Απόκτηση 2ου Πτυχίου - Πληροφορική vs ΗΜΜΥ

HelloWorld

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 219 μηνύματα.
Καλησπέρα! Μου έχουνε μπει σκέψεις τον τελευταίο καιρό να αποκτήσω ένα 2ο πτυχίο μόλις τελειώσω με την τωρινή μου σχολή. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή όσο βρίσκομαι στην σχολή έχω αποκτήσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό και πλέον καταναλώνω ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου μου δουλεύοντας σε εξωσχολικά πρότζεκτς.

Θεωρώ πως ένα δεύτερο πτυχίο μπορεί να με καλύψει όσο αφορά ένα δίκτυ ασφαλείας στο οικονομικό κομμάτι γιατί η δουλειά ως κινηματογραφικό crew παιδιά δεν νιώθω ότι θα μπορώ να την κάνω για πολλά χρόνια ακόμα, τόσο λόγω απολαβών αλλά και λόγω κούρασης και ειλικρινά δεν έχω την καλλιτεχνική ενατένιση για να πάω για πιο υψηλόβαθμες θέσεις ενός studio (DoP, σκηνοθέτης).

Ωραία, λοιπόν, στα υπόλοιπα τώρα. Οι σχολές που σκέφτομαι είναι η Πληροφορική σε Χαροκόπειο, ΕΚΠΑ, Πειραιά και οι ΗΜΜΥ του ΕΜΠ (και του ΠΑΔΑ που έχει μία παρόμοια). Και σκοπεύω να μπω μέσω κατατακτηρίων. Και οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Η ηλικία μου θα είναι εμπόδιο; Θα είμαι 25-26 όταν ξεκινήσω την νέα σχολή. Εδώ να πω επίσης πως το οικονομικό δεν είναι τεράστιο πρόβλημα.
2) Ανάμεσα σε Πληροφορική και ΗΜΜΥ ποια είναι η διαφορά; Εγώ θέλω να ασχοληθώ με κομμάτι software αλλά έχω και ένα ενδιαφέρον για το πως κατασκευάζεται πχ μία εφαρμογή AR ή ο φακός μιας κάμερας.
3) Από Πληροφορικές ποια είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλω;

Σας ευχαριστώ! Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση πείτε μου!

jYanniss

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο jYanniss αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 133 μηνύματα.
Καλησπέρα! Μου έχουνε μπει σκέψεις τον τελευταίο καιρό να αποκτήσω ένα 2ο πτυχίο μόλις τελειώσω με την τωρινή μου σχολή. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή όσο βρίσκομαι στην σχολή έχω αποκτήσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό και πλέον καταναλώνω ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου μου δουλεύοντας σε εξωσχολικά πρότζεκτς.

Θεωρώ πως ένα δεύτερο πτυχίο μπορεί να με καλύψει όσο αφορά ένα δίκτυ ασφαλείας στο οικονομικό κομμάτι γιατί η δουλειά ως κινηματογραφικό crew παιδιά δεν νιώθω ότι θα μπορώ να την κάνω για πολλά χρόνια ακόμα, τόσο λόγω απολαβών αλλά και λόγω κούρασης και ειλικρινά δεν έχω την καλλιτεχνική ενατένιση για να πάω για πιο υψηλόβαθμες θέσεις ενός studio (DoP, σκηνοθέτης).

Ωραία, λοιπόν, στα υπόλοιπα τώρα. Οι σχολές που σκέφτομαι είναι η Πληροφορική σε Χαροκόπειο, ΕΚΠΑ, Πειραιά και οι ΗΜΜΥ του ΕΜΠ (και του ΠΑΔΑ που έχει μία παρόμοια). Και σκοπεύω να μπω μέσω κατατακτηρίων. Και οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Η ηλικία μου θα είναι εμπόδιο; Θα είμαι 25-26 όταν ξεκινήσω την νέα σχολή. Εδώ να πω επίσης πως το οικονομικό δεν είναι τεράστιο πρόβλημα.
2) Ανάμεσα σε Πληροφορική και ΗΜΜΥ ποια είναι η διαφορά; Εγώ θέλω να ασχοληθώ με κομμάτι software αλλά έχω και ένα ενδιαφέρον για το πως κατασκευάζεται πχ μία εφαρμογή AR ή ο φακός μιας κάμερας.

