Να συμπληρώσω, οπως και αντίστοιχα συνήθως τα μεταπτυχιακά έχουν penalty στην επιλογη εισακτεων (τα μόρια που συγκεντρωνεις στη λιστα υποψηφιων) όταν αργείς να τελειώσεις τη σχολή, αλλά επίσης κερδίζεις αν έχεις επιλογής σχετικά με το μεταπτυχιακό. Πολλοί παράγοντες σίγουρα, αλλά έχει σημασια το τι θέλεις να κάνεις μετά. Πχ οι ηλεκτρονικοί από πρώην ΤΕΙ τμήματα παίζουν τα ηλεκτρονικά στα δάχτυλα καλύτερα από εμάς τους ημμυ βγαίνοντας από τη σχολή, κυρίως σε επίπεδο hardware στην πράξη, ενώ εμείς οι ήμμυ έχουμε πολύ καλύτερο θεωρητικό υποβαθρο και σε μαθηματικά και σε συνολική εποπτεία όλων των γνωστικων πεδίων. Όπως ένα άλλο παράδειγμα, παλιά το να ασχολείσαι με arduino ήταν κάπως υποτιμητικό στο embedded πεδίο, καθώς είναι πολύ απλό. Όμως πλέον έχουμε arduino boards με arm cortex m πανω. Κάτι που με ενοχλεί στους ημμυ είναι ότι ουσιαστικά ηλεκτρολόγος μηχανικός στην ουσια της εννοιας είναι από τομέα ενέργειας, οι υπόλοιποι από ηλεκτρονικής και υπολογιστών και τηλεπικοινωνιες είμαστε πιο τριγυρω, με επεξεργασία σήματος, ηλεκτρονικά και προγραμματισμό (δλδ software developers και engineers) που δεν είναι hardcore η ουσία του πεδίου του ηλεκτρολόγου. Δηλαδή αν δεν είσαι από ενέργεια δεν ξέρεις να σχεδιάσεις ένα ηλεκτρολογικο σχέδιο, υψηλές τάσεις, γεννήτριες, ανανεώσιμες πηγες ενεργειας κλπ. Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα είναι στην ενέργεια και μπορώ να πω το μετανιώνω που δεν ασχολήθηκα με αυτά και επέλεξα την πιο softwarικη πλευρά του ημμυ. Αλλά έτσι ήταν οι τομείς ως πρόγραμμα σπουδών. Μακάρι αυτό να αλλάξει μελλοντικά και να ενωθούν κάπως (μιλάω για απθ).
Ναι αυτό ισχύει και είναι πολύ γαματα αυτά τα μαθηματικά πολύ μου αρεζαν, Lyapunov, πόλοι ευστάθειας και τέτοια
Ιου χαχα, αυτά είναι όλα τα web και cloud, αν σου αρεσουν αυτά ναι είναι καθαρά πληροφορική βεβαια, εμένα είναι τα χειρότερα ποτέ δεν ασχολήθηκα (μόνο git)
Ενεργεια ειναι η ουσια του ηλεκτρολόγου μηχανικου και θα ηθελα να ειναι ενοποιημενη καπως με τις κατευθύνσεις, σαν βασικος τομεας/ροή
Οχι εγώ θα ήθελα το αντίθετο, όχι να διαιρεθεί κι άλλο, αλλά να ενωθούν κάπως οι κατευθύνσεις με βασικό άξονα την ενέργεια. Το θεωρώ απαράδεκτο να βγαίνεις ημμυ και να μην ξέρεις πρακτικά πράγματα για τις καλωδιώσεις στο σπίτι και ηλεκτρολογικους πίνακες και σχέδια, δυστυχώς έτσι είναι. Δεν είναι δικαιολογία το "εσύ θα βάζεις την υπογραφή, αυτά τα χαμαλικια θα τα κάνει ο τεχνικος/ΤΕΙτζης", όχι αυτό είναι απαράδεκτο και άσχημο για την εικόνα του ημμυ. Θα έπρεπε να βγαίνουμε από τη σχολή και με αυτά τα πρακτικά skills, ανεξαρτήτως τομέα/κατευθυνσης/ροής. Τουλάχιστον στο ΑΠΘ δυστυχώς έτσι ήταν και λογικά είναι ακόμα. Για ΕΜΠ με τις ροές δεν ξέρω κατά πόσο καλυπτεσαι από ενεργειακά μαθήματα και skills αν είσαι άλλο τομέα, νομίζω είναι λίγο πιο flexible εκεί στο ΕΜΠ ωστόσο.
Επαγγελματικά οι ΗΜΜΥ έχουν δικαιώματα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού εκτός αν ασχοληθούν με κάτι άλλο.
Αρχές δεκαετίας 1990 (1992) οι περισσότεροι καθηγητές που δίδασκαν Βάσεις Δεδομένων, Δομές Δεδομένων, Οργάνωση Αρχείων (καταργήθηκε τέλος 90's,αρχές 00's απ' όλα τα τμήματα Πληροφορικής και ΗΜΤΥ), έφυγαν από τα τμήματα που προέρχονται και πήγαν σε τμήματα Πληροφορικής (ΑΕΙ και πρώην ΤΕΙ).
π.χ.
1,
2,
3,
4,
5
Το ίδιο συνέβη και με καθηγητές από τμήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Οικονομικών.
Τα πρώην ΤΕΙ Ηλεκτρονικής προέρχονται από το παλιό μικρό Πολυτεχνείο (Αθήνα), ή αντίστοιχες σχολές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα 1930(1935 αν δεν κάνω λάθος) ως μέσες τεχνικές σχολές, διετείς. Από τα μέσα 1960 περίπου προστέθηκε ένα έτος και δημιουργήθηκαν οι τριετείς σχολές, π.χ. ΑΣΗ Θεσσαλονίκης (Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών Ευκλείδης). Πολλοί καθηγητές στο πρώην ΤΕΙ Ηλεκτρονικής ήταν απόφοιτοι από αυτές, ή Φυσικοί Ρ/Η και κάποιοι απόφοιτοι ΗΜΜΥ.
