θυμάμαι ποιος το είπε αυτό). Και δεν το έκανες μία, αλλά δύο φορές. Οπότε μη μου λες να το κόψω τη δεύτερη φορά.
Κανένα κράτος δεν μπορεί να απαγορεύσει κάποιον να είναι οποιασδήποτε ιδεολογίας, συμφωνώ, αλλά όμως η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου (Ρ. Βελεστινλής). Η υπερβολική ελευθερία δε λέγεται δημοκρατία, αναρχία λέγεται. Το ότι κάποιος έχει το δικαίωμα να είναι ρατσιστής δε σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να σε βρίσει, να σε συκοφαντήσει ή να ασκήσει την παραμικρή αρνητική επιρροή στη ζωή σου.
Σε άλλες χώρες όχι μόνο υπάρχει εκπαίδευση στο ζήτημα των θρησκειών, αλλά είναι και πολύ πιο ίση απέναντι σε κάθε θρησκεία απ' ό,τι είναι εδώ (όπου γίνεται μια περιληπτική αναφορά σε αυτές και στο τέλος το συμπέρασμα είναι πως "η ορθοδοξία είναι η καλύτερη θρησκεία από όλες"). Εκτός αυτού, δεν είναι υποχρεωτική. Εδώ είναι de facto υποχρεωτική λόγω του ρατσισμού που υπάρχει. Και ναι, δε μπορείς να απαγορεύσεις στους άλλους να είναι ρατσιστές, μπορείς όμως να το καταπολεμήσεις με νόμιμα μέσα και να τους υποχρεώσεις να σεβαστούν τον άλλο.
Δυστυχώς, οι πλειοψηφία όσων έχουν περιορισμένη γνώση την έχουν επειδή την έχουν λάβει σαν αγγαρεία, χωρίς δίψα για μάθηση. Τα παιδιά σαν εσένα κι εμένα και όσους συμμετέχουν σε συζητήσεις, που "ψάχνονται", μετριούνται στα δάχτυλα.
Δεν αποτελεί, γιατί αυτοί το έχουν λύσει το πρόβλημά τους.Αναρωτιέμαι αν το ζήτημα που συζητάμε εμεις εδώ σήμερα αποτελεί καν προβληματισμό για πολίτες χωρών αθειστικών.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
miv
Επιφανές μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Crookshanks
Διάσημο μέλος

όχι μόνο υπάρχει εκπαίδευση, αλλά και πολύ πιο ίση
Δεν ξέρω για Γαλλία, αλλά στην Ολλανδία (όπου πάνω από το 40% του πληθυσμού είναι άθεοι ή αγνωστικιστές), στην Αγγλία και στην Νορβηγία είμαι βέβαιος (στην Ολλανδία επειδή είναι η μητέρα μου από κει, στην Αγγλία επειδή το είχα διαβάσει στην εφημερίδα και στη Νορβηγία επειδή το είχα διαβάσει σε βιβλίο, α, και στη Σουηδία), μπορείς είτε να πας σε χριστιανικό σχολείο, είτε σε σχολείο που γίνονται θρησκευτικά γενικά (όχι Προπαγάνδα υπέρ της μιας ή της άλλης θρησκείας), είτε σε σχολείο που δεν υπάρχει καθόλου το μάθημα.
Βρίσκω ακραία τη συμπεριφορά της Γαλλίας, χωρίς όμως να θεωρώ ότι είναι χειρότερη από την πλύση εγκεφάλου που υφιστάμεθα εδώ.
miv
Επιφανές μέλος

tolisman
Δραστήριο μέλος

Το αν "υπάρχει Θεός" είναι μια αλήθεια καθαρά εσωτερική. Στην τελική υπάρχει για όσους Τον πιστεύουμε. Για τους άλλους δεν υπάρχει.
Κατ' αναλογίαν υπάρχει ήλιος για όσους το πιστέυουμε.. Για τους άλλους -που δεν το πιστεύουν- δεν υπάρχει..
Υπάρχει η Γη για όσους το πιστεύουμε. Για τους άλλους δεν υπάρχει. (αυτοί αιωρούνται

