Εγώ άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά πριν από 5 χρόνια. Αρχικά είχα στη διάθεση μου το πρόγραμμα Cartes du Ciel, το οποίο σου δίνει ένα χάρτη του ουρανού για κάθε τοποθεσία της γης, οποιαδήποτε ώρα και αν του βάλεις.
Με αυτό το πρόγραμμα ανακάλυψα πολλούς αστερισμούς και μπήκα στο κλίμα της βραδινής αστρο-παρατήρησης. Έχει όμως δύο χρόνια που χρησιμοποιώ το WWT της microsoft. Είναι εξαιρετικό πρόγραμμα και διατίθεται δωρεάν. Παρέχει πολλές δυνατότητες πλοήγησης στον ουρανό συνδυάζοντας φωτογραφίες από τηλεσκόπια, χωρίς να χάνει την ευχρηστία ενός βασικού προγράμματος όπως το cartes du ciel!!
Έχω ένα τηλεσκόπιο με προσοφθάλμιους φακούς 25mm, 12mm, 4mm.
Το πιο εντυπωσιακό που μπορεί να διακρίνει κανείς με ένα απλό τηλεσκόπιο σαν το δικό μου είναι η εντυπωσιακή μορφολογία της επιφάνειας της σελήνης, με τα ονόματα που της έχουν δώσει κατά καιρούς.. όταν ακόμη νόμιζαν ότι έβλεπαν θάλασσες στο δορυφόρο μας. Η γραμμή που διαγράφεται ανάμεσα στο σκοτεινό και στο φωτεινό μέρος της, δίνει μία άγρια, τραχιά όψη στους κρατήρες που ξεπηδούν από το διαστημικό σκοτάδι και αυτό είναι φοβερό στη θέα. Επίσης όταν δύει στον ορίζοντα και παίρνει αυτό το πορτοκαλί χρώμαα.. είναι το κάτι άλλο..
Μπορεί να δει κανείς τον Δία με τα φεγγάρια του Ευρώπη, Γανυμήδη, Καλλιστώ και Ιό μέσω τηλεσκοπίου.. είναι και αυτό ένα must της αστρο-παρατήρησης. Ο Κρόνος με τους δακτυλίους του +
Πάντως επιτρέψτε μου να εκφράσω την άποψη ότι κάτι πολύ βασικό στην ερασιτεχνική αστρονομία είναι η γνώση του ουράνιου στερεώματος δια γυμνού οφθαλμού. Να μπορείς να διακρίνεις αστέρια και αστερισμούς και να κάνεις βασικές προβλέψεις για το πότε θα εμφανιστούν και που στο ουρανό κατά τη διάρκεια του χρόνου.. Μετά αν καταφέρει κανείς αυτά, έχει όλα τα φόντα να προχωρήσεις και σε πιο "διεισδυτική" παρατήρηση του διαστήματος. Είναι θεμελιώδες για την ερασιτεχνική αστρονομία να έχεις καλή γνώση όσων οι άνθρωποι παρατηρούσαν χιλιάδες χρόνια τώρα χωρίς τηλεσκόπια..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.