Ναι, περίπου. Μη ξεχνάς όμως πως η Θεοδώρα σου έδωσε μια απλή εξήγηση και έναν τρόπο για να λύσεις την άσκηση. Αυτά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τη θεωρία, η οποία θα σου χρειαστεί σε όλες τις ασκήσεις. Να εξηγήσουμε λοιπόν λιγάκι πιο ''χημικά'' τα περί ηλεκτρονίων;
Σύμφωνα με το ατομικό πρότυπο του Bohr (αυτό που θα διδαχθείς φέτος) το άτομο είναι μια μινιατούρα του πλανητικού συστήματος. Αποτελείται από τον πυρήνα και από τα ηλεκτρόνια που κινούνται, αρκετά μακρύτερα, σε καθορισμένες τροχιές. Ο πυρήνας αποτελείται από τα νουκλεόνια: πρωτόνια και νετρόνια και εκεί είναι, πρακτικά, συγκεντρωμένη όλη η μάζα του ατόμου (θυμίζω: Μαζικός αριθμός Α = Αριθμός Πρωτονίων p (Z) + Αριθμός Νετρονίων n). Ατομικός Αριθμός (Z) είναι ο αριθμός των πρωτονίων του πυρήνα. Τα πρωτόνια του πυρήνα έχουν θετικό φορτίο και τα ελεύθερα ηλεκτρόνια γύρω από αυτόν έχουν αρνητικό φορτίο. Τα νετρόνια είναι ηλεκτρικά ουδέτερα. Ουδέτερο λοιπόν είναι ένα άτομο όταν ο αριθμός των πρωτονίων είναι ίσος με τον αριθμό των ηλεκτρονίων (p=e) (συνολικό φορτίο 0).
Εδώ τώρα δώσε προσοχή, είναι ίσως το σημαντικότερο κομμάτι από πλευράς κατανόησης. Τα νουκλεόνια (πρωτόνια, νετρόνια) δε μπορούν να φύγουν από τον πυρήνα, σε αντίθεση με τα ελεύθερα ηλεκτρόνια που, υπενθυμίζω ξανά, κινούνται γύρω από τον πυρήνα. Συνεπώς, το συνολικό φορτίο του ατόμου καθορίζεται και κατ' επέκταση μεταβάλλεται πάντα συναρτήσει του αριθμού των ελεύθερων ηλεκτρονίων (εφόσον ο Z είναι σταθερός).
Άρα, για να έρθουμε τώρα και στα των ασκήσεών σου, όταν δίνεται το άτομο ενός στοιχείου με εκθέτη +2 προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την πληροφορία: Έχουμε, καταρχάς, θετικό ιόν (κατιόν) και αυτό το καταλαβαίνουμε (προφανώς) από το πρόσημο του εκθέτη (+). Τι γίνεται με τα ηλεκτρόνια όμως; Εφόσον τα πρωτόνια δεν μετακινούνται από τον πυρήνα, ο μοναδικός τρόπος μεταβολής της ηλεκτρικής ουδετερότητας του ατόμου είναι η αποβολή ή η πρόσληψη ηλεκτρονίων. Τι έχω εγώ; Θετικό φορτίο (υπερισχύουν τα θετικά, της Θεοδώρας) άρα, έχασα δύο ηλεκτρόνια. Η ίδια διαδικασία γίνεται και με αρνητικό πρόσημο. Εκθέτης -3. Αρνητικό ιόν (ανιόν). Αρνητικό συνολικό φορτίο, άρα, πρόσληψη τριών ηλεκτρονίων (υπερισχύουν τα αρνητικά, πάλι της Θεοδώρας).
Αυτό ήταν. Μπορεί το παραπάνω να φαίνεται υπερβολικό, για τώρα τουλάχιστον, αλλά είναι η απαραίτητη και βασική γνώση που θα σε βοηθήσει σε όλες τις ασκήσεις. Δε μαθαίνουμε μεθοδολογίες στις φυσικές επιστήμες. Μελετάμε τη θεωρία και από εκεί και πέρα μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε. Μελέτησε λοιπόν κι εσύ, προσπάθησε να καταλάβεις πώς δουλεύουν τα πράγματα και για όποια απορία, εδώ θα 'μαστε να το συζητήσουμε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.