Και ερωτώ: Αν το ψυγείο μου είναι άδειο και εγώ πιστεύω ότι μέσα σ΄αυτό έχω ένα σάντουιτς, το σάντουιτς αυτό υπάρχει ή δεν υπάρχει..? Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, υπάρχει επειδή πιστεύω ότι υπάρχει..
Και αντιστρόφως αν εγώ πεθαίνω κυριολεκτικά της πείνας και το ψυγείο μου είναι γεμάτο με σάντουιτς, αλλά εγώ πιστεύω ότι στο ψυγείο δεν υπάρχει τίποτα, τότε υπάρχουν ή δεν υπάρχουν σάντουιτς στο ψυγείο? Σύμφωνα με εσένα δεν υπάρχουν..
Με την ίδια λογική υπάρχουν και Νεφελίμ, Ελοχίμ κτλ, αφού κάποιοι αναγνώστες του Λιακόπουλου πιστεύουν ότι υπάρχουν..
Αν εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν δεινόσαυροι, έχω δίκιο ή άδικο όταν υποστηριζω σε συζητήσεις ότι υπάρχουν..
Και αν πιστεύω ότι ο miv δεν υπάρχει..
Το "ο Θεός υπάρχει για όσους Τον πιστεύουμε" είναι αστείο..
Ο Θεός είτε υπάρχει για όλους, είτε δεν υπάρχει για κανέναν...
miv
Επιφανές μέλος

Κάνεις λάθος όταν γενικεύεις. Δεν ειναι αστείο αυτό που λέω. Είναι σοβαρότατο και νομίζω οι περισσότεροι έτσι το βλέπουν. Ο Θεός υπάρχει όταν τον πιστεύεις. Όταν δεν τον πιστεύεις δεν υπάρχει και δεν έχει και λόγο να υπάρχει.
tolisman
Δραστήριο μέλος

Δεν υπάρχει κοινή αλήθεια για το Θεό, αν το δεις εκτός θρησκείας. Μην κάνεις το σφάλμα να το μπερδεύεις με φυσικώς αποδεκτά φαινόμενα. Δεν είναι ύλη ο Θεός για να μπορείς να τον συγκρίνεις με όλα αυτά τα απλοικά, υλικά πράγματα...
Άρα υπαρχουν και οι Νεφελίμ (όταν τους πιστεύεις).. Τελικά είχε δίκιο ο Λιακόπουλος..!!! Και εγώ τον χλεύαζα...
Κάνεις λάθος όταν γενικεύεις. Δεν ειναι αστείο αυτό που λέω. Είναι σοβαρότατο και νομίζω οι περισσότεροι έτσι το βλέπουν. Ο Θεός υπάρχει όταν τον πιστεύεις. Όταν δεν τον πιστεύεις δεν υπάρχει και δεν έχει και λόγο να υπάρχει.
Πάντως ο Χριστιανισμός δεν λέει αυτό που λες εσύ. Και αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός και αυτοί που πιστέυουν ότι δεν υπάρχει θα κριθούν στο τέλος με τον ίδιο τρόπο. Αν δεν υπάρχει Θεός, τότε αυτό που λες απλώς δεν έχει νόημα.. Αν όντως υπάρχει Θεός, τότε αυτό που λες είναι επικίνδυνο.. Και αυτό γιατί, αν όντως υπάρχει Θεός, το να αμφιβάλλεις ότι υπάρχει ή ακόμη χειρότερα το να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει και να τον αρνείσαι επισύρει σύμφωνα με το Χριστιανισμό κάποια τιμωρία..
miv
Επιφανές μέλος

Ο Χριστιανισμός μιλάει για τους Χριστιανούς βασικά. Εννοείται οτι οι Χριστιανοί οφείλουν, αφού επέλεξαν το Χριστιανισμό, να πιστεύουν στο Θεό. Δεν καταλαβαίνω ούτε τη λογική σου, ούτε που ακριβώς το πας. Ο Θεός υπάρχει όταν τον πιστεύεις κι αυτό είν'ολο. Απο κει και πέρα δεν με αφορά αν "υπάρχει" ή "δεν υπάρχει". Δεν είναι φυσικό φαινόμενο, οπότε δεν μπαίνει σε λογικές αντικειμενικής και καθολικής αλήθειας.
tolisman
Δραστήριο μέλος

