Λογοτεχνία - Βοήθεια/Απορίες στη Λογοτεχνία

Elenits@

Νεοφερμένος

Η Ελένη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου και μας γράφει απο Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 37 μηνύματα.
Ξέρετε που μπορώ να βρώ πληροφορίες για την μετανάστευση???
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χριστιάννα ^^

Διάσημο μέλος

Η Ίδιο με το ψεύτικο. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 2,571 μηνύματα.
Τι περίπου θες για να βοηθήσουμε; Αίτια, αποτελέσματα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

xman

Νεοφερμένος

Ο Γιωργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου και μας γράφει απο Ιστιαία (Εύβοια). Έχει γράψει 99 μηνύματα.
google.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Elenits@

Νεοφερμένος

Η Ελένη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου και μας γράφει απο Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 37 μηνύματα.
για τα αιτια αν ξερεις κατι!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

anna 11111

Νεοφερμένος

Η anna 11111 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών, Μαθητής Α' γυμνασίου και μας γράφει απο Χαλκίδα (Εύβοια). Έχει γράψει 15 μηνύματα.
εγω συμφωνω με τον leon!μια αναζητιση στο google ποτε δεν εβλαψε κανεναν!!!!!!!!!!:D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kambana

Δραστήριο μέλος

Η kambana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 505 μηνύματα.
Μετανάστευση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μετανάστευση είναι η, για διάφορους λόγους, εγκατάλειψη του πατρικού εδάφους και γίνεται, είτε από ανθρώπους είτε από ζώα.
Οι λόγοι που γεννούν το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι ποικίλοι κι εξαρτώνται από τις συνθήκες που επικρατούν κάθε δεδομένη χρονική περίοδο και στους τόπους διαμονής και στους τόπους αποδημίας. Μπορεί η μετανάστευση να έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα. Να είναι ηπειρωτική (όταν γίνεται προς τις χώρες της ίδιας ηπείρου) και υπερπόντια (όταν γίνεται από τη μια ήπειρο στην άλλη).


