Δεν είμαι σε θέση να κρίνω επ ακριβώς την δυσκολία των θεμάτων των επαλ παντως είναι δεδομένο πως είναι μικρότερη από αυτή των Γελ πράγμα που φαίνεται και από τα στατιστικά. Σε αυτό που λετε ότι τα μαθήματα των επαλ είναι πιο προχωρημένα νομίζω κάνατε ενα μικρο σφάλμα. Η συνάφεια των αντικειμένων είναι διαφορετική από τη δυσκολία. Το γεγονός ότι τα θέματα των επαλ είναι πιο εξειδικευμένα δεν τα κάνει πιο δύσκολα. Είναι μια επιφανειακή προσέγγιση μάθημα των Πανεπιστημίου που δίνεται στους μαθητές των επαλ με σκοπό να την αξιοποιήσουν άμεσα ώστε να εργαστούν. Με το να λέτε ότι επειδη διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο είναι πιο δύσκολα είναι σα να λέτε ότι τα μαθηματικά είναι πανεύκολα επειδη διδάσκονται από το Δημοτικό.
Θα σου δωσω ενα παραδειγμα σχετικα με τη δυσκολια των μαθηματων ειδικοτητας των ΕΠΑΛ.
Φετος εδωσα κ εγω πανελληνιες και το ενα απ τα 2 μαθηματα ειδικοτητας που επρεπε να διαβασω ηταν "ψηφιακα ηλεκτρονικα". Ομως επειδη ειμαι αποφοιτος του παλαιου τεχνικου επαγγελματικου λυκειου (ΤΕΛ), το μαθημα αυτο δεν το διδαχθηκα τοτε στη μορφη που το διδασκονται σημερα, οποτε επρεπε να σκαλισω πολλα βιβλια για να φτασω σε σημειο να καταλαβω την υλη και να καταφερω να δωσω εξετασεις. Πιστεψε με δεν ηταν καθολου ευκολη υποθεση, ακομα και για μενα που ειμαι αποφοιτος ηλεκτρονικης, εχω εξασκησει το επαγγελμα και γνωριζω το αντικειμενο αρκετα καλα στην πραξη, οποτε ποσο μαλλον για τα παιδια που τα διδασκονται πρωτη φορα και δεν εχουν εμπειρια.
Ομως επειδη τα βιβλια του ΕΠΑΛ πλεον, δεν ειναι και τοσο φιλικα προς το μαθητη που δεν εχει βοηθεια απο καπου, ειναι δηλαδη λες και γραφτηκαν μονο για να παραδιδονται απο καθηγητες και οχι για να μπορει να διαβασει καποιος μονος του (σε αντιθεση με παλιοτερα, που τα βιβλια του ιδρυματος Ευγενιδου που καναμε εμεις ηταν εξαισια), αναγκαστηκα να ψαξω σε βιβλια πανεπιστημιου για να βγαλω ακρη. Ετσι κατεληξα να διαβαζω τα μαθηματα ψηφιακων ηλεκτρονικων του Δ' εξαμηνου καποιας σχολης ΑΕΙ, ωστε να καταφερω να καταλαβω τι ζητουσε η τοσο απαιτητικη υλη των ΕΠΑΛ!
Οποτε εδω δε μιλαμε απλα για συναφεια αντικειμενων, αλλα για την ιδια ακριβως υλη, η οποια καθολου ευκολη δεν τη λες, απλα στην ουσια στα βιβλια των ΑΕΙ αναλυεται σε μεγαλυτερο βαθμο ωστε να γινει κατανοητη και χωρις καθηγητη.
Με λιγα λογια, θελω να πω οτι τα στατιστικα μπορει να λενε διαφορα, αλλα στην πραξη ειναι το θεμα.
Πραγματικά υπάρχουν επαγγελματικοι προσανατολισμοί που το επαλ προετοιμάζει τους αποφοίτους καλύτερα απλά συνήθως αυτα δεν αφορούν ανώτατες σπουδές.
Δε θα διαφωνησω σε αυτο, οντως σε καποιους τομεις σε προετοιμαζει για την αγορα εργασιας, οπως πχ. κομμωτικη, μηχανικοι αυτοκινητων κλπ.
Ωστόσο ολα τα παραπάνω δεν πρεπει να προβληματίζουν εμας. Το κράτος είναι αρμόδιο να κρίνει με βάση το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο. Εμείς προσπαθούμε να πραγματοποιησουμε τους στόχους μας ακολουθώντας το δρόμο που μας φαίνεται καλύτερος ή ευκολότερος ή πιο ενδιαφέρον.
Σας εύχομαι λοιπόν και εσας να εισαχθειτε στη Σχολή της επιλογής σας και να πραγματοποιήσετε τα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπροθεσμα όνειρα σας
Ποιο κρατος? Δυστυχως δεν υπαρχει κρατος, μπαχαλο ειμαστε, αλλα ας μη το αναλυσουμε αυτο..
Σε ευχαριστω για τις ευχες σου και ανταποδιδω.
Ευχομαι σε 3 μερες απο τωρα να ειμαστε ολοι χαμογελαστοι και ευχαριστημενοι με τα αποτελεσματα.
Καλη σταδιοδρομια λοιπον!