miv
Επιφανές μέλος

Crookshanks
Διάσημο μέλος

Ωστόσο και το να πεις πως υπάρχουν πολλές αλήθειες δεν είναι λάθος. Κι αυτό γιατί ο καθένας θα έπρεπε να σέβεται τα πιστεύω του άλλου, έτσι ώστε η κοινωνία να μένει σε κατάσταση αρμονίας. Ο ισχυρισμός ότι η Αλήθεια είναι Μία προκαλεί το θρησκευτικό φανατισμό. Θέλω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι μιλάμε μεταφορικά όταν λέμε ότι η αλήθεια είναι διαφορετική για τον καθένα - μια σεβαστή και απαραίτητη για την ειρήνη μεταφορά, που κάνει τον κόσμο που δε νοιάζεται για τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα να χαράσσει μια διαχωριστική γραμμή και να συγκρατείται.
Εννοείται οτι οι Χριστιανοί οφείλουν, αφού επέλεξαν το Χριστιανισμό, να πιστεύουν στο Θεό.
Η πλειοψηφία των Χριστιανών δεν επέλεξαν οι ίδιοι να είναι Χριστιανοί.
miv
Επιφανές μέλος

Συγκεκριμένα περί Θεού δεν υπάρχει καμία δεδομένη πραγματικότητα γιατι είναι έννοια που ξεφευγει από τη λογική. Δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε άλλο. Όσα φυσικά παραδείγματα κι αν αναφερθούν θα συνεχίσουν να είναι άσχετα με το Θεό. Η ουσία του Θεού ειναι η πίστη σε Αυτόν. Χωρίς πίστη δεν υπάρχει και Θεός. Εμμέσως πλην σαφώς αυτό ακριβώς λέει ο Χριστιανισμός, απλά για να το δεις πρέπει να φύγεις κάτω απο τις λέξεις. Δεν είναι στατική έννοια και μην την συγχέετε με οποιαδήποτε άλλη φυσική αλήθεια.
Crookshanks
Διάσημο μέλος

Η θρησκεία δεν είναι κάτι το κληρονομικό! Ο όρος κληρονομικότητα χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταβίβαση των βιολογικών χαρακτηριστικών από τον γονέα στον απόγονο. Η θρησκεία είναι θέμα προσωπικό. Έχει να κάνει με το πνεύμα, με τις αντιλήψεις, με την κοσμοθεωρία. Με την ίδια λογική, οι απόγονοι των κομμουνιστών ας είναι κομμουνιστές, οι απόγονοι των υποστηρικτών της θεωρίας της πανσπερμίας και αυτοί υποστηρικτές της, με λίγα λόγια, ας μοιάσουμε όλοι στον χαρακτήρα με τους γονείς μας! Γιατί να βλέπεις αυτού του είδους την "κληρονομικότητα" όπως ο "διάβολος" βλέπει και το "λιβάνι", άραγε;
Το να επιλέξεις να γεννηθείς είναι αδύνατον, γιατί δεν υπήρχαν από πριν τα παιδιά για να επιλέξουν και ούτε και μετά τη γέννησή τους αποκτούν την ικανότητα να κρίνουν και να επιλέγουν.

miv
Επιφανές μέλος

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο να γίνεις αυτό που ανατρέφεσαι. Φυσιολογικό είναι. Μπορεί ν'αλλάξει στην πορεία, αλλά μπορεί να μείνει και ως έχει. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε όλο αυτό. Είναι απλά στα πλαίσια της,άνευ αιτίας, εφηβικής "επανάστασης" το ότι λέμε οτι δεν πρέπει να γίνουμε σαν τους γονείς μας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό είτε στο να γίνουμε, είτε στο να μη γίνουμε. Προφανώς λοιπόν το γεγονός οτι πολλοί Χριστιανοί είναι έτσι επειδή ανατράφηκαν σε χριστιανικό περιβάλλον πολύ απλά δεν σημαίνει και δε λέει τίποτα.

