Johnnaousa
Επιφανές μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
stefanos...
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Itach1
Διάσημο μέλος
Αλλα το να βλεπω να γραφουν μηνυματα σε greeklish και τα σχετικα τρελενομαι.
Ενας φιλος μου εξαιτιας αυτων στο σχολειο εκανε συνεχεια λαθη και σε απλες λεξεις, επισης το 'ξ' το εγραφε 'κσ'
Τα πραγματα οπως τα βλεπω παντως θα εξελιχθουν χειροτερα κι αυτο γιατι πολλα παιδια γυμνασιου ασχολουνται με το φεισμπουκ και επομενο ειναι να γραφουν και greeklish...
catherine1994
Πολύ δραστήριο μέλος
challenger
Επιφανές μέλος
Λοιπον, τα greeklish δεν ειναι νεα εφευρεση, χρησιμοποιουνται πολλα χρονια,
Οι πρωτοι υπολογστες που ηρθαν στην Ελλαδα, ηταν κυριως ευρωπαϊκης κατασκευης και προφανως δεν ειχαν το Ελληνικο Αλφαβητο. Ετσι, ακομα και στον περιορισμενο αυτο αριθμο λειτουργιων που ειχαν(συνηθως χρησιμοποιουταν σε μαθηματικους υπολογισμους) δεν υπηρχε δυνατοτητα Ελληνικων...
Μεχρι και προσφατα, οι τεχνικοι Η/Υ μας προτειναν ονοματοδοσια αρχειων με λατινικο αλφαβητο...
Γιατι? γιατι σε περιπτωση που κρακαρε ο δισκος, η επανακτηση αρχειων με ελληνικη ονομασια φανταζε απιαστο ονειρο.. αυτο διορθωθηκε στα Win2000, λειτουργησε και στα XP
αλλα τα vista & τα 7 δυστυχως εχουν το ιδιο προβλημα... (αφου το αρχικο λογισμικο δεν εχει ελληνικα... τα ελληνικα ειναι απλα μια "ενημερωση" οπως τα Service packs....
Ποτε πρωτοχρησιμοποιηθηκαν greeklish για μεταδοση κειμενου??
Στο Στρατο
Καποια στιγμη η κωδικοποιημενη ραδιοτηλεγραφια, εδωσε την θεση της στην κωδικοποιημενη ραδιοτηλεφωνια...
(για ραδιοτηλεφωνια δειτε εδω https://www.teicrete.gr/users/kutrulis/Ergalia/Fonitiko.htm)
(για ραδιοτηλεγραφια δειτε εδω https://users.sch.gr/nikpanous/mors/code.htm)
και μετα την ραδιοτηλεφωνια τι ακολουθησε???
Η κωδικοποιηση με κομπιουτερ!!!
ναι λοιπον... κομπιουτερ ρωσικης η αμερικανικης κατασκευης για στρατιωτικες εφαρμογες που δεν ειχαν ελληνικα
και συμφωνηθηκε πως καθε γραμμα θα αντιστοιχει σε καποιο λατινικο που δεν χρησιμοποιειται στα ελληνικα
και κατα αυτον τον τροπο η καταψυξη π.χ. στην στρατιωτικη επικοινωνια γραφεται katacyjh
καπως ετσι δημιουργηθηκαν τα πρωτα greeklish
Επισης με την διαδοση του ιντερνετ στην Ελλαδα, πολλοι παροχοι εστελναν μηνυματα του στυλ
title: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
κείμενο:
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
Ενημερωτικό μήνυμα Ενημερωτικό μήνυμα Ενημερωτικό μήνυμα Ενημερωτικό μήνυμα Ενημερωτικό μήνυμα
Ενημερωτικό μήνυμα Ενημερωτικό μήνυμα Ενημερωτικό μήνυμα Ενημερωτικό μήνυμα Ενημερωτικό μήνυμα
.......
------------------------------------------------------------------
ENIMEROTIKO MHNYMA- GREEKLISH
enimerotiko mhnyma enimerotiko mhnyma enimerotiko mhnyma enimerotiko mhnyma enimerotiko mhnyma
enimerotiko mhnyma enimerotiko mhnyma enimerotiko mhnyma enimerotiko mhnyma enimerotiko mhnyma
.......
με αποτελεσμα να αυξησουν την χρηση των greeklish και απο τους χρηστες!
Επισης "greeklish" χρησιμοποιηθηκαν και απο την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος σε εκδόσεις θρησκευτικών βιβλίων κατα τον 17ο αιωνα(δεν ξερω τον λογο, ξερω παντως πως εχει γινει)
Eπισημα πρωτη φορα στην Ελλαδα greeklish χρησιμοποιηθηκαν απο την Εθνικη Μετεορολογικη Υπηρεσια
Ακομα χρησιμοποιουνται αποκλειστικα greeklish σε πολλες συσκευες(βιντεοκαμερες, dvd recorders κτλ)
οπως επισης και στα RDS των ραδιοφωνων
Προσωπικα ειμαι κατα των greeklish γιατι πιστευω πως εχει παρερμηνευθει η αρχικη αναγκη χρησης τους....
