Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο αόριστος β' σχηματίζει την οριστική όπως ο παρατατικός,ενώ οι υπόλοιπες εγκλίσεις σχηματίζονται όπως ο ενεστώτας.
Π.χ. --> στο ρ. άγω που ο αόριστος είναι ήγαγον,στις υπόλοιπες εγκλίσεις θα έχει θέμα αγαγ- ή αγ- ? Γιατί μπερδεύτηκα .. Μπερδεύω το θέμα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
selc
Δραστήριο μέλος
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
Ἀρταξέρξης βασιλεὺς νομίζει δίκαιον τὰς μὲν ἐν τῇ Ἀσίᾳ πόλεις ἑαυτοῦ εἶναι καὶ τῶν νήσων Κλαζομενὰς καὶ Κύπρον, τὰς δὲ ἄλλας Ἑλληνίδας πόλεις καὶ μικρὰς καὶ μεγάλας αὐτονόμους ἀφεῖναι πλὴν Λήμνου καὶ Ἴμβρου καὶ Σκύρου·
Έχω μπερδευτεί στο παραπάνω κείμενο.
Σύνταξη: Ρ: νομίζει, Υ: Ἀρταξέρξης , βασιλεὺς--> παράθεση στο Ἀρταξέρξης, Α (απαρέμφατο): εἶναι, Υ απαρεφάτου: Ἀρταξέρξης, Κ απαρεμφάτου: δίκαιον, Εμπρόθετος του τόπου: ἐν τῇ Ἀσίᾳ και από δω και πέρα μπερδεύτηκα. Δε ξέρω βέβαια κατά πόσο είναι σωστά. Το ἑαυτοῦ και το τὰς πόλεις τι είναι?
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
- Σαφως γαρ αν διδασκοιμι υμας μη ηγεισθαι θεους ειναι. --> Να βρεθεί το υποκείμενο των απαρεμφάτων.
- Των ευτυχουντων παντες εισι συγγενεις.
Επεμψαν εις τας πολεις πρεσβεις αγγελοντας την του πλημμυριου αλωσιν. --> Να βρεθεί το υποκείμενο των μετοχών.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αν γίνεται να απαντήσει κάποιος.
ελεναα
Δραστήριο μέλος
το υποκ του απαρεμφατου ειναι το υμας(ετεροπροσωπια)
- Σαφως γαρ αν διδασκοιμι υμας μη ηγεισθαι θεους ειναι. --> Να βρεθεί το υποκείμενο των απαρεμφάτων.
- Των ευτυχουντων παντες εισι συγγενεις.
Επεμψαν εις τας πολεις πρεσβεις αγγελοντας την του πλημμυριου αλωσιν. --> Να βρεθεί το υποκείμενο των μετοχών.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αν γίνεται να απαντήσει κάποιος.
ειναι επιθετικη μετοχη αρα τυπικα το υποκ ειναι το αρθρο της αλλα κανονικα για να βρεις το υποκ σε αυτη την περιπτωση πρεπει να αναλυσεις τη μετοχη -τουτων οι ευτυχουσι
το υποκ ειναι το πρεσβεις που παραλληλα ειναι και αντ/νο στο ρημα
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
ελεναα
Δραστήριο μέλος
νομιζω στο πρωτο παραδειγμα το υποκ του απαρεμφατου ειναι το τουτους που εννοειται ,το υμας ειναι αντ/νο στο ρημα!(αν και λιγο καθυστερημενα)Ευχαριστώ!!
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
Τελικά το υμας είναι υποκείμενο στο ηγείσθαι και το θεούς στο ειναι.. Εγώ έβαλα το υμας ως αντικειμενο του ρήματος,όπως είπες κι εσύ αλλά είναι λάθος...νομιζω στο πρωτο παραδειγμα το υποκ του απαρεμφατου ειναι το τουτους που εννοειται ,το υμας ειναι αντ/νο στο ρημα!(αν και λιγο καθυστερημενα)
Και μια άλλη απορία..το επίθετο αυτόνομος είναι τρικατάληκτο ή δικατάληκτο με 3 γένη?