Crookshanks
Διάσημο μέλος

Η ανατροφή των γονέων περιορίζεται από ορισμένες συνθήκες. Δεν έχουν δικαίωμα να σου επιβάλλουν τις απόψεις τους, τις ιδεολογίες τους. Κι όμως οι περισσότεροι το κάνουν, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα.
Το να λέμε ότι δεν πρέπει να γίνουμε σαν τους γονείς μας είναι στα πλαίσια της εφηβικής επανάστασης; Όποιον ενήλικα έχω ρωτήσει μου έχει πει πως δε θα ήθελε
να είναι σαν τους γονείς του. Εκτός αυτού, σκέψου τί θα γινόταν αν όλοι μοιάζαμε με τους γονείς μας. Δε θα υπήρχε καμία ποικιλομορφία στην κοινωνία. Θα καταλήγαμε στο τέλος να γινόμαστε έρμαια των απόψεων των γονέων μας, χωρίς να αναπτύσσουμε τη δική μας άποψη.
Δε λέω να μην πηγαίνουν οι γονείς στην Εκκλησία, σε γάμους, βαπτίσια κλπ. Δε λέω να μη διαβάζουν τη Βίβλο στα παιδιά τους. Αλλά να τους διαβάζουν και για άλλες θρησκείες. Κι αν δεν έχουν τη θέληση ή την ικανότητα για να το κάνουν, τουλάχιστον να μην επιβάλλουν χριστιανικές τελετές και πρακτικές. Ας αφήσουν τα παιδιά να επιλέξουν. Και πρώτο και σημαντικότερο, να μη τα βαπτίζουν. Και λέγοντάς το αυτό, το εννοώ κυρίως νοητικά. Να μη τα βαπτίζουν "χριστιανούς", όταν χριστιανός γίνεσαι επειδή είσαι. Αλλά ένα παιδάκι 2,3,4,5,6,7 ή 13 χρονών δεν είναι σε θέση να είναι κάτι βαθιά μέσα του, δεν μπορεί να βρει τη θρησκεία που να τον εκφράζει επειδή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την προσωπικότητά του. Δε μπορείς να το πεις χριστιανό, επειδή το βούτηξαν 3 φορές στην κολυμπήθρα και το έλουσαν με μύρο. Χριστιανός, όπως και άνθρωπος, Μιχάλης, Αλέξανδρος, Σωκράτης, Χίτλερ, βουδιστής, αριστερός, δεξιός, κεντρομεσαίος, δε γεννιέσαι, γίνεσαι, μέσα από τη ζωή και την εμπειρία σου. ΣΟΥ. Όχι των άλλων. Ούτε γίνεσαι κάτι σε μια στιγμή μέσα. Γίνεσαι διαρκώς κάτι. Και πώς σε αφήνουν οι άλλοι να γίνεις κάτι, όταν σου επιβάλλουν να είσαι κάτι; Ξαναλέω, λοιπόν, ότι με την ίδια λογική μπορούμε να πούμε ένα 5χρονο παιδάκι μαρξιστή, πεσσιμιστή, φασίστα, φιλελεύθερο, και πάει λέγοντας η λίστα με κάθε ιδεολογία, με κάθε φιλοσοφικό πακέτο ιδεών (όπως έχεις πει ότι είναι ο χριστιανισμός), με κάθε αντίληψη. Και ερωτώ: πώς θα αφεθεί ελεύθερο, με αυτό τον τρόπο, το πνεύμα, ώστε να σχηματίσει τις δικές του, νέες ιδέες, και να μπει σε ένα καλούπι που ταιριάζει στον κόσμο που ζει, ο οποίος συνεχώς αλλάζει;

