Όμως τα κίνητρα στην Ελλάδα του 2014, είναι κίνητρα επαγγέλματος.
δεν είναι σίγουρο ότι αν μπεις στη τάδε σχολή θα βρεις δουλειά (και καλή μάλιστα).πλέον δεν νομίζω ότι αυτό είνι πουθενά σίγουρο.Το αν θα βρεις καλή δουλειά εξαρτάται από την προσπάθεια που θα ρίξεις,το σύνολο των σπουδών σου(π.χ. μεταπτυχιακά κλπ) ,το βιογραφικό σου και/ή η κ***φαρδία.Φυσικά εξαρτάται και από τις ανάγκες τις κοινωνίας αλλά αυτές αλλλάζουν συνεχώς.Π.χ. πριν κανά 5-6αρι χρόνια όλοι οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους να γίνουν δάσκαλοι,και τώρα που τελείωσαν απολύουν και δεν προλαμβάνουν δασκάλους.τώρα λένε ότι το καλύτερο επάγγελμα είναι κάτι που έχει να κάνει με οικονομικά και τεχνολογίες αλλά μετά μπορεί να αλλάξει.
1) Όχι βέβαια. Το θεωρώ απλά σαν ένα μικρό βήμα που προσπαθεί να βγάλει το λύκειο από το τέλμα της "παιδικής χαράς".
2) Ένας κόσμος στον οποίο όλοι θα συμφωνούσαν σε όλα, θα ήταν πολύ βαρετός.
3) Σιγά τις "πολλές απαιτήσεις" και τη "μεγάλη αλλαγή". Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι το νέο σύστημα έβαλε ότι για να περάσεις ένα μάθημα πρέπει να έχεις κάποιο ελάχιστο βαθμό. Όσο για το "αλλού", στα κράτη της Ευρώπης (π.χ. στην πολυδιαφημισμένη Φινλανδία) για να περάσει ο μαθητής ένα μάθημα απαιτείται βαθμός 65% (δηλ. 13 δικό μας).
4) Εάν φοιτάς σε δημόσιο Ελληνικό λύκειο, σίγουρα θα έχεις συναντήσει συμμαθητές σου που έρχονται στο σχολείο για τουρισμό. Είναι αυτοί που δεν ανοίγουν ποτέ βιβλίο, δίνουν λευκό στα test και τα διαγωνίσματα, τους βάζουν (εντελώς χατιρικά) 10-12 στα προφορικά και στις τελικές εξετάσεις παίζουν λότο (ή αντιγράφουν) τα πολλαπλής επιλογής και τα σου-λου. Με το μέχρι τώρα σύστημα αυτοί οι "μαθητές" περνούσαν, καθώς με τους (πάντα μεγάλους) βαθμούς στα Θρησκευτικά, στα Αγγλικά και στο project, συγκέντρωναν το μαγικό 9,5 στο γενικό μέσο όρο. Αυτοί είναι (κατά 95%) οι "κακόμοιροι μαθητές" που ο νέος τρόπος προαγωγής δεν άφησε να περάσουν την τάξη. (Σύμφωνα με τις εφημερίδες "τους έσφαξε" και σύμφωνα με κάποια κόμματα "τους στερεί τη μόρφωση"). Προφανώς, η "τράπεζα θεμάτων" δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Οι "μαθητές" αυτοί (ούτε πριν ούτε τώρα) θα καταδέχονταν ποτέ να ασχοληθούν με το 2ο και το 4ο θέμα. Τέλος, δεν ήταν απαραίτητο για να περάσει κάποιος να "στρώσει κώλο". Μια μικρή προσπάθεια 2 μέρες πριν τις εξετάσεις κάθε μαθήματος θα ήταν αρκετή.
1)δεν λέω ότι το νέο σύστημα είναι κακό αλλά όταν δεν συνοδεύεται από αλλαγές σε ολόκληρη τη δευτεροβάθμια και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι απλά άλλο ένα βάρος στους μαθητές
2)Agreed
3)Και σε αυτό με βρίσκεις σύμφωνη.Αυτό που εννοώ όμως (φταίω και εγώ δεν το είπα καλά) είναι ότι σε όποια χώρα και να εφαρμοστεί το νέο σύστημα (χωρίς αλλαγές στην ύλη,στην ποιότητα και ποσότητα του μαθήματος και στα σχολικά κτήρια) απλά δεν έχει νόημα.
