*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
"πάνυ με ηγου βλακα ειναι" (το ρ. ηγου είναι με δασεία & περισπωμένη επομένως δεν είναι το ρ. άγω,από ποιο ρήμα προέρχεται?)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
DrHouse
Διάσημο μέλος
Δυσκολεύομαι στη μετάφραση μιας πρότασης από ένα άγνωστο:
"πάνυ με ηγου βλακα ειναι" (το ρ. ηγου είναι με δασεία & περισπωμένη επομένως δεν είναι το ρ. άγω,από ποιο ρήμα προέρχεται?)
ἡγέομαι
προστακτικη-->ἡγοῦ
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
Σωστά...ευχαριστώ!!!ἡγέομαι
προστακτικη-->ἡγοῦ
Go_for_it!
Δραστήριο μέλος
οἶδα, ταῦτα οὐ δεινὰ ἡγεῖται εἰργάσθαι.
μπορεί κανείς να μου πει τον συντακτικό ρόλο του "δεινὰ" και να μου τον εξηγήσει;
Aeneas
Πολύ δραστήριο μέλος
νῦν δὲ ἀναγκάζων ἐμὲ ἀπολογεῖσθαι ὧν ἐγὼ πολλῷ νεώτερός εἰμι καὶ λόγῳ
οἶδα, ταῦτα οὐ δεινὰ ἡγεῖται εἰργάσθαι.
μπορεί κανείς να μου πει τον συντακτικό ρόλο του "δεινὰ" και να μου τον εξηγήσει;
Νομίζω πως λειτουργεί ως κατηγορούμενο στο αντικείμενο ταύτα μέσω του συνδετικού ηγείται και πως το ειργάσθαι ειναι απαρέμφατο της αναφοράς από το δεινά.
Go_for_it!
Δραστήριο μέλος
Νομίζω πως λειτουργεί ως κατηγορούμενο στο αντικείμενο ταύτα μέσω του συνδετικού ηγείται και πως το ειργάσθαι ειναι απαρέμφατο της αναφοράς από το δεινά.
και εγώ αυτό σκέφτηκα στο διαγώνισμα, αλλά μου το πήρε λάθος και έγραψε από πάνω του "σύστοιχο αντικείμενο". αλλά ποια η εξήγηση (όχι μόνο για το συγκεκριμένο, μια πιο ουσιώδη και για άλλα άγνωστα); κρίμα, γιατί μου έβαλε 2/5 συντακτικό (5/5 ο υποθετικός, 10/10 γραμματική, 14/20 μετάφραση). δεν πρέπει να χάνουμε έτσι μονάδες για χαζά λάθη...
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
ἐμμεμενηκὼς τοῖς τῆς πόλεως νομίμοις ὡς οὐκ οἶδ’ εἴ τις
ἄλλος τῶν ἡλικιωτῶν, τοσαύτην πεποίημαι τὴν μεταβολὴν
ὥστε περὶ ὧν ὀκνοῦσιν οἱ πρεσβύτεροι λέγειν, περὶ τούτων
νεώτερος ὢν παρελήλυθα συμβουλεύσων.
Η πρόταση με το ρήμα πεποίημαι είναι δευτερεύουσα από το ως μέχρι το μεταβολήν και παρεμβάλλεται από την δευτερεύουσα (οὐκ οἶδ’ εἴ τις
ἄλλος τῶν ἡλικιωτῶν)?? Κι αν ναι,τι δευτερεύουσα είναι γιατί δε μπορώ να βγάλω μετάφραση...
Aeneas
Πολύ δραστήριο μέλος
Ἴσως τινὲς ὑμῶν θαυμάζουσιν ὅτι τὸν ἄλλον χρόνον
ἐμμεμενηκὼς τοῖς τῆς πόλεως νομίμοις ὡς οὐκ οἶδ’ εἴ τις
ἄλλος τῶν ἡλικιωτῶν, τοσαύτην πεποίημαι τὴν μεταβολὴν
ὥστε περὶ ὧν ὀκνοῦσιν οἱ πρεσβύτεροι λέγειν, περὶ τούτων
νεώτερος ὢν παρελήλυθα συμβουλεύσων.
Η πρόταση με το ρήμα πεποίημαι είναι δευτερεύουσα από το ως μέχρι το μεταβολήν και παρεμβάλλεται από την δευτερεύουσα (οὐκ οἶδ’ εἴ τις
ἄλλος τῶν ἡλικιωτῶν)?? Κι αν ναι,τι δευτερεύουσα είναι γιατί δε μπορώ να βγάλω μετάφραση...
