!!!...vivaki...!!!
Εκκολαπτόμενο μέλος
Θέλω μία βοήθεια.
Τα παρακάτω νανουρίσματα είναι από το Βιβλίο Κειμένων της Γ Γυμνασίου και για όσους το έχουν στις σελίδες: 8 - 7
1ο Νανούρισμα
τρεις βίγλες, τρεις βιγλάτορες κι οι τρεις αντρειωμένοι.
Βάζω τον ήλιο στα βουνά και τον αϊτό στους κάμπους,
τον κυρ Βοριά το δροσερόν ανάμεσα πελάγου.
Ο ήλιος εβασίλεψε κι ο αϊτός αποκοιμήθη
κι ο κυρ Βοριάς ο δροσερός στη μάνα του πηγαίνει:
«Γιε μου, και πού ’σουν χτες προχτές, πού ’σουν την άλλη νύχτα;
Μήνα με τ’ άστρα μάλωνες, μήνα με το φεγγάρι;
Μήνα με τον αυγερινό, που ’μαστε αγαπημένοι;»
«Μήτε με τ’ άστρα μάλωνα μήτε με το φεγγάρι
μήτε με τον αυγερινό, οπού ’στε αγαπημένοι.
Χρυσόν υγιόν εβίγλιζα στην αργυρή του κούνια».
2ο νανούρισμα
Κοιμήσου αστρί, κοιμήσου αυγή, κοιμήσου νιο φεγγάρι,
κοιμήσου, που να σε χαρεί ο νιος που θα σε πάρει.
Κοιμήσου, που παράγγειλα στην Πόλη τα χρυσά σου,
στη Βενετιά τα ρούχα σου και τα διαμαντικά σου.
Κοιμήσου, που σου ράβουνε το πάπλωμα στην Πόλη
και που σου το τελειώνουνε σαράντα δυο μαστόροι.
Στη μέση βάνουν τον αϊτό, στην άκρη το παγόνι,
νάνι του ρήγα το παιδί, του βασιλιά τ’ αγγόνι.
Κοιμήσου και παράγγειλα παπούτσια στον τσαγκάρη,
να σου τα κάνει κόκκινα με το μαργαριτάρι.
Κοιμήσου μες στην κούνια σου και στα παχιά πανιά σου,
κι η Παναγιά η Δέσποινα να είναι συντροφιά σου.
Οι Ερωτήσεις:
1) Σε ποιο βαθμό τα νανουρίσματα σας θυμίζουν παραμύθια; Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας;
(Εγώ έχω βρει: α. μυθικά στοιχεία β. πρωσοποποιήσεις γ. η ιστορια που ξετιλίγεται μέσα από αυτά δ. τα υπερβλικά στοιχεία ε. η πολυτέλεια)
Μπορείτε να μου βρείτε άλλα;
2) Ποια στοιχεία της τεχνικής των δημοτικών τραγουδιών εντοπιζεται στα νανουρίσματα;
(Εγώ βρήκα: άστοχα ερωτήματα, υπερβολές, πρωσοποποιήσεις, ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος) Υπάρχουν άλλα;
ΥΓ: Όποιος μου απαντήσει θα του είμαι ευγνόμων
Ευχαριστώ προκαταβολικά :thanks:
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
dIm@kIs14
Εκκολαπτόμενο μέλος
Γεια σας!
Θέλω μία βοήθεια.
Τα παρακάτω νανουρίσματα είναι από το Βιβλίο Κειμένων της Γ Γυμνασίου και για όσους το έχουν στις σελίδες: 8 - 7
1ο Νανούρισμα
Να μου το πάρεις, ύπνε μουΝα μου το πάρεις, ύπνε μου, τρεις βίγλες θα σου βάλω,
τρεις βίγλες, τρεις βιγλάτορες κι οι τρεις αντρειωμένοι.
Βάζω τον ήλιο στα βουνά και τον αϊτό στους κάμπους,
τον κυρ Βοριά το δροσερόν ανάμεσα πελάγου.
Ο ήλιος εβασίλεψε κι ο αϊτός αποκοιμήθη
κι ο κυρ Βοριάς ο δροσερός στη μάνα του πηγαίνει:
«Γιε μου, και πού ʼσουν χτες προχτές, πού ʼσουν την άλλη νύχτα;
Μήνα με τʼ άστρα μάλωνες, μήνα με το φεγγάρι;
Μήνα με τον αυγερινό, που ʼμαστε αγαπημένοι;»
«Μήτε με τʼ άστρα μάλωνα μήτε με το φεγγάρι
μήτε με τον αυγερινό, οπού ʼστε αγαπημένοι.
Χρυσόν υγιόν εβίγλιζα στην αργυρή του κούνια».
2ο νανούρισμα
Κοιμήσου αστρί
Κοιμήσου αστρί, κοιμήσου αυγή, κοιμήσου νιο φεγγάρι,
κοιμήσου, που να σε χαρεί ο νιος που θα σε πάρει.
Κοιμήσου, που παράγγειλα στην Πόλη τα χρυσά σου,
στη Βενετιά τα ρούχα σου και τα διαμαντικά σου.
