blackorgrey
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
PiDefiner
Δραστήριο μέλος
Δίνει τα f(α),f(β) γιατί αν δεν τα έδινε τα ακρότατα μπορούσαν να βρίσκονται στα άκρα του διαστήματος οπότε και δεν ισχύει το Fermat
Χμμ... σωστά. Αλλά και πάλι, δεν είναι overkill* να δίνει τιμές και όχι -ας πούμε- απλώς ότι f(α), f(β) διαφορετικά των άκρων;
*
Λύνεται και με "θεωρήματα" (το Fermat τι είναι?):
Όνομα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DumeNuke
Τιμώμενο Μέλος
Χμμ... σωστά. Αλλά και πάλι, δεν είναι overkill* να δίνει τιμές και όχι -ας πούμε- απλώς ότι f(α), f(β) διαφορετικά των άκρων;
*(που λέμε πίσω στο πατρίdα)
Άμα έλεγε πως τα f(a), f(b) είναι διάφορα των -1 και 2, θα πήγαινε πιο εύκολα ο νους σου στο Fermat. Ενώ τώρα που δίνει τιμές, κάνεις 3 ωραιότατα ΘΜΤ, ρίχνεις 2 Bolzano, λες "τι γελοία άσκηση είναι αυτή..." και τρως ωραιότατα την πατάτα σου, αφού δεν ισχύει η πρώτη συνθήκη του Bolzano για την f'.
PiDefiner
Δραστήριο μέλος
Άμα έλεγε πως τα f(a), f(b) είναι διάφορα των -1 και 2, θα πήγαινε πιο εύκολα ο νους σου στο Fermat. Ενώ τώρα που δίνει τιμές, κάνεις 3 ωραιότατα ΘΜΤ, ρίχνεις 2 Bolzano, λες "τι γελοία άσκηση είναι αυτή..." και τρως ωραιότατα την πατάτα σου, αφού δεν ισχύει η πρώτη συνθήκη του Bolzano για την f'.
Εγώ, πάντως, αν έπρεπε να λύσω αυτό στις Πανελλαδικές, και να πήγαινε το μυαλό μου σε Fermat, αν έφτανα στο τέλος χωρίς να τα έχω χρησιμοποιήσει, 90% θα την έσβηνα και θα έψαχνα εναλλακτικούς τρόπους λύσης (και πιθανότατα θα έτρωγα την πατάτα που λες). Lesson learned.
eyb0ss
Δραστήριο μέλος
Πλάκα πλάκα, τα ξ1 και ξ2 ανήκουν σε ανοιχτά υποδιαστήματα του (α,β) (και η f είναι παραγωγίσιμη στο (α,β)) άρα μέσω του θεωρήματος Darboux υπάρχουν τα x1, x2. (Και εγώ είχα φάει την μπανανόφλουδα της ασυνέχειας της παραγώγου στην προηγούμενη σελίδα).Λύνεται και με "θεωρήματα" (το Fermat τι είναι?):
Έστω ρ1 και ρ2 τέτοια ώστε:
f(ρ1)=-1 και f(ρ2)=2
Αν ρ1<ρ2 τότε
ΘΜΤ στο [α,ρ1]: f'(ξ1)<0
ΘΜΤ στο [ρ1,ρ2]: f'(ξ2)>0
ΘΜΤ στο [ρ2,β]: f'(ξ3)<0
Από ΘΒ στα [ξ1,ξ2] και [ξ2,ξ3] αποδεικνύεται η ύπαρξη των χ1,χ2.
Αν ρ2<ρ1, αντιστρέφονται τα πρόσημα των f'(ξ1), f'(ξ2) και f'(ξ3) και το ΘΒ εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο.
Άντε πάλι. Ένα κάρο ασκήσεις μου έχει πετάξει off αυτή η ασυνέχεια 1ης παραγώγου. Άι σιχτίρ...
nikos kaladas
Εκκολαπτόμενο μέλος
και αλλο ενα το οποιο δεν ξερω αν ισχυει σιγουρα.αν μια συναρτηση ειναι γνησιως αυξουσα στο (α,β) και στο (γ,δ) ειναι γνησιως αυξουσα και στην ενωση τους.
DumeNuke
Τιμώμενο Μέλος
στο θεωρημα μεγιστης και ελαχιστης τιμης να ξερετε οτι ισχυει και σε ενωση διαστηματων οχι μονο σε διαστημα οπως λαθεμενα διατυπωνεται στο σχολικο βιβλιο.