Το τμήμα ΗΜΤΥ Πάτρα(το αδελφάκι των Μηχανικών Υπολογιστών που προέκυψε από την διάσπαση των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τέλος δεκαετίας 70, αρχές δεκαετίας 80, έχει πλέον Ροές όπως το ΗΜΜΥ ΕΜΠ...., αν αυτό λέει κάτι).
Πολλές σχολές πρώη ΤΕΙ και νυν Μηχανικών ήταν πρώην Ιδιωτικές σχολές...
Οι οποίες σώθηκαν (κάποιες είχαν χρεωκοπήσει... ) και έγιναν δημόσιες.
7ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΝΑΕ 2022-23
storymaps.arcgis.com
Το κεντρικό κτίριο (επί της Παπαναστασίου) χτίστηκε στην περίοδο 1950-52 για να στεγάσει την Τεχνική Σχολή "Ευκλείδης", που είχε ιδρύσει ...
tsiloglou.blogspot.com
Όσον αφορά την Πληροφορική ο αείμνηστος Ανδρέας Πομπότσης το 1992 όταν δημιουργήθηαν τα τμήματα αυτά (προσοχή στον αγγλικό όρος τους, είναι csd, Computer Science Department) είχε πει ότι θα τα ονομάσουμε τμήματα Πληροφορικής για να συμπεριλάβουμε και τις Τηλεπικοινωνίες ως γνωστικό αντικείμενο.
Η Πληροφορική πλέον έχει απορροφήσει τα τμήματα Ηλεκτρονικής (Ηλεκτρονικής + Μηχανικών Πληροφορικής, (παλαιότερα ήταν τμήματα Πληροφορικής ΤΕΙ, τα πιο πολλά από αυτά δημιουργήθηκαν δεκαετία 1980-85-87-89),πράγμα που φαίνεται στα τμήματα Μηχανικών ΔΙΠΑΕ και ΠΑΔΑ και σε όποια άλλα δημιουργήθηκαν συγχωνεύσεις. Κάποια άλλα τμήματα πρώην ΤΕΙ καταργήθηκαν. Κάνοντας μια μικρή αναζήτηση μπορεί να βρει κανείς περισσότερς πληροφορίες.
Στο παρακάτω
λινκ κάνοντας κλικ στην ιστορία του τμήματος θα βρείτε αρκετές πληροφορίες.
Η σχολή του Ευκλείδη ιδρύθηκε το έτος 1936, και περιελάμβανε τόσο μέση όσο και ανώτερη εκπαίδευση σε ένα μεγάλο εύρος εξιδείκευσης. Μια απο αυτές τις ειδικότητες ήταν και το τμήμα Ραδιοτεχνιτών, στο οποίο για να σπουδάσει κάποιος θα έπρεπε να ήταν απόφοιτος του τότε εξατάξιου γυμνασίου. Η φοίτηση είχε διάρκεια ένα χρόνο, και μετά την ολοκλήρωση της, ο Ραδιοτεχνίτης μπορούσε να συνεχίσει στην σχολή Ραδιοηλεκτρολόγων της οποίας η διάρκεια φοίτησης ήταν δύο χρόνια. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως παρόλο που ο Ευκλείδης ήταν μία ιδιωτική σχολή, οι σπουδαστές έδιναν τις τελικές τους εξετάσεις σε επιτροπή του Δημοσίου.
Tον Δεκεμβριο του 1965, και με νόμο του κράτους, οι σχολές Ραδιοτεχνιτών και Ραδιοηλεκτρολόγων συμπτήχθηκαν σε μία νέα σχολή, με τριετή φοίτηση, γνωστή ως "Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών" (Α.Σ.Η.).
Το 1981 η Α.Σ.Η. σταματάει να είναι ιδιωτική σχολή, περνά στα χέρια του Δημοσίου, και μετατρέπεται σε ΑΣΤΕΜ (Ανώτερη Σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών) των ΚΑΤΕΕ.
Τον Σεπτέμβριο του 1983 τα ΚΑΤΕΕ γίνονται τμήμα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ονομάζεται "Τμήμα Ηλεκτρονικής".
Σήμερα, το Τμήμα Ηλέκτρονικής προσφέρει στους φοιτητές του, ένα μεγάλο εύρος γνώσεων επάνω στην σύγχρονη Ηλεκτρονική, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών του. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙΘ, είναι απο τα λίγα τμήματα που έχουν αναγνωρισμένα απο τον νόμο επαγγελματικά δικαιώματα.
Σε όλα αυτά πώς διαμορφώνεται το τοπίο με τις emerging non coding πλατφόρμες όπως chatGPT για τα επόμενα 5-10 χρόνια προγραμματιστικα;
Έχω την εντύπωση πως πλέον οι developers θα εκλείψουν και θα χρειάζονται κυρίως οι software engineers για να υλοποιούν πρότζεκτ σε high level σχεδιαστικό επίπεδο, στο στάδιο του requirements, architecture, design και integration αλλα χωρις το αναλυτικό coding τμήμα, το οποίο θα γίνεται custom generated κάθε φορά προς τα εκει πάει. Γενικά δεν έχει νόημα να σπαζοκεφαλιαζεις για το συντακτικό λάθος ή πού χτυπάει hardfault στη μνήμη o pointer, είναι προτιμότερο την ενέργεια σου να την δαπανας για να σχεδιάσεις το συστημα οσο καλύτερα και πληρεστερα γίνεται από features και functionalities στο higher level.