Κοιμήσου, που σου ράβουνε το πάπλωμα στην Πόλη
και που σου το τελειώνουνε σαράντα δυο μαστόροι.
Στη μέση βάνουν τον αϊτό, στην άκρη το παγόνι,
νάνι του ρήγα το παιδί, του βασιλιά τʼ αγγόνι.
Κοιμήσου και παράγγειλα παπούτσια στον τσαγκάρη,
να σου τα κάνει κόκκινα με το μαργαριτάρι.
Κοιμήσου μες στην κούνια σου και στα παχιά πανιά σου,
κι η Παναγιά η Δέσποινα να είναι συντροφιά σου.
Οι Ερωτήσεις:
1) Σε ποιο βαθμό τα νανουρίσματα σας θυμίζουν παραμύθια; Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας;
(Εγώ έχω βρει: α. μυθικά στοιχεία β. πρωσοποποιήσεις γ. η ιστορια που ξετιλίγεται μέσα από αυτά δ. τα υπερβλικά στοιχεία ε. η πολυτέλεια)
Μπορείτε να μου βρείτε άλλα;
2) Ποια στοιχεία της τεχνικής των δημοτικών τραγουδιών εντοπιζεται στα νανουρίσματα;
(Εγώ βρήκα: άστοχα ερωτήματα, υπερβολές, πρωσοποποιήσεις, ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος) Υπάρχουν άλλα;
ΥΓ: Όποιος μου απαντήσει θα του είμαι ευγνόμων
Ευχαριστώ προκαταβολικά :thanks:
δεν νομίζω να υπάρχει τπτ άλλο! κατα την γνώμη μου τα έχεις βρεί όλα ή αν όχι είσαι πάλι οκ!:no1:
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
!!!...vivaki...!!!
Εκκολαπτόμενο μέλος
Παιδιά, η φιλόλογος μας μας έβαλε στη γλώσσα, στη 12 σελίδα το διαβάζω και γράφω.....Μπορείτε να μου δώσετε μία βοήθεια....πως να ξεκινήσω;
Εγώ είμαι στις υπόλοιπες ομάδες....
:thanks:
aekara4ever
Νεοφερμένος
!!!...vivaki...!!!
Εκκολαπτόμενο μέλος
aekara4ever
Νεοφερμένος
qwertyuiop
Διάσημο μέλος
Με κάνεις να ανυπομονώ να πάω στην Γ'
papas
Διάσημο μέλος
aekara4ever
Νεοφερμένος
κ-κ-κ-κ κανετε ε-ε-ε-ε-ε-ε ρ-ρ-ρ ωτοκριτο?
Με κάνεις να ανυπομονώ να πάω στην Γ'
Όχι ακριβώς. Είναι μόνο δύο αποσπάσματα στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στο ίδιο κεφάλαιο με άλλα κρητικά λογοτεχνικά έργα...
djimmakos
Διάσημο μέλος
Αυτό με τον πατέρα, τον γιο και το βασιλιά που είναι ο πατέρας της γυναίκας που θέλει ο γιος του πατέρα δεν είναι;
qwertyuiop
Διάσημο μέλος
aekara4ever
Νεοφερμένος
Παναγία μου..Ερωτόκριτος :wow:
Αυτό με τον πατέρα, τον γιο και το βασιλιά που είναι ο πατέρας της γυναίκας που θέλει ο γιος του πατέρα δεν είναι;
Νομίζω ναι.
papas
Διάσημο μέλος
Οι στιχοι αυτοι αναφερονται στην συναντηση του πατερα της Αρετουσας,με του πατερα του Ερωτοκριτου.Ο πατερας του Ερωτοκριτου πειθεται να μιλησει στον βασιλια,για την παντρεια του Ερωτοκριτου με την Αρετουσα.Πηγαινει στο παλατι,με σκοπο να πεισει τον βασιλια.Για να επιτυχει το σκοπο του,δινει ενα παραδειγμα.Αλλα ο βασιλιας δεν πειθεται καθολου και διωχνει τον πατερα του Ερωτοκριτου απο το παλατι,με υβριστικο τροπο και τελικα,εξοριζει τον Ερωτοκριτο απο το βασιλειο του.
djimmakos
Διάσημο μέλος
aekara4ever
Νεοφερμένος
djimmakos
Διάσημο μέλος
(Αν δεν είναι αυτό μη με πάρετε με τις ντομάτες)
papas
Διάσημο μέλος
Συγκεκριμενα,ο βασιλιας δεν ηθελε να παντρεψει την κορη του με εναν απλο θνητο.Δλδ,κυριαρχουσε το στοιχειο της εξουσιας και του συμφεροντος.Αλλα,επισης,υπηρξε και το θρασος του Ερωτοκριτου,να ζητησει μεσω του πατερα του,την Αρετουσα και αυτο νευριασε παρα πολυ τον βασιλια.
qwertyuiop
Διάσημο μέλος
papas
Διάσημο μέλος
μεράκλωσα, να τι έπαθα. Έχει αρκετά κείμενα κρητικής λογοτεχνίας ;
https://el.wikipedia.org/wiki/Κρητική_λογοτεχνία_της_Βενετοκρατίας
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.