Παιρνω την ευκαιρια απο κατι που διαβασα παραπανω για να κανω ενα σχολιο. Ειπωθηκε λοιπον ως συμβουλη ειτε ο Κυριακος να κανει ιδιαιτερα στο φροντιστηριο ή να μεταφερθει σε τμημα με λιγοτερα παιδια, κατοπιν συνεννοησης των δικων του με το φροντιστηριο. Δεν ξερω πως εχει η κατασταση στο συγκεκριμενο φροντιστηριο, αλλα λαμβανοντας υποψιν τα οσα εχω δει ως τωρα στον συγκεκριμενο κλαδο, κατι τετοιο μου φανταζει αρκετα δυσκολο. Τα οσα ακολουθησουν αφορουν ΓΕΝΙΚΑ για τα φροντιστηρια και σε καμια περιπτωση δεν αναφερομαι ειδικα στο συγκεκριμενο φροντιστηριο, επαναλαμβανω:
Σκεφτειτε πως ενα φροντιστηριο εχει ξερω 'γω ποσους καθηγητες; 10;20;30; Αναλογως το μεγεθος του. Πριν την αρχη της χρονιας λοιπον, ο ιδιοκτητης καλει ολους αυτους τους καθηγητες εναν-εναν και τους ρωταει για ποσες ημερες ανα εβδομαδα μπορει να τους υπολογιζει.
Αν για παραδειγμα ο μοναδικος οικονομολογος του πει "σου δινω 1 μερα την εβδομαδα" (γιατι ισως τις υπολοιπες μερες τις εχει δεσμευμενες σε αλλο φροντιστηριο, αλλα οπως και να'χει δεν εξεταζω τους λογους), αυτο σημαινει οτι ο ιδιοκτητης εχει στην διαθεση του 8 διδακτικες την εβδομαδα για τα μαθηματα που θα διδασκει αυτος ο ανθρωπος: 4 ωρες για τις ΑΟΘ [αρα δυο διωρα, ενα για καθε τμημα απο τα 2 που θα σχηματιστουν] και αλλες 4 για τις ΑΟΔΕ [ομοιως].
Αν λοιπον εμφανιστουν 6 παιδια για να κανουν ΑΟΘ τοτε το ζητημα ειναι πολυ ευκολο: Σπαει τα 6 παιδια σε δυο τμηματα των 3 και ολα καλα.
Αν ομως εμφανιστουν 16 παιδια; Τοτε πολυ απλα η μονη επιλογη του ιδιοκτητη θα ειναι να σπασει τα 16 παιδια σε δυο τμηματα των 8. Κι ας ειχε δεσμευτει στην αρχη οτι "τα τμηματα θα ειναι ολιγομελη, ομοιογενη, κτλ".
Η πρωτη αντιρρηση που μπορειτε να φερετε ειναι η εξης: "Στα @@ μου!!! Αν εμφανιστουν 16 παιδια, να παρει κι αλλον καθηγητη, εγω πληρωσα τοσα λεφτα για ολιγομελη τμηματα!!!". Και θα εχετε δικιο. Ομως αυτος ο δευτερος καθηγητης θα θελει απο την μερια του επιπλεον χρηματα ως αμοιβη, επιπλεον χρηματα για ενσημα, και γαμηστε τα τα χρηματα, το κυριοτερο ειναι πως θα θελει και ακομη 4 ωρες την εβδομαδα, οι οποιες, μπορει να μην χωρανε στο προγραμμα, ή μπορει να μην φτανουν οι αιθουσες.
Οποτε ερχεται η δευτερη λογικη αντιρρηση: "Στα @@ μου!!! Να μην εγραφε υπεραριθμα παιδια!!! Οταν ειδε οτι τα τμηματα ξεφευγουν και γινονται μεγαλα, να τους ελεγε οτι εχουν κλεισει οι θεσεις!!!" [Οπως αντιστοιχα λενε τωρα στον Κυριακο].
Ο ιδιοκτητης ομως ξερει πως, απο την στιγμη που χρειαζεται εναν αριθμο παιδιων για να καλυψει τα εξοδα του για ολη την χρονια [αμοιβες και ενσημα καθηγητων, ενοικια, λογαριασμους, κτλ], καθε επιπλεον παιδι [και αρα, τα χιλιαρικα που το συνοδευουν] ειναι ΚΑΘΑΡΟ ΚΕΡΔΟΣ για τον ιδιο.
Εσεις τι λετε, θα αρνηθει;;;
Ολα αυτα βεβαια γινονται μεχρι τις αρχες Σεπτεμβριου. Απο κει και περα, οσο περναει ο καιρος, τα φροντιστηρια εχουν ηδη διαμορφωσει τα τμηματα τους, που το καθε ενα εχει τους καθηγητες του και τον ρυθμο του, τα τμηματα εχουν ηδη μπει σε αντιστοιχου μεγεθους αιθουσες στο προγραμμα, κτλ.
Το να σου παρουσιαστει λοιπον ενα παιδι στα μεσα Δεκεμβρη και να σου πει "Γεια σας, θελω να γραφτω στο φροντιστηριο σας", σημαινει αυτοματα πως, πρεπει να μπει ενα ακομη ατομο σε καθε τμημα, σε καθε μαθημα.
The bottom line, λοιπον, ειναι πως τα φροντιστηρια δεν κανουν ακριβως αυτο που υποσχονται, αρκετες φορες. Και εαν η μερια του μαθητη [ο ιδιος δηλαδη ή οι γονεις του] δεν κανει κατι την στιγμη που αντιλαμβανεται το προβλημα [στις αρχες Σεπτεμβρη για παραδειγμα], δυστυχως χανει και την ευκαιρια να διαμαρτυρηθει, οσο η κατασταση παγιωνεται και τα πραγματα μενουν ως εχουν.
Μην τα ριχνουμε ολα στα φροντιστηρια, μερος της ευθυνης βαρυνει και τους πελατες τους: Αν πας σε μια ταβερνα να φας και το φαι ειναι σκατα, την επομενη φορα που θα πας αναγνωρισε τουλαχιστον οτι εισαι προετοιμασμενος να τα φας κιολας.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.