20-02-09

05:12
Απέδειξες σωστά ότι δεν μπορείς να έχεις τρείς ρίζες.Αυτό όμως δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι θε έχεις το πολύ δύο! Όσο κι αν εποπτικά ή διαισθητικά βλέπεις ότι έτσι πρέπει να είναι.Δεν χάνεις επομένως τίποτα, να δώσεις δύο συναρτήσεις γνωστές, με τα υποθετικά σου χαρακτηριστικά και να δείξεις ότι τέμνονται σε δύο σημεία οπότε δεν θα επιδέχεται η λύση σου καμμία αμφισβήτηση.εστω f κυρτη και g κοιλη.
αρα f' γν αυξουσα και g' φθινουσα.
εστω h(x)=f(x)-g(x). η h' αποδεικνυεται με τον ορισμο πως ειναι γν. αυξουσα.
εστω οτι η h(x)=0 εχει 3 ριζες x1,x2,x3 και εστω χ1<χ2<χ3
κανουμε Rolle στην h στο [χ1,χ2] και στο [χ2,χ3]
αρα υπαρχουν ξ1 και ξ2 διαφορετικα μεταξυ τους για τα οποια ισχυει h'(ξ1)=h'(ξ2)=0. ατοπο αφου h' γν αυξουσα.
αρα η h(x)=0<=>f(x)=g(x) exei to το πολυ 2 λυσεις, αρα οι Cf και Cg εχουν το πολυ 2 κοινα σημεια.
Προσοχη μην χρησιμοποιησει κανεις 2η παραγωγο, το εχασε το παιχνιδι.![]()

Πράγματι οι έννοιες της κυρτότητας και του σημείου καμπής μπορούν να τεθούν σε γενικότερο πλαίσιο από εκείνο που αναφέρει το σχολικό βιβλίο. Μία συνάρτηση f λέγεται κυρτή σε ένα διάστημα Δ αν για κάθε ζευγος x, y από το Δ και κάθε ζεύγος κ, λ από το [0,1] με κ+λ=1 ισχύει
f(κx+λy)≤κf(x)+λf(y)
Αντίστοιχη ανισότητα με άλλη φορά θα έχουμε στη περίπτωση της κοίλης.
Θα ήμουν ψεύτης αν ισχυριζόμουν ότι ο "επίσημος" ορισμός της κυρτότητας(ή κοιλότητας) ήταν εις γνώση μου τη στιγμή που ασχολούμαι "ερασιτεχνικά" με τα μαθηματικά σε ανώτερο επίπεδο.Αυτός τον ορισμό τον πήρα μάτι από τα γραφόμενα του Ν.Σ Μαυρογιάννη σε άλλο φόρουμ.
Πάντως ποτέ δεν κατάλαβα γιατί σε μιά συνεχή παντού συνάρτηση που είναι π.χ κοίλη αριστερά του x0 και κυρτή δειξά του χωρίς να παραγωγίζεται στο x0, να μην μπορεί να χαρακτηριστεί το (x0, f(x0)) ως σημείο καμπής!
Αυτό οσον αφορά στις απαιτήσεις που θέτει το σχολικό βιβλίο γιά το x0 ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει η εφαπτομένη στο x0 κα να αλλάζει η κοιλότητα αριστερά και δεξιά τού σημείου ώστε να χαρακτηριστεί αυτό σημείο καμπής.
Αυτά, καλημέρα τώρα γιατί έχω ταξίδι.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.