Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος
Δε μίλησα για παραβίαση ενός μόνο νόμου. Λέω ότι εφόσον παραβιαστεί ένας, δυνητικά όλοι μπορούν να παραβιαστούν (και αυτό θα συμβεί φυσικά, όλοι). Και δεν είναι ότι δεν δέχομαι κάτι παρότι με συμφέρει. Δεν σκέφτομαι εγωιστικά. Για μένα μπορεί να είναι οκ όπως λες. Για κάποιους όμως δε θα είναι και το παραδέχθηκες πριν με τα περί φτωχών. Αυτό φτάνει και περιςςεύει για να είμαι απέναντι. Επίσης, δεν έχω αντίρρηση να εφαρμοστεί κάτι με το οποίο διαφωνώ, πραγματικά, με νοιάζει όμως η διαδικασία που ακολουθήθηκε να είναι δίκαιη. Αν δηλαδή αποφαςιςτεί αυτό που λες εςύ δημοκρατικά όπως το περιέγραψα, παρότι είναι αντιφατικό, άτοπο και δε θα συνέβαινε προφανώς, δε θα μπορούςα παρά να το αποδεχτώ και να παλέψω βέβαια για να διορθωθεί αυτό το λάθος. Σταματάω εδώ για να μη συνεχίσω το κύκλο.
Δεν αντιπαρέθεσα κάποιο λογικό επιχείρημα; ...καλά, αστο
Τι σχεση εχει το αν θα παραβιαστει ενας ή 100 και πως καταρριπτει αυτο που λεω? Το προβλημα σου ακριβως ποιο ειναι, οτι μαζευτηκαμε, μιλαγαμε για μερες, ψηφησαμε και μετα κανει ο καθενας ο,τι θελει? Ε, ας μη γινεται αυτη η διαδηκασια ή ας γινεται για αυτους που θελουν. Διαφωνιες θα υπαρχουν και οταν θα συζητειται το θεμα και φυσικο ειναι να μην θελει καποιος να ακολουθησει κατι μετα.
Για τους φτωχους ισως να εχει δημιουργηθει μια παρεξηγηση. Δεν με νοιαζει αν εσυ θεωρεις ανθρωπινο δικαιωμα την εκπαιδευση ή ενα ελαχιστο εισοδημα, αλλα οτι θελεις να το επιβαλεις ως υποχρεωτικη διαδηκασια. Αν εσυ εβρησκες και αλλα ατομα που συμφωνουν μαζι σου και ανοιγατε καποιο φιλανθρωπικο ιδρυμα ή βοηθαγατε σε ενα ή δινατε λεφτα, δεν θα υπηρχε κανενα απολυτως προβλημα, και ειναι κaτι που κανω εγω τωρα. Αλλα αυτο που θελεις ειναι να το επιβαλεις δια νομου να μου παιρνουν λεφτα επειδη καποιος εσυ και αλλοι το θελετε, αυτο ειναι κλοπη. Δεν με ενδιαφερει καθολου αν ο αλλος δεν ειναι οκ με τον να μην ειναι υποχρεωτικο γιατι ουτε του στερειται τιποτα, ουτε του παιρνει κανενας τιποτα δικο του, αυτα τα λεφτα δεν του ανηκουν. Ειναι αντιφατικο και αδικο τι ακριβως? Οτι εγω δεν θελω να μου βαζεις χερι στην περιουσια ΜΟΥ? Επειδη βρηκαμε τωρα μια bullshit διδηκασια ειναι οκ να με κλεβεις τωρα? Εχει γινει μεγαλη ζημια με το αντιδραμε συνεχεια σαν το σκυλο του Παβλωφ σε αυτα τα θεματα "μα οι φτωχοι". Περα απο τους που εχουν αναγκη εχεις και ενα σωρο ατομα που απλα εκμεταλευονται την κατασταση και ζουνε παρασιτικα απο τους υπολοιπους. Οσοι εχουν ανανγκη, που σε αυτα τα ατομα συμφωνουμε, να δινουμε αλλα οι υπολοιποι να προσεχουν τις επιλογες τους και να πανε να δουλψουν. Και το πιο σημαντικο ειναι πως αγνοεις την τεραστια ζημια που κανει το κοινωνικο κρατος, ειδικα στους φτωχους, καθως δημιουργει μια ταξη ανθρωπων που ειναι αποκλειστικα εξαρτημενοι απο αυτο, δεν αναπτυσσουν skills, τους απαγορευεται να ξεκινησουν απο καπους και θα ψηφηζουν συνεχεια οποινδηποτε συνεχισει να τους πεταει ενα κομματι ψωμη που το εκλεψε απο τα υπολοιπα μελη της κοινωνιας. Δεν λυνεις το προβλημα του να μην εχει καποιος λεφτα με το να του δινεις χρηματα, αλλα με το να τον βοηθησεις να βρει δουλεια και να μπορει να γινει ενα ανεξαρτητο ατομο (εξαιρωντας φυσικα αυτους που πραγματικα δεν μπορουν να δουλεψουν). Τωρα το κοινωνικο κρατος φτιαχνει σκαλβους, γι'αυτο ειναι τοσο δημοφιλες για τους πολιτικους. Η οποιαδηποτε δυσκολια αντισταθμιζεται απο την καλυτερη ποιητητα εκπαιδευσης σε καλυτερη τιμη και το οτι, με την ταυτοχρονη απελευθερωση εργασιας και μειωση φορολογιας, εχεις πολυ καλυτερες ευκαιρειες εργασιας και δυνοτατητας να εχεις λεφτα. Στο κατω κατω και τωρα μπορεις να βρεις παμφθηνα courses που σε μαθαινουν ο,τι θελεις, το πτυχιο δεν σημαινει και πολλα.
