Έκατσα και διάβασα το τόπικ και ορισμένα πράγματα που έχουν γραφτεί τα διαβάζω και σκέφτομαι πως δεν γίνεται απλά κάποιος τρολλάρει. Δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχει αυτή η κόντρα θετικών/θεωρητικών επιστημών (κυρίως από την μεριά των θετικών). Γιατί να πρέπει οπωσδήποτε να αποδείξεις πως τα μαθηματικά και οι θετικές σχολές γενικότερα είναι οι μόνες δύσκολες ενώ οι θεωρητικές είναι εύκολες και δεν είναι καν επιστήμες/οι των θετικών είναι πιο έξυπνοι;
Γνώμη μου είναι πως κάθε άτομο έχει διαφορετικές ικανότητες, κλίσεις και background οπότε μια σχολή που είναι δύσκολη για κάποιον για άλλον μπορεί να είναι εύκολη. Η δυσκολία λοιπόν μιας σχολής έχει να κάνει με το υπόβαθρο του φοιτητή, τις δεξιότητές του και την προσπάθεια που καταβάλλει. Ας πούμε φαντάζομαι (και από αυτά που έχω ακούσει δηλαδή από γνωστούς και φίλους) πως κάποιος που μπαίνει σε μια ξένη φιλολογία και μιλάει αυτήν την γλώσσα σαν μητρική ή έστω έχει ένα επίπεδο Γ2 θα δυσκολευτεί πολύ λιγότερο από κάποιον που μπαίνει με ένα επίπεδο Α2.
Πάντως το να λέγεται πως μια σχολή είναι δύσκολη επειδή οι φοιτητές δίνουν 7-8 φορές τα μαθήματα είναι απίστευτα λάθος. Είναι λάθος να δίνονται μαθήματα 7-8 φορές. Σε άλλες χώρες αν κάποιος δώσει ένα μάθημα πάνω απο 3 φορές κινδυνεύει να διαγραφεί/να μην του επιτραπεί να ξαναδώσει το μάθημα. Και από την εμπειρία μου, δεν χρειάστηκε ποτέ να δώσω μάθημα πάνω από 3 φορές. Όχι επειδή εγώ είμαι εξαιρετική φοιτήτρια ή κάτι τέτοιο. Έτσι θα έπρεπε να ισχύει για όλους. Τις σπάνιες φορές που έδωσα μάθημα τρίτη φορά ήταν είτε από δικό μου φταίξιμο (δεν παρακολουθούσα/δεν ασχολήθηκα τόσο) είτε από υπαιτιότητα του καθηγητή. Όταν κάποιος θεωρεί πως έγραψε καλά και ο βαθμός δεν είναι αυτός που θα περίμενε, οφείλει να ζητήσει να δει το γραπτό του για να δει τα λάθη του. Στις 3 φορές που θα κοπεί κάποιος έχει δικαίωμα να ζητήσει να εξεταστεί από επιτροπή. Δεν θεωρώ πως δεν υπάρχουν καθηγητές που είναι κάπως πιο απαιτητικοί εως και ξεκάθαρα προβληματικοί(πολλά βγαίνουν κατά καιρούς στην τηλεόραση), πιστεύω όμως πως στο χέρι μας είναι να διεκδικούμε κάποια πράγματα. Μια σχολή δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολη επειδή έχει προβληματικούς καθηγητές ή καθηγητές που κόβουν επίτηδες μαθητές, και αν έχει σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να υπερηφανεύεται.
Νομίζω πως πριν αρχίσουμε να λέμε πως η σχολή μας είναι δύσκολη ή να την συγκρίνουμε με άλλες σχολές (στις οποίες δεν έχουμε σπουδάσει και άρα δεν έχουμε πλήρη εικόνα), καλό θα ήταν να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Αν δυσκολευόμαστε να κάτσουμε να δούμε το γιατί. Τι πάει λάθος; Πολλά μπορεί να παίζουν ρόλο. Μπορεί κάποιος να να έχει ελλείψεις, άλλος απλά να έχει κλίση σε κάτι άλλο και να του είναι πιο δύσκολο από ότι σε κάποιον με μια φυσική κλίση σε αυτό. Έχω συζητἠσει με γνωστούς/ες μου που είναι αιώνιοι φοιτητές σε θετικές σχολές και τους έχω ρωτήσει (ευγενικά) γιατί. Αυτό που μου είπαν είναι πως οι σχολή τους δεν είναι τόσο δύσκολη αλλά δεν ασχολούνται τόσο πολύ/όσο θα έπρεπε. Άλλοι μου είπαν πως τα μαθηματικά του σχολείου είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που κάνουν στην σχολή και ανακάλυψαν πως απλά δεν τους ελκύει το αντικείμενο. Αυτό φυσικά συμβαίνει σε πολύ κόσμο από όλες τις κατευθύνσεις και πάντα είναι δύσκολο να μελετήσεις κάτι που τελικά δεν σου αρέσει. Απλά δεν έχει νόημα αμα δυσκολευόμαστε αντί να δούμε τι τελικά φταίει, να καθόμαστε να βλέπουμε αν η τάδε που είναι σε θεωρητική σχολή διαβάζει λιγότερο απο εμάς και πόσο άδικο είναι να διαβάζει λιγότερο και να περνάει. Ε ναι, πολύς κόσμος επίσης αντιγράφει και περνάει δεν είναι εκεί το νόημα. Και στην ίδια σχολή θα συναντήσουμε άτομα που μελετάνε λιγότερες ώρες και τα πάνε καλύτερα γιατί έχουν κάποια φυσική κλίση/τους κόβει περισσότερο. Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να κάτσουμε να μετράμε τις ώρες που θέλει κάποιος να πάρει ένα 5, ή ένα7 ή ένα 10 (αν μπορεί να πάρει 10). Ούτε απαιτείται η ίδια προσπάθεια σε όλα τα μαθήματα, παντού υπάρχουν και κάποια πιο εύκολα και κάποια πιο δύσκολα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.