gossipgirl
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
lostG
Εκκολαπτόμενο μέλος
Το λ θα πρέπει να είναι τέτοιο πού οι τιμές τού κλάδου γιά χ<=0 να μην ξεπερνούν καμμία τιμή τού άλλου κλάδου χ+3.
Μέσα σε αυτό το "περιβάλλον" θα ικανοποιείται η απαίτηση όταν χ1<χ2 συνεπάγεται f(x1) < f(x2) γιά κάθε χ1 , χ2 πού ανήκουν στο R.
Θα πρέπει λοιπόν,
χ<=0 συνεπ. 2χ<=0 συνεπ. 2χ-λ<= -λ <= 3 άρα τελικά λ >= -3
Εύκολη άσκηση γιά οποιον έχει κατανοήσει τη μονοτονία.Δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχής στο 0.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
_ann_
Εκκολαπτόμενο μέλος
Είχα ένα λάθος στη λύση μου, αλλά δε να ήταν αυτό. Θεωρείται γνησίως μονότονη μία συνάρτηση όταν είναι γνησίως μονότονη (ακόμη και με το ίδιο είδος μονοτονίας) κατά διαστήματα; Δε νομίζω. (δείτε ξανά την "ανανεωμένη" λύση μου)Εύκολη άσκηση γιά οποιον έχει κατανοήσει τη μονοτονία.Δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχής στο 0.
lostG
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ναί είναι γνησίως μονότονη μόνο αν επί πλέον των άλλων πάρεις το χ1 να ανήκει στο (-άπειρο,0] καί το χ2 να ανήκει στο (0, +άπειρο) καί να εξακολουθεί να ισχύει f(x1)<f(x2) πράγμα πού ισχύει με τις συναρτήσεις πού φτειάχνονται από τα λ >= -3.Είχα ένα λάθος στη λύση μου, αλλά δε να ήταν αυτό. Θεωρείται γνησίως μονότονη μία συνάρτηση όταν είναι γνησίως μονότονη (ακόμη και με το ίδιο είδος μονοτονίας) κατά διαστήματα; Δε νομίζω. (δείτε ξανά την "ανανεωμένη" λύση μου)
Δεν είναι απαραίτητη η συνέχεια.Μόνο να ικανοποιείται η συνθήκη μονοτονίας.
Σημειώνω ότι δεν είχα διαβάσει το αρχικό σου μήνυμα καί μην το εκλάβεις σαν προσβολή.Εδώ είμαστε γιά να μαθαίνουμε.Κι εγώ γηράσκω αεί διδασκόμενος.
![Χαμόγελο :) :)](https://www.e-steki.gr/images/smilies/smilenew.png)
Ερώτηση:
Το παρακάτω γράφημα είναι η όχι γνησίως αύξουσας συνάρτησης?
![](/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fimg357.imageshack.us%2Fimg357%2F139%2Fgraphpa9.jpg&hash=f03d8d41cfff72c8565c6f5ed44bd1c9)
![](/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fimg357.imageshack.us%2Fimg357%2F139%2Fgraphpa9.7b2e308f4b.jpg&hash=e8abb8aa594065b6e05ff593a76bb6f3)
Δηλαδή η παραπάνω συνάρτηση (λεπτή γραμμή) είναι γνησίως αύξουσα στο R; Για να είναι γνησίως αύξουσα δεν πρέπει να ισχύει
ΥΓ: Εννοείται ότι δεν παρεξηγούμαι
ΥΓ2: Την ίδια ιδέα είχαμε, με 4 λεπτά διαφορά...!
![Γλώσσα :P :P](https://www.e-steki.gr/images/smilies/tongue.gif)
lostG
Εκκολαπτόμενο μέλος
![]()
Δηλαδή η παραπάνω συνάρτηση (λεπτή γραμμή) είναι γνησίως αύξουσα στο R; Για να είναι γνησίως αύξουσα δεν πρέπει να ισχύειγια κάθε
? Εδώ δεν ισχύει.
ΥΓ: Εννοείται ότι δεν παρεξηγούμαι
ΥΓ2: Την ίδια ιδέα είχαμε, με 4 λεπτά διαφορά...!
Με λ >= -3 θα έχει μορφή το γράφημα όπως στη δική μου γραφική παράσταση καί μάλιστα γιά λ=-3 ενώνονται οι δύο κλάδοι καί έτσι γίνεται συνεχής η συνάρτηση χωρίς να είνα απαράιτητο.Γιά κάθε άλλη τιμή λ>-3 είναι όπως η γραφ. παράσταση πού σού έκανα.Ποτέ δηλαδή ο αριστερός κλάδος δεν "ξεπερνάει" τον δεξί προς τα πάνω.
Η δική σου γραφ. παρασταση δεν δείχνει γνησίως αύξουσα συνάρτηση.
![](/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.e-steki.gr%2Fimages%2Fimported%2F2008%2F08%2Feqlatexf28x295Cleft5C7B5Cbegin7Bmatrix7D-1.gif&hash=d5b9deee702f9572e403bab96e5fde2b)
Ισχύει
ο πίνακας μονοτονίας είναι έτσι:
Αν δεν ήταν συνεχής στο 3 η συνάρτηση θα είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε αυτό το μεγάλο βέλος μέσα στον πίνακα μονοτονίας ή θα έπρεπε να κάναμε δύο μικρά;
Κάτι τέτοιο μας είχαν πει φέτος στο σχολείο.
Τη συγκεκριμένη άσκηση την βήκα από το βοήθημα του Μπάρλα (Β' τεύχος σελ. 96 5i) ο οποίος κρίνει σκόπιμο να αναφερθεί τελικά η συνέχεια στο 3.
lostG
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σκέψου ότι αν μιά συνάρτηση είναι γνησίως μονότονη στο πεδίο ορισμού της τότε είναι γνησίως μονότονη καί σε κάθε υποδιάστημα τού πεδίου ορισμού καί βέβαια με το ίδιο είδος μονοτονίας.Το αντιστροφο δεν ισχύει.Δηλαδή για να καταλάβω πλήρως, στη συνάρτηση:
![]()
Ισχύεικαι
ο πίνακας μονοτονίας είναι έτσι:
![]()
Αν δεν ήταν συνεχής στο 3 η συνάρτηση θα είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε αυτό το μεγάλο βέλος μέσα στον πίνακα μονοτονίας ή θα έπρεπε να κάναμε δύο μικρά;
Κάτι τέτοιο μας είχαν πει φέτος στο σχολείο.
Τη συγκεκριμένη άσκηση την βήκα από το βοήθημα του Μπάρλα (Β' τεύχος σελ. 96 5i) ο οποίος κρίνει σκόπιμο να αναφερθεί τελικά η συνέχεια στο 3.
Φυσικά και μπορείς να το κάνεις με ένα βέλος,αρκεί πράγματι να είναι γνησίως αύξουσα(δεν τη μελέτησα).Μην κολλάς στη συνέχεια!Μία γνησίως αύξουσα συνάρτηση είναι στη μορφή <<σκάλας>>,ανεβαίνοντας προς τα δεξιά.
gossipgirl
Εκκολαπτόμενο μέλος
Sorry
---
edit: Έψαξα και βρήκα το θεώρημα βάσει του οποίου υποστηρίζω πως πρέπει να είναι συνεχής η f στο 0 (στην αρχική άσκηση της gossipgirl):
Afey
Πολύ δραστήριο μέλος
μπερδεμα οι μονοτονιες!
Rocket science.
cJay
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ορίστε η λύση μου:
Άσκηση με αντισυζυγείς
mostel
Πολύ δραστήριο μέλος
Στέλιος
lostG
Εκκολαπτόμενο μέλος
Πάλι μπέρδεμα έγινε. Κατά λάθος στο πίνακα μονοτονίας δηλώνω ότι είναι γν αύξουσα στο (-οο,1] ενώ είναι γνησίως φθίνουσα. Και είναι στην 94 και όχι στην 96 σελίδα του βοηθήματος...............................................................................................................................................
Sorry
---
edit: Έψαξα και βρήκα το θεώρημα βάσει του οποίου υποστηρίζω πως πρέπει να είναι συνεχής η f στο 0 (στην αρχική άσκηση της gossipgirl):
Έστω μία συνάρτηση παραγωγίσιμη σε ένα διάστημα (α,β) με εξαίρεση ίσως ένα σημείο, στο οποίο όμως η f είναι συνεχής. Αν η
διατηρεί πρόσημο στο (a,x_0)ένωση(x_0,b), τότε η f είναι γνησίως μονότονη στο (α.β).
Ναί με τις προϋποθέσεις τού θεωρήματος σαφώς καί είναι γνησίως μονότονη η συνάρτηση στο θεώρημα.Όμως δεν αποτελεί το θεώρημα αυτό τον ορισμό της μονοτονίας.Σε δεκάδες θεωρήματα θα δείς να μιλάει γιά μονοτονία.
Γιατί δεν θέτεις το εξής ερώτημα στον εαυτό σου."Κάθε γνησίως μονότονη συνάρτηση πρέπει απαραίτητα να είναι καί συνεχής?"
Θέσε μετά το ερώτημα αυτό στον καθηγητή σου ή προσπάθησε να το βρείς γραμμένο σε κάποιο βιβλίο.Όμως δεν θα το συναντήσεις πουθενά.Γιατί μονοτονία καί συνέχεια δεν είναι απαραίτητο να συμβαδίζουν.
Σύμφωνα με όσα πιστεύεις δεν μπορεί μιά συνάρτηση πού η γραφ.παράσταση διακόπτεται(ασυνεχής), να είναι γνήσια μονότονη.
Ευχαριστώ LostG!:thanks:
lostG
Εκκολαπτόμενο μέλος
Μήπως αν σκεφτείς λίγο καλύτερα θα δείς ότι κάνεις λάθος στο β) ?Και εγώ αυτό νομίζω αλλά έχω μια άσκηση στους μιγαδικούς που μου λέει
Έστω νεΝ με ν>3 και α,βεR ώστε.Θεωρούμε την εξίσωση
(1). Να δείξετε ότι
α)όλες οι ρίζες της (1) έχουν εικόνες που είναι ομοκυκλικά σημεία
β)Αν z3 ρίζα της (1) μενα δείξετε ότι z3=-2 και να βρείτε τα α,β
και βρίσκω στο α) ερώτημα ότι κινούνται σε κύκλο με Κ(-1,0) και ρ=1
και απορώ πως γίνεται στο β ερώτημα να μου δίνει μια ρίζα της (1) που κινείται σε κύκλο με Ο(0,0) και ρ=2;;;
Πού το βρήκες το κέντρο (0,0) ? Δεν παίζει κάτι τέτοιο.Απλώς κοίτα την εικόνα του z=-2.Καί ανήκει (λύση) στον κύκλο τού α) ερωτήματος πού βρήκες καί πράγματι έχει μέτρο 2.
O z=-2 είναι η τομή(επαφή) των κύκλων |z-(-1)|=1 καί |z|=2 [Να βάλουμε μέσα καί τον κύκλο (0,0) πού σε προβλημάτισε αν καί δεν είναι απαραίτητο]. Έτσι α=1, β=0.
Σίγουρα κάτι κατάλαβες λάθος.Η άσκηση είναι σωστή.Το δυσκολότερο τελικά είναι το απλό!
μπορει η ερωτηση μου να σας φανει γελοια αλλα εγω θα την κανω!!
![Γλώσσα :P :P](https://www.e-steki.gr/images/smilies/tongue.gif)
εχω y=με κλασμα που στον αριθμητη εχει 1-e εις την x και παρανομαστη 1+e εις την x...
αυτο θελω να το λυσω ως προς χ αλλα παιδευομαι.....
![Λυπημένος :( :(](https://www.e-steki.gr/images/smilies/frown.gif)
σορρυ για την γελοια ερωτηση....
α και με τν ευκαιρια μπορειτε να μου πειτε να κατεβασω κανενα προγραμματακι οπουνα μπορω να βαζω ριζες,κλασματα,δυναμεις κτλ??/
Unkown-User
Πολύ δραστήριο μέλος
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 38 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 226 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- trifasikodiavasma
- haji
- thepigod762
- Mariosm.
- soulatso
- oteletampis
- phleidhs
- Hased Babis
- AggelikiGr
- sir ImPeCaBlE
- veiNqh
- Scandal
- alekos
- Debugging_Demon
- just some guy
- xristosgkm
- ismember
- Apocalypse
- arrow25
- rempelos42
- ggl
- GStef
- QWERTY23
- xrisamikol
- Σωτηρία
- nikoletaz57
- _Aggelos123
- Mariam38
- SlimShady
- strsismos88
- Georgekk
- Lia 2006
- igeorgeoikonomo
- marian
- tsiobieman
- constansn
- Xristosdimitra
- Panagiotis849
- ρενακι 13
- Memetchi
- eukleidhs1821
- Nikkkpat
- Unboxholics
- korlef
- kwstaseL
- Thanos_D
- the purge
- T C
- Giii
- Papachrist
- liaiscool
- Αννα Τσιτα
- globglogabgalab
- Pharmacist01
- thanahss
- abcdefg12345
- nicole1982
- thecrazycretan
- kvstas92
- KingOfPop
- maria301
- papa2g
- stefan
- Κλημεντίνη
- TonyMontanaEse
- Athens2002
- Alexecon1991
- Μάρκος Βασίλης
- Cortes
- το κοριτσι του μαη
- calliope
- ale
- panagiotis G
- Kleanth
- aggelosst9
- BioChemical
- spring day
- nucomer
- Georgia110
- LeoDel
- pink_panther
- Alexandros973
- marsenis
- den antexw allh apotyxia
- KaterinaL
- kiyoshi
- drosos
- Λαμπρινηη
- Bill22
- Chrysablac.
- giorgosp97
- Βλα
- Monster Hunter
- jul25
- xxxtolis
- Stroka
- nicks1999
- totiloz
- Earendil
- mitsakos
- tasost
- lnesb
- ssalex
- Vasilina93
- alan09
- Livaja10
- χημεια4λαιφ
- Viedo
- UncleJ
- Kostakis45
- Infrared
- Zgian
- pepatogourounaki
- hirasawayui
- GeoCommand
- Eleni54
- American Economist
- EiriniS20
- ΘανάσοςG4
- stamoul1s
- Αριάνα123
- uni77
- Libertus
- tasoss
- PanosCh002
- Unseen skygge
- Νικόλας Ραπ.
- cel123
- The Limit Does Not Exist
- don_vito
- suaimhneas
- Αλκης Κ.
- alexrami
- Baggelitsa36
- Νομικάριος13
- spinalgr1990
- d_th
- Adolfo valencia
- Πα.Κ
- Vasilis25
- Johnman97
- Steffie88
- rekcoR
- gwgw_5
- fockos
- Mariahj
- roud
- kostas83
- Cpt.Philips
- Makis45
- Χρησλου
- Panos_02
- Vold
- tymvorixos
- GiorgosAsi
- Neos167
- theodoraooo
- George187
- Άρτεμις Α.
- Μαρία2222
- christos87
- Idontknoww
- jimis2001
- Metamorph
- Γατόπαρδος.
- Johnsk
- mitsos14
- johnsiak
- Elel
- Dreamer_SW
- Γιαννης1987Θεσσ
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.