νικος ρεθυμνο
Διάσημο μέλος
Χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος,ισχυει το δευτερο.Ο-Η αυτονομος,το αυτονομον.Τελικά το υμας είναι υποκείμενο στο ηγείσθαι και το θεούς στο ειναι.. Εγώ έβαλα το υμας ως αντικειμενο του ρήματος,όπως είπες κι εσύ αλλά είναι λάθος...
Και μια άλλη απορία..το επίθετο αυτόνομος είναι τρικατάληκτο ή δικατάληκτο με 3 γένη?
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
ελεναα
Δραστήριο μέλος
σορρυ δεν είχα δει ότι τα απαρέμφατα είναι 2.ναι το υποκ του ηγείσθαι ειναι το υμας ωστοσο δεν υπάρχει καμία περίπτωση το θεούς να ειναι υποκ στο ειναι ,ειμαι σιγουρη γιατι διαφορετικα δεν βγαινει η μεταφραση!Τελικά το υμας είναι υποκείμενο στο ηγείσθαι και το θεούς στο ειναι.. Εγώ έβαλα το υμας ως αντικειμενο του ρήματος,όπως είπες κι εσύ αλλά είναι λάθος...
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
ελεναα
Δραστήριο μέλος
μαλλον ο καθηγητης μπερδευτηκε...το θεους ειναι κατηγορουμενο στο εννοουμενο τουτους που ειναι υποκ του ειναι.σκεψου κιολας οτι το ειναι ειναι συνδετικο και χρειαζομαστε εδω οπωσδηποτε ενα κατηγορουμενο αλλα ουτως η αλλως αν βαλεις ως υποκ το θεους δεν γινεται να μεταφρασεις γιατι θα ελεγες-σαφως δηλαδη θα συμβουλευα να θεωρειτε οτι οι θεοι δεν ειναι?????(βλεπεις δηλαδη οτι κατι λειπει και η συνταξη ειναι ανολοκληρωτη!)Ως υποκείμενο του είναι έβαλα το θεούς και μου το πήρε ως σωστό ο καθηγητής μου...
ενω η σωστη μεταφραση ειναι-σαφως δηλαδη θα συμβουλευα εσας να θεωρειτε οτι αυτοι δεν ειναι θεοι!η συνταξη ολοκληρωθηκε!και μια παρατηρηση η αρνηση μη αν και ειναι πριν το ηγεισθαι θα μεταφραστει με το ειναι(ετσι συμβαινει με το ρημα ηγουμαι)
angietrelaful15
Νεοφερμένος
ελεναα
Δραστήριο μέλος
εν-καθορωντας με περισπωμενη στο ωεχω τη μετοχη κατιδοντας και θελει χρονικη αντικατασταση! ξερει κανεις πως γινεται???????????????//
μελ-κατοψομένους
αορ-κατιδόντας
πρκ-καθεω(ή ο)ρακότας
νικος ρεθυμνο
Διάσημο μέλος
με προλαβε η ελενα.εχω τη μετοχη κατιδοντας και θελει χρονικη αντικατασταση! ξερει κανεις πως γινεται???????????????//
angietrelaful15
Νεοφερμένος
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
Να εντοπίσετε τη γενική κατηγορηματική και να αναγνωρίσετε το είδος της.
Αιτία μεν γαρ φίλων ανδρών εστίν αμαρτανόντων, κατηγορία δε εχθρών αδικησάντων.
Miss Brightside
Πολύ δραστήριο μέλος
Μια βοήθεια,όποιος μπορεί.
Να εντοπίσετε τη γενική κατηγορηματική και να αναγνωρίσετε το είδος της.
Αιτία μεν γαρ φίλων ανδρών εστίν αμαρτανόντων, κατηγορία δε εχθρών αδικησάντων.
φίλων, εχθρών : γενικές κατηγορηματικές αντικειμενικές σε εξάρτηση από το αιτία και κατηγορία. Δεν είμαι και 100% σίγουρη όμως, με το συντακτικό των αρχαίων δεν είχαμε και άριστες σχέσεις
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.