Δομή ευγενούς αερίου; Αυτό προκύπτει πως;
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
Για να μιλάμε για δομή ευγενούς αερίου, πρέπει να μιλάμε για συμπληρωμένη
στιβάδα. Ολόκληρη. Ένα τροχιακό μόνο του δε λέει κάτι. Το ότι το He τυγχάνει και είναι το μόνο ευγενές αέριο με 2 e- στην εξώτατη, συμβαίνει ακριβώς επειδή η εξώτατή του τυγχάνει να είναι και η πρώτη στιβάδα, η οποία αποτελείται από ένα μόνο τροχιακό, κι άρα η οποία με 2 e- γεμίζει.
Οποιοδήποτε άλλο άτομο, για να είναι ευγενές, πρέπει να έχει και p υποστιβάδα συμπληρωμένη.
Κάνω αυτήν την παρένθεση, γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό ακόμη και ως διατύπωση. Μη μου συνδέσεις αλκαλική γαία που είναι πολύ δραστική με ευγενές αέριο, αλκαλική γαία θα δεις να κάνει άλατα, οξείδια, αντιδραστήρια Grignard, ο,τι μπορείς να φανταστείς.
Στην ερώτησή σου τώρα.
Υπονοείς πως επειδή το Mg, (σε σχέση με το Na προφανώς) έχει το 3s συμπληρωμένο, αποκτούν μια κάποια σταθερότητα εντός του τροχιακού αυτού αυτά τα e- που έχει αυτό, σε σχέση με το μονήρες 3s e- του Νa.
Ναι ισχύει, ωστόσο ο κυριότερος λόγος που η ενέργεια ιοντισμού του Mg είναι μεγαλύτερη (που πρέπει να δώσεις περισσότερη ενέργεια για να πάρεις ένα e- από το Mg με πιο απλά λόγια), είναι πως το Mg βάσει ατομικού αριθμού, εκτός από ένα περισσότερο ηλεκτρόνιο, έχει κι ένα περισσότερο πρωτόνιο στον πυρήνα του.
Μας νοιάζει;
Φυσικά. Γιατί; Γιατί αυξάνεται το δραστικό πυρηνικό φορτίο του.
Τι είναι το δραστικό πυρηνικό φορτίο;
Το φορτίο που "νιώθει" να δέχεται ένα εξωτερικό e- ενός ατόμου από τον πυρήνα, μετά από αφαίρεση των απώσεων από τα ενδιάμεσα e-
Στο δικό σου παράδειγμα, αυξάνεις το πυρηνικό φορτίο κατά +1.
Άρα, το εξωτερικό e- θα έλκεται κάπως περισσότερο.
Άρα, θα χρειάζεται μεγαλύτερη ενέργεια για ιοντισμό.
Γενικά:
Καλύπτεσαι;
Και κάπως έτσι, έχουμε το ελληνικό σύστημα.
Σου απάντησα πάντως, επειδή ρώτησες το γιατί.