Η ανατροφή των γονέων περιορίζεται από ορισμένες συνθήκες. Δεν έχουν δικαίωμα να σου επιβάλλουν τις απόψεις τους, τις ιδεολογίες τους. Κι όμως οι περισσότεροι το κάνουν, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα.
Το να λέμε ότι δεν πρέπει να γίνουμε σαν τους γονείς μας είναι στα πλαίσια της εφηβικής επανάστασης; Όποιον ενήλικα έχω ρωτήσει μου έχει πει πως δε θα ήθελε
να είναι σαν τους γονείς του. Εκτός αυτού, σκέψου τί θα γινόταν αν όλοι μοιάζαμε με τους γονείς μας. Δε θα υπήρχε καμία ποικιλομορφία στην κοινωνία. Θα καταλήγαμε στο τέλος να γινόμαστε έρμαια των απόψεων των γονέων μας, χωρίς να αναπτύσσουμε τη δική μας άποψη.
Δε λέω να μην πηγαίνουν οι γονείς στην Εκκλησία, σε γάμους, βαπτίσια κλπ. Δε λέω να μη διαβάζουν τη Βίβλο στα παιδιά τους. Αλλά να τους διαβάζουν και για άλλες θρησκείες. Κι αν δεν έχουν τη θέληση ή την ικανότητα για να το κάνουν, τουλάχιστον να μην επιβάλλουν χριστιανικές τελετές και πρακτικές. Ας αφήσουν τα παιδιά να επιλέξουν. Και πρώτο και σημαντικότερο, να μη τα βαπτίζουν. Και λέγοντάς το αυτό, το εννοώ κυρίως νοητικά. Να μη τα βαπτίζουν "χριστιανούς", όταν χριστιανός γίνεσαι επειδή είσαι. Αλλά ένα παιδάκι 2,3,4,5,6,7 ή 13 χρονών δεν είναι σε θέση να είναι κάτι βαθιά μέσα του, δεν μπορεί να βρει τη θρησκεία που να τον εκφράζει επειδή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την προσωπικότητά του. Δε μπορείς να το πεις χριστιανό, επειδή το βούτηξαν 3 φορές στην κολυμπήθρα και το έλουσαν με μύρο. Χριστιανός, όπως και άνθρωπος, Μιχάλης, Αλέξανδρος, Σωκράτης, Χίτλερ, βουδιστής, αριστερός, δεξιός, κεντρομεσαίος, δε γεννιέσαι, γίνεσαι, μέσα από τη ζωή και την εμπειρία σου. ΣΟΥ. Όχι των άλλων. Ούτε γίνεσαι κάτι σε μια στιγμή μέσα. Γίνεσαι διαρκώς κάτι. Και πώς σε αφήνουν οι άλλοι να γίνεις κάτι, όταν σου επιβάλλουν να είσαι κάτι; Ξαναλέω, λοιπόν, ότι με την ίδια λογική μπορούμε να πούμε ένα 5χρονο παιδάκι μαρξιστή, πεσσιμιστή, φασίστα, φιλελεύθερο, και πάει λέγοντας η λίστα με κάθε ιδεολογία, με κάθε φιλοσοφικό πακέτο ιδεών (όπως έχεις πει ότι είναι ο χριστιανισμός), με κάθε αντίληψη. Και ερωτώ: πώς θα αφεθεί ελεύθερο, με αυτό τον τρόπο, το πνεύμα, ώστε να σχηματίσει τις δικές του, νέες ιδέες, και να μπει σε ένα καλούπι που ταιριάζει στον κόσμο που ζει, ο οποίος συνεχώς αλλάζει;
Συμφωνώ απολύτως με αυτά που λες (τα λες και ωραια

Guest 292010
Επισκέπτης

Ένα αβάπτιστο παιδί είναι κάτι σαν θέμα ταμπου για την σημερινή κοινωνία.
miv
Επιφανές μέλος

Μια ακραια αλλα δυστυχως υπαρκτη περιπτωση(ποιος ξερει ποσες μπορει να υπαρχουν...) :

miv
Επιφανές μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 136 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- χημεια4λαιφ
- Arvacon
- VforVendetta
- Rawan
- kirizi3
- Chrisphys
- Obi-Wan Kenobi
- Hased Babis
- johnsala
- Natsuko
- jYanniss
- rseven
- Kate1914
- Eagle Eye
- Scandal
- Corfu kitty
- panosT436
- love_to_learn
- Libertus
- charmander
- giannhs2001
- Greg25
- Debugging_Demon
- Memetchi
- shuuu
- globglogabgalab
- Sotiris.Y
- Paragontas7000
- bibliofagos
- Vera
- redpointer
- Giorgkalo
- Alessandra Eliza
- phleidhs
- Samuel
- Johanna Mark
- statistikos
- Steliosgkougkou
- Παναγιώτης L
- Theodora03
- Georgekk
- Μικρή πεταλούδα
- constansn
- Eri0611
- De Broglie
- augustine
- spring day
- xakounaamatata
- Ksenia. Ksenia77
- Appolon
- Πα.Κ
- ister
- Maynard
- the purge
- Αναστασία197
- Meow
- nimbus
- Joji
- Kokro
- Unboxholics
- Dionyshs1
- Nala
- KingPoul
- ΘανάσοςG4
- oups
- jj!
- Dr. Gl. Luminous
- eukleidhs1821
- SlimShady
- tsiobieman
- hlias2000
- Gus Roger10
- george777
- barkos
- Darkking
- qwertyuiop
- Μάρκος Βασίλης
- Nikos 7
- ~Melania~
- T C
- edweimaste
- Unseen skygge
- Athens2002
- PanosCh002
- eri548
- Thanos_D
- Κλημεντίνη
- stefan
- hirasawayui
- Ryuzaki
- Ggpg
- J.Cameron
- fmarulezkd
- cynzp
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.