Civilara
Περιβόητο μέλος
Συνταγματικές και νόμιμες είναι οι διατάξεις του νόμου 3685/2008 που προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων από τους φοιτητές για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τα δίδακτρα αυτά, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, δεν μπορεί να είναι υψηλά ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, ενώ παράλληλα, για τον καθορισμό του ύψους τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να μην καταστρατηγείται η συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία.
Το θέμα αυτό, λόγω σπουδαιότητας, παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ από το Γ’ Τμήμα, μετά τα προσφυγή που κατέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γ. Κατρούγκαλος ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας με την οποία ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία» για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.
Πηγή:https://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=163928&catid=3
Παραθέτω το εδάφιο α) της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του νόμου 3685/2008 όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ:
Πόροι των Π.Μ.Σ. μπορεί να είναι δωρεές, παρο−
χές, κληροδοτήματα, χορηγίες φορέων του δημοσίου ή
ιδιωτικού τομέα γενικά, νομικών ή φυσικών προσώπων
ή πόροι από ερευνητικά προγράμματα, κοινοτικά προ−
γράμματα, επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογι−
σμού και δίδακτρα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Revekka
Τιμώμενο Μέλος
Επίσης, το μεταπτυχιακό της Σχολής μου, είναι δωρεάν και καλύπτεται από κονδύλια από την ΕΕ νομίζω (μπορώ να το ψάξω).
Τώρα με αυτό τι αλλάζει; Ή απλά είπαν πάλι οι δικαστικοί μία μαλακία μετά από 100 χρόνια;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο εξοικονόμησης των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που επιβάλλει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής από την τρόικα.
Revekka
Τιμώμενο Μέλος
σου λέει ο νόμος ΚΑΙ δίδακτρα εκτός από ένα κάρο άλλα...
Άρα ότι ακριβώς γίνεται και τώρα.
Always_in_love
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nPb
Επιφανές μέλος
Ρεβέκκα,πιστεύω οτι τα δίδακτρα θα ειναι τόσο υψηλά στο ΟΠΑ,λόγω ζήτησης,η φάση ειναι δεν ξέρω και αν ειμαι off topic οτι παρόλο που ζούμε σε αυτη την δύσκολη οικονομικά περίοδο,τα δίδακτρα "αρνούνται" πεισματικά να πέσουν,με το ζόρι να τα ρίξουν 300 ευρώ.
Για ποιο λόγο κάποια μετ/κά έχουν δίδακτρα; Υπάρχουν μεταπτυχιακά χωρίς ζήτηση;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Always_in_love
Νεοφερμένος
Για ποιο λόγο κάποια μετ/κά έχουν δίδακτρα; Υπάρχουν μεταπτυχιακά χωρίς ζήτηση;
Θα έλεγα πολύ πολύ λιγότερη χωρίς να σημαίνει οτι δεν ειναι συνάρτηση κιαλλων παραγόντων,μια υπόθεση εκανα.
nPb
Επιφανές μέλος
Θα έλεγα πολύ πολύ λιγότερη χωρίς να σημαίνει οτι δεν ειναι συνάρτηση κιαλλων παραγόντων,μια υπόθεση εκανα.
Γίνεται να υπάρχουν μετ/κά που υποθετικά, δεν έχουν ζήτηση;
Αναφέρομαι σε μετ/κά πάνω σε βασικές επιστήμες.
Always_in_love
Νεοφερμένος
Γίνεται να υπάρχουν μετ/κά που υποθετικά, δεν έχουν ζήτηση;
Αναφέρομαι σε μετ/κά πάνω σε βασικές επιστήμες.
Αν δεν υπήρχε καθόλου ζήτηση,δεν θα υπήρχαν φοιτητές ,οπότε οχι και μεταπτυχιακα "φαντάσματα". Απλά λέω κάποια έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από αλλα.
nPb
Επιφανές μέλος
Always_in_love
Νεοφερμένος
Δηλαδή η ταρίφα πάει με βασικό κριτήριο τη ζήτηση; Κάπως κουφό μου ακούγεται.
Παίζουν κιαλλα πράγματα ρόλο, ένας παράγοντας πιστεύω ειναι και αυτός. Κατά πόσο ειναι "πιασάρικο" ας μου επιτραπεί η έκφραση.
BLUE SEA
Πολύ δραστήριο μέλος
Έτσι φαίνεται.Δηλαδή η ταρίφα πάει με βασικό κριτήριο τη ζήτηση;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nPb
Επιφανές μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
vasilakis13
Δραστήριο μέλος
Στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνεις για να κάνεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό? Μέχρι τώρα είχα την εντύπωση ότι δεν πληρώνεις, απλά υπάρχει περιορισμένος αριθμός φοιτητών, πρόσφατα όμως διάβασα κάποιο άρθρο που έλεγε για δίδακτρα. Στο εξωτερικό απ' ότι ξέρω πληρώνεις, πόσες πιθανότητες έχεις να διεκδικήσεις κάποια υποτροφία όμως?
aladdin
Πολύ δραστήριο μέλος
στα πιασαρικα μαστερ πληρωνεις στανταρ και γενικως καθε χρονο το τζαμπα πεθαινει.
για εξωτερικο και υποτροφια πρεπει να φυγεις απο δω πρωτος των πρωτων με πλουσιο βιογραφικο οχι μονο ακαδημαικο γιατι εκει θα συναντησεις ατομα απ ολο τον κοσμο με αριστους βαθμους που θα χουνε κανει παπαδες.
Bemanos
Πολύ δραστήριο μέλος
aladdin
Πολύ δραστήριο μέλος
vasilakis13
Δραστήριο μέλος
Επίσης στην Ελλάδα παίζουν υποτροφίες?
nPb
Επιφανές μέλος
Ακόμη δεν έχω καταλάβει τον όρο "πιασάρικο" μεταπτυχιακό. Βλέπω η νοοτροπία των μορίων και των πανελληνίων καλά κρατεί: πρωτοκλασάτες VS δευτεροκλασάτες επιστήμες. Γνωρίζω κόσμο ακόμη και από τα γνωστά "πιασάρικα" μεταπτυχιακά της χώρας μας, να μην μπορούν να βρουν εργασία. Η έννοια "αγορά" είναι λιγάκι ασαφής. Όταν μιλάω για αγορά, στο μυαλό μου έρχεται η λαϊκή αγορά (χωρίς να θέλω να μειώσω το επάγγελμα αυτό ή τους ανθρώπους που ζουν από αυτό). Μη το γενικεύουμε και δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση. Ακόμη και σε μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς δίδακτρα, υπάρχει τρομερή οργάνωση με εξαιρέσεις πάντα, που έχει να κάνει με τον διδάσκοντα και τις απαιτήσεις του. Οι καταλήψεις του Τμήματος δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος. Στα μεταπτυχιακά προγράμματα χωρίς δίδακτρα, απ' όσο γνωρίζω, οι καθηγητές που διδάσκουν πληρώνονται επιπλέον από ειδικό κονδύλι από το το Υπουργείο.
Βασιλάκη, στις Θετικές Επιστήμες οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι χωρίς δίδακτρα. Δεν είναι καλά αυτά τα μεταπτυχιακά προγράμματα;
vasilakis13
Δραστήριο μέλος
Και τα διδακτορικά είναι δωρεάν έτσι? Επίσης όταν λες θετικές επιστήμες ποιές εννοείς? Η ιατρική δεν είναι θετική επιστήμη?
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.