Ανθρώπινη μετανάστευση

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετανάστευση των ανθρώπων, που είναι φαινόμενο πανάρχαιο και που κάθε φορά καθορίζεται από διαφορετικούς παράγοντες. Στα προϊστορικά ακόμη χρόνια, οι διάφορες ανθρώπινες φυλές ήταν αναγκασμένες να μεταναστεύουν από τον έναν τόπο στον άλλο, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Από τα κρύα κλίματα πήγαιναν στα πιο ζεστά, από τα ορεινά στα πεδινά, από τα φτωχά σε καρπούς και κυνήγι στα περισσότερο πλούσια. Βλέπουμε λοιπόν πως ο κύριος λόγος που δικαιολογούσε τη σταθερή μετανάστευση στο παρελθόν, ήταν η προσπάθεια επιβίωσης. Ο ίδιος λόγος ισχύει σε σημαντικό βαθμό και μέχρι σήμερα, που η μετανάστευση εμφανίζεται με καινούριες μορφές. Ενώ στα προϊστορικά χρόνια ήταν γενικό φαινόμενο η μετανάστευση κι αναγκαστικό πολλές φορές, στην ιστορική πια εποχή αρχίζει να διαφοροποιείται, χωρίς να σταματά βέβαια. Τώρα, μεγάλες ομάδες ανθρώπων μεταφέρονται από τον ένα τόπο στον άλλο, μέσα στα πλαίσια κυριάρχησης πάνω στους συνανθρώπους τους και κατάκτησης καινούριων χωρών.
Αυτό ισχύει για τον αποικισμό από τους αρχαίους Έλληνες μεγάλων περιοχών της Μεσογείου, πράγμα που γενικεύεται κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους, υποβοηθούμενο από την κατακτητική πολιτική των Ελλήνων βασιλιάδων της εποχής αυτής. Φοβερά μεγάλη ήταν η μετανάστευση των Ευρωπαίων προς την Αμερική, Αφρική και Ασία, με την ανακάλυψη αυτών των ηπείρων και του φυσικού πλούτου που διάθεταν. Η μετανάστευση, που άρχισε αυτά τα χρόνια και συνεχίστηκε για αρκετούς αιώνες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην όλη εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Ο κόσμος πήρε μια άλλη όψη κι οι ήπειροι αυτές έχασαν σε σημαντικό βαθμό το δικό τους καθαρό χαρακτήρα. Παράλληλα, τα αποτελέσματα αυτής της μετανάστευσης για τους λαούς των αποικιών ήταν μοιραία, γιατί ουσιαστικά οι μετανάστες μετέτρεψαν τους αυτόχθονες σε δούλους τους.
Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η μετανάστευση παίρνει καινούριες μορφές. Ο πόλεμος αυτός έριξε τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας προσπάθησε να αποφύγει σημαντικός αριθμός κατοίκων τους, μεταναστεύοντας στις ΗΠΑ , που δεν είχαν θιγεί άμεσα από την παγκόσμια σύρραξη και βάδιζαν σταθερά κι ανοδικά προς την κατάκτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας. Παρόλα τα μέτρα που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις, η διαρροή των φτωχών Ευρωπαίων προς τη μεγάλη ήπειρο συνεχίστηκε και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Καινούριο κύμα μετανάστευσης έχουμε στη διάρκεια και μετά τον πόλεμο αυτό, όπου χιλιάδες άτομα ξεκληρίστηκαν, ξεσηκώθηκαν και κυνηγήθηκαν από τους τόπους τους και μεταφέρθηκαν, είτε εθελοντικά είτε συχνά με τη βία, στα πιο απίθανα μέρη της γης. Το πρόβλημα της μετανάστευσης, που για την Ελλάδα είναι αρκετά σοβαρό, στη σύγχρονη εποχή είναι αρκετά πολύπλευρο κι ιδιόμορφο.
Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη η Γερμανία και στην Αμερική οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς, άρχισαν σιγά - σιγά να γίνονται οι παγκόσμιες αγορές εργατικής δύναμης, που εξασφαλίζονταν από τα φτωχά και οικονομικά καθυστερημένα κράτη, σαν την Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, ορισμένα κράτη της Ασίας κ.ά. Η δυνατότητα απορρόφησης όλων αυτών των μισθωτών εργατών από αλλού, δόθηκε στις παραπάνω χώρες με την τεράστια οικονομικοτεχνική ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τα μεταπολεμικά χρόνια. Οι ΗΠΑ βγήκαν οικονομικά ενισχυμένες από τον πόλεμο και το ίδιο και η Γερμανία, η οποία παρότι νικήθηκε, κατόρθωσε μέσα σε λίγο διάστημα να γίνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν έχουμε το θαύμα της Γερμανίας, που άνοιξε τις πόρτες της στους μετανάστες από όλη την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα αγοράς φτηνότερης εργατικής δύναμης. Τεράστιος αριθμός Ελλήνων, κυρίως από τις βόρειες αγροτικές περιοχές της χώρας μας, φεύγει εκείνη την εποχή στην Ευρώπη και πιο πολύ στη Γερμανία, ζητώντας δουλειά στις εκεί αγορές. Όσο η ζήτηση από τα κράτη αυτά ήταν μεγάλη, τότε τα προβλήματα αποκατάστασής τους ήταν σχετικά εύκολα, θα μπορούσαμε να πούμε, ενώ σήμερα όμως που η γενική κρίση θίγει και τη Γερμανία, μεγάλος αριθμός αναγκάζεται να επαναπατριστεί ή να παλεύει με διάφορους τρόπους να προσαρμοστεί στις καινούριες δυσκολίες. Ήταν τόσο σοβαρό το ζήτημα της μετανάστευσης για το ελληνικό κράτος, που άρχισε να απασχολεί και τις κυβερνήσεις, που προσπάθησαν να έρθουν σε μια συνεννόηση με τα κράτη που δέχονται τους μετανάστες. Με ειδικές συμβάσεις, που κλείνονται σε διακρατικό επίπεδο, ολόκληρες αποστολές στέλνονται για να δουλέψουν στα ξένα εργοστάσια. Το όφελος είναι, από μεν την πλευρά του κράτους που στέλνει τους μετανάστες, ότι λύνει κατά ένα μέρος το ζήτημα της ανεργίας κι από την δε πλευρά αυτού που δέχεται τους μετανάστες, ότι μπορεί να ελέγχει καλύτερα τον ξένο εργαζόμενο από ό,τι τον ντόπιο και να τον ανταμείβει λιγότερο από τον τελευταίο.

Μετανάστευση των ζώων

Εκτός όμως από την ανθρώπινη μετανάστευση, υπάρχει και η μετανάστευση των ζώων και των πουλιών. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ζώων, που μια ορισμένη περίοδο της ζωής τους μεταναστεύουν ομαδικά σε άλλες περιοχές. Οι λόγοι που τα εξαναγκάζουν σε αυτές τις μετακινήσεις είναι οι εξής:

