Δίλλημα ενός Φοιτητού Μαθηματικών περί του Μέλλοντος των Σπουδών του

thesmilingchild

Νεοφερμένος

Ο thesmilingchild αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 12 μηνύματα.
Μαλάκα και έλεγα στον εαυτό μου δε παίζει να υπάρχουν πολλοί καθυστερημένοι σαν εμένα...

Το διαβάζω και απαντώ, ευχαριστώ για τη πάσα!
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Αγαπητέ φίλε, καταρχάς να σου πω πως έχω υπάρξει πρώην συνάδελφός σου που εισήχθη Νομική ΑΠΘ με κατατακτήριες, οπότε έχω περάσει και από τα δύο έδρανα. Σημειωτέον πως δεν έχω διαβάσει καμία απάντηση από κάτω, οπότε αν επαναλάβω κάτι που κάποιος ανέφερε πρωτύτερα δεν το αντέγραψα.

Πάμε λοιπόν στην ουσία αυτού που λες:

Αυτό είναι απαράδεκτο υπό την έννοια πως εφόσον δεν μας λες τι δεν σου αρέσει στο μαθηματικό, δε μπορεί κάποιος να ξέρει και να σου απαντήσει πως δε θα συναντήσει και κάτι παρόμοιο στη νομική. Η αλήθεια είναι πως οι δύο επιστήμες έχουν πολλά παραπάνω κοινά από όσα νομίζεις.

Αν είσαι καλός, καθότι μ.ο. στα περισσότερα μαθηματικά τμήματα είναι γύρω στα 7 έτη.

Αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να θεμελιώσει οποιαδήποτε αξίωση νομικού ταλέντου (αν αυτό έχεις στο νου σου). Η ευχέρεια λόγου βοηθάει παντού, ίσως λίγο παραπάνω στη συγγραφή κάποιων νομικών κειμένων. Αλλά μέχρι εκεί.

Και πάλι, ούτε αυτό από μόνο του αξιώνει κάτι αλλά σίγουρα το να έχεις μια πρώτη επαφή με το τόπικ δεν είναι άσχημο!

Το πιο καίριό σου ερώτημα πηγάζει απευθείας με το ότι αντιφάσκεις στο ότι αρνείσαι να μας πεις τι δεν σου αρέσει στο μαθηματικό.

Όπως και κάθε σπουδαία και σοβαρή επιστήμη (και πίστεψέ με σπουδαιότερη επιστήμη από τη νομική δεν υπάρχει) απαιτεί κόπο, μόχθο, ατελείωτες ώρες ενασχόλησης, ατελείωτα ρίσκα, ατελείωτα κενά, άπειρες ώρες στυγνού διαβάσματος μη μπορώντας να καταλάβεις οτιδήποτε. Εκεί το χάνουν και πολλά οιονεί νομικά ταλέντα.

Νομίζουν ότι με το καλημέρα θα γίνουν αρεοπαγίτες (δε το λέω προσωπικά σε εσένα, αλλά φαντάζομαι κάπου εκεί κολλάς).

Αν είσαι διατεθειμένος να μου πεις που δε γουστάρεις το μαθηματικό, μπορώ να σου δώσω πληρέστερη απάντηση.

Αυτό είναι ψέμα.

Η Νομική ΑΠΘ έχει από τους κορυφαίους καθηγητές στο τομέα τους (από Ιστορία Δικαίου μέχρι Εργατικό Δικονομικό Δίκαιο). Μέρος του να είσαι κορυφαίος είναι να αντιμετωπίζεις όλους τους φοιτητές ισοτίμως.

Πας τη βαλίτσα πολύ πολύ μακριά.

Πέρνα πρώτα νομική, κάνε Γενικό Ποινικό και Δικαιοπραξίες για αρχή και μετά σκέψου το δικαστικό.

Ε όχι και μαγικά τα μαθηματικά. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα εντελώς εκτός ύλης.
Ευχαριστώ για την αναλυτική και σοβαρή απάντησή σας. Θα ανταπαντήσω σε λίγο γιατί τώρα έχω μια σημαντική δουλειά.

thesmilingchild

Νεοφερμένος

Ο thesmilingchild αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 12 μηνύματα.
Μαλάκα και έλεγα στον εαυτό μου δε παίζει να υπάρχουν πολλοί καθυστερημένοι σαν εμένα...

Το διαβάζω και απαντώ, ευχαριστώ για τη πάσα!

Αγαπητέ φίλε, καταρχάς να σου πω πως έχω υπάρξει πρώην συνάδελφός σου που εισήχθη Νομική ΑΠΘ με κατατακτήριες, οπότε έχω περάσει και από τα δύο έδρανα. Σημειωτέον πως δεν έχω διαβάσει καμία απάντηση από κάτω, οπότε αν επαναλάβω κάτι που κάποιος ανέφερε πρωτύτερα δεν το αντέγραψα.

Πάμε λοιπόν στην ουσία αυτού που λες:

Αυτό είναι απαράδεκτο υπό την έννοια πως εφόσον δεν μας λες τι δεν σου αρέσει στο μαθηματικό, δε μπορεί κάποιος να ξέρει και να σου απαντήσει πως δε θα συναντήσει και κάτι παρόμοιο στη νομική. Η αλήθεια είναι πως οι δύο επιστήμες έχουν πολλά παραπάνω κοινά από όσα νομίζεις.

Αν είσαι καλός, καθότι μ.ο. στα περισσότερα μαθηματικά τμήματα είναι γύρω στα 7 έτη.

Αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να θεμελιώσει οποιαδήποτε αξίωση νομικού ταλέντου (αν αυτό έχεις στο νου σου). Η ευχέρεια λόγου βοηθάει παντού, ίσως λίγο παραπάνω στη συγγραφή κάποιων νομικών κειμένων. Αλλά μέχρι εκεί.

Και πάλι, ούτε αυτό από μόνο του αξιώνει κάτι αλλά σίγουρα το να έχεις μια πρώτη επαφή με το τόπικ δεν είναι άσχημο!

Το πιο καίριό σου ερώτημα πηγάζει απευθείας με το ότι αντιφάσκεις στο ότι αρνείσαι να μας πεις τι δεν σου αρέσει στο μαθηματικό.

Όπως και κάθε σπουδαία και σοβαρή επιστήμη (και πίστεψέ με σπουδαιότερη επιστήμη από τη νομική δεν υπάρχει) απαιτεί κόπο, μόχθο, ατελείωτες ώρες ενασχόλησης, ατελείωτα ρίσκα, ατελείωτα κενά, άπειρες ώρες στυγνού διαβάσματος μη μπορώντας να καταλάβεις οτιδήποτε. Εκεί το χάνουν και πολλά οιονεί νομικά ταλέντα.

Νομίζουν ότι με το καλημέρα θα γίνουν αρεοπαγίτες (δε το λέω προσωπικά σε εσένα, αλλά φαντάζομαι κάπου εκεί κολλάς).

Αν είσαι διατεθειμένος να μου πεις που δε γουστάρεις το μαθηματικό, μπορώ να σου δώσω πληρέστερη απάντηση.

Αυτό είναι ψέμα.

Η Νομική ΑΠΘ έχει από τους κορυφαίους καθηγητές στο τομέα τους (από Ιστορία Δικαίου μέχρι Εργατικό Δικονομικό Δίκαιο). Μέρος του να είσαι κορυφαίος είναι να αντιμετωπίζεις όλους τους φοιτητές ισοτίμως.

Πας τη βαλίτσα πολύ πολύ μακριά.

Πέρνα πρώτα νομική, κάνε Γενικό Ποινικό και Δικαιοπραξίες για αρχή και μετά σκέψου το δικαστικό.

Ε όχι και μαγικά τα μαθηματικά. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα εντελώς εκτός ύλης.

1. Αν «καθυστερημένος» είμαι και εγώ, θα ήθελα να μου εξηγήσετε τον λόγο. Νομίζω πως πρόκειται για βαρύ και προσβλητικό επίθετο.

2. Αν επιτρέπεται, θα ήθελα, από ενδιαφέρον, να μου πείτε λίγα παραπάνω για το παρελθόν των σπουδών σας· π.χ. ολοκληρώσατε τις μαθηματικές σας σπουδές ή όχι; Συμμετείχατε σε πανελλαδικές ή κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σας στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ;

3. Πρέπει να πω ότι Το Μαθηματικό Τμήμα που σπουδάζω δεν είναι ούτε στην Αθήνας ούτε στην Θεσσαλονίκη. Θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω σε ποια πόλη ακριβώς είναι, διότι υπάρχει σοβαρός λόγος, που δύσκολο είναι να τον μαντεύσει κανείς. Στο Τμήμα μου λοιπόν δεν μου αρέσει ότι αδικό τον εαυτό μου, έχοντας περάσει σε μια σχολή που σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει το επίπεδό μου, τόσο από άποψη καθηγητών όσο και από άποψη συμφοιτητών. Και ας μην ακούγεται απαξιωτικό αυτό! Επιπροσθέτως, δεν μου αρέσει να αντιγράφω έναν πίνακα ακόμη και έξι ώρες κάποιες ημέρες της εβδομάδος, επειδή οι καθηγητές αρνούνται να αναρτήσουν τις σημειώσεις· ήτοι, δεν μου αρέσει ο –υπό μιαν έννοια– περιττός κόπος. Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψιν και τα προαναφερθέντα, δεν μου αρέσει να ολοκληρώσω τόσο δύσκολες σπουδές, με κίνδυνο διαγραφής και με μόνη σίγουρη επαγγελματική προοπτική στην Ελλάδα αυτή του εκπαιδευτικού δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως. Τέλος, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να κατοικώ στην Αθήνα, μέσα στον πολιτισμό, δεν μου αρέσει και τόσο που διαμένω εκεί που διαμένω –και πάλι, δόξα τω θεώ εννοείται.

4. Αν και αυτό δεν αφορά στην ανταπάντηση των λεγομένων σας, δεν μου αρέσει ο πατέρας μου να είναι απολύτως αδιάφορος για τις σπουδές μου (και να υποχρεώνεται να καταβάλει διατροφή μόνο λόγω δικαστικών αποφάσεων) και η μητέρα μου να μου λεέι ότι δεν θέλει να συζητήσει μαζί μου αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που με απασχολεί και «να κάνω ό,τι νομίζω».

Τελευταία επεξεργασία:

thesmilingchild

Νεοφερμένος

jYanniss, δεν είμαι σίγουρος πού ακριβώς αναφέρεται η φατσούλα, αλλά αν διαβάζετε με την δέουσα προσοχή το προηγούμενο κείμενό μου και ένα μέρος της προσωπικής μου ιστορίας που έχω αναρτημένο στην διαδικτυακή αυτήν κοινότητα, θα καταλαβαίνατε πόσο λάθος κάνετε και ότι έτσι εν τέλει προσβάλετε τον εαυτό σας!