Καλησπέρα, εφόσον ασχολείσαι ήδη με τον προγραμματισμό, δεν σου χρειάζεται καμία επιπλέον σχολή. Δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα περισσότερο σε αυτό το κομμάτι.

Αν είσαι σε ένα καλό επίπεδο στον προγραμματισμό θα σου πρότεινα να ψάξεις για καμία θέση junior developer είτε εδώ στην Ελλάδα είτε online, ασχολείσου με GitHub γενικά δούλεψε το έτσι.
Όλα τα άλλα σε αυτό το κομμάτι είναι να χαμε να λέγαμε...
Όλοι έχουμε ενδιαφέροντα πέραν των πλαισίων των σπουδών μας, υπάρχουν video courses chat gpt, on line διαλέξεις, τα πάντα για να μάθεις πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε πτυχία για τα πάντα.

Οι διαφορές μεταξύ πληροφορικής και ΗΜΜΥ εν συντομία

Πληροφορική
Ασχολείται περισσότερο με την αιώνια τησ πληροφορίας και την επεξεργασία αυτής.
Βάσεις δεδομένων
Προγραμματισμός εφαρμογών
Λειτουργικά συστήματα
Μηχανική μάθηση
Νευρωνικά δίκτυα
Υπηρεσίες ασφαλείας (cyber security)
Δίκτυα υπολογιστών

ΗΜΜΥ
Ασχολούνται με το να γεφυρώσουν το software που φτιάχνουν οι πληροφορικοί με το υλικό (hardware)
Που μέσα στις δυνατότητές τους είναι και η σχεδίαση του και ο καθορισμός των πρωτοκόλλων επικοινωνίας αμφοτέρων.
Επίσης επεκτείνετε και στο κομμάτι της ενέργειας, παραγωγή αποθήκευση μετάδοση.

Πιο αναλυτικά μπορεί να μας τα πει ο @Samael

Τελευταία επεξεργασία:

redpointer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 128 μηνύματα.

Kαλησπερα,

Σαν αποφοιτος πληροφορικης και εργαζομενος σε μεγαλη πολυεθνικη εχω να σου πω οτι υπαρχουν πολλοι προγραμματιστες στον χωρο που δεν εχουν καποιο σχετικο πτυχιο αλλα εχουν τελιωσει μαθηματικα, φυσικη, οικονομικα κλπ. Δεν αξιζει λοιπον κατατακτηριες αμα εχεις ηδη καποιο πτυχιο αλλα να μαθεις μονος σου κωδικα και frameworks. Τωρα η διαφορα μεταξυ ημμυ και πληροφορικης ειναι οτι οι ημμυ ασχολουνται και με το υλισμικο (hardware). Για αυτο απαιτειεται γνωση μαθηματικων, φυσικης και πληροφορικης. Αξιζει ημμυ αμα θες να ασχοληθεις με 2 πραγματα που ΔΕΝ μπορεις απο απλη πληροφορικη: 1. Ηλεκτροκινηση 2. Hardware και καποια αλλα οπως ενεργεια κλπ. Απο την στιγμη που σου αρεσει ο κωδικας λοιπον συνεχισε ετσι. Η σχολη πληροφορικης πιο πολυ σου κανει θεωρια οπως μαθηματικα κλπ που δεν θα σε βοηθησουν τοσο αμα θες να εχεις μια καλη δουλεια.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11.424 μηνύματα.

Επαγγελματικά μιλώντας, δεν έχει μεγάλη σημασία που θα τελειώσει κανείς, όσο μιλάμε για μια θετική επιστήμη πάντα. Πολύ χονδρικά όμως, ο πληροφορικάριος θεωρεί δεδομένο το υλικό και βλέπει τον υπολογιστή ως μια καθαρά μαθηματική οντότητα. Οπότε ασχολείται με την μαθηματική υπόσταση του υπολογιστή και εστιάζει σε έννοιες όπως η πληροφορία, η υπολογισιμότητα, οι αλγόριθμοι, οι δομές δεδομένων, η πολυπλοκότητα κτλπ.

Ο ημμυ, δεν θεωρεί το φυσικό επίπεδο δεδομένο. Βλέπει τον υπολογιστή πρωτίστως ως ένα φυσικό σύστημα. Κάθεται δίπλα αλλά και ανάμεσα στον μηχανικό υπολογιστών. Ο τελευταίος σχεδιάζει απο πλευράς αρχιτεκτονικής ένα υπολογιστικό σύστημα, και ο ηλεκτρονικός είναι ο κατάλληλος που ξέρει πως θα πρέπει να υλοποιηθεί στην πράξη αυτό το σύστημα. Ως εκ τούτου, η φυσική είναι εξαιρετικά σημαντικό μέρος των ημμυ.