Η νορβηγία πχ(ή σουησία ή φιλανδία δε θυμάμαι,είχα δει ένα βίντεο τις προάλλες) δεν είναι τόσο καλή όσον αφορά την εκπαίδευση μόνο λόγω του συστήματος στο λύκειο.Είναι καλή και λόγω της ύλης και το πόσο εμβαθύνουν σε αυτή,λόγω του εξοπλισμού για το σχολείο,λόγω του προσωπικού (πχ των καθηγητών,των ψυχολόγων ,των ειδικών καθηγητών για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες),κλπ
4)Ως εδώ καλά.Και εμένα δε μου αρέσει αυτή η κατάσταση με τους μαθητές τουρίστες.Εγώ άλλωστε δε μιλούσα για αυτούς.Είπα ότι δε φταίνε
αποκλειστικά οι "κακοί μαθητές που δε διάβασαν".Απλά όταν το σχολείο δεν τους δίνει τα απαραίτητα εφόδια για να γράψουν δε φταίνε μόνο οι μαθητές.
Όταν στην έδρα έχεις έναν καθηγητή ο οποίος απλά αντιγράφει τη θεωρία από το βιβλίο στον πίνακα και σου βάζει 5 ασκήσεις και σου λέει απλά "λύσ'τες" (η δική μου περίπτωση στην πρώτη λυκείου) χωρίς να σου δείξει τον τρόπο ή έστω να τις διορθώσει αργότερα πως να πάς και να γράψεις;Όταν το βιβλίο έχει το πυθαγόρειο (που το μαθαίνεις από την 1 γυμνασίου) και σου βάζει ασκήσεις τρελές εσύ τι να κάνεις (και μη μου πεις:εύκολες είναι οι ασκήσεις της γεωμετρίας,δεν μιλάω για τις ερωτήσεις κατανόησης μιλάω για τις ασκ΄΄ησεις);Όταν στο τέλος σου βάζουν ασκήσεις 10 φορές πιο δύσκολες εσύ πως να η πας και να γράψεις 7;
Αυτό το σύστημα θα είναι μια νέα αποτυχία στον τομέα της εκπαίδευσης αν δεν γίνουν σε όλη την εκπαίδευση ριζικές αλλαγές.
Είναι απλά σαν να βάζεις πανελλήνιες στην α και στη β,δεν βγαίνει τίποτα από αυτό απλά τα παιδιά θα παπαγαλίσουν περισσότερο (κυρίως στα θεωρητικά αλλά και στα θετικά) και θα σκάσουν περισσότερα στα φροντιστήρια (και στα δύο).
Συμπληρώνοντας τα επιχειρήματα του Δια περί αχρηστίας πολλών καθηγητών, να αναφέρω ενδεικτικά οτι ο καθηγητής που παίρνει 600 ευρώ το μήνα δεν θα συγκινηθεί να σπαταλήσει υπομονή και φαιά ουσία για να γεμίσει τα κεφάλια των μαθητών στο σχολείο, δυο να κάνουν τον κακό χαμό μέσα στο τμήμα και θα κόψει την προσπάθεια. Άλλωστε το απόγευμα τον περιμένουν ιδιαίτερα στο σπίτι που πληρώνουν καλύτερα!
ντίνα,δεν φταίνε τα 600 ευρώ.και τους παλιούς καλούς καιρούς που παίρνανε ξέρωγω 1500 πάλι λουφάραν.Οπωσδήποτε τα χρήματα είναι ένα κίνητρο αλλά όχι το μοναδικό.Ο καθηγητής έχει και τόσες τάξεις γεμάτες μαθητές να σκεφτεί.Είναι λειτούργημα ρε π**τη μου δεν μπορείς επειδή παίρνεις λιγότερα λεφτά να τα παρατάς!
Είναι λειτούργημα, όπως και η δουλειά του νοσοκόμου.Δηλαδή για ένα χρόνο σχεδόν στη μάνα μου που είναι νοσοκόμα έκαναν μια τεράστια μείωση.Δηλαδή με αυτή τη λογική έπρεπε να πει :παιδιά χέστηκα για τους ασθενείς,δεν δίνω φάρμακα δεν φτιάχνω κρεβάτια επειδή μου έγινε μείωση;
Δεν ξέρω, εγώ τον δάσκαλο/καθηγητή τον έχω πλάσει έτσι στο νού μου και θεωρώ ότι πέρα από κάθε αντιξοότητα πρέπει να παλεύει για τους μαθητές.Έστω κι αν παίρνει πολύ λίγα,έστω κι αν έχει φασαριόζους μαθητές,πρέπει να προσπαθεί.