και αλλο ενα το οποιο δεν ξερω αν ισχυει σιγουρα.αν μια συναρτηση ειναι γνησιως αυξουσα στο (α,β) και στο (γ,δ) ειναι γνησιως αυξουσα και στην ενωση τους.
Για το 1ο δεν ξέρω. Το 2ο όμως είναι σίγουρα λάθος:
Έστω f(x)=1/x, x=/=0.
Στο (-άπειρο,0) η συνάρτηση είναι γνησίως φθίνουσα, το ίδιο και στο (0, άπειρο). Αλλά ΔΕΝ είναι γνησίως φθίνουσα στην ένωση τους, αφού για -α<α => f(-a) < f(a).
nikos kaladas
Εκκολαπτόμενο μέλος
Για το 1ο δεν ξέρω. Το 2ο όμως είναι σίγουρα λάθος:
Έστω f(x)=1/x, x=/=0.
Στο (-άπειρο,0) η συνάρτηση είναι γνησίως φθίνουσα, το ίδιο και στο (0, άπειρο). Αλλά ΔΕΝ είναι γνησίως φθίνουσα στην ένωση τους, αφού για -α<α => f(-a) < f(a).
τι να σου πω φιλε μου εγω πιστευω οτι ισχυει εγω οταν λυνα τετοιες ασκησεις το παιρνα defacto οτι ισχυει.ας πει καποιος αλλος τη γνωμη του
blackorgrey
Εκκολαπτόμενο μέλος
Αν έχεις ένωση δύο κλειστών διαστημάτων ισχύει ότι όντως η συνάρτηση εφόσον είναι συνεχής παίρνει μέγιστη κι ελάχιστη τιμή,αλλά σίγουρα όχι απαραίτητα τις ενδιάμεσες.Αυτό αποδεικνύεται από το ότι αν Α,Β δύο σύνολα τότε f(AUB)=f(A)Uf(B).στο θεωρημα μεγιστης και ελαχιστης τιμης να ξερετε οτι ισχυει και σε ενωση διαστηματων οχι μονο σε διαστημα οπως λαθεμενα διατυπωνεται στο σχολικο βιβλιο.
Το 2ο δεν ισχύει σίγουρα...πάρε την f(x)=x στο (1,2) και f(x)=x-2 στο (2,3)
Γατόπαρδος.
Πολύ δραστήριο μέλος
PiDefiner
Δραστήριο μέλος
η σύνθεση και οι πράξεις συναρτήσεων μπαίνουν στις πανελλήνιες ή μαθαίνουμε απλώς τα βασικά?
Καθηγητά, ξαναδίνετε;
Το ένστικτο μου λέει πως η απάντηση που θα λάβεις είναι "Τα πάντα μπορούν να μπουν στις Πανελλαδικές".
Τώρα, αν ρωτάς εμένα, το θεωρώ δύσκολο να πέσει σκέτη σύνθεση ή πράξη, αλλά όταν φτάσεις (αν δεν κάνω λάθος, είσαι Β' Λυκείου) στην παρακάτω συνάρτηση, τότε χρησιμοποιείς σχεδόν ό,τι έχεις μάθει μέχρι τότε, συμπεριλαμβανομένης και της σύνθεσης.
Αν προετοιμάζεσαι (μόνος σου; ), δώσε όση βάση θεωρείς ότι χρειάζεται για να τα καταλάβεις και θέλεις δεν θέλεις θα την ξαναβρεις μπροστά σου.
Όσο για τις πράξεις, η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να συναντήσω τέτοια άσκηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χαρακτηρίζονται ως "μη σημαντικές".
Γενικά, είναι νωρίς (αν δεν δίνεις φέτος) να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι μπαίνει και τι δεν μπαίνει στις Πανελλήνιες. Νομίζω, άλλωστε, ότι θα το καταλάβεις και μόνος σου όταν είναι η ώρα, ποια είναι τα "καλά" (βλ. Θεωρήματα συνέχειας και παραγωγισιμότητας).
Γατόπαρδος.
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημερα επεσε το εξης θεμα z^2 -λχ+λ=0
1. Νβ το λ ωστε να μην εχει πραγματικες ριζες
2. Να λυθει για λ=2
Εχω κολλησει..
Guest 856924
Επισκέπτης
johnietraf
Πολύ δραστήριο μέλος
Να βρειτε τα ακροτατα της φ
ultraviolence
Τιμώμενο Μέλος
Δεν ειμαι σιγουρος, αλλα νομιζω οτι πρεπει να χρησιμοποιησεις θεωρημα FermatΑν η f παρμη στο R και ισχυει f³(x) + f²(x) + f(x) =x +3 για καθε χ ε R
Να βρειτε τα ακροτατα της φ
edit: άκυρο, νομιζα οτι ηθελες να δειξεις οτι δεν εχει ακροτατα
edit: Δοκιμασα με Fermat όμως και μου βγήκε άτοπο
την θέλω και'γω τελικα την άσκηση, οποιος μπορει ας τη γράψει!
kleop
Πολύ δραστήριο μέλος
ultraviolence
Τιμώμενο Μέλος
Αυτο λεω και'γω! Γι'αυτο πρότεινα FermatΜηπως πρεπει να δειξουμε οτι δεν εχει ακροτατα;Εκανα και γω χτες μια παρομοια ασκηση που ειχαν βαλει στις πανελληνιες 2001,θεμα 3ο
johnietraf
Πολύ δραστήριο μέλος
Γτ απλα λενε να βρουμε ακροτατα ενω δεν εχει
Με αυτη τη λογικη παντως βγαινει κομπλε
Metal Hammer
Εκκολαπτόμενο μέλος
Όμως f'(χ)=1/3f^2(x)+2f(x)+1>0,διότι το τριωνυμο εχει Δ<0 με α=3>0.Αρα δεν εχει ακροτατα.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 25 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 224 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- thepigod762
- Mariosm.
- soulatso
- oteletampis
- phleidhs
- Hased Babis
- nearos
- AggelikiGr
- sir ImPeCaBlE
- veiNqh
- Scandal
- alekos
- Debugging_Demon
- just some guy
- xristosgkm
- ismember
- Apocalypse
- arrow25
- rempelos42
- ggl
- GStef
- QWERTY23
- xrisamikol
- Σωτηρία
- nikoletaz57
- _Aggelos123
- Mariam38
- SlimShady
- strsismos88
- Georgekk
- Lia 2006
- igeorgeoikonomo
- marian
- tsiobieman
- constansn
- Xristosdimitra
- Panagiotis849
- ρενακι 13
- Memetchi
- eukleidhs1821
- Nikkkpat
- Unboxholics
- korlef
- kwstaseL
- Thanos_D
- the purge
- T C
- Giii
- Papachrist
- liaiscool
- Αννα Τσιτα
- globglogabgalab
- Pharmacist01
- thanahss
- abcdefg12345
- nicole1982
- thecrazycretan
- kvstas92
- KingOfPop
- maria301
- papa2g
- stefan
- Κλημεντίνη
- TonyMontanaEse
- Athens2002
- Alexecon1991
- Μάρκος Βασίλης
- Cortes
- το κοριτσι του μαη
- calliope
- ale
- panagiotis G
- Kleanth
- aggelosst9
- BioChemical
- spring day
- nucomer
- Georgia110
- LeoDel
- pink_panther
- Alexandros973
- marsenis
- den antexw allh apotyxia
- KaterinaL
- kiyoshi
- drosos
- Λαμπρινηη
- Bill22
- Chrysablac.
- giorgosp97
- Βλα
- Monster Hunter
- jul25
- xxxtolis
- Stroka
- nicks1999
- totiloz
- Earendil
- mitsakos
- tasost
- lnesb
- ssalex
- Vasilina93
- alan09
- Livaja10
- χημεια4λαιφ
- Viedo
- UncleJ
- Kostakis45
- Infrared
- Zgian
- pepatogourounaki
- hirasawayui
- GeoCommand
- Eleni54
- American Economist
- EiriniS20
- ΘανάσοςG4
- stamoul1s
- Αριάνα123
- uni77
- Libertus
- tasoss
- PanosCh002
- Unseen skygge
- Νικόλας Ραπ.
- cel123
- The Limit Does Not Exist
- don_vito
- suaimhneas
- Αλκης Κ.
- alexrami
- Baggelitsa36
- Νομικάριος13
- spinalgr1990
- d_th
- Adolfo valencia
- Πα.Κ
- Vasilis25
- Johnman97
- Steffie88
- rekcoR
- gwgw_5
- fockos
- Mariahj
- roud
- kostas83
- Cpt.Philips
- Makis45
- Χρησλου
- Panos_02
- Vold
- tymvorixos
- GiorgosAsi
- Neos167
- theodoraooo
- George187
- Άρτεμις Α.
- Μαρία2222
- christos87
- Idontknoww
- jimis2001
- Metamorph
- Γατόπαρδος.
- Johnsk
- mitsos14
- johnsiak
- Elel
- Dreamer_SW
- Γιαννης1987Θεσσ
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.