Chiyo
Πολύ δραστήριο μέλος
iGiannis
Πολύ δραστήριο μέλος
Φώτης09
Πολύ δραστήριο μέλος
εγω οταν ειχε αρχησει να παιρνει τα πανω της αυτη η γελοια μοδα....εκτος απο greeklish εγραφα και με αριθμους!!!!!!!!! εκει να δεις γελιο...αμα καποιος δν ασχολειται με τετοια και του δωσεις να διαβασει τετοια μνμτα κανει 10 ωρες!!!!!!!!!!ΤΑ ΜΙΣΩ!!!!!!!!!!οταν πρωτοπηρα κινητο(1η γυμνασιου)εγραφα με ελληνικους χαρακτιρες...μετα στα τελη της 2ας γυμνασιου αρχισα τα γκρικλις...φετος σηνηδιτοποιησα οτι θα ξεχασω και την ορθογραφια που ηξερα με αυτα.....και ετσι αρχισα τα ελληνικααα μου..και το παιρνω και λιγο πατριωτικαθεωρω τη γλωσσα μας ως την πιο ωραια του κοσμου...γιατι να τη χαλαω με μια βλακεια σαν τα γκρικλις που στο κατω κατω μονο μαδα ειναι
το χειροτερο μου θυμαμαι ηταν οταν πηγα να κανω μια εργασια...και εγραφα σαν χελωνα τα ελληνικα...και καπου καπου αντι για θ ξεπετιωντουσαν κατι 8
εεε εκει λεω τερμα....ακομη και στο τετραδιο ετσι εγραφα τοτε!
avlopaoki
Νεοφερμένος
Χενρι Κισσινγκερ για Ελληνες:Πρεπει να τους χτυπησουμε στην γλωσσα,στην ιστορια,στον πολιτισμο,στην θρησκεια.Τοτε θα συνετιστουν.κι εγώ... το έχω επισημάνει κιόλας στο φόρουμ του www.computeractive.gr
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Gate4
Επιφανές μέλος
ενταξυ και εγω τα εκανα αυτα..το "ξ" το εγραφα "3" το "ψ" το εγραφα "4" το "θ" το εγραφα "9" ή "8" και το "σ" το εγραφα "c"....εγω οταν ειχε αρχησει να παιρνει τα πανω της αυτη η γελοια μοδα....εκτος απο greeklish εγραφα και με αριθμους!!!!!!!!! εκει να δεις γελιο...αμα καποιος δν ασχολειται με τετοια και του δωσεις να διαβασει τετοια μνμτα κανει 10 ωρες!!!!!!!!!!
το χειροτερο μου θυμαμαι ηταν οταν πηγα να κανω μια εργασια...και εγραφα σαν χελωνα τα ελληνικα...και καπου καπου αντι για θ ξεπετιωντουσαν κατι 8
εεε εκει λεω τερμα....ακομη και στο τετραδιο ετσι εγραφα τοτε!
εχω να γραψω γκρικλις γυρω στα δυο χρονια και πραγματικα τωρα(χωρις πλακα)δεν πορω να τα διαβασω..απλα δυσκολευομαι παρα πολυ!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Johnnaousa
Επιφανές μέλος
ευτυχως η παλαιοτερη εξοικιωση μαζι τους χωρις να τα γραφω ομως με εχει κανει να μπορω να τα διαβασω(και ομως υπαρχουν στιγμες που μενω με το στομα ανοιχτο) , αλλα πραγματικα ειναι στιγμες που φτανω και σε σημειο να ζητησω απο τον αλλον να μου στειλε το μηνυμα στα ελληνικα..ενταξυ και εγω τα εκανα αυτα..το "ξ" το εγραφα "3" το "ψ" το εγραφα "4" το "θ" το εγραφα "9" ή "8" και το "σ" το εγραφα "c"....
εχω να γραψω γκρικλις γυρω στα δυο χρονια και πραγματικα τωρα(χωρις πλακα)δεν πορω να τα διαβασω..απλα δυσκολευομαι παρα πολυ!!!
Gate4
Επιφανές μέλος
κοιτα και εγω μπορω να τα διαβασω απλα επειδη τωρα πια γραφω με ελληνικα δεν ξερω γιατι με δυσκολευουν καπως :/ευτυχως η παλαιοτερη εξοικιωση μαζι τους χωρις να τα γραφω ομως με εχει κανει να μπορω να τα διαβασω(και ομως υπαρχουν στιγμες που μενω με το στομα ανοιχτο) , αλλα πραγματικα ειναι στιγμες που φτανω και σε σημειο να ζητησω απο τον αλλον να μου στειλε το μηνυμα στα ελληνικα..
persi
Πολύ δραστήριο μέλος
Alireza
Τιμώμενο Μέλος
schooliki
Δραστήριο μέλος
Shadowfax
Διάσημο μέλος
Αφού έχουμε ήδη μια γλώσσα-θησαυρό, μια από τις ωραιότερες και σημαντικότερες στον κόσμο ποιος ο λόγος να την κατακρεουργούμε με τέτοιον τρόπο.
Για τα ελληνικά μιλάμε πάντα, έτσι;
Α, τι!? Συγνώμη συνέχισε.
stathis1214
Εκκολαπτόμενο μέλος
Alireza
Τιμώμενο Μέλος
Για τα ελληνικά μιλάμε πάντα, έτσι;
Α, τι!? Συγνώμη συνέχισε.
Εφόσον διαφωνείς τεκμηρίωσε τη γνώμη σου. Μπορεί να κάνω και λάθος.
nPb
Επιφανές μέλος
Εγώ πάντως γράφω μόνο σε ελληνίκlish, δηλ., ελληνικά.
Πληροφορικάριος
Δραστήριο μέλος
Ειδικά αν γράφοντε και σε greeklish!
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.