angelvasil92
Νεοφερμένος

τι προιόντα μας δίνει;
Σίγουρα όμως...
Ευχαριστώ...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Devina
Τιμώμενο Μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
angelvasil92
Νεοφερμένος

candygirl
Νεοφερμένος

το τεστ είναι πολύ καλό!
βασικά εγώ πάω β' λυκείου και είμαι της θεωρητικής οπότε δεν ξέρω αν θα σε πολυενδιαφέρει η γνώμη μου!
πέρυσι ήμουν πολύ καλή στη χημεία αλλά φέτος λόγω κατεύθυνσης την έχω ψιλοπαρατήσει!
πάντως εμένα μου φαίνεται καλό κρίνοντας από τα λίγα που ξέρω!

θα το εκτυπώσω και θα το δείξω και σε άλλα παιδιά που ξέρω και γνωρίζουν σαφώς περισσότερα!
θα σου άρεσε να γίνεις καθηγητής? κυνήγησε το φαίνεται έχεις ταλέντο!
φιλικά
candygirl

Είναι ήδη καθηγητήςΙδιότητα: Καθηγητής

Αντώνης
Δραστήριο μέλος

natasa92
Νεοφερμένος

Η2SO4 + Fe3C
Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!
Deadeyebutch
Νεοφερμένος

Sulfur
Νεοφερμένος

K2Cr2O7 + 6FeSO4 + 7H2SO4 -> 3Fe2(SO4)3 + Cr2(SO4)3 + K2SO4 + 7H2O
Το χρώμιο αυξάνει τον αριθμό οξείδωσής του από +2 σε +3.
Ο σίδηρος μειώνει τον αριθμό οξείδωσής του από +6 σε +3.
Σύμφωνα με την μεθοδολογία του σχολικού βιβλίου για να ισχύει το "συνολική μεταβολή ΑΟ οξειδωτικού = συνολική μεταβολή ΑΟ αναγωγικού" πρέπει να τακτοποιήσουμε τους συντελεστές ως εξής: Παίρνουμε τόσα άτομα από το στοιχείο που οξειδώνεται όση είναι η μεταβολή του ΑΟ του στοιχείου που ανάγεται και αντίστροφα, τόσα άτομα του στοιχείου που ανάγεται όση είναι η μεταβολή του ΑΟ του στοιχείου που οξειδώνεται. [Δεν θα το εξηγήσω περισσότερο μιας και απευθύνομαι σε μαθητές της θετικής. Εκτός και αν καποιος το ζητήσει.]
Οπότε έχουμε φτάσει ως εδώ:
1/2K2Cr2O7 + 3FeSO4 (όξινο περιβάλλον θειικού οξέος) -> 3/2Fe2(SO4)3 + 1/2Cr2(SO4)3 + 1/2K2SO4
και για να μην έχουμε κλασματικούς συντελεστές (x2):
K2Cr2O7 + 6FeSO4 (όξινο περιβάλλον θειικού οξέος) -> 3Fe2(SO4)3 + Cr2(SO4)3 + K2SO4
Τώρα ισοσταθμίζουμε τα κατιόντα Η (Η+, δηλαδή το οξύ). Για να το ισοσταθμίσουμε θα μετρήσουμε πόσα άτομα S έχουμε εκ δεξιών και πόσα εξ' αριστερών: Έχουμε 6 στα αριστερά και 13 στα δεξιά, άρα θέλουμε 7 S από αριστερά που θα τα πάρουμε από 7 θειικά οξέα:
K2Cr2O7 + 6FeSO4 + 7H2SO4 -> 3Fe2(SO4)3 + Cr2(SO4)3 + K2SO4.
Τέλος ισοσταθμίζουμε τα οξυγόνα, προσθέτοντας νερά και τελειώσαμε:
Δεξιά: 59Ο. Αριστερά: 52Ο. ΠΑρατηρούμε ότι έχουμε 7 λιγότερα Ο στα προιόντα, άρα προσθέτουμε 7 νερά [edit: στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε μετρώντας και ισοσταθμίζοντας τα Η μέσω προσθήκης μορίων νερού]:
K2Cr2O7 + 6FeSO4 + 7H2SO4 -> 3Fe2(SO4)3 + Cr2(SO4)3 + K2SO4 + 7H2O.
Τελειώσαμε!
Normal
Εκκολαπτόμενο μέλος

