Καλησπέρα σας, λόγω χρόνου δεν πρόλαβα να διαβάσω καλά τα προηγούμενα ποστ σας, αλλά θα εκφράσω την δική μου άποψη σχετικά με την δυσκολία θετικών θεωρητικών σχολών. Παλαιά, έπεφτα στην παγίδα να κάνω σύγκριση, τώρα όμως το βλέπω από άλλη οπτική διάσταση και θα πω το εξής. Δεν γίνεται, να συγκρίνουμε πορτοκάλια με λεμόνια. Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια μας βοηθούν και τα 2 στην καθημερινότητά μας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε, ότι τα πορτοκάλια για παράδειγμα, είναι πιο χρήσιμα από τα λεμόνια ή το το αντίστροφο.
Εγώ όπως οι περισσότεροι λοιπόν ξέρετε, ήμουν της θεωρητικής και μάλιστα απαξιούσα τις θετικές επιστήμες, και ύψωνα τις θεωρητικές. Μου άρεσαν πολύ τα αρχαία, η λογοτεχνία, η έκθεση και γενικά οτιδήποτε σχετίζονταν με φιλολογικό μάθημα. Είμαι απόφοιτη πλέον του τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων πληροφόρησης και έχω να πω το εξής. Το τμήμα αυτό, λόγω του ότι έχει πολλά μαθήματα πληροφορικής, με μαθηματικά, ακόμα και χημεία είχε, και λιγότερο μαθήματα προς την κατεύθυνση που ήμουν εγώ, έπρεπε να άνηκε στην τεχνολογική τότε κατεύθυνση τουλάχιστον με το σύστημα που εγώ έδινα, καθώς οι περισσότεροι φοιτητές ήμασταν από θεωρητική κατεύθυνση και δυσκολευόμασταν αρκετά. Με αυτά τα μαθήματα λοιπόν άρχισα να συνειδητοποιώ την αξία των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας γιατί χωρίς αυτές τις επιστήμες, δεν θα είχαμε την ζωή την οποία έχουμε σήμερα σε κάθε τομέα ! Όλες οι θετικές επιστήμες έχουν συμβάλλει στην πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ιατρικής και της ζωής μας ευρύτερα. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό; Έτσι, έχω μετανιώσει που υποβάθμιζα την σπουδαιότητα των επιστημών αυτών, και ομολογώ ότι ένας λόγος που το έκανα, ήταν επειδή δεν ήμουν αρκετά καλή ή νόμιζα πως δεν ήμουν ή δεν θα ήμουν. Στο τμήμα αυτό αναγκάστηκα να προσπαθήσω, να μπω στο τρυπάκι τους, να αφήσω το θεωρητικό μου μυαλό στην άκρη, και να γίνω πιο θετικό, και εν τέλει τα κατάφερα και άρχισα να βλέπω τις επιστήμες αυτές με άλλο μάτι. Βέβαια, για να μη παρεξηγηθώ, σίγουρα είναι αλλιώς να είσαι σε ένα τμήμα μαθηματικών, φυσικής, χημικό αυτούσιο και άλλο να κάνεις μερικά μαθήματα σε ένα άλλο τμήμα που απλά τυχαίνει να έχεις μαθήματά τους. Όμως, κατέληξα ότι αυτές οι επιστήμες όχι μόνο σπουδαίες και χρήσιμες είναι, αλλά είναι και σίγουρα ιδιαίτερα δύσκολες για τον οποιοδήποτε, ώστε να τις βγάλει, καθώς συνδυάζει κριτική σκέψη, συνδυασμό γνώσεων που έχεις μάθει όλα τα χρόνια, και λοιπά και λοιπά! Άλλωστε κανένας επιστήμονας φυσικός, χημικός, γιατρός ή οτιδήποτε άλλο δεν τελειώνει την σχολή του εύκολα, γιατί δεν είναι εύκολες σχολές.
Ως μαθήτρια τότε θεωρητικής και απόφοιτη σχολής θεωρητικής σχολής λοιπόν δηλώνω τα εξής. Όπως οι θετικές επιστήμες συμβάλλουν στην πρόοδο στην ζωής μας, συμβάλλουν με τον τρόπο τους και οι σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Από την θεωρητική μπορεί κάποιος να γίνει δικηγόρος, να γίνει ψυχολόγος, να γίνει κοινωνικός λειτουργός, ιστορικός τέχνης και πολλά άλλα, που ανάγονται κυρίως στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και του πολιτισμού. Και αυτές οι επιστήμες λοιπόν είναι όλες χρήσιμες για τον άνθρωπο και την κοινωνία, με διαφορετικό τρόπο από τις θετικές. Κι αυτές τις σχολές λοιπόν είναι δύσκολες και έχουν δύσκολα αντικείμενα μελέτης, και σίγουρα δεν βγαίνει κανείς εύκολα ούτε από την νομική, ούτε από την φιλολογία πχ. Και αυτές οι σχολές δυστυχώς, απαιτούν απομνημόνευση που είναι ιδιαίτερα δύσκολο και μη παιδαγωγικό εκπαιδευτικό κατά την γνώμη μου, και κριτική σκέψη, αλλά και συνδυασμό γνώσεων όλων των χρόνων. Έτσι δεν είναι;
Θεωρώ επομένως, ότι είναι ανούσια η "κόντρα" και η σύγκριση θετικών και θεωρητικών σχολών, γιατί είναι πορτοκάλια με μανταρίνια, και δεν ωφελεί κάπου. Και σας ρωτάω εγώ, τι δηλαδή; Όποιος τελειώνει μία θετική ή θεωρητική σχολή είναι πιο έξυπνος, ή πιο ικανός από τον άλλον; Γιατί να αναλωνόμαστε σε τέτοιους είδους συγκρούσεις και συζητήσεις που δεν βγάζουν πουθενά, και δεν υπάρχει καμία σωστή απάντηση που μπορεί και να αποδειχθεί κιόλας. Να έχουμε υπόψη μας ότι κάθε επιστήμη προσφέρει στην ανθρωπότητα, τώρα ποια είναι πιο δύσκολη και ποια όχι, τι νόημα έχει και σε τι μας βοηθά στην καθημερινότητά μας; Πραγματικά σε τίποτα, μόνο προσφέρει μία συζήτηση που χωρίζει τους ανθρώπους ας το πω σε 2 στρατόπεδα αυτών των θετικών και των θεωρητικών μυαλών.
Καταλήγοντας και ανακεφαλαιώνοντας η κάθε σχολή είναι διαφορετική, έχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών όπως και η κάθε επιστήμη είναι ίδια αλλά και συνάμα διαφορετική με τις υπόλοιπες. Η δυσκολία πιστεύω πως περισσότερο είναι υποκειμενική στον καθένα μας, παρά αντικειμενική. Είναι άλλο να λες ότι μία σχολή όντως είναι δύσκολη, γιατί πράγματι είναι δύσκολη, και είναι άλλο να λες ότι οι σχολές της θετικής ή της θεωρητικής είναι εύκολες ή δύσκολες. Ελπίζω να καταλαβαίνετε που το πάω. Αλλά σε όλα αυτά έχει να κάνει, η κλίση του καθενός μας και το ενδιαφέρον του, και κανένα επίπεδο νοημοσύνης ή ικανότητας!
Αυτή η γνώμη μου
