
13-11-12

22:23
Δηλαδή είναι λάθος αυτό που μας είπε η βιολόγος ότι μπορεί το βακτήριο να μην πάρει καθόλου πλασμίδιο?1) Έστω ότι το πλασμίδιο έχει αντοχή στο χ αντιβιοτικό. Αν ρίξω χ αντιβιοτικό, τότε δεν θα πεθάνει, άρα είναι ανθεκτικό σ' αυτό. Αν, όμως, πάς και ρίξεις το ψ αντιβιοτικό, τότε θα καταστραφεί το βακτήριο, γιατί το πλασμίδιο δεν έχει γονίδιο ανθεκτικότητας στο ψ αντιβιοτικό, αλλά μόνο στο χ αντιβιοτικό.
Γενικά, το αντιβιοτικό χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες για να δούμε : ανθεκτικότητα δείγματος έναντι σ' αυτό το αντιβιοτικό, τι βακτήριο έχουμε και για να σκοτώσει τους άλλους μικροοργανισμούς που μπορεί να υπάρχουν στο δείγμα (περιορίζω κι άλλο, δηλαδή, αυτό που ψάχνω). Επίσης, χρησιμοποιείται για να δούμε αν έχουμε φτιάξει ένα ανασυνδιασμένο πλασμίδιο, το οποίο να προσδίσει ανθεκτικότητα στο βακτήριο απέναντι σ' ένα αντιβιοτικό.
3) Έστω ότι έχουμε 10 πλασμίδια, τα οποία τα' χουμε ανοίξει με διάφορες ενδονουκλεάσες (πχ. EcoRI). Μέσα στο τριβλίο ρίχνουμε και 2 ανασυνδιασμένα DNA. Οπότε, 2 από αυτά τα πλασμίδια θα πάρουν ένα και ένα ανασυνδιασμένο DNA. Άρα, τα υπόλοιπα 8 πλασμίδια, που δεν πήραν τίποτα, θα ξανακλείσουν γιατί θα χει περάσει ο χρόνος δράσης της ενδονουκλεάσης και θα σχηματιστούν πάλι δεσμοί H και πεπτιδικοί δεσμοί στα ανοιγμένα πλασμίδια.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.