Καταρχάς να πω ότι όποιος θεωρεί ότι έχω κόμπλεξ κτλ όπως οι προλαλήσαντες απλά α; μην διαβάσει το παρακάτω μήνυμα, είναι για όποιον θέλει να συμμετάσχει γενικά στην συζήτηση και όχι να μαλώσει με εμένα προσωπικά.
Ναι γιατί έχεις μάθει αλλιώς. Αυτό είναι ένα από αυτά που σας έλεγα όταν μου λέγατε ότι ένας της θετικής θα μπορούσε πανεύκολα να βγάλει μια ανθρωπιστική σχολή. Δεν είναι το ίδιο, είναι μια διαφορετική νοοτροπία, δεν έχετε μάθει και δεν έχετε και την όρεξη να ασχοληθείτε με την πιο ανθρωπιστική/κοινωνική μεριά του κόσμου (αυτό μεταφράζεται στο διαβάζω βιβλία, στο μ 'αρέσει ο πολιτισμός, με συναρπάζει η ανθρώπινη σκέψη, ο τρόπος που λειτουργεί η κοινωνία κτλ), έχετε μάθει και προτιμάτε την πρακτική και ίσια μέθοδο του παρατηρώ-σκέφτομαι-πράττω. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κλίσεις στα σχολικά μαθήματα και κατ' επέκταση στις σχολές φαίνεται ήδη από το γυμνάσιο. Δεν είναι ότι δεν μπορεί ένας μαθητής να ανταπεξέλθει στα άλλα μαθήματα(πολλοί είναι αυτοί που είναι άριστοι παντού αλλά διαλέγουν την θεωρητική, δεν έπεσε το IQ τους ξαφνικά), απλά δεν τον τραβάνε, δεν του δίνουν το κίνητρο να ασχοληθεί περισσότερο.
Ναι ο καθένας μπορεί να διαβάσει αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί και να εντρυφήσει ή να τα κατανοήσει πλήρως. Συμφωνώ, παπαγαλάκια όλοι μπορούμε να γίνουμε αλλά εδώ δεν είναι πανελλήνιες να θέλουν στην ιστορία να αποστηθίσεις 30 κεφάλαια, πρέπει να είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις την κρητική σου σκέψη, ένα σωστά δομημένο λόγο, να κάνεις πιθανόν συνδυασμό πολλών διαφορετικών ιστορικών και πολιτισμικό γνώσεων... Και άντε πες η ιστορία κουτσά στραβά όσο και να μην έχεις συνηθίσει σε αυτού του είδους την ύλη και το διάβασμα και ας μην έχεις το απαραίτητο υπόβαθρο και ενδιαφέρον, αν ξημερωθείς πάνω από ένα βιβλίο, την βγάζεις (αν και είμαι σίγουρος ότι δεν έχετε την διάθεση να το κάνετε). Μην θεωρείς όμως ότι όλες οι έννοιες σε όλα τα μαθήματα είναι το ίδιο. Θυμάμαι πεντακάθαρα στο πρώτο μάθημα της θεωρίας της λογοτεχνίας την καθηγήτρια να μας λέει ότι θα προσπαθήσει να μας κάνει τα πιο βασικά γιατί υπάρχουν θεωρίες που και η ίδια χρειάζεται συνεχώς να ξαναδιαβάζει γιατί είναι πολύ δυσνόητες. Ένα παράδειγμα προσωπικό ήταν στο μάθημα του υπερρεαλισμού όπου είχαν μπλεχτεί 500 ορισμοί, 500 πρόσωπα που ο καθένας έλεγε το μακρύ και το κοντό του, 500 ρεύματα που μοιάζανε τρομερά πολύ μεταξύ τους και εμένα να χρειάζεται να διαβάζω άρθρα στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά σχεδόν επί 2 βδομάδες για να βγάλω μια ας το πούμε ψιλό άκρη.
Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί όντως ο σχεδιασμός ενός κινητήρα να είναι τρομερά δύσκολος. Πραγματικά δεν το γνωρίζω για να το κρίνω, αλλά ξέρω σίγουρα ότι εύκολα ή δύσκολα αυτά που ζητούνταν, ήταν πάρα πολλά για μια εβδομάδα και όλοι όσοι θέλαμε ένα αξιοπρεπή βαθμό τρέχαμε σαν τους τρελούς να τα βγάλουμε πέρα. Υπήρχαν μέρες που είχαμε από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 6:30 το απόγευμα συνεχόμενα μαθήματα και ένα κάρο εργασίες για το σπίτι. Με αυτό θέλω να σου εξηγήσω ότι αυτό που μπορεί να λείπει σε δυσκολία ,που λες και εσύ όσο αναφορά την κατανόηση του αντικειμένου (που όπως είπα δεν ισχύει για όλα τα μαθήματα) , δεν σημαίνει ότι λείπει και σε δυσκολία γενικότερα από το πρόγραμμα σπουδών/γενική φοίτητη. Τώρα αν θέλετε να πιστεύετε ότι διαβάζεις 50 σελίδες μια βδομάδα πριν την εξεταστικής και γράφεις και 500 λέξεις σε ένα world μια φορά το δεκαπενθήμερο σε όλο το εξάμηνο και παίρνεις ένα εύκολο 9αρι, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Πιθανόν κάποιες σχολές να είναι και έτσι (όπως το παιδαγωγικό που σε άλλο thread λέγατε ότι ο μέσος όρος των φοιτητών βγάζει την σχολή σε 4 χρόνια με 8+ΜΟ), αλλά δεν ισχύει καθολικά. Μπορώ να αναφέρω 1000 παραδείγματα αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει και ο άλλος να έχει ένα πιο ανοιχτό μυαλό και να μην κλείνει τα αυτιά του σε οτιδήποτε είναι εκτός της πραγματικότητας του.
Φυσικά αυτά είναι προσωπικές εμπειρίες, αν κάποιος πεταχτεί να πει να μιλάς για την σχολή σου κτλ να ξέρει ότι απλά θα του παραθέσω αυτό το κομμάτι.