Θα αναλυσω την οπτικη των ερωτηματων σου με βαση την οπτικη την οποια εγω εχω διαμορφωσει στο μυαλο μου.
Τι ειναι πινακας ;
Ειναι μια στατικη δομη δεδομενων η οποια χρησιμοποιειται ευρεως , ωστε να αποθηκευτει μια συλογη απο δεδομενα τα οποια απο πλευρας hardware ειναι του ιδιου τυπου (π.χ ακεραιοι, χαρακτηρες κλπ) και απο πλευρας του προγραμματιστη εχουν μια ή περισσοτερες κοινες ιδιοτητες (π.χ πινακας με στοιχεια τα ονοματα των ταινιων, θερμοκρασιες ενος μηνα κλπ) . Ειναι στατικη δομη κι αυτο προκαλει πολλες φορες προβληματα αλλα εχει και τα θετικα του. Με τον ορο στατικη εννοω οτι πρεπει με το που δηλωνεις στον αλγοριθμο σου εναν πινακα στοιχειων θα πρεπει να καθοριζεις σαφως το μεγεθος του, ειτε τον χρειαστεις , ειτε οχι.
Διαφορα μονοδιαστατων απο πολυδιαστατους.
Δεν θα γραψω κατι απο πλευρας εσωτερικης υλοποιησης αυτων γιατι αφενος δεν ξερω πολλα και απο την αλλη δεν εχει μοημα. Για σενα ειναι αρκετο να κατανωησεις τα σχηματα :
Δυο δεικτες εχει ο δυσιαστατος και ενα ο μονοδιαστατος. Με αλλα λογια καθε θεση του δυσιαστατου για να προσδιοριστει θελει δυο συντεταγμένες (βλ. γραφικες παραστασεις

) . Στο πραδειγμα παραπανω Α[2,2] . Αντιθετως στον μονοδιαστατο θες ενα δεικτη για να καθορισεις μια απο τις θεσεις του. Στο παραδειγμα μας Β[6] η 7η θεση.