Ψηφίζω δαγκωτό Δία! Συμφωνώ στα περισσότερα και για να πούμε την αλήθεια, έχουν την ίδια ευθύνη και μαθητές και καθηγητές. Διότι, παρ'όλο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θέμα καθηγητών καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους επαρκώς (βέβαια θα μου πει κάποιος ποιος είσαι εσύ που το λες αυτό), αλλά δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ένας σωστός άνθρωπος με όρεξη και θέληση να προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, ματαίως όμως χωρίς να ανταποκρίνεται η τάξη στο σύνολό της.
Αν και το σύστημα έτσι όπως είναι διαμορφωμένο παίζει καθοριστικό ρόλο, επιτρέψτε μου να έχω εδώ μια διαφορετική άποψη. Πιστεύω πως το να μιλάμε περί συστημάτων εκπαίδευσης (αν και χρήσιμο, δεν αντιλέγω) δεν καταλήγει στην ουσία κάπου. Αποκλείεται να υπάρξει το τέλειο σύστημα, είναι θέμα πολλών παραγόντων που έχουν να κάνουν με την κοινωνία και την οικονομία. Λόγου χάριν, στη Φινλανδία μιλάμε για άλλη κοινωνία, να το πω απλά. Πριν χρόνια εκεί είχανε από τα χειρότερα συστήματα εκπαίδευσης και αυτό άλλαξε λόγω νοοτροπίας στην καθημερινή πρακτική του σχολείου.
Για να φύγω από τη Φινλανδία και να επιστρέψω στα καθ'ημάς: Τα αναλυτικά προγράμματα, οι αλλάγες στις εξετάσεις και εν γένει το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελούν, κατά μία έννοια, έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις. Για να αλλάξει κάτι επί της ουσίας, για εμένα, πρέπει να αλλάξει εκ των έσω, όπως προανέφερα στην καθημερινότητα του σχολείου. Δηλάδή, αμφότεροι καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να κατανούν πως έχουν έναν σκοπό, πως δεν βρίσκονται απλά σε μία αίθουσα για χαβαλέ, μιλάμε για μια αλλαγή νοοτροπίας. Θα μου πείτε αυτό είναι ζήτημα παιδείας και συμφωνώ.
Ίσως, να είναι ρομαντικό έτσι όπως το σκέφτομαι και το εκφράζω, και δυστυχώς με τα σημερινά δεδομένα έτσι είναι. Δεν διεκδικώ το αλάθητο, αλλά να κλείσω τις σκέψεις μου (αν και δεν το συνηθίζω να μακρηγορώ, είπα να κάνω μια εξαίρεση) με ένα παράδειγμα πάλι από την Φινλανδία, που ίσως αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω συζήτηση. Κάθε χρόνο, υφίσταται ένας "διαγωνισμός" στα σχολεία για τον δάσκαλό της χρονιάς και αναρωτιέμαι τι είδους ανάγκες εξυπηρετεί, αφού όλα εκεί πέρα (σε θέμα εκπαίδευσης) πάνε ρολόι.
Υ.Γ. Συγγνώμη, που μίλησα γενικόλογα για την εκπαίδευση, κι όχι τόσο για τα Μαθηματικά, αλλά μπορούμε σαφώς να το εξειδικεύσουμε. Επίσης, αναφέρω πως δεν έχω σχέση με την Φινλανδία απλώς είχα δει ένα ντοκιμαντερ για το εν λόγω εκπαιδευτικό σύστημα. Ξαναλέω δεν διεδικώ το αλάθητο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.