Η ελευθερια ενος σταματαει εκει που αρχιζει του αλλου, δεν μπορεις να κοιτας μονο τα ατομα που σε βολευει και πρεπει καποια στιγμη να γινει σεβαστη η περιουσια του αλλου. Αν ο αλλος θελει κατι απο την περιουσια μου ας μου προσφερει κατι ή τουλαχιστον να μου ζητησει φιλανθρωπια αντρικια, αλλιως ειναι κλεφτης. Αν θες να βοηθησεις τους αλλους, καν'το αλλα ασε και τους υπολοιπους να κανουν τις δικες τους επιλογες, οπως εσυ θελεις να κανεις τις δικες σου. Οταν σε μια κοινωνια γινει δεκτο πως μπορεις να κλεβεις τον αλλον, αυτη οι κοινωνια ειναι καταδικασμενη και ο μονος που βγαινει κερδισμενος ειναι ο πολιτικος που θα το διαχειρειστει. Και κοιτα, αν εχεις αυτες τις αποψεις οτι μπορεις να βαζεις χερι στην τσεπη του αλλου, τουλαχιστον ακολουθα την πεπατημενη των αριστερων και λεγα περι ισοτητατας καθως καταπινεται καπως, γιατι με το να μιλας για ελευθερια απο τη μια και να ανακαζεις τον αλλο απο την αλλη ειναι τραγικα αντιφατικο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 190013
Επισκέπτης
Δε μπορείς να κάνεις πολιτική με φιλανθρωπίες. Πάρε ξανά ένα χωριό. Πόσο θα μπορέσουν να στηριχτούν εκεί οι φτωχοί σε σχέση με τη πόλη; Δεν είναι η αποθέωση της ανισότητας και της ανελευθερίας; Και αλήθεια, ουρανοκατέβατη σου ήρθε η περιουςία ΣΟΥ; Το όνομά σου έγραφε; Σου ανήκει και η γη και ο αέρας και ο ηλεκτρισμός; Λοιπόν, όπως είπαμε, μια κοινωνία έχει χαρακτηριστικά και ανάγκες πέραν αυτών που έχει κάθε μέλος της ξεχωριστά. Αυτό είναι βαςική αρχή και ιστορικά και κοινωνιολογικά. Αν αυτό το δεχόμαστε, τότε πρέπει να βρεθεί ένας δίκαιος τρόπος να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες ώστε κάθε μέλος της κοινωνίας να απολαμβάνει όσα θεωρούνται απαραίτητα (ζωή, στέγη, σίτιση, εκπαίδευση κλπ) και το σημαντικό, να τα απολαμβάνει ελεύθερα, δηλαδή χωρίς φραγμούς (οικονομικούς, ταξικούς, πολιτισμικούς κτλ). Αυτό απαραίτητα προϋποθέτει κάποιο κοινωνικό θεσμό που θα προβλέπει μια κοινή διαχείριση κάποιου κεφαλαίου, το λέω πολύ απλοϊκά. Άρα, δεν πρόκειται περί κλοπής. Το βλέπεις εσύ ως κλοπή επειδή ακριβώς δεν έχουμε δημοκρατικούς θεσμούς και όντως μερικές φορές λαμβάνει τέτοια χαρακτηριστικά, έτσι πάμε πίσω στα περί δημοκρατίας, συνδέονται αυτά. Αλλά μια τέτοια συνεισφορά θα υπάρχει, εκτός αν θες μια κοινωνία ανισοτήτων και μη-ελευθερίας ή μια που απλά δε θα υφίσταται.
Και επειδή μίληςες για εργαςία. Η εργασία οφείλει πρώτα απ' όλα να εκδηλώνεται ως προσφορά στην κοινωνία και όχι κερδοσκοπικά, όπως έχει επιβληθεί. Αυτό έχει επακόλουθες συνέπειες και λύςεις πολύ ενδιαφέρουσες για όσα λες παραπάνω, το αφήνω όμως προς προβληματισμό, γιατί είμαστε εκτός θέματος.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα το μοναδικό πράγμα που κάνει είναι να ταλαιπωρεί τους νέους και να τους μεταλαμπαδεύει μηδαμινές ουσιαστικές γνώσεις! Δημιουργεί την ψευδαίσθηση, με τη βοήθεια πολλών γονέων βέβαια, ότι πρέπει να βγεις σόνι και καλά δάσκαλος, επιστήμονας, γιατρός, δικηγόρος κ.ο.κ. Φυσικά, και είναι υπέροχο για όποιον το θέλει να αποκτήσει μια τέτοια ειδικότητα. Όμως, δεν είναι μόνο αυτά!
Προσωπικά, από τη Γ' Δημοτικού μέχρι και την Α' Γυμνασίου ήθελα να γίνω Παλαιοντολόγος! Με μάγευαν, και με μαγεύουν ακόμα, τα προϊστορικά ζώα, η εξέλιξη και το Jurassic Park. Έπειτα, χάθηκα σε μια αβεβαιότητα και δε με ένοιαζε κιόλας, γιατί παιδί ήμουν... Στο Λύκειο ήθελα να γίνω Φυσικός, κάτι που επιθυμώ να σπουδάσω μελλοντικά αν μου δοθεί η ευκαιρία, ενώ, επειδή έχω επαφή με βιβλία και κόμικς, τον τελευταίο καιρό θέλω όσο τίποτε άλλο να γίνω συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας! Φυσικά, ενημερώνομαι για τις επιστήμες και τα ενδιαφέροντά μου μόνος μου και ποτέ μα ποτέ το σχολείο δε μου έδωσε ένα σπρώξιμο, κάτι τέλος πάντων, για να συνεχίσω και να αποκτήσω τις γνώσεις που πήρα χωρίς αυτό, απ' το Διαδίκτυο και άλλες πηγές. Αυτά που μαθαίνουμε στο σχολείο είναι γενικά πράγματα και πάνω κάτω τα ίδια. Για να κατανοήσει κανείς τι είναι η Γενική και Ειδική Σχετικότητα, η Κβαντομηχανική και η εξέλιξη των οργανισμών, θεμελιώδεις λίθοι των σύγχρονων επιστημών, πρέπει κανείς να ανατρέξει σε πηγές εκτός σχολείου και φροντιστηρίου. Γιατί πολύ απλά είναι εκτός διδασκόμενης και εξεταστέας ύλης και κακώς διατυπωμένα!!!
Να μην αναφέρω, επίσης, τι αποκομίζει κάποιος που είναι καλός στις τέχνες από το σχολείο...
Οπότε, στην Ελλάδα της σημερινής εποχής της κρίσης και της τεράστιας ανεργίας στους νέους, με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δε βοηθά τους νέους να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους και τους ξεζουμίζει απ' τα όνειρά τους, τι μπορεί να κάνει κανείς για να τα πραγματοποιήσει; Να κυνηγήσει αυτό που θέλει και να έχει ανοιχτούς ορίζοντες, πέρα από το σχολείο-φροντιστήριο, και τους γονείς σε πολλές περιπτώσεις! Και να ενημερώνεται!
Επίσης, με ορίζοντες περιορισμένους μόνο από το σχολείο-φροντιστήριο, και τους γονείς σε πολλές περιπτώσεις, κινδυνεύει κανείς να χάσει ευκαιρίες μοναδικές και να αποτύχει παταγωδώς να πετύχει το σκοπό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καθηγητή που βρίσκεται στον κόσμο του, ο καθηγητής Χημείας στο σχολείο μου (άριστος στον τομέα του και σεβαστός από μένα) που με ρώτησε γιατί δε θέλω Χημικό, όταν του είπα ότι αποσκοπώ στην Πυροσβεστική και τους λόγους για τους οποίους το κάνω. Αυτός είναι διορισμένος καθηγητής απ' τις καλές εποχές, τώρα όχι μόνο δε διορίζουν παρά ελάχιστους, αλλά και συνεχούς μειώνουν τους διορισμούς καθηγητών, συν τους μισθούς. Ένας παλιός καθηγητής μπορεί να παίρνει και με τις μειώσεις σεβαστό μισθό, αλλά ποιος μου εγγυάται εμένα τον καινούριο, αν ποτέ διοριστώ, ότι θα παίρνω έναν αξιοπρεπή μισθό, να μπορέσω να συντηρώ δικό μου σπίτι και οικογένεια;
Επέλεξα, λοιπόν, την Πυροσβεστική για να μη βρεθώ σε εκείνη την κατάσταση αβεβαιότητας και για να μείνω στη χώρα μου. Επειδή ψαχνόμουν όλο τον καιρό να βρω ένα επάγγελμα το οποίο θα με βοηθήσει, παράλληλα, να κάνω και αυτό που θέλω πραγματικά! Γιατί, σου προσφέρει χρόνο επιπλέον σπουδών και μια σιγουριά, για να μη σε αποσπά η σκληρή πραγματικότητα από τον τελικό σου στόχο. Παρομοίως, φυσικά, μπορεί οποιοσδήποτε να βρει ένα επάγγελμα με τις κατάλληλες συγκυρίες που θα τον βοηθήσουν να εκπληρώσει τους δικούς του στόχους! Ο ίδιος καθηγητής Χημείας, απ' την άλλη, μου είχε πει ότι η Πυροσβεστική είναι σκληρό επάγγελμα και καλύτερα να μπω σε κάποιο Πολυτεχνείο, Χημικό κτλ... διαφωνώ μαζί του, εν μέρει. Δηλαδή, δεν είναι σκληρό να σπουδάσω κάτι για το οποίο θα ψάχνω και δε θα βρίσκω δουλειά στην Ελλάδα, θα πρέπει πιθανότατα να ξενιτευτώ, να βαραίνω συνεχώς τα οικονομικά των γονιών μου και να κάνω το νερό κρασί για να αποκατασταθώ;
Για αυτό, το τονίζω, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας και ο προσανατολισμός που σου παρέχει δε συμβαδίζει με την πραγματικότητα!! Μη σπουδάζετε για να σπουδάζετε! Και πάνω από όλα συνεχής ενημέρωση!
Όποιος κυνηγά το όνειρό του, τους στόχους του πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρει! Και ο μεγαλύτερος εχθρός του θα είναι το εκπαιδευτικό σύστημα, ίσως το οικείο περιβάλλον του, μα κυρίως ο εαυτός του!
Συγγνώμη που ξέφυγα κάπως από το θέμα, αν χρειαστεί ας μετακινηθεί κάπου άλλου το ποστ μου.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 190013
Επισκέπτης
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Θίγεις νομίζω 2 αλήθειες. Πρώτον, το ότι δε μπορεί το σύγχρονο σχολείο να ανταποκριθεί στην σημερινή κοινωνία της διαρκούς ενημέρωσης και πληροφορίας, είναι αποκομμένο άρα πρέπει να επανασυνδεθεί και δεύτερον να αλλάξει προσανατολισμό και από τη σκέτη περιορισμένη γνώση που έδινε μέχρι τώρα, να αφοσιωθεί περισσότερο στον παιδευτικό και κοινωνικοποιητικό του ρόλο. Αλλιώς γίνεται μόνο εμπόδιο όπως λες. Η γνώση πλέον είναι παντού και το σχολείο φαντάζει πολύ λίγο για τα παιδιά. Και αδιάφορο.
Ακριβώς! Πρόσθεσε μόνο και τη γενικότερη σαχλή νοοτροπία του να μπεις σε μια σχολή απλά για να μπεις, απομεινάρι των καλών εποχών. Πλέον είναι επιεικώς αυτοκτονία να σπουδάζεις μόνο για το κοινωνικό status.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 190013
Επισκέπτης
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 875331
Επισκέπτης
Είναι μια κερδοσκοπική και χρησιμοθηρική νοοτροπία που σου λέει ότι άμα μπεις στη τάδε σχολή, θα έχεις λεφτά, θα έχεις στάτους, θα έχεις το ένα θα έχεις το άλλο. Και κανείς δεν αναφέρεται πχ στις γνώσεις και πώς μπορείς με αυτές να βελτιώσεις κάποια πράγματα, να συνδράμεις στο να λυθούν προβλήματα, να προσφέρεις δηλαδή. Κανείς. Μα και το σχολείο αυτή τη νοοτροπία διδάσκει, μάθε αυτό και αυτό (μόνο αυτό, την περιοριςμένη ύλη δηλαδή) για να πας να γράψεις μια εξέταση. Έτσι, θα έχεις βαθμό, θα έχεις φήμη στο σχολείο, θα έχεις το απουςιολόγιο, θα κρατάς τη σημαία, θα μπεις σε μια σχολή κτλ κτλ. Ίδια χρηςιμοθηρική νοοτροπία και ουσία μηδέν.
Ναι είναι ένα μικρό παράδοξο του σημερινού πολιτισμού όπου ο επιχειρηματίας έχει την αξία ενός ολόκληρου υπογείου γεμάτο σωματιδειακούς φυσικούς. Υπάρχουν χειρότερα προβλήματα και όταν λυθούν(κατά προτίμηση όσο ζούμε) όπως οι πόλεμοι και οι σοσιαλιστικές πολιτικές που καταστρέφουν την οικονομία και την ανάπτυξη του πολιτισμού. Κύκλοι είναι, κάποια στιγμή θα ξαναέρθει η τέχνη και η αισθητική του 19ου αιώνα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912
Επισκέπτης
Συμφωνώ klean. Και ώρες ώρες σκέφτομαι μήπως επιδιώκουν σκόπιμα να μένουμε χωρίς υψηλούς στόχους, επιθυμία για προσφορά κλπ... Γιατί κάποιος που δεν έχει έναν ουσιαστικό σκοπό στη ζωή νομίζω ότι είναι εύκολα ελεγχόμενος από το σύστημα.
Ποιος σου απαγορεύει να θέσεις μεγάλους στόχους εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό? Έγραψες πως από μικρός ήθελες να γίνεις από παλαιοντολόγος και φυσικός μέχρι χημικός και συγγραφέας. Ποιός σε ανάγκασε λοιπόν να ανταλλάξεις αυτά τα όνειρα για ένα μια μόνιμη θέση δημοσίου και ένα μισθό των 800 ευρώ? Το σχολικό σύστημα ή η κοινωνία. Έγραψες παραπάνω πως κάποιοι σπουδάζουνε λόγω συστημικής νοοτροπίας που επιβάλει τις σπουδές και θα συμφωνήσω μέχρι ενός σημείου, αλλά το να ψάχνεις μια θέση σώματος ασφαλείας απλά επειδή φοβάσαι να βγεις εκεί έξω και να προσπαθήσεις πραγματικά δεν είναι η πιο συστημική νοοτροπία που υπάρχει για τα Ελληνικά δεδομένα? Δεν τα γράφω αυτά για να σου την πω, αλλά έγραψες πως πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας και να πιάνουμε τις νέες ευκαιρίες ενώ κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Γιατί?
Υ.Γ Σε σχολή πυροσβεστικής πως μπήκες? Είχα την εντύπωση πως στην πυροσβεστική μπαίνεις μόνο με προκύρηξη και οι σχολές είναι μόνο για πυροσβέστες που θέλουν βαθμό.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ποιος σου απαγορεύει να θέσεις μεγάλους στόχους εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό? Έγραψες πως από μικρός ήθελες να γίνεις από παλαιοντολόγος και φυσικός μέχρι χημικός και συγγραφέας. Ποιός σε ανάγκασε λοιπόν να ανταλλάξεις αυτά τα όνειρα για ένα μια μόνιμη θέση δημοσίου και ένα μισθό των 800 ευρώ? Το σχολικό σύστημα ή η κοινωνία. Έγραψες παραπάνω πως κάποιοι σπουδάζουνε λόγω συστημικής νοοτροπίας που επιβάλει τις σπουδές και θα συμφωνήσω μέχρι ενός σημείου, αλλά το να ψάχνεις μια θέση σώματος ασφαλείας απλά επειδή φοβάσαι να βγεις εκεί έξω και να προσπαθήσεις πραγματικά δεν είναι η πιο συστημική νοοτροπία που υπάρχει για τα Ελληνικά δεδομένα? Δεν τα γράφω αυτά για να σου την πω, αλλά έγραψες πως πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας και να πιάνουμε τις νέες ευκαιρίες ενώ κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Γιατί?
Υ.Γ Σε σχολή πυροσβεστικής πως μπήκες? Είχα την εντύπωση πως στην πυροσβεστική μπαίνεις μόνο με προκύρηξη και οι σχολές είναι μόνο για πυροσβέστες που θέλουν βαθμό.
Κάθε άλλο παρά έχασα τα όνειρά μου. Κι όπως είχα γράψει στο τέλος, ο εαυτός μας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας!
Το είχα αναφέρει μέσα από το αρχικό μήνυμα ότι η Πυροσβεστική σου προσφέρει χρόνο και ευκαιρίες για περαιτέρω σπουδές και ασχολία με ενδιαφέροντα, ένας που είχα πάει για ενημέρωση μου είπε ότι είχε σπουδάσει προηγουμένως μαθηματικά και το σώμα τον άφησε για ένα χρόνο να διδάξει σε σχολείο ή πανεπιστήμιο, κάτι που ήθελε πολύ.
Είναι ο δρόμος που επέλεξα να συνεχίσω. Ο αγώνας δεν τελειώνει εκεί...
Δε φοβάμαι να βγω έξω και να προσπαθήσω, φοβάμαι να βγω έξω απροετοίμαστος!
Όπως είπα, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγεις έξω και να κάνεις αυτό που θέλεις...
Από φέτος μπαίνεις με Πανελλήνιες, όπως στην αστυνομία, και μάλιστα οι βάσεις είναι αρκετά υψηλές λόγω αυξημένης ζήτησης. Μπορείς να μπεις στη σελίδα του υπουργείου να δεις.
Σεβαστές οι απόψεις σου και ελπίζω να έλυσα το μπέρδεμα που σου προκάλεσα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος
Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινωνία (που ορίζεται από ένα κοινό ελάχιςτο πλαίσιο θεσμίσεων, πες κανόνων στο οποίο όλοι συμφωνούν) όταν οι αποφάσεις που παίρνονται στη δημόσια σφαίρα δεν τηρούνται. Αν δεν υπήρχε αυτό το πλαίσιο για τις δημόσιες αποφάσεις, θα επωφελούνταν οι ισχυροί, αυτοί που θα μπορούσαν να ασκήσουν εξουσία έναντι άλλων, οι οποίοι πλέον δεν θα είναι ελεύθεροι. Άρα η ελευθερία να "κάνω το δικό μου" είναι ψευδό-ελευθερία.
Δε μπορείς να κάνεις πολιτική με φιλανθρωπίες. Πάρε ξανά ένα χωριό. Πόσο θα μπορέσουν να στηριχτούν εκεί οι φτωχοί σε σχέση με τη πόλη; Δεν είναι η αποθέωση της ανισότητας και της ανελευθερίας; Και αλήθεια, ουρανοκατέβατη σου ήρθε η περιουςία ΣΟΥ; Το όνομά σου έγραφε; Σου ανήκει και η γη και ο αέρας και ο ηλεκτρισμός; Λοιπόν, όπως είπαμε, μια κοινωνία έχει χαρακτηριστικά και ανάγκες πέραν αυτών που έχει κάθε μέλος της ξεχωριστά. Αυτό είναι βαςική αρχή και ιστορικά και κοινωνιολογικά. Αν αυτό το δεχόμαστε, τότε πρέπει να βρεθεί ένας δίκαιος τρόπος να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες ώστε κάθε μέλος της κοινωνίας να απολαμβάνει όσα θεωρούνται απαραίτητα (ζωή, στέγη, σίτιση, εκπαίδευση κλπ) και το σημαντικό, να τα απολαμβάνει ελεύθερα, δηλαδή χωρίς φραγμούς (οικονομικούς, ταξικούς, πολιτισμικούς κτλ). Αυτό απαραίτητα προϋποθέτει κάποιο κοινωνικό θεσμό που θα προβλέπει μια κοινή διαχείριση κάποιου κεφαλαίου, το λέω πολύ απλοϊκά. Άρα, δεν πρόκειται περί κλοπής. Το βλέπεις εσύ ως κλοπή επειδή ακριβώς δεν έχουμε δημοκρατικούς θεσμούς και όντως μερικές φορές λαμβάνει τέτοια χαρακτηριστικά, έτσι πάμε πίσω στα περί δημοκρατίας, συνδέονται αυτά. Αλλά μια τέτοια συνεισφορά θα υπάρχει, εκτός αν θες μια κοινωνία ανισοτήτων και μη-ελευθερίας ή μια που απλά δε θα υφίσταται.
Και επειδή μίληςες για εργαςία. Η εργασία οφείλει πρώτα απ' όλα να εκδηλώνεται ως προσφορά στην κοινωνία και όχι κερδοσκοπικά, όπως έχει επιβληθεί. Αυτό έχει επακόλουθες συνέπειες και λύςεις πολύ ενδιαφέρουσες για όσα λες παραπάνω, το αφήνω όμως προς προβληματισμό, γιατί είμαστε εκτός θέματος.
Ναι, γιατι χωρις τις διαδηκασιες αυτες, οι ισχυροι θα αλωνιζουν. Μου αρεσει που λες κιολας για ισχυρους που θελουν να ασκησουν εξουσια στους αλλους, ενω αυτο κανεις και ο ιδιος.
Μην μπερδευεις τον ισχυρο με τον πλουσιο,ο δευτερος εχει μονο λεφτα και ο μονος τροπος να επιβαλει κατι χωρις να γυρισουν ολοι εναντιων του ειναι να εχει καποιον φιλο πολιτικο, δηλαδη να προυπαρχει πολιτικο συστημα. Ο πρωτος εχει εξουσια, αλλα μονο οταν ικανοποιει τους υποστηρικτες του, η υπηρεσια που προσφερει δηλαδη ειναι να επιβαλλει αυτο που θελεις στους υπολοιπους, κρατωντας φυσικα το "κομμισιον" του. Και οταν εχεις κολλεκτιβισμο, που πρεπει να επιβαλλεται, χρειαζεσαι το κρατος, τους πολιτικους, αλλιως εχεις μια χαοτικη οχλοκρατια. Οποτε, οχι μονο δεν περιοριζεις τους ισχυρους και τους, αλλα δινεις την δυνατοτητα στον καθεναν να ειναι πλεον ενα εγωιστικο καθικι, καθως μπορει να κλεβει πλεον νομιμα τους υπολοιπους. Και οχι μονο αυτο, αλλα το ενθαρρυνεις κιολας καθως κρατας την πιο καταστροφικη λογικη που επικρατει αυτη τη στιγμη, οτι ειμαστε ολοι ιδιο, πρεπει να εχουμε ολοι ακριβως τα ιδια πραγματα και αν δεν εχω κατι δεν ειμαι ισος, δεν ειμαι ελευθερος, μου χρωστανε και πρεπει να με αποζημιωσει η κοινωνια. Δεν εχει απομακρυνθει το κρατος απο την κοινωνια, αλλα ο καθενας κλεβει τον διπλανο του και το θεωρει λογικο, ειναι η πιο ωμη εκδοχη της απεριοριστης δημοκρατιας.
Η περιουσιa μου προηλθε εν μερει απο τους γονεις μου, η υπολοιπη απο την δουλεια που προσεφερα. Θα μου πεις τωρα το γραφικοτατο οτι προηλθε απο την κοινωνια? Θα επρεπε εγω να σε ρωταω απο που θα ερθουν αυτα που θελεις να δωσεις σε αυτους που θελεις. Για την φιλανθρωπια, πολυ ωραια αυτα που λες, αλλα ειναι ακριβως οπως και στην περιπτωση της δημοκρατιας, την στηριζεις με το να την συγκρινεις με το ακρως αντιθετο, την μη υπαρξη της, ενω εγω αυτο που ειπα ειναι πως διαφωνω με το να παρεχεται μεσω κρατους, με εναλλακτικη τον εθελοντισμο, οχι με την παροχη της.
Κοιτα, επειδη εχω βαρεθει να λεω τα ιδια και τα ιδια, θελω να μου πεις πολυ απλα -και ωμα αν γινεται- αν θα επιβαλεις αυτο που αποφασησε η κοινωνια αν εγω διαφωνω και τι θα γινει αν δεν το κανω.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 190013
Επισκέπτης
Καλείται η κοινωνία να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και παίρνει απόφαση μέσα από τους θεσμούς της να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, επιβάλλοντας όρια στις βιομηχανίες. Ε, εσύ που έχεις πχ μια βιομηχανία δε συμφωνείς με αυτό, γιατί σε βάζει σε έξοδα, δε πιστεύεις ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, ή οτιδήποτε άλλο. Καταρχήν, όταν ψηφιζόταν η απόφαση, είχες λόγο. Και μη μου λες για γνώμη που δε μετράει, λογικά να σκεφτόμαςτε. Εσύ τώρα τι πρέπει να κάνεις; Να μην την εφαρμόσεις την απόφαση; Αν το κάνεις και δεν τρέχει τίποτα, οι άλλοι δεν είναι χαζοί, κανείς δε θα το εφαρμόσει. Και η παραβίαση της απόφασης επιφέρει μετά τα αντίςτοιχα πρόστιμα, προφανώς συνέπειες θα υπάρχουν όταν πρέπει να διασφαλίζεται η νομιμότητα.
Άρα τι είναι προτιμότερο για το κοινωνικό σύνολο; Να αποφασίζει συλλογικά για αυτά τα θέματα ή ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, οι βιομηχανίες να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που τους αποφέρει κέρδος και ο απλός πολίτης να μην έχει λόγο για την ποιότητα του περιβάλλοντος στην οποία ζει; Είναι ελευθερία αυτό για τον πολίτη (είτε συμφωνεί είτε όχι με σένα);
Επαναλαμβάνω, εγώ δεν μπορώ να επιβάλλω τίποτα. Υπάρχουν θεσμοί που παίρνουν αποφάσεις και υπάρχουν και νόμοι.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912
Επισκέπτης
Ωραίο το παράδειγμά σου μεν τους ρύπους. Να δώσω κι εγώ ένα αντιπαράδιεγμα. Φαντάσου πως μια μεγάλει βιομηχανία τα σκάει στην κυβέρνηση για να νομοθετήσει για την εφαρμογή αντιρυπαντικής νομοθεσίας. Οι ποινές αλλά και οι αλλαγές από αυτή τη νομοθεσία είναι επίτηδες τόσο πολυέξοδες που αυτομάτως όλοι οι μικρομεσσαίοι ανταγωνιστές της μεγάλης αυτής βιομηχανίας βγαίνουν εκτός αγοράς. Η βιομηχανία τώρα έχει το μονοπώλιο και ανεβάζει τεχνητά τις τιμές της ελείψει ανταγωνισμού. Τι έγινε τώρα το κοινό καλό?