Κατά την γνώμη μου και με βάση αυτά που λες, μάλλον θα ήταν προτιμότερο να εστιάσεις στην πληροφορική του ΕΚΠΑ που εστιάζει κυρίως στην πληροφορική αλλά έχει και κάποια μαθήματα που μπαίνουν πιο βαθιά στο υλικό, στις φωτονικές διατάξεις κτλπ. Η ηλικία δεν είναι ποτέ πρόβλημα επίσης. Όρεξη να υπάρχει και κάθε ηλικία μια χαρά είναι.

Οι ημμυ αξίζουν εαν επιθυμείς να λάβεις μια σχετικά πιο σφαιρική γνώση αρχικά και δεν έχεις ξεκαθαρίσει πλήρως εαν σε ενδιαφέρει το υλικό ή το λογισμικό. Απο ημμυ μπορείς να εμπλακείς με την πληροφορική. Άλλωστε τα δύο πεδία έχουν πολλά κοινά σημεία(και διαφορές φυσικά). Το αντίστροφο είναι πιο δύσκολο(ανάλογα βέβαια απο ποιο τμήμα προέρχεσαι ακριβώς και τι σε ενδιαφέρει). Επίσης αξίζουν εαν θες να ασχοληθείς σε επίπεδο συστήματος. Ας πούμε σε ένα ρομπότ έχεις περιορισμένους υπολογιστικούς πόρους, ή μπορεί να δουλεύεις σε κάποια εφαρμογή πραγματικού χρόνου, που η ταχύτητα είναι κρίσιμος παράγοντας γιατί μπορεί να οδηγήσει είτε σε κακές υπηρεσίες(π.χ. τηλεπικοινωνίες), είτε ακόμα και σε θάνατο(ένα σύστημα ασφαλείας που δεν θα αποκριθεί έγκαιρα). Οπότε ο κώδικας που γράφεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένος. Γενικά δεν υπάρχει σαφής διαφορά πάντα.

Να σημειώσω το εξής επίσης. Πράγματι εαν κάποιος απλά θέλει να βρει δουλειά στον κλάδο της πληροφορικής, μπορεί να το κάνει άνετα χωρίς πτυχίο. Το πτυχίο αξίζει σίγουρα στην περίπτωση που είτε θες να λάβεις σοβαρό υπόβαθρο στην επιστήμη αυτή, είτε σκοπεύεις να δουλέψεις σε πολύ high end projects όπως βιοϊατρικές εφαρμογές, γραφικά υπολογιστών, συστήματα ελέγχου, επιστημονικοί υπολογισμοί και γενικά software ειδικού σκοπού που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις που πάνε πέρα απο την γνώση μιας γλώσσας προγραμματισμού μόνο.

HelloWorld

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Ψηφιακών Τεχνών & Κινηματογράφου ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 219 μηνύματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Η απορία που μου διαμορφώθηκε είναι αν μονάχα με τον προγραμματισμό και χωρίς σχετικό πτυχίο θα έχω ένα πολύ χαμηλότερο ταβάνι επαγγελματικά σε σχέση με το αν πάρω ένα πτυχίο σε κάτι στον κλάδο. Γιατί θεωρώ πως ναι μεν μπορείς να μπεις στην βιομηχανία χωρίς πτυχίο αλλά μπορείς να μείνεις; Μπορείς να ανέλθεις σε πιο υψηλόβαθμες θέσεις;

Στο τι θέλω να ασχοληθώ, με ενδιαφέρει η Πληροφορική σαν επιστήμη με μεγαλύτερη εστίαση στον προγραμματισμό για εφαρμογές και για προγράμματα καλλιτεχνικής φύσεως (δες παιχνίδια και προγράμματα μοντάζ). Βασικά αυτό που θα ήθελα, θα ήταν να έχω τις δεξιότητες να δουλεύω σε μία εταιρεία όπως η Adobe ας πούμε και να γράφω κώδικα για την νέα έκδοση του Photoshop ή να είμαι στην Sony και να γράφω κώδικα για ένα νέο τους παιχνίδι.

Debugging_Demon

Νεοφερμένο μέλος

Ο Debugging_Demon αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών και Φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πατρών. Έχει γράψει 104 μηνύματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις! Η απορία που μου διαμορφώθηκε είναι αν μονάχα με τον προγραμματισμό και χωρίς σχετικό πτυχίο θα έχω ένα πολύ χαμηλότερο ταβάνι επαγγελματικά σε σχέση με το αν πάρω ένα πτυχίο σε κάτι στον κλάδο. Γιατί θεωρώ πως ναι μεν μπορείς να μπεις στην βιομηχανία χωρίς πτυχίο αλλά μπορείς να μείνεις; Μπορείς να ανέλθεις σε πιο υψηλόβαθμες θέσεις;

Στο τι θέλω να ασχοληθώ, με ενδιαφέρει η Πληροφορική σαν επιστήμη με μεγαλύτερη εστίαση στον προγραμματισμό για εφαρμογές και για προγράμματα καλλιτεχνικής φύσεως (δες παιχνίδια και προγράμματα μοντάζ). Βασικά αυτό που θα ήθελα, θα ήταν να έχω τις δεξιότητες να δουλεύω σε μία εταιρεία όπως η Adobe ας πούμε και να γράφω κώδικα για την νέα έκδοση του Photoshop ή να είμαι στην Sony και να γράφω κώδικα για ένα νέο τους παιχνίδι.
το ταβάνι εξαρτάται από εκεί όπου θέλεις να δουλέψεις. Αν το μόνο που θέλεις είναι οι εφαρμογές (εκεί συγκαταλέγονται και τα παιχνίδια) το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο.

Αν όμως θέλεις να δουλέψεις στην τεχνητή νοημοσύνη εννοώντας να επιλέγεις (ή να συνδυάσεις για να κατασκευάσεις) διάφορά μοντέλα για τους υπολογισμούς και τις προσεγγίσεις που θα χρειαστείς (regeression models, classification, RNNs, CNNs etc) και θέλεις να δεις πως δουλεύει από πίσω το ai τότε θεωρώ το πτυχίο μια καλή στρατηγική.

Επίσης αν θέλεις να δουλέψεις σε system level software (όπως θέλω εγώ) πρέπει να έχεις βαθιά γνώση λειτουργικών συστημάτων και αρχιτεκτονικής Η/Υ οπότε και εκεί το πτυχίο σε μια σχολή που καλύπτει επαρκώς το υλικό (το system level software είναι η γέφυρα θα έλεγε κανείς μεταξύ υλικου και λογισμικού) (όπως οι μηχανικοί Πληροφορικής και Υπολογιστών παδα, το ceid της πάτρας, η σχολή πληροφορικής της κρήτης κλπ (οι μη οικονομικές πληροφορικές δηλαδή)).

Αν θέλεις να σχοληθείς καθαρά με υλικό ισχύουν τα ίδια με το system level software που είπα παραπάνω. Εσύ πρέπει να ξέρεις τι θέλεις και που φαντάζεσαι τον εαυτό σου.

chester20080

Επιφανές μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 8.034 μηνύματα.
Γενικά πάντως δεν θα πρότεινα κάποιος να βασίσει όλη την μελλοντική του σταδιοδρομία πάνω στον προγραμματισμό και μόνο καθώς με τη ραγδαία εξέλιξη των no-code πλατφορμων, οπως chatgpt κλπ, ο κωδικας θα παραγεται αυτοματα και ο προγραμματιστης θα κανει τη συντηρηση, το debugging, το integration, κλπ, προφανως για να τα κανεις αυτα πρεπει να ξερεις απο προγραμματισμο και κωδικα, ομως μην εστιασεις στο να μαθεις πχ μια γλωσσα αριστα ή πολλες γλωσσες κλπ, το prototyping των no-code συντομα θα καλυψει τους αμιγως προγραμματιστες γενικης χρησης, ασε που ο ανταγωνισμος στον κλαδο αυτο ειναι απο τους μεγαλυτερους. Πιο πολυ θα σου προτεινα να προσεγγισεις το θεμα ως μηχανικος λογισμικου για να ασχολεισαι με το ολο lifecycle του κωδικα, κυριως πώς θα στησεις ενα συστημα σε αρχιτεκτονικο και σχεδιαστικο επιπεδο (architecture, design), ακομα και σε requirements/stakeholder επιπεδο, παρά να αναλωθεις στις λεπτομερειες του κωδικα και μονο.

Αυτο μπορεις να το πετυχεις και απο τις δύο σχολες, ομως απο ημμυ τρως μεν το παλουκι, αλλά αποκτας δεξιοτητες σε πολλα πεδία και σου ανοιγονται ολοι οι τεχνολογικοι δρομοι. Αν θες να εστιασεις σε ΑΙ μπορεις και απο πληροφορικη μια χαρα, ομως το μαθηματικο υποβαθρο ειναι το Α και το Ω. Ναι δεν αντιλεγω σε python θα ανοιξεις μια βιβλιοθηκη θα βαλεις ενα ξερω γω rnn() ή cnn() και ετοιμο το νευρωνικο και μετα παιζεις, αλλά αν θελεις να το προσεγγισεις σε επαγγελματικο επιπεδο ή ακομα περισσοτερο να φτιαξεις state-of-the-art κάτι ακόμα καλύτερο, κάτι καινοτομο, πρεπει να κατανοεις τα μαθηματικα απο πισω.

Κατι τελευταιο για την αυτοματη παραγωγη κωδικα, στην αυτοκινητοβιομηχανια με προτυπα AUTOSAR κλπ, η αυτοματη παραγωγη modules κώδικα απαιτειται και ειναι προαπαιτουμενο, καθώς εκει το πώς γραφεις κωδικα ειναι σημαντικο να ειναι ομοιομορφο με ολα τα υπολοιπα, και σε μορφη, και σε συντακτικο πχ κατα MISRA κλπ, οπως και το να είναι resource efficient για embedded συστηματα. Τωρα για γραφικα, παιχνιδια (unity) κλπ δεν ξερω, φανταζομαι με augmented reality πλεον θα ειναι πολυ φουτουριστικα και εκει υπαρχει ζητηση.

Τελευταία επεξεργασία:

Debugging_Demon

Νεοφερμένο μέλος

Ο Debugging_Demon αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών και Φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Πατρών. Έχει γράψει 104 μηνύματα.
Γενικά πάντως δεν θα πρότεινα κάποιος να βασίσει όλη την μελλοντική του σταδιοδρομία πάνω στον προγραμματισμό και μόνο καθώς με τη ραγδαία εξέλιξη των no-code πλατφορμων, οπως chatgpt κλπ, ο κωδικας θα παραγεται αυτοματα και ο προγραμματιστης θα κανει τη συντηρηση, το debugging, το integration, κλπ, προφανως για να τα κανεις αυτα πρεπει να ξερεις απο προγραμματισμο και κωδικα, ομως μην εστιασεις στο να μαθεις πχ μια γλωσσα αριστα ή πολλες γλωσσες κλπ, το prototyping των no-code συντομα θα καλυψει τους αμιγως προγραμματιστες γενικης χρησης, ασε που ο ανταγωνισμος στον κλαδο αυτο ειναι απο τους μεγαλυτερους. Πιο πολυ θα σου προτεινα να προσεγγισεις το θεμα ως μηχανικος λογισμικου για να ασχολεισαι με το ολο lifecycle του κωδικα, κυριως πώς θα στησεις ενα συστημα σε αρχιτεκτονικο και σχεδιαστικο επιπεδο (architecture, design), ακομα και σε requirements/stakeholder επιπεδο, παρά να αναλωθεις στις λεπτομερειες του κωδικα και μονο.

Αυτο μπορεις να το πετυχεις και απο τις δύο σχολες, ομως απο ημμυ τρως μεν το παλουκι, αλλά αποκτας δεξιοτητες σε πολλα πεδία και σου ανοιγονται ολοι οι τεχνολογικοι δρομοι. Αν θες να εστιασεις σε ΑΙ μπορεις και απο πληροφορικη μια χαρα, ομως το μαθηματικο υποβαθρο ειναι το Α και το Ω. Ναι δεν αντιλεγω σε python θα ανοιξεις μια βιβλιοθηκη θα βαλεις ενα ξερω γω rnn() ή cnn() και ετοιμο το νευρωνικο και μετα παιζεις, αλλά αν θελεις να το προσεγγισεις σε επαγγελματικο επιπεδο ή ακομα περισσοτερο να φτιαξεις state-of-the-art κάτι ακόμα καλύτερο, κάτι καινοτομο, πρεπει να κατανοεις τα μαθηματικα απο πισω.

Κατι τελευταιο για την αυτοματη παραγωγη κωδικα, στην αυτοκινητοβιομηχανια με προτυπα AUTOSAR κλπ, η αυτοματη παραγωγη modules κώδικα απαιτειται και ειναι προαπαιτουμενο, καθώς εκει το πώς γραφεις κωδικα ειναι σημαντικο να ειναι ομοιομορφο με ολα τα υπολοιπα, και σε μορφη, και σε συντακτικο πχ κατα MISRA κλπ, οπως και το να είναι resource efficient για embedded συστηματα. Τωρα για γραφικα, παιχνιδια (unity) κλπ δεν ξερω, φανταζομαι με augmented reality πλεον θα ειναι πολυ φουτουριστικα και εκει υπαρχει ζητηση.
προφανώς ο καθένας που θα ασχοληθεί με πληροφορική θα ασχοληθεί με όλο το lifecycle ενώς προτζεκτ ως software engineer το να γράφεις μόνο κώδικα έχει σχεδόν πεθάνει. Τώρα σε ποιον τομέα θέλει να μπει και να κάνει engineering έχε σημασία. Θέλει application engineering, θέλει system level και kernel engineering, θέλει ai ml engineering κ.ο.κ

akis_95

Νεοφερμένο μέλος

Ο akis_95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 56 μηνύματα.
Εχω πρωτο πτυχιο πολιτικων μηχανικων ΕΜΠ.Αλλα θα δωσω κατατακτηριες πληροφορικη ΟΠΑ τον δεκεμβρη.Λογω τραγικης επαγγελματικης αποκαταστασης του πρωτου πτυχιου.Χωρις να εχω τις γνωσεις που εχετε στο συγκεκριμενο κομματι,ειναι κατι που ταλανιζει ολες τις σχολες αυτο.Θα το συνοψισω στην εκφραση "Δεν χρειαζονται τα πραγματα που κανουμε στην σχολη για το επαγγελμα".Θα συμφωνησω εν μερει αυτο.Αλλα παντα ημουν πολυ κατα αυτης της λογικης.Οταν μαθαινεις κατι πρεπει να το μαθαινεις απο την βαση του και σωστα.Οσο περνουν τα χρονια θα χρειαστει ο επιστημονας της πληροφορικης και οχι ο απλος προγραμματιστης

Debugging_Demon

Νεοφερμένο μέλος

Οσο περνουν τα χρονια θα χρειαστει ο επιστημονας της πληροφορικης και οχι ο απλος προγραμματιστης
Για αυτό είμαι σίγουρος και συμφωνώ απόλυτα.

Εχω πρωτο πτυχιο πολιτικων μηχανικων ΕΜΠ.Αλλα θα δωσω κατατακτηριες πληροφορικη ΟΠΑ τον δεκεμβρη.
Όχι όπα, ειλικρινά τα έχει λίγο μισά. (Το πρόγραμμα σπουδών του δεν έχει καθόλου ηλεκτρονικά η signal processing, τα δίκτυα και η αρχιτεκτονική υπολογιστών είναι μαθήματα επιλογής ενώ σε όλα τα άλλα σοβαρά τμήματα είναι υποχρεωτικά κ.ο.κ) ΕΚΠΑ θα ήταν καλύτερη επιλογή

akis_95

Νεοφερμένο μέλος

Ο akis_95 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 56 μηνύματα.
Για αυτό είμαι σίγουρος και συμφωνώ απόλυτα.

Όχι όπα, ειλικρινά τα έχει λίγο μισά. (Το πρόγραμμα σπουδών του δεν έχει καθόλου ηλεκτρονικά η signal processing, τα δίκτυα και η αρχιτεκτονική υπολογιστών είναι μαθήματα επιλογής ενώ σε όλα τα άλλα σοβαρά τμήματα είναι υποχρεωτικά κ.ο.κ) ΕΚΠΑ θα ήταν καλύτερη επιλογή
Του ΕΚΠΑ ειναι αρκετα μακρια απο το σπιτι μου.Δεν θα χασω χρονο στην μετακινηση(δεν αξιζει τον κοπο).Μαθηματικα και φυσικη ξερω υπερβολικα πολλα, αν θελω να ασχοληθω με κατι θα διαβασω και καποιο συγραμμα δεν το θεωρω τραγικο.Παρολα αυτα θα το σκεφτω λιγο παραπανω γιατι εχω ακουσει οτι του ΕΚΠΑ ειναι τρομερο τμημα.Αν και απαιτητιτικο χωρις λογο

redpointer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 128 μηνύματα.
Οσο περνουν τα χρονια θα χρειαστει ο επιστημονας της πληροφορικης και οχι ο απλος προγραμματιστης

Με αυτο θα διαφωνισω καθως ο επιστημονας πληροφορικης φτιαχνει τις γλωσσες προγραμματισμου κλπ. Στην ελλαδα δεν παιζει να υπαρχει ουτε μια θεση σε αυτο τον τομεα. Ολοι χρησιμοποιουμε java με arraylist πχ μου λες οτι πρεπει να ειμαστε επιστημονες και να φτιαξουμε την βιβλιοθηκη της arraylist που το κανουν στην oracle στην αμερικη? Το ιδιο παει για την react κλπ.

Debugging_Demon

Νεοφερμένο μέλος

Με αυτο θα διαφωνισω καθως ο επιστημονας πληροφορικης φτιαχνει τις γλωσσες προγραμματισμου κλπ. Στην ελλαδα δεν παιζει να υπαρχει ουτε μια θεση σε αυτο τον τομεα. Ολοι χρησιμοποιουμε java με arraylist πχ μου λες οτι πρεπει να ειμαστε επιστημονες και να φτιαξουμε την βιβλιοθηκη της arraylist που το κανουν στην oracle στην αμερικη? Το ιδιο παει για την react κλπ.
Δεν φτιάχνει μόνο τις γλώσσες, απλά γνωρίζει in depth πώς δουλεύουν τα components των γλωσσών με αποτέλεσμα να γράφει συνήθως καλύτερα προγράμματα. Επίσης εδώ η Canonical έχει παράρτημα στην Ελλάδα και αυτό το παράρτημα κάθε χρόνο ζητάει από τουλάχιστον έναν νέο junior kernel engineer. Μια τέτοια θέση θέλει να γνωρίζεις πολλά πράγματα από λειτουργικά συστήματα και Linux που ο αυτοδίδακτος προγραμματιστής σπάνια γνωρίζει. Και πρόσφατα πέτυχα και την Oracle να ζητά από Ελλάδα junior kernel developer το έλεγε αυτή.

redpointer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Γενικα ο επιστημονας πληροφορικης μαθαινει πως φτιαχνονται τα εργαλεια ενω ο προγραμματιστης τα χρησιμοποιει. Η θεση που λες kernel engineer πολυ καλη ακουγεται και πολυ δυσκολη αλλα και εκει δεν εισαι τοσο επιστημονας πληροφορικης με την εννοια του οτι φτιαχνεις τον gcc compiler της c αλλα μαθαινεις τις βιβλιοθηκες που χρειαζονται για kernel. Ας πουμε ενας που δουλευει στο airbnb και χρησιμοποιει ετοιμα εργαλεια οπως spring boot, sql, react κλπ και ενας που δουλευει στην meta η oralce κλπ και φτιαχνει αυτα τα εργαλεια και οι 2 θεωρουνται software engineers καθως λυνουν προβληματα του πραγματικου κοσμου σε υπολογιστες.

akis_95

Νεοφερμένο μέλος

Λίγο off topic.Αλλα θελω να το πω το di uoa εχει κλειδωμενα τα μαθηματα των κατατακτηριων.Δηλαδη οποιος θελει να μπει στο τμημα πρεπει να παει στα φροντιστηρια για σημειωσεις?Απαραδεκτο....

Debugging_Demon

Νεοφερμένο μέλος

Γενικα ο επιστημονας πληροφορικης μαθαινει πως φτιαχνονται τα εργαλεια ενω ο προγραμματιστης τα χρησιμοποιει. Η θεση που λες kernel engineer πολυ καλη ακουγεται και πολυ δυσκολη αλλα και εκει δεν εισαι τοσο επιστημονας πληροφορικης με την εννοια του οτι φτιαχνεις τον gcc compiler της c αλλα μαθαινεις τις βιβλιοθηκες που χρειαζονται για kernel. Ας πουμε ενας που δουλευει στο airbnb και χρησιμοποιει ετοιμα εργαλεια οπως spring boot, sql, react κλπ και ενας που δουλευει στην meