mastix0pastel0
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
maraki love
Διάσημο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ilianna
Εκκολαπτόμενο μέλος
Rock_Sugar
Εκκολαπτόμενο μέλος
Εξαρτάται πολύ απο τον καθηγητή, πχ εμείς διαβάζαμε μεσα στην τάξη το βιβλίο και δεν ζητούσε παπαγαλία το μάθημα, ούτε καν εξέταζε, απλώς συζητούσαμε ορισμένα πράγματα και καταλήγαμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο σημειώναμε σε ένα φυλλάδιο συνοπτικά μαζί με τον τρόπο σκέψης. Ορισμένες φορές διέφερε και απο τις θέσεις του βιβλίου
DiMiTRouLa
Νεοφερμένος
sophaki983
Εκκολαπτόμενο μέλος
mastix0pastel0
Νεοφερμένος
virginia
Εκκολαπτόμενο μέλος
kassadra
Νεοφερμένος
Ωστε να ελευθερωθουμε και να αποφυγουμε τις δεσμευσεις του πνευματος και την καταπιεση της ελευθερης σκεψης!
το βιβλιο αρχες φιλοσοφιας ρηχο... αλλα αρκετα εμπνευστικο το μαθημα οχι μονο απο τον εκαστοτε καθηγητη αλλα και απο τα ανησυχα πνευματα των μαθητων που θα ερεθισουν την παραδοση με τουσ προβληματισμους τους, ωστε η σκεψη εκεινων που πραγματικα βαθυνανε, να τους καθοδηγησουνε σε μονοπατια πιο ελευθερα...
oasis
Εκκολαπτόμενο μέλος
Κάθε βοήθεια... ή ακόμη και απάντηση, δεκτή.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
domata
Νεοφερμένος
χμ..για να δούμε..απόσο θυμάμαι ανέφερα καταρχάς τις ωφέλειες που μας δίνει ο συγγραφέας και πάνω σε αυτές είπα κυρίως για αυτό που λέει ότι η φιλοσοφία είναι η σκέψη πάνω στη σκέψη και ανέπτυξα τον ορισμό αλλά και όσα είχαν να κάνουν με τον σκοπό και τη σημασία της..
Ελπίζω να βοήθησα
oasis
Εκκολαπτόμενο μέλος
!...mary...!
Νεοφερμένος
Έχω σκεφτεί 5-6 ιδέες αλλά δε μου φαίνονται αρκετές.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
dimitris_t
Νεοφερμένος
να είναι καλά ο άνθρωπος
Να γραφούν σε δύο παραγράφους οι σκέψεις που μας έρχονται με τη 2η ανάγνωση. Μπορεί κανείς να βοηθήσει;
Afey
Πολύ δραστήριο μέλος
Guest 099221
Επισκέπτης
Τι είναι η ηθική; Ποιο είναι το κριτήριο της; Και η λογική; Αυτήν τι είναι; Και η ομορφιά; Πως την ξεχωρίζει κανείς; Τι είναι όμορφο στη ζωή αυτή, και τι άσχημο; Τι είναι ζωή; Τι είναι ο θάνατος; Είναι η έλλειψη της ζωής; Έλλειψη από που; Τι είναι σώμα; Η φυλακή της ψυχής είναι; Και η ψυχή; Τι είναι; και ο άνθρωπος; Αυτός τι είναι; Τι είναι ύλη και ποιος είναι άυλος; Τι είναι Θεός; Ποιος είναι; Πότε είναι; Γιατί είναι;
Πως είναι; Τι είναι εξουσία; Ποιος την ασκεί; Τι σημαίνει ασκώ; Τι είναι μια λέξη; Είναι σύμβολο, ή κάτι πιο βαθύ; Ποιος είναι ποιος; Ποιος είσαι εσύ; Ποιος είμαι εγώ ...
Απάντηση στη mary!!!!!!!
Crookshanks
Διάσημο μέλος
!...mary...!
Νεοφερμένος
Βρήκα τελικά μία ωραία απάντηση που στηριζόταν σε φιλοσοφικά ερωτήματα ενός λογοτεχνικού βιβλίου.
ΑΔΕΛΑΪΣ
Νεοφερμένος
Έχω πρόβλημα με τις Αρχές Φιλοσοφίας. Το βιβλίο μου φαίνεται δυσνόητο και πολύ μα πολύ μπερδεμένο, σε σημείο που μου προκαλεί πονοκέφαλο. Η καθηγήτριά μας στην ώρα της παράδοσης κάνει τυπική αναπαραγωγή του κειμένου και δεν προσπαθεί να μας εξηγήσει με απλά λόγια και τονίζοντας τα βασικά στοιχεία του μαθήματος.Την Παρασκευή γράφω διαγώνισμα στα δύο πρώτα κεφάλαια. Ενδιαφέρομαι να γνωρίσω τον τρόπο διαβάσματός σας και ίσως τα βασικότερα σημεία της ύλης.
sofiaaa
Νεοφερμένος
-----------------------------------------
αρχικα κοιτα λιγο τις ανακεφαλαιωσεις που υπαρχουν στις σελ.30 και 58, πιστευω πως θα σε βοηθησουν αρκετα...δεν ξερω πως η καθηγητρια σου εξεταζει το μαθημα αλλα εγω θα σου δωσω αυτα που η καθηγητρια μου μας ζητησε να μαθουμε!!!δεν θελω σε καμια περιπτωση να σε παρω στο λαιμο μου....λοιπον....
τι ειναι φιλοσοφια;;
(η ετυμολογια της λεξης ισως δεν βοηθα, δηλ φιλος της σοφιας)
φιλοσοφια:1.γνωστικος τομεας, 2. μεθοδος ερευνας, 3.σταση ζωης(π.χ.σημερα λεμε:φιλοσοφησε το...), 4.μορφη κοινωνικης συνειδησης
ποτε φιλοσοφουν οι ανθρωποι;
υπαρχουν πολλες αποψεις οι οποιες δεν συμπιπτουν...
καποιοι πιστευουν οτι φιλοσοφουμε οταν εχουμε χρονο, ηρεμια και τη δυνατοτητα να παρατηρησουμε τα πραγματα σε βαθος(σχολικο βιβλιο κειμενο σελ.7)..καποιοι αλλοι ομως πιστευουν πως τα φιλοσοφικα ερωτηματα γεννιουνται μεσα απο τις αντιθεσεις και τα προβληματα της κοινωνιας και της προσωπικης ζωης!!!
βασικα χαρακτηριστικα της φιλοσοφικης σκεψης
1.δεν υποτασσεται στις αυθεντιες(ειναι ελευθερη...δεν μπορουμε να στηριχτουμε στις αποψεις αλλων)
2.δεν αποδεχεται οριστικες λυσεις
3.δεν αποδεχεται τις αυτονοητες,συμβατικες αληθειες
4.δεν χαρακτηριζεται απο δογματισμους
5.θετει ερωτηματα
6.εντασσει το μερικο στο γενικο(γενικη εικονα για τον κοσμο καιτη ζωη)
7.θαυμαζει
8.απορει(α-πορια=αδιεξοδος)
9.συνειδητοποιει τα προβληματα
10.προωθει την ενοτητα θεωριας και πραξης
οριοθετηση της φιλοσοφιας
φιλοσοφια σε σχεση με τον κοινο νου:τον ελεγχει κριτικα κ επιδρα σε αυτον
φιλοσοφια σε σχεση με τη θρησκεια:η θρησκεια βασιζεται στην πιστη και στην αποκαλυψη(δογματισμο),η φιλοσοφια στο λογο και στο επιχειρημα
φιλοσοφια σε σχεση με την επιστημη:η φιλοσοφια εχει γενικο χαρακτηρα ενω οι επιστημες ασχολουνται με επιμερους ζητηματα
πρεπει να ξερουμε οτι
1.η φιλοσοφια μπορει να ειναι επιστημονικη αλλα δεν ειναι μια επιμερους επιστημη
2.μπορει να εχει δραστηριοτητα προ-επιστημονικη(θετει τα ζητηματα πριν την επιστημη) και μετα-επιστημονικη(εξεταζει γενικα ολες τις επιστημονικες αποψεις που εχουν ειπωθει)
3.βασιζεται στα πορισματα αλλων επιστημων αλλα ταυτοχρονα τις υπερβαινει
-----------------------------------------
εχω και αλλα λιγα να σου γραψω...δεν ξερω βεβαια αν θα προλαβω σημερα!!!
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 8 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.