Βλέπεις πόσο εύκολα μπορεί η συγκέντρωση δύναμης σε συγκεκριμένα χέρια να καταστρέψει μια κοινωνία? Εσύ απλά ζεις στον προσωπικό σου κόσμο του wishfull thinking όπου στην εξουσία θα έρχονται μόνο αδιάφθοροι ιδεολόγοι που θα κοιτάνε το κοινό καλό και όχι το συμφέρον τους. Πιο μακριά από την πραγματικότητα δεν μπορείς να βρίσκεσαι. Θέλω επίσης να μου πεις τι σημαίνει αυτό το θα παλέψω για την ανατροπή μιας αδικίας που επιβλήθηκε που λες συνέχεια. Τι σημαίνει όμως κυριολεκτικά, τι θα κάνεις δηλαδή ακριβώς?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 190013
Επισκέπτης
Αυτά που λες στο παράδειγμά σου μπορούν να αποκρουστούν εύκολα σε ένα δημοκρατικό σύστημα. Παρόλ αυτά το δέχομαι, μπορεί να παρθεί και λάθος απόφαση. Οι συνέπειες (και οι διαμαρτυρίες που ρωτάς μετά, διαδηλώςεις, εκδηλώςεις, ψηφίςματα κλπ) θα δείξουν προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής ανάκλησής της και τιμωρίας των υπαιτίων. Μπορεί να πάρει χρόνο. Δεν είπα ούτε για κοινό καλό, ούτε ότι δε θα γίνονται λάθη ή δε θα υπάρχει διαφθορά. Δείτε και την αρχαία Αθήνα, εγκληματικές αποφάσεις ενίοτε.
Edit: Το παράδειγμά μου δεν προσπαθεί να δείξει ότι πάρθηκε μια σωστή απόφαση. Αλλού είναι το point.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 209912
Επισκέπτης
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 190013
Επισκέπτης
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
και πως ο φοιτητης δεν πληρωνει δεκαρα για τις σπουδες και τα βιβλια,το κοστος σε αλλες χωρες ειναι δυσβασταχτο για τους γονεις
βεβαιως κοστος ειναι το φροντιστηριακο στην γ λυκειου(αν και δεν το χρειαζονται ολοι π.χ ο φετινος πρωτος των πρωτων δηλωσε πως δεν εκανε φροντιστηριο)αλλα δεν ξεπερνα τα 1000 ευρω αντε 1500 να υποθεσω για την μεγαλη πλειοψηφια.
βεβαιως στην ελλαδα της κρισης για τον γονιο ειναι ενα ποσο σημαντικο.οπως ειναι σημαντικο για οσους(μειοψηφια παντως) δεν εχουν την δυνατοτητα να φοιτησουν στην πολη τους δηλ στο σπιτι τους ή κοντα σε αυτο και δεν δικαιουνται σιτισης,στεγασης κ.λπ,παρολο που ειμαστε βεβαια η χωρα με τις περισσοτερες και πλεον φοιτητοφορτωμενες (sic)σχολες κατ αναλογια πληθυσμου και εχουν συγκεντρωθει παρα πολλες στις τρεις ,τεσσερεις μεγαλες πολεις,αλλα ακομα και σε κωμοπολεις!
οι γονεις θα πρεπει ετσι χαλια που ειναι τα οικονομικα της χωρας,να προγραμματιζουν δυστυχως και αυτα τα εξοδα απο χρονια πριν,οπως κανουν οι αμερικανοι κ.α
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος
Προφανώς μιλώ για άλλο εντελώς σύστημα, όχι ιδεατό αφού είπαμε λάθη γίνονται πάντα, και προφανώς αυτό που υπάρχει σήμερα δεν είναι δημοκρατία παρά μόνο στο μυαλό όσων τους συμφέρει αυθαίρετα στη κοσμοθεωρία τους ή όσων επιδιώκουν ενσυνείδητα την απαξίωσή της και τον εφησυχασμό διά της παραπλάνησης.
Ξερεις, θα ηταν ωραιο να υπηρχε τροπος να τρεξουμε μια προσωποιωση της κοινωνιας που θελεις και να βαζαμε στοιχημα για το πως θα κατεληγε. Ισως και να ηταν τα πιο ευκολα λεφτα που θα ειχα βγαλει ποτε μου.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 190013
Επισκέπτης
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DumeNuke
Τιμώμενο Μέλος
Θα ήταν ωραίο. Αλλά αμάν αυτό με τα λεφτά συνέχεια, υπάρχει και πραγματικότητα πέρα από το χρήμα.
Αυτήν των αφεντικών που εκμευταλλευόνται την εργατική τάξη για να πλουτίσουν...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 8 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.