Γενικές και χρήσιμες πληροφορίες για τα Δημόσια ΙΕΚ

Scandal

Διαχειριστής

Ο Πέτρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, Φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής ΟΠΑ και μας γράφει απο Περιστέρι (Αττική). Έχει γράψει 18,549 μηνύματα.
Λοιπόν, παραθέτω μερικές πληροφορίες για τα Δημόσια ΙΕΚ (Δ.ΙΕΚ).
Εγώ τελείωσα το 2016 την ειδικότητα Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα. Αυτή τη στιγμή, 2020 που μιλάμε, ισχύουν διασταυρωμένα, τα ίδια!

Νομοθεσία
Σύμφωνα με τον αριθμ 5954/2014 κανονισμό λειτουργίας ΙΕΚ που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1807 τ.Β΄/2-9-2014

Εισαγωγή

  • Η φοίτηση στα Δ.ΙΕΚ είναι δωρεάν. Το υπουργείο δεν παρέχει βιβλία, οπότε δουλεύουμε με σημειώσεις, φυσικές ή και ηλεκτρονικές που μας δίνουν οι καθηγητές.

  • Περίπου μέσα Αυγούστου κάθε χρόνο, ανακοινώνονται οι ειδικότητες των ΙΕΚ καθώς και η διαδικασία αιτήσεων η οποία γίνεται online (https://diek.it.minedu.gov.gr/ - Για τη συμπλήρωση της αίτησης είναι απαραίτητο να έχετε ΑΜΚΑ) και δηλώνετε έναν αριθμό ΙΕΚ και ειδικοτήτων με σειρά προτεραιότητας (μπορεί να γίνεται δήλωση και διαφορετικού ΙΕΚ αλλά και διαφορετικής ειδικότητας σε αυτή τη "σειρά"). Το υπουργείο εν τέλει επεξεργάζεται τα δεδομένα μετά το πέρας των αιτήσεων και ανακοινώνει το που πέρασε ο καθένας.

  • Η επιλογή γίνεται βάσει βαθμού απολυτηρίου λυκείου καθώς και με κοινωνικά κριτήρια (άρθρο 12 του παραπάνω κανονισμού). Δεν παίζει ρόλο αν έχετε τελειώσει ΑΕΙ/ΑΤΕΙ ή κάτι άλλο, καθώς επίσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν φοιτάτε σε κάποιο ΑΕΙ/ ΑΤΕΙ ενώ είστε και σε ΙΕΚ. Άλλωστε τα ΙΕΚ εντάσσονται στην λεγόμενη μετα- δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • Επίσης, όσο πιο νωρίς έχει τελειώσει κανείς το λύκειο, λαμβάνει και περισσότερα μόρια.

  • Μετά την "πρώτη επιλογή", μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα γίνονται οι εγγραφές, όπου πηγαίνετε από το ΙΕΚ που περάσατε και καταθέτετε αίτηση και δικαιολογητικά. Μετά ακολουθεί η δεύτερη επιλογή, καθώς υπάρχει σεβαστός αριθμός ατόμων που δεν πάνε ποτέ για εγγραφή, οπότε γίνονται δεκτοί οι αναπληρωματικοί βάσει μορίων, οπότε ξεκινάει η διαδικασία εγγραφών γι' αυτούς.

  • Το site ΚΑΘΕ ΙΕΚ, έχει τομέα ανακοινώσεων. Εκεί θα βρίσκετε τα πάντα. Από τις ειδικότητες και τις ημερομηνίες εγγραφών, αλλά και τα δικαιολογητικά. Επίσης εκεί γίνονται και οι ανακοινώσεις των επιτυχόντων, ανακοινώσεις εξεταστικών κτλ.

  • Τα μαθήματα ξεκινάνε αρχές Οκτωβρίου.



Φοίτηση - Παρακολούθηση (κεφάλαιο 3ο του παραπάνω κανονισμού)

  • Η φοίτηση στα ΙΕΚ είναι 2 ετής (4 εξάμηνα = 1200 ώρες) + 1 εξάμηνο πρακτικής (= 960 ώρες = υποχρεωτική, η οποία όμως πρακτική μπορεί να γίνεται παράλληλα με το 3ο και 4ο εξάμηνο, αν ο φοιτητής καταφέρει και βολέψει τις ώρες ώστε να μην λείπει από το ΙΕΚ).

  • Η παρακολούθηση στα Δ.ΙΕΚ γίνεται καθημερινές, απογευματινές ώρες. Εγώ είχα 16:00 με το αργότερο 21:30 μερικές φορές. Σε περιόδους αναπληρώσεων, μπορεί να ξεκινάγαμε και 15:30.

  • Γενικά το υπουργείο ορίζει συγκεκριμένο αριθμό διδακτικών ωρών για κάθε μάθημα, οι οποίες πρέπει απαραιτήτως να διδαχτούν. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν γίνουν κάποιες ώρες (από λόγω αργιών εως καταλήψεων / ή άσχημων καιρικών συνθηκών ή αργοπορημένης έναρξης των μαθημάτων), τότε γίνονται αναπληρώσεις με τη μορφή 1 - 3 extra ωρών καθημερινά στα συγκεκριμένα μαθήματα που χάθηκαν.

  • Υπάρχουν τα λεγόμενα "Θεωρητικά" και "Εργαστηριακά" μαθήματα.

  • Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και λαμβάνονται και απουσίες. Αν σε κάποιο μάθημα κάποιος απουσιάσει πάνω από το 20% των ωρών (για εμάς έτσι ήταν), ανεξαρτήτως αν τις δικαιολόγησε ή όχι με χαρτί γιατρού, τότε πρέπει να ξανά παρακολουθήσει το μάθημα. Το αρνητικό εδώ είναι ότι, αν κάποιος μείνει από απουσίες ή δεν βγάλει τουλάχιστον 5.0 Μ.Ο. σε πρόοδο (διαγωνίσματα) + τελική εξέταση == θα πρέπει να βρει ΑΛΛΟ Δ.ΙΕΚ που να κάνει την ειδικότητα και το μάθημα, ώστε να τα παρακολουθήσει, στην περίπτωση που στο επόμενο εξάμηνο το "τωρινό" Δ.ΙΕΚ δεν ξεκινήσει πάλι την ειδικότητα.

  • Δύο φορές το χρόνο γίνονται οι πρόοδοι και η τελική εξέταση.



Πέρας παρακολούθησης - Πρακτική - Πιστοποίηση


  • Η πρακτική άσκηση στα Δ.ΙΕΚ είναι υποχρεωτική * (6 με 8 ώρες ημερησίως σε όποια επιχείρηση βρείτε == την έρευνα για να βρείτε την επιχείρηση και να "διαπραγματευτείτε", την κάνετε εσείς). Το ΙΕΚ, άααααντε να βάζει ανακοινώσεις επιχειρήσεων που ψάχνουν για πρακτικά ασκούμενους στο site. * Δηλαδή δεν παίρνεις το ΒΕΚ (Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης), αν δεν έχεις κάνει πρακτική άσκηση.

  • Αν έχετε δουλέψει στο σχετικό αντικείμενο προηγουμένως με 120 ημερομίσθια και μπορείτε να το αποδείξετε (νομίζω με ένσημα), μπορείτε να πάρετε - απ' όσο ξέρω - απαλλαγή από την υποχρεωτική πρακτική άσκηση. Αν έχετε δουλέψει τουλάχιστον 40 ημερομίσθια, μπορούν να συμπεριληφθούν στις ώρες της πρακτικής άσκησης που - θα - κάνετε.

  • Η πρακτική άσκηση είναι μη αμειβόμενη. Αλλά εξαρτάται και από τον εργοδότη που θα βρείτε. Πχ μερικά υπουργεία, όπως το υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να ψάχνει πρακτικά ασκούμενους με αμοιβή.

  • Μετά την πρακτική, ακολουθεί η Πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ, που είναι εξέταση πάνω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις - ύλη (θεωρίας και εργαστηρίου).

  • Μπορείτε να δείτε τις ερωτήσεις ανά ειδικότητα, εδώ.

  • Αν είστε τυχεροί, μπορεί να έχει ασχοληθεί κάποιος να εκδώσει βιβλίο απαντήσεων στις ερωτήσεις. Νομίζω για τις περισσότερες ειδικότητες, ειδικά αν δεν είναι πολύ καινούργιες, υπάρχουν βιβλία. ;)

  • Πληροφορίες Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αποφοίτων ΙΕΚ: https://www.eoppep.gr/index.php/el/qualification-certificate/certificate-of-qualifications/certificate-graduates



Συχνές Ερωτήσεις
Δείτε εδώ!

Αυτά. :yes:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Έχετε απορία πάνω στο θέμα;

Το μήνυμα αυτό ξεχώρισε από το θέμα Δημόσια ΙΕΚ ως ουσιαστικό και χρήσιμο.

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι / έχετε απορία στο θέμα; Μα φυσικά! Κάντε click εδώ για να συντάξετε την απορία σας.

Αυτό το thread είναι καθαρά για δική σας πληροφόρηση στο θέμα που πραγματεύεται. Το ischool.gr και η Ομάδα Διαχείρισης δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα όποια γραφόμενα των μελών. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναπαραγωγή της σελίδας και/ή των περιεχομένων της χωρίς την σαφή αναφορά του ischool.gr σαν πηγή.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top