s1<-0(δεν ξερω εδω αν θες να βαλεις ονοματα!, εγω μια φορα δεν σκαμπαζω απο
s2<-0 βιολογια!)
s3<-0
s4<-0
Για i απο 1 μεχρι 829
διαβασε νουκλ1, νουκλ2
αν νουκλ1=...τοτε
s1<-s1+1
αλλιως_αν νουκλ1=...τοτε
s2<-s2+1
(αλλες δυο φορες..)
(ομοια για το νουκλ2)
μπορεις αν βαλεις και τα ονοματα να κανεις και ελεχνο εγκυροτητας δεδομενων...
με Αρχη_επαναληψης
διαβασε νουκλ1
μεχρις_οτου νουκλ1=... ή νουκλ1=...κτλ
και ομοια για το νουκλ2
μετα κλεινεις το για με
Τελος_απαναληψης..
Βρισκεις ποσοστα για καθε νουκλεοτιδιο
το καθε s που εχεις βρει δια το 829 επι το 100 και βρισκεις ετσι το ποσοστο που εμφανιστικε το καθενα
μετα αφου εχεις βρει ας πουμε
ποσοστο1
ποσοστο2
ποσοστο3
ποσοστο4
τους κανεις φυσσαλιδα..
(εδω δεν εχω καταλαβει με τς πιθανοτητες τι παιζει...)
Χωρίς να θυμάμαι, τα νουκλεοτίδια δεν είναι ακολουθία απο βάσεις;
Σου δίνει συγκεκριμένα νουκλεοτίδια με συγκεκριμένο μήκος; Ή σου ζητάει να βρείς όλα τα νουκλεοτίδια που υπάρχουν μέσα και τα στατιστικά τους;
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάλογα με τα παραπάνω το πρόβλημα μπορεί να γίνει απο πολύ πολύ εύκολο μέχρι και πολύ δύσκολο.
Πάντως στο παραπάνω φρόντισε κάθε φορά που διαβάζεις το νουκλεοτίδιο, να το προσπερνάς στην επόμενη επανάληψη.
Πχ όταν έχεις το ACACTΑ και τα νουκλεοτίδια που μπορεί να υπάρχουν τα ACA και ACT και CTA ο αλγόριθμος σου θα διαβάσει 3 νουκλεοτίδια (ACA, ACT, CTA) ενώ ουσιαστικά υπάρχουν 2 μόνο, τα ACA και CTA. Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός. Όταν διαβάζεις το ACA προχώρα κατα 2 το βήμα σου ωστε να ξεκινάει να διαβάζει απο αμέσως μετά το ACA.
Προσέχτε τα αυτά και όσοι δίνετε βιολογία κατεύθυνσης. Θυμάμαι όταν έδινα πανελλήνιες είχε γίνει χαμός με τέτοια άσκηση (την είχα απαντήσει σωστά εγώ χουχου)
Αν τώρα μιλάει για το σύνολο των νουκλεοτιδίων, αυτό είναι το πρόβλημα της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος (

) και είναι γενικά λίγο πιο δύσκολο πρόβλημα αλγοριθμικά.
Προσέχετε να μην αφήνετε ασάφειες όταν διαβάζετε την εκφώνηση (δάσκαλε που δίδασκες)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.