@ "spyridoul@"
ΠΕΡΙ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ (ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ)
α) ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ
Έστω μια οικονομία , στην οποία παράγονται δύο (2) αγαθά.
Έστω επίσης ότι στην παραγωγή αυτών των αγαθών χρησιμοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι παραγωγικοί συντελεστές (φαινόμενο "πλήρους απασχόλησης") , οι οποίοι και αξιοποιούνται , με δεδομένη (και αμετάβλητη) την τεχνολογία παραγωγής , κατά τον πλέον αποδοτικό τρόπο.
Υπό τις παραπάνω (και μόνο) προϋποθέσεις (i> 2 αγαθά - ii> δεδομένη τεχνολογία παραγωγής - iii> πλήρης και αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων στην οικονομία παραγωγικών συντελεστών) καθίσταται εφικτή η μελέτη και ερμηνεία της έννοιας του Κόστους Ευκαιρίας των 2 παραγομένων αγαθών.
Συγκεκριμένα :
Η παραγωγή ενός αγαθού , εξ'ορισμού , προϋποθέτει τη δέσμευση παραγωγικών συντελεστών (τεχνολογικός/κεφαλαιουχικός εξοπλισμός , εργαζόμενοι) οι οποίοι , μέσα σε κάποια όρια , θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν/συμβάλουν στην παραγωγή ενός άλλου αγαθού.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η παραγωγή στην οικονομία του ενός εκ των δύο αγαθών ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΘΥΣΙΑ του άλλου , το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί (σε διαφορετικές βέβαια αναλογίες) με τους ΙΔΙΟΥΣ παραγωγικούς συντελεστές.
Αυτή είναι , στην ουσία , και η πραγματική έννοια του Κόστους Ευκαιρίας :
Ως Κόστος Ευκαιρίας ενός αγαθού σε όρους ενός άλλου ορίζεται η ΘΥΣΙΑ ποσοτήτων από το άλλο αγαθό που απαιτείται για την παραγωγή κάθε επιπλέον μονάδας του υπόψην αγαθού.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Είναι λοιπόν προφανές ότι το Κόστος Ευκαιρίας ενός αγαθού (σε όρους ενός άλλου) , εξ'ορισμού , λαμβάνει αρνητικές τιμές. ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ (ΘΥΣΙΑ) ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ (ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ) ΑΓΑΘΟΥ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ , ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ , ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ , ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.
β) ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Ανατρέχοντας στον τύπο υπολογισμού του , θα αντιληφθούμε ότι , στην ουσία , το Κόστος Ευκαιρίας ενός αγαθού εκφράζει το Ρυθμό Μεταβολής (Μείωσης) της παραγωγής του άλλου αγαθού :
ΚΕχ=ΔΥ/Δχ (ή dy/dx) ή ΚΕy=Δχ/Δy (ή dy/dx)
Οι Μεταβολές είναι , εξ'ορισμού , ίσες προς την Αλγεβρική Διαφορά : Τελικό μέγεθος - Αρχικό μέγεθος. Ο αριθμητής του πηλίκου λαμβάνει πάντα πρόσημο αρνητικό , λόγω του ότι στον ΑΡΙΘΜΗΤΗ εμφανίζονται ΠΑΝΤΑ οι ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ. Έχεις 2 επιλογές :
- Εξ'αρχής "τοποθετείς" την αλγεβρική διαφορά του αριθμητή σε Απόλυτο
- Υπολογίζεις αρχικά την αλγεβρική τιμή του Κόστους Ευκαιρίας (ΠΑΝΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ) και , στη συνέχεια , τη μετατρέπεις σε απόλυτη.
Όπως και αν πράξεις , δεν πρόκειται να "χρεωθείς" το παραμικρό λάθος.