Μαρία, νομίζω πως υπάρχει μια παραβολική μεταξύ του ως και του οίδα και μία πλάγια ερωτηματική, ολικής άγνοιας και μονομερής από το εί μέχρι των ηλικιωτών με εννοούμενο ενδεχομένως ρήμα μεμένηκε.
*Maria (^_^)*
Πολύ δραστήριο μέλος
Σ'ευχαριστώ!!!
Σπυρακος (^^)
Περιβόητο μέλος
katerina16
Πολύ δραστήριο μέλος
Ατό το τεύξεσθαι από ποιο ρήμα είναι:; :$ Εχω κολλήσειι:/
Απαρέμφατο μέλλοντα του ρήματος τυγχάνω!
Paracelsus
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ατό το τεύξεσθαι από ποιο ρήμα είναι:; :$ Εχω κολλήσειι:/
Είναι το απαρέμφατο του μέλλοντα του ρήματος ''τυγχάνω'':
Εν. τυγχάνω ----> τυγχάνειν
Παρ. ἐτύγχανον
Μελ. τεύξομαι ----> τεύξεσθαι
Αορ. έτυχον ----> τυχεῖν
Παρακ. τετύχηκα -----> τετυχηκέναι
Υπερ. ἐτετυχήκειν
nick18
Εκκολαπτόμενο μέλος
επισης ο μελλοντας κανει και τευξουμαι οποτε τευξεισθαι με περισπωμενη κατα το ποιουμαιΕίναι το απαρέμφατο του μέλλοντα του ρήματος ''τυγχάνω'':
Παρ. ἐτύγχανον
Αορ. έτυχον ----> τυχεῖν
Υπερ. ἐτετυχήκειν
και ο παρακειμενος εχει και δευτερο τυπο τετευχα οποτε και τετευχεναι
Paracelsus
Εκκολαπτόμενο μέλος
επισης ο μελλοντας κανει και τευξουμαι οποτε τευξεισθαι με περισπωμενη κατα το ποιουμαι
και ο παρακειμενος εχει και δευτερο τυπο τετευχα οποτε και τετευχεναι
Νομίζω πως δεν υπάρχει χρήσιμος δωρικός τύπος στο τυγχάνω. Δωρικοί που τους χρησιμοποιούμε είναι οι μέλλοντες πλευσοῦμαι και φευξοῦμαι ... Όσον αφορά τον παρακείμενο και βέβαια υπάρχει και το "τέτευχα" που ωστόσο χρησιμοποιείται αμυδρά ....
Σε παραπέμπω και στην αντίστοιχη σελίδα : https://ischool.e-steki.gr/showthread.php?t=48366&page=62
Σπυρακος (^^)
Περιβόητο μέλος
Είναι το απαρέμφατο του μέλλοντα του ρήματος ''τυγχάνω'':
Παρ. ἐτύγχανον
Αορ. έτυχον ----> τυχεῖν
Υπερ. ἐτετυχήκειν
Ρεεε δεν ειμαι χθεσινος:p Ευχαριστω παντως αλλα αφου βρηκα το ρημα το κανα μονος μ ;P
Paracelsus
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ρεεε δεν ειμαι χθεσινος:p Ευχαριστω παντως αλλα αφου βρηκα το ρημα το κανα μονος μ ;P
Εγώ για περισσότερη ανάλυση στο είπα ....
Και βέβαια γνωρίζω πως και συ θεωρητικός είσαι οπότε τα ξέρεις αυτά ...
SparklingGrey
Διάσημο μέλος
Μην το λες...Εγώ το καλοκαίρι της Α' Λυκείου δεν τα ήξερα αυτά. Αλλά νταξ, τα έμαθα. \Και βέβαια γνωρίζω πως και συ θεωρητικός είσαι οπότε τα ξέρεις αυτά ...
On: Το τέτευχα είναι ιωνικός τύπος. Οπότε, εάν ζητηθεί παρακείμενος του τυγχάνω, καλύτερα να το παραθέσετε εντός παρενθέσεως, καθώς, μολονότι εξεταζόμαστε στην αρχαία ελληνική γλώσσα, οι τύποι που ζητώνται είναι της αττικής διαλέκτου.
Nikos_T
Εκκολαπτόμενο μέλος
Μην το λες...Εγώ το καλοκαίρι της Α' Λυκείου δεν τα ήξερα αυτά. Αλλά νταξ, τα έμαθα.
Και γω το ίδιο. Ξεκίνημα από το μηδέν σχεδόν στα αρχαία.
katerina16
Πολύ δραστήριο μέλος
Και γω το ίδιο. Ξεκίνημα από το μηδέν σχεδόν στα αρχαία.
Kαι γω .. Αλλά τώρα όλα μια χαρά ..
Hephaestus
Πολύ δραστήριο μέλος
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.