18-10-19

21:42
Ακριβώς αυτό λέω υπάρχουν καθηγητές, ανεξάρτητα με τη σχολή, που έχουν τεράστιο ψώνιο με το μάθημα που διδάσκουν με τελείως λάθος τρόπο. Παράδοση πολλές φορές απαράδεκτη με παιδιά να βγάζουν άκρη μόνα τους όπως μπορούν. Όταν αυτά τα μαθήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα (για την πλειοψηφία έστω) καταλήγουν να δίνουν πάρα πολλές φορές. Νομίζεις ότι ο καθηγητής σκιάζεται μήπως δεν δίδαξε σωστά; Ένας στους πολλούς θα είναι και αν τον βρεις.
Ένα τέτοιο μάθημα που με ζόρισε πολύ το πέρασα με τη δεύτερη αλλά μέσα σε όλα είχα και κάμποση δόση τύχης (πιο βατά θέματα από ότι συνήθως). Δεν μπορώ να κατηγορήσω άλλα παιδιά που το έδωσαν πέντε φορές πχ γιατί ξέρω πως μπορεί να γίνει η εξέταση του. Να απλοποιηθεί το μάθημα ή ο τρόπος εξέτασης είναι απλά μια ιδέα δεν μπορεί να πει κανένας στον καθηγητή τι να κάνει με αυτό. Καλώς ή κακώς έτσι είναι.
Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά για τον τρόπο διδασκαλίας. Και αξιολόγηση που υποτίθεται πως υπάρχει με ερωτηματολόγια που μας δίναν που και που, δεν νομίζω πως τελικά αξιοποιείται κάπως και δεν ξέρω ποιός την βλέπει. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα πιστεύω που μπορεί να κάνει κάποιος. Το πρώτο είναι να ζητήσει να δει το γραπτό. Όταν το ζητάνε πολλοί περνάει το μήνυμα. Εμάς σε μια περίπτωση είχαν πάει τόσοι πολλοί να δούνε το γραπτό τους που ο καθηγητής έβγαλε μήνυμα στην η τάξη που εξηγούσε τι λάθος έκαναν οι περισσότεροι και ποιές ώρες/μέρες μπορούν να περάσουν να δουν τα γραπτά. Δεν άλλαξε κάτι αλλά τουλάχιστον μετά ξέρεις που να εστιάσεις. Και ξέρει και εκείνος πως υπάρχει μια μαζική δυσαρέσκεια για τον τρόπο που βαθμολόγησε. Σε άλλη περίπτωση νομίζω πως είχε γίνει κινητοποίηση και προς κοσμητεία. Μια άλλη φορά επειδή υπάρχαν πολλά παράπονα και φοιτητές που έχοντας κοπεί τρεις φορές ζητούσαν τριμελή, έσπρωξαν άλλοι καθηγητές μια καθηγήτρια να φύγει νωρίτερα με σύνταξη (πληρούσε τις προυποθέσεις), τουλάχιστον αυτό άκουσα και όντως έφυγε νωρίτερα. Πιστεύω πως όταν τα παράπονα είναι μαζικά, κάτι μπορεί να γίνει. Εμάς αυτό που είχα παρατηρήσει ήταν πως σε πιο απαιτητικά μαθήματα είτε λόγω ύλης είτε επειδή ο καθηγητής/τρια ήταν περίεργος και είχε μια αντίληψη πως κόβεται πολύς κόσμος, υπήρχαν κάποια έξτρα πράγματα που μπορούσες να κάνεις για να πάρεις κάποιο μπόνους. Το περίεργο κατά τη γνώμη μου είναι πως σε κάποια μαθήματα το ποσοστό των μαθητών που συμμετείχε σε δραστηριότητες που θα εξασφάλιζαν κάποιο μπόνους ήταν χαμηλό (πήγαινε και ανάλογα με το πόσο ενδιαφέρον ήταν το μάθημα, αλλά εντάξει αν θες να περάσεις, το μπόνους είναι μπόνους ειδικά όταν δεν είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο).
Όταν το θέμα είναι η διδασκαλία, αν έχουν πολλοί πρόβλημα ίσως να μπορούν να ζητήσουν να υπάρξει και κάποιο συνοδευτικό φροντιστήριο του μαθήματος. Το πρόβλημα σε αυτό είναι και η χρηματοδότηση. Αν ένας καθηγητής βάλει μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές να διδάσκουν στο φροντιστήριο, δεν θα γίνει επί πληρωμή, ειδικά αν το μεταπτυχιακό είναι δωρεάν.
Πάντως παρεξήγησες αυτό που ήθελα να πω, το θέμα μου δεν είναι το ποιός φταίει αν είναι ο καθηγητής ή οι φοιτητές, είναι το οτι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είναι θέμα του ίδιου του αντικειμένου και δεν δείχνει την δυσκολία του και σίγουρα δεν είναι κάτι θετικό για μια σχολή. Αν μια σχολή είναι δύσκολη επειδή έχει κακούς καθηγητές, είναι δύσκολη για πολύ λάθος λόγους.
@npb Ναι, καταλαβαίνω τι λες. Κρίμα να σμβαίνει αυτό. Απλά πιστεύω πως αν οι καθηγητές θεωρούν πως το επίπεδο είναι ανεπαρκές, θα έπρεπε κάπως να προσπαθήσουν να το βελτιώσουν. Δεν είναι λογική αυτή. Δηλαδή και σε ξένες φιλολογίες βάζουν κάποια μαθήματα για να βελτιθεί το επίπεδο της γλώσσας απ όσο ξέρω. Σε εμάς είμαι πολύ περίεργη να δω τι θα κάνουν που από του χρόνου δεν θα υπάρχει κανένα υπόβαθρο στα λατινικά και θα πρέπει να το πάρουν απ΄την αρχή, αλλά είτε το θέλουν είτε όχι, αυτό θα είναι το υπόβαθρο οπότε θα πρέπει να δουλέψουν με αυτό. Έχει τύχει σε μάθημα να βάλουν έξτρα φροντιστήριο επειδή θεώρησε ο καθηγητής πως υπήρχαν ελλείψεις. Και σε εμάς κάποια πράγματα θεωρούνται δεδομένα (στα αρχαία π.χ.) αλλά είναι και κάπως πιο προσαρμοσμένες μετά οι απαιτήσεις στην εξέταση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.