Sulfur
Νεοφερμένος

bobiras11
Εκκολαπτόμενο μέλος

Δεν υπάρχει λάθος στο χημικό τύπο που δώθηκε.
To Fe3C είναι γνωστός στους περισσότερους ως τσιμεντίτης και στους χημικούς ως καρβίδιο του σιδήρου.
Είναι ένα σκληρό, αλλά συνάμα έυθραυστο γυαλιστερό ασημί μεταλλικό στοιχείο.
H αντίδραση που περιγράφεται είναι η παραγωγή γραφίτη κατά την αντίδραση καρβιδίου του σιδήρου και διάλυμα θειικού οξέος (πειραματικά χρησιμοποιείται χλωρίνη).
Ένα ατού αυτής της διαδικασίας είναι η χαμηλή θερμοκρασία που απαιτείται ώστε να ξεπεραστεί η ενέργεια ενεργοποίησης (η ενέργεια που απαιτείται για την έναρξη της αντίδρασης). Συνήθως είναι μόλις στους 600 βαθμούς Κελσίου. (μικρή θερμοκρασία για τέτοιου είδους αντίδραση).
Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε παράγωγα γραφίτη στη στερεή τους μορφή για χρήση σε μπαταρίες.
Αρχικά κάποιος μπορεί να "σπάσει" το κεφάλι του ψάχνοντας για τους οριθμούς οξείδωσης των Fe και C στην ένωση Fe3C. Με την πρώτη ματιά μοιάζει λάθος, όμως γραμμένη αναλυτικά είναι Fe2C:Fe
Δηλαδή τα δύο άτομα του Fe έχουν αριθμό οξείδωσης +2, ο C -4 και το άλλο άτομο του Fe 0 ως ελεύθερο στοιχείο.
Στην οξειδωαναγωγική αντίδραση που περιγράφεται το θειικό οξύ (h2so4) είναι το οξειδωτικό (ανάγεται το θείο S από +6 σε +4 στο so2), ενώ το καρβίδιο του σιδήρου είναι το αναγωγικό (ο άνθρακας από -4 πάει 0 στον γραφίτη C), ενώ ταυτόχρονα έχουμε και την παραγωγή θεικού δισθενούς σιδήρου FeSo4.
Τελικά προκύπτει Fe3C + 2H2SO4 --> C + SO2 + FeSO4 + 2H2O
(Τώρα μπορείτε να προσκυνήσετε τον master της χημείας

-Μπόμπιρας
parantop
Εκκολαπτόμενο μέλος

gdespina
Εκκολαπτόμενο μέλος

marios_adamakis
Νεοφερμένος

parantop
Εκκολαπτόμενο μέλος

Έχω msn (φυσικά....) αλλά δε το δίνω σε δημόσια φόρα....Ωραίο ήταν το τεστάκι σας κύριε parantop..... αλλά ήταν πάρα μα πάρα πολύ εύκολο (για εμένα)... ειδικά το θέμα 2...αν έχετε msn να μου το πείτε γιατί θέλω να σας γνωρίσω για να μάθω κάτι παραπάνω στην χημεία...

Sulfur
Νεοφερμένος

https://clubs.pathfinder.gr/chemistry_world
Chemwizard
Τιμώμενο Μέλος

Έχω msn (φυσικά....) αλλά δε το δίνω σε δημόσια φόρα....![]()
μπορειτε να το στειλετε στο παιδι σε ιδιωτικο μηνυμα,αν θελετε φυσικα.
maraki_7
Νεοφερμένος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 19 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 156 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- Georgiaaa_
- Μήτσος10
- mezzettino15
- GeoCommand
- tomftw
- MR WHITE
- bill09876
- just some guy
- User1294
- Joji
- Magigi
- Theodora03
- Nikoletaant
- Than003
- Unboxholics
- spring day
- PanosBat
- nimbus
- F1L1PAS
- charmander
- Ameliak
- oups
- margik
- Marple
- Lia 2006
- Chemwizard
- alexgiann
- johnstamatis34
- Scandal
- ggl
- Pharmacist01
- Panagiotis849
- Kitana
- Annou1
- Meow
- desp1naa
- maria2001
- kiyoshi
- augustine
- penelopenick
- Maynard
- T C
- theodoraooo
- evelina23
- Mammy Nun
- Ελεγκολόγος
- eukleidhs1821
- Cat lady
- angies
- Giii
- l0garithm
- Mashiro@Iberan
- maria12344
- Johnman97
- xrisamikol
- Alexandra Chatzin
- Apocalypse
- Yvonnikou
- Nala
- Appolon
- tsiobieman
- το κοριτσι του μαη
- SlimShady
- menual
- Wonderkid
- Basiliki
- roud
- George_dr
- Εριφύλη
- Eirinakiii8
- L0st
- Mariahj
- An_uknown_world
- panosveki
- igeorgeoikonomo
- KingPoul
- Jimmis18
- Georgekk
- pinkheart
- snowy
- constansn
- emzou
- globglogabgalab
- papa2g
- vetas
- Sense
- Nikoleta_Giann
- Devilshjoker
- aekaras 21
- stav.mdp
- nucomer
- mariaab
- KaterinaL
- Outer Banks
- _Aggelos123
- chembam
- giannhs2001
- BioChemical
- Alexandros973
- Glorious12
- Alexandros36k
- thecrazycretan
- sweater weather
- neurogirl
- iminspain
- chem22
- αλεξακαρλ
- ssalex
- Ελλη
- suaimhneas
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.