  • αλλαγή των καιρικών συνθηκών
  • έλλειψη τροφής
  • αναπαραγωγή.
Περισσότερο γνωστές είναι οι μεταναστεύσεις των πουλιών, μα κι άλλα χερσαία και θαλάσσια ζώα μετακινούνται ομαδικά απ' το ένα μέρος στο άλλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετανάστευση των ζώων γίνεται κάθε φορά προς την ίδια κατεύθυνση. Τα ζώα ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια πάντα την ίδια πορεία, διανύοντας φοβερά μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να φτάσουν στον καθορισμένο τόπο εγκατάστασής τους. Πάνω στο πρόβλημα που αφορά την εξήγηση αυτού του φαινομένου δεν υπάρχει μια γενικά αποδεχτή γνώμη. Πολλοί μιλούν για ένστικτο και «μαγνητική» αίσθηση.
Το πιο συνηθισμένο και γνωστό σε μας φαινόμενο μετανάστευσης ομάδων του ζωικού βασίλειου, είναι αυτή των πουλιών. Γίνεται συνήθως με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Μετακινούνται χιλιάδες μίλια μακριά, φεύγοντας απ' τα ψυχρά κλίματα προς τα πιο ζεστά. Ξαναγυρνούν στα παλιά λημέρια τους την άνοιξη που θεωρούνται και προάγγελοι της, όπως π.χ. τα χελιδόνια. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετανάστευση των ψαριών, που γίνεται κάτω από πολύπλοκες καταστάσεις. Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών που έχουν διαφορετικό τόπο διαμονής και διαφορετικό αναπαραγωγής. Τέτοια είναι οι σολομοί, τα χέλια, οι πέστροφες κ.ά., που ζουν στις θάλασσες και τα ποτάμια και καταφεύγουν στα ήσυχα νερά των λιμνών για να γεννήσουν, διανύοντας φοβερά μεγάλες αποστάσεις και με πολλούς κινδύνους. Τα μικρά που γεννιούνται, ακολουθούν ενστικτωδώς το δρόμο των γονιών τους και φτάνουν στις θάλασσες. Αρκετά είδη θηλαστικών μεταναστεύουν επίσης. Τέτοια είναι η φώκια, ο τάρανδος, οι νυχτερίδες. Λιγότερο διαδομένη είναι η μετανάστευση στα ερπετά και τα αμφίβια. Οι θαλάσσιες χελώνες επιζητούν αμμώδεις ήσυχες ακτές για να γεννήσουν τα μικρά τους, που αμέσως όταν βγουν στη ζωή στρέφονται προς τη θάλασσα, όπου γρήγορα μαθαίνουν να κολυμπούν. Μεταναστεύουν περιοδικά και μερικά είδη εντόμων, ιδίως απ' τις πεταλούδες και τις ακρίδες. Σημαντικη ειναι η μεταναστευση τού Μακάκα!!!???,Αυτο το είδος πιθίκου μεταναστέυει λογο των σεξεουαλικών τού αναναγγών.Μπορεί να το βρείτε και στην τουαλέτα σας,ποιος ξερει????Γιαυτό προσεχετε γιατι μπορεί και να σας τον φάει,γιατο αί χεστείτεε--85.72.152.95 16:42, 5 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Μετανάστευση


Ελπίζω να βοήθησα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nasa

Νεοφερμένος

Η Ελένη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών και Μαθητής Α' γυμνασίου. Έχει γράψει 54 μηνύματα.
Ναι! Μία πηγή που ελπίζω να σε βοηθήσει πολύ, τη βρήκα κι εγώ τυχαία σε μία αναζήτησή μου...
https://letmegooglethatforyou.com
:P
Αστιεύομαι...


[SIZE=-1]ΠΡΟΛΟΓΟΣ[/SIZE]Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι τεράστιο, πολύπλοκο και είναι ασφαλώς αντικείμενο της ιστορικής και κοινωνιολογικής έρευνας. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που εκδηλώνεται διαχρονικά και παγκόσμια.
Τα αίτια της μετανάστευσης είναι πολύμορφα. Οι άνθρωποι μεταναστεύουν για να αποφύγουν τους πιεστικούς παράγοντες της ζωής αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ειδικότερα μεταναστεύουν για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς λόγους.
Στη σημερινή εποχή, το πρόβλημα της μετανάστευσης έχει οξυνθεί λόγω των σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών και όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζεται με αντεστραμμένους όρους. Δηλαδή η Ελλάδα από χώρα αποστολής μεταναστών άλλοτε έγινε τώρα χώρα υποδοχής. Στη χώρα μας σήμερα τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις.
Ποιες είναι οι αιτίες για την έξαρση αυτών των φαινομένων;
• Κατ΄ αρχήν η ασταθής οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, η αύξηση της ανεργίας και η πτώση του βιοτικού τους επιπέδου έχουν σαν αποτέλεσμα να βλέπουν τους μετανάστες ως ανταγωνιστές στην ίδια κοινωνία.
• Η έλλειψη υποδομής από την πλευρά της πολιτείας για την υποδοχή των μεταναστών καθώς και η παντελής έλλειψη μιας ευρύτερης μεταναστευτικής πολιτικής εντείνουν το πρόβλημα.
• Η έλλειψη παιδείας, αφού τα παιδιά αναπαράγουν απόψεις ξενοφοβίας και ρατσισμού που αντλούν από τους ενηλίκους χωρίς να προετοιμάζονται με κάποια ειδικά μαθήματα στα σχολεία, να αντιμετωπίσουν μια πολυφυλετική και πολυπολιτισμική κοινωνία.


[SIZE=-1]ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ[/SIZE]
Κριτήρια επιλογής του Project με θέμα «Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ (1900-1925)» είναι:
α. Η επικαιρότητα και η σοβαρότητα του φαινομένου της μετανάστευσης στη χώρα μας και τα φαινόμενα ρατσισμού, που τελευταία πολλαπλασιάζονται αλλά και φαίνονται δικαιωμένα στη λαϊκή συνείδηση.
β. Η μετανάστευση των τελευταίων δεκαετιών, εμφανίζεται στα αναλυτικά προγράμματα αρνητικά μέσα από το λαϊκό μοτίβο της ξενιτιάς, που αναφέρεται σε αυτούς που μένουν πίσω, το παιδί που η φτώχεια του στέρησε τους γονείς, μεγαλώνει με τη γιαγιά, η μητέρα περιμένει με λαχτάρα γράμμα από τον πατέρα κλπ. (Ανθογαλίδου...).
γ. Η μετανάστευση των αρχών του αιώνα, παρουσιάζεται μέσα από το μοτίβο των εθνικών ευεργετών και της ευημερούσας ομογένειας.
Δεν καταδεικνύονται με άλλα λόγια τα κοινωνικά αίτια που την προκαλούν , το μέγεθός της και οι συνέπειες για τους ίδιους τους μετανάστες.
Είναι ένα θαμμένο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας.
Πιστεύουμε ότι με αφορμή του Project θα δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές:
• Να ερευνήσουν το φαινόμενο στις κοινωνικοπολιτικές τους διαστάσεις.
• Να προσεγγίσουν το πρόβλημα ακολουθώντας το μετανάστη βήμα-βήμα στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι του και στην προσπάθειά του να επιβιώσει στη «νέα πατρίδα» κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.
• Να προβληματιστούν, να κρίνουν και να εξαγάγουν συμπεράσματα, που θα τους βοηθήσουν να κάνουν τις αναγωγές τους στην πραγματικότητα που ζουν, ώστε να αποδέχονται τους μετανάστες και τη διαφορετικότητά τους και να τους συμπεριφέρονται ως αυτόχθονες.
• Να αντισταθούν στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.
[SIZE=-1]ΤΟ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ PROJECT[/SIZE]
Η μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική, συνδέεται σήμερα με την ομογένεια, την οικονομική της ευμάρεια και την πολιτική επιρροή που ασκεί (λόμπυ).
Αποσιωπούνται συστηματικά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι μετανάστες με την εγκατάστασή τους στην «γη της Επαγγελίας» καθώς και ότι το αμερικάνικο όνειρο για πολλούς έμεινε απραγματοποίητο.
Αποσιωπούνται δηλαδή :
• Η έξαρση της εγκληματικότητας που συνόδεψε τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Αμερική.
...Ο Κανούτας αναφέρει μια αμερικάνικη εφημερίδα που περιγελά τους Έλληνες για το ότι είναι «οι καλύτεροι πελάτες των δικαστηρίων» .
To ίδιο συμπέρασμα απορρέει από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» η οποία αναφέρεται σε στοιχεία από το κλασικό έργο της παγκόσμιας εγκληματολογικής βιβλιογραφίας «Culture Conflict and Delinquency» του Thorsten Sellin (1938) σύμφωνα με τα οποία στην πολιτεία της Ν. Υόρκης το 1929 οι Έλληνες κατείχαν την πρώτη θέση με 779,5 εγκληματικές ενέργειες στο σύνολο των αδικημάτων, έναντι 344 των Ιταλών, 189 των Ρώσων, 173 των Πολωνών, 141 των Γάλλων κ.λ.π.
• Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η χρησιμοποίηση των μεταναστών σε βαριές και ανθυγιεινές δουλειές.
...Τα δολάρια των Ελλήνων μεταναστών, που σπάνε πάγο στα υπόγεια των ζαχαροπλαστείων και κάνουν τις πιο βαριές δουλειές κάτω από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες στα εργαστάσια ή σκάβοντας με την αξίνα στους σιδηροδρόμους ή σπρώχνοντας το καρότσι στη σκόνη, στο χιόνι και τη βροχή είναι « ιδρώτας ανακατεμένος με αίμα» .
• Η άγρια εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας
...Τα μαγαζιά(στιλβωτήρια) άνοιγαν μεταξύ 6-6.30 το πρωί, πράγμα που σήμαινε ότι τα αγόρια έπρεπε να ξυπνήσουν από τις 5-5.30. Εργάζονταν μέχρι τις 9-10 το βράδυ, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων. Μετά το κλείσιμο των μαγαζιών τα παιδιά συνήθως σφουγγάριζαν τα πατώματα καθάριζαν τις μαρμάρινες βάσεις και τα εξαρτήματα και έπαιρναν στο σπίτι τα πανιά που καθάριζαν τα παπούτσια, για να τα πλύνουν, να τα στεγνώσουν και να τα έχουν έτοιμα για την επόμενη μέρα... Συχνά, όταν αυτά τα αγόρια επέστρεφαν στο μέρος όπου έμεναν μετά από μια εξοντωτική μέρα έπεφταν για ύπνο με τα ρούχα και τα παπούτσια τους» .
• Η εχθρότητα και ο ρατσισμός
...Δεν ήταν καλοδεχούμενοι στην Αμερική γιατί αυτοί που ήρθαν εδώ (στην Αμερική) πρώτοι πίστευαν ότι φτωχοί άνθρωποι με ελάχιστη μόρφωση δεν μπορούσαν να γίνουν καλοί Αμερικανοί. Οι συνήθειες και οι τρόποι τους ήταν «ξένοι». Είχαν «αστεία» ονόματα και μιλούσαν μια «περίεργη γλώσσα» η οποία δεν ήταν καν Ελληνικά. Είχαν σκούρο δέρμα, ήταν ξένοι με σκοτεινή ματιά, πιθανόν να ήταν φυλετικά κατώτεροι και σίγουρα είχαν μικρές προοπτικές να φτάσουν στο επίπεδο των υπολοίπων της χώρας .
[SIZE=-1]ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ[/SIZE]
Οι παιδαγωγικές προθέσεις του σχεδίου εργασίας πού προτείνουμε είναι :
Η βαθμιαία εξοικείωση των μαθητών με κοινωνικοοικονομικές , ηθικές πολιτικές και αισθητικές αξίες.
Ειδικότερα η καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων όπως :
α) η δεκτικότητα και η ευαισθησία τους απέναντι σε συγκεκριμένες καταστάσεις που εκφράζουν τις αξίες αυτές
β) η ελεύθερη αποδοχή και χρήση τους ως κριτηρίων και κανόνων της δικής τους δραστηριότητας και συμπεριφοράς μέσα στο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον που ζουν Η βαθμιαία πρόσκτηση από τους μαθητές:
α) απλών και βασικών πληροφοριακών στοιχείων που αφορούν σε επιμέρους γεγονότα, ερευνητικά επαληθεύσιμα.
β) βασικών εννοιών που αναφέρονται σε σύνολα γεγονότων
γ) βασικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αναφέρονται σε αναλυτικές, συνθετικές και αξιολογικές διαδικασίες απαραίτητες για τη συγκέντρωση, επεξεργασία, οργάνωση και κατάλληλη αξιοποίηση των διαφόρων γνωστικών στοιχείων.
Η καλλιέργεια της ερευνητικής περιέργειας της κριτικής της σκέψης και δημιουργικής πνευματικής δραστηριότητας.

Συμπλήρωσε και προσωπικά σχόλια & κρίσεις, απόψεις κτλ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Elenits@

Νεοφερμένος

Η Ελένη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου και μας γράφει απο Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 37 μηνύματα.
ok!!! Ευχαριστώ πολύ!!!:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Gianmaria

Νεοφερμένος

Η !...Maraki...! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών, Μαθητής Α' γυμνασίου και μας γράφει απο Ιωάννινα (Ιωάννινα). Έχει γράψει 98 μηνύματα.
Ξέρετε που μπορώ να βρώ πληροφορίες για την μετανάστευση???
ναι..υπαρχουν πολλοι τροποι που φυσικα γνωριζεις..διαδικτυο,τηλεοραση,περιοδικα..κ.ά:)
-----------------------------------------
Μετανάστευση είναι η, για διάφορους λόγους, εγκατάλειψη του πατρικού εδάφους και γίνεται, είτε από ανθρώπους είτε από ζώα.
Οι λόγοι που γεννούν το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι ποικίλοι κι εξαρτώνται από τις συνθήκες που επικρατούν κάθε δεδομένη χρονική περίοδο και στους τόπους διαμονής και στους τόπους αποδημίας. Μπορεί η μετανάστευση να έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα. Να είναι ηπειρωτική (όταν γίνεται προς τις χώρες της ίδιας ηπείρου) και υπερπόντια (όταν γίνεται από τη μια ήπειρο στην άλλη).

[Επεξεργασία] Ανθρώπινη μετανάστευση

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετανάστευση των ανθρώπων, που είναι φαινόμενο πανάρχαιο και που κάθε φορά καθορίζεται από διαφορετικούς παράγοντες. Στα προϊστορικά ακόμη χρόνια, οι διάφορες ανθρώπινες φυλές ήταν αναγκασμένες να μεταναστεύουν από τον έναν τόπο στον άλλο, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Από τα κρύα κλίματα πήγαιναν στα πιο ζεστά, από τα ορεινά στα πεδινά, από τα φτωχά σε καρπούς και κυνήγι στα περισσότερο πλούσια. Βλέπουμε λοιπόν πως ο κύριος λόγος που δικαιολογούσε τη σταθερή μετανάστευση στο παρελθόν, ήταν η προσπάθεια επιβίωσης. Ο ίδιος λόγος ισχύει σε σημαντικό βαθμό και μέχρι σήμερα, που η μετανάστευση εμφανίζεται με καινούριες μορφές. Ενώ στα προϊστορικά χρόνια ήταν γενικό φαινόμενο η μετανάστευση κι αναγκαστικό πολλές φορές, στην ιστορική πια εποχή αρχίζει να διαφοροποιείται, χωρίς να σταματά βέβαια. Τώρα, μεγάλες ομάδες ανθρώπων μεταφέρονται από τον ένα τόπο στον άλλο, μέσα στα πλαίσια κυριάρχησης πάνω στους συνανθρώπους τους και κατάκτησης καινούριων χωρών.
Αυτό ισχύει για τον αποικισμό από τους αρχαίους Έλληνες μεγάλων περιοχών της Μεσογείου, πράγμα που γενικεύεται κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους, υποβοηθούμενο από την κατακτητική πολιτική των Ελλήνων βασιλιάδων της εποχής αυτής. Φοβερά μεγάλη ήταν η μετανάστευση των Ευρωπαίων προς την Αμερική, Αφρική και Ασία, με την ανακάλυψη αυτών των ηπείρων και του φυσικού πλούτου που διάθεταν. Η μετανάστευση, που άρχισε αυτά τα χρόνια και συνεχίστηκε για αρκετούς αιώνες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην όλη εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Ο κόσμος πήρε μια άλλη όψη κι οι ήπειροι αυτές έχασαν σε σημαντικό βαθμό το δικό τους καθαρό χαρακτήρα. Παράλληλα, τα αποτελέσματα αυτής της μετανάστευσης για τους λαούς των αποικιών ήταν μοιραία, γιατί ουσιαστικά οι μετανάστες μετέτρεψαν τους αυτόχθονες σε δούλους τους.
Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η μετανάστευση παίρνει καινούριες μορφές. Ο πόλεμος αυτός έριξε τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε οικονομική κρίση, τις συνέπειες της οποίας προσπάθησε να αποφύγει σημαντικός αριθμός κατοίκων τους, μεταναστεύοντας στις ΗΠΑ , που δεν είχαν θιγεί άμεσα από την παγκόσμια σύρραξη και βάδιζαν σταθερά κι ανοδικά προς την κατάκτηση της παγκόσμιας ηγεμονίας. Παρόλα τα μέτρα που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις, η διαρροή των φτωχών Ευρωπαίων προς τη μεγάλη ήπειρο συνεχίστηκε και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Καινούριο κύμα μετανάστευσης έχουμε στη διάρκεια και μετά τον πόλεμο αυτό, όπου χιλιάδες άτομα ξεκληρίστηκαν, ξεσηκώθηκαν και κυνηγήθηκαν από τους τόπους τους και μεταφέρθηκαν, είτε εθελοντικά είτε συχνά με τη βία, στα πιο απίθανα μέρη της γης. Το πρόβλημα της μετανάστευσης, που για την Ελλάδα είναι αρκετά σοβαρό, στη σύγχρονη εποχή είναι αρκετά πολύπλευρο κι ιδιόμορφο.
Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη η Γερμανία και στην Αμερική οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς, άρχισαν σιγά - σιγά να γίνονται οι παγκόσμιες αγορές εργατικής δύναμης, που εξασφαλίζονταν από τα φτωχά και οικονομικά καθυστερημένα κράτη, σαν την Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, ορισμένα κράτη της Ασίας κ.ά. Η δυνατότητα απορρόφησης όλων αυτών των μισθωτών εργατών από αλλού, δόθηκε στις παραπάνω χώρες με την τεράστια οικονομικοτεχνική ανάπτυξη που χαρακτηρίζει τα μεταπολεμικά χρόνια. Οι ΗΠΑ βγήκαν οικονομικά ενισχυμένες από τον πόλεμο και το ίδιο και η Γερμανία, η οποία παρότι νικήθηκε, κατόρθωσε μέσα σε λίγο διάστημα να γίνει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν έχουμε το θαύμα της Γερμανίας, που άνοιξε τις πόρτες της στους μετανάστες από όλη την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα αγοράς φτηνότερης εργατικής δύναμης. Τεράστιος αριθμός Ελλήνων, κυρίως από τις βόρειες αγροτικές περιοχές της χώρας μας, φεύγει εκείνη την εποχή στην Ευρώπη και πιο πολύ στη Γερμανία, ζητώντας δουλειά στις εκεί αγορές. Όσο η ζήτηση από τα κράτη αυτά ήταν μεγάλη, τότε τα προβλήματα αποκατάστασής τους ήταν σχετικά εύκολα, θα μπορούσαμε να πούμε, ενώ σήμερα όμως που η γενική κρίση θίγει και τη Γερμανία, μεγάλος αριθμός αναγκάζεται να επαναπατριστεί ή να παλεύει με διάφορους τρόπους να προσαρμοστεί στις καινούριες δυσκολίες. Ήταν τόσο σοβαρό το ζήτημα της μετανάστευσης για το ελληνικό κράτος, που άρχισε να απασχολεί και τις κυβερνήσεις, που προσπάθησαν να έρθουν σε μια συνεννόηση με τα κράτη που δέχονται τους μετανάστες. Με ειδικές συμβάσεις, που κλείνονται σε διακρατικό επίπεδο, ολόκληρες αποστολές στέλνονται για να δουλέψουν στα ξένα εργοστάσια. Το όφελος είναι, από μεν την πλευρά του κράτους που στέλνει τους μετανάστες, ότι λύνει κατά ένα μέρος το ζήτημα της ανεργίας κι από την δε πλευρά αυτού που δέχεται τους μετανάστες, ότι μπορεί να ελέγχει καλύτερα τον ξένο εργαζόμενο από ό,τι τον ντόπιο και να τον ανταμείβει λιγότερο από τον τελευταίο.

[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία] Μετανάστευση των ζώων

Εκτός όμως από την ανθρώπινη μετανάστευση, υπάρχει και η μετανάστευση των ζώων και των πουλιών. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ζώων, που μια ορισμένη περίοδο της ζωής τους μεταναστεύουν ομαδικά σε άλλες περιοχές. Οι λόγοι που τα εξαναγκάζουν σε αυτές τις μετακινήσεις είναι οι εξής:
  • αλλαγή των καιρικών συνθηκών
  • έλλειψη τροφής
  • αναπαραγωγή.
Περισσότερο γνωστές είναι οι μεταναστεύσεις των πουλιών, μα κι άλλα χερσαία και θαλάσσια ζώα μετακινούνται ομαδικά απ' το ένα μέρος στο άλλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετανάστευση των ζώων γίνεται κάθε φορά προς την ίδια κατεύθυνση. Τα ζώα ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια πάντα την ίδια πορεία, διανύοντας φοβερά μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να φτάσουν στον καθορισμένο τόπο εγκατάστασής τους. Πάνω στο πρόβλημα που αφορά την εξήγηση αυτού του φαινομένου δεν υπάρχει μια γενικά αποδεχτή γνώμη. Πολλοί μιλούν για ένστικτο και «μαγνητική» αίσθηση.
Το πιο συνηθισμένο και γνωστό σε μας φαινόμενο μετανάστευσης ομάδων του ζωικού βασίλειου, είναι αυτή των πουλιών. Γίνεται συνήθως με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Μετακινούνται χιλιάδες μίλια μακριά, φεύγοντας απ' τα ψυχρά κλίματα προς τα πιο ζεστά. Ξαναγυρνούν στα παλιά λημέρια τους την άνοιξη που θεωρούνται και προάγγελοι της, όπως π.χ. τα χελιδόνια. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετανάστευση των ψαριών, που γίνεται κάτω από πολύπλοκες καταστάσεις. Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών που έχουν διαφορετικό τόπο διαμονής και διαφορετικό αναπαραγωγής. Τέτοια είναι οι σολομοί, τα χέλια, οι πέστροφες κ.ά., που ζουν στις θάλασσες και τα ποτάμια και καταφεύγουν στα ήσυχα νερά των λιμνών για να γεννήσουν, διανύοντας φοβερά μεγάλες αποστάσεις και με πολλούς κινδύνους. Τα μικρά που γεννιούνται, ακολουθούν ενστικτωδώς το δρόμο των γονιών τους και φτάνουν στις θάλασσες. Αρκετά είδη θηλαστικών μεταναστεύουν επίσης. Τέτοια είναι η φώκια, ο τάρανδος, οι νυχτερίδες. Λιγότερο διαδομένη είναι η μετανάστευση στα ερπετά και τα αμφίβια. Οι θαλάσσιες χελώνες επιζητούν αμμώδεις ήσυχες ακτές για να γεννήσουν τα μικρά τους, που αμέσως όταν βγουν στη ζωή στρέφονται προς τη θάλασσα, όπου γρήγορα μαθαίνουν να κολυμπούν. Μεταναστεύουν περιοδικά και μερικά είδη εντόμων, ιδίως απ' τις πεταλούδες και τις ακρίδες.τωρα εισαι ενταξει;;)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

TKD-K

Νεοφερμένος

Η IRINI K. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών, Μαθητής Β' γυμνασίου και μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 7 μηνύματα.
Καλησπέρα,
Μπορείτε να μου δώσετε τις ενότητες του κειμένου "μανιτάρια στην πόλη"

σας παρακαλώ βοηθήστε με.........:hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

444ever

Νεοφερμένος

Ο 444ever αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και Μαθητής Α' γυμνασίου. Έχει γράψει 61 μηνύματα.
δεν μπορω να βρω κατι:(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cogito ergo sum

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Cogito ergo sum αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 1,242 μηνύματα.
1η ενότητα : [Την πρώτη μέρα...]: Ο Μ. ανακαλύπτει τα μανιτάρια
(χωρισμός της ενότητας σε τρεις νοηματικές υποενότητες)
2η ενότητα: [Την άλλη μέρα (Σάββατο)] : Η συνάντηση με τον Αμαντίτζι
3η ενότητα: [Νύχτα του Σαββάτου και Κυριακή πρωί]
->α' υποενότητα: Η συγκομιδή των μανιταριών
->β' υποενότητα: Η κατάληξη στο νοσοκομείο.

Είσαι τυχερή που είχα φυλάξει το περσινό τετράδιο Λογοτεχνίας. :D
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

TKD-K

Νεοφερμένος

Η IRINI K. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών, Μαθητής Β' γυμνασίου και μας γράφει απο Ηλιούπολη (Αττική). Έχει γράψει 7 μηνύματα.
Ευχαριστώ πολύ:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Cogito ergo sum

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Cogito ergo sum αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 1,242 μηνύματα.
Τίποτα! Ελπίζω να σε βοήθησα. :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kostis97

Νεοφερμένος

Ο kostis97 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών και Μαθητής Α' γυμνασίου. Έχει γράψει 2 μηνύματα.
Καλησπέρα
Μηπως ξερει κανείς τι είναι τα στοιχεία παραμυθιού.:(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

maraki love

Διάσημο μέλος

Η Μαρία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 33 ετών, Φοιτητής του τμήματος Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη) και μας γράφει απο Αλεξανδρούπολη (Έβρος). Έχει γράψει 2,279 μηνύματα.
Ένα κείμενο για παράδειγμα λέμε ότι έχει στοιχεία παραμυθιού αν χρησιμοποιούνται τα εξής:
α)δραματικος ενεστώτας(τα παρουσιαζει δηλαδη σαν να γινονται τωρα)
β)χρησιμοποιούνται φράσεις όπως μια φορά και έναν καιρό,κάποτε κλπ
γ)η χρήση του διαλόγου
δ)η παρουσία προσώπων
ε)ο συμβολικός χαρακτήρας(δηλαδή βγαίνει ένα δίδαγμα,κάτι υπονοούν)


Ελπίζω να βοήθησα:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

kostis97

Νεοφερμένος

Ο kostis97 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 27 ετών και Μαθητής Α' γυμνασίου. Έχει γράψει 2 μηνύματα.
Ευχαριστω πολυ:no1:
Με βοηθησες πολυ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ionsokolata

Νεοφερμένος

Η Ιωάννα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών, Μαθητής Β' γυμνασίου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11 μηνύματα.
καλησπέρα, κάνετε κάποιο κέιμενο στη Λογοτεχνία; Αν θες μπορώ να σου προτείνω κάποια βοηθήματα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ΑΓΝΗΓΙΩΡΓΟΣ

Πολύ δραστήριο μέλος

Η ΑΓΝΗΓΙΩΡΓΟΣ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 828 μηνύματα.
:bye:Γειά σας,είμαι νέο μέλος και πάω α γυμνασιού.Κανονικά θα έπρεπε να ανόιξω θλεμα για να με γνωρίσετε καλύτερα,αλλά τώρα επίγει κάτι άλλο.Αύριο έχω κείμενα και έχω στη σελίδα 15 εκεί που λέει ασκήσεις την ασκ.1. Να σημειώσω εδώ ότι προσπάθησα πάρα πολύ,και ενώ είμαι πολύ καλή στα κείμενα κόλισα...Παρακαλώ να με οηθήσει γρήγορα κάποιος γιατί είναι για αύριο....Σας παρακαλώ...:'(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Pavl0s

Νεοφερμένος

Ο Pavl0s αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών και Μαθητής Β' γυμνασίου. Έχει γράψει 44 μηνύματα.
επειδη δεν εχω το βιβλιο (παω Β') πες την εκφωνηση μπας και εχω κανει το μαθημα και θυμαμαι κατι ... δεν ειανι σιγουρο οτι θα θυμαμε αλλα δεν εχουμε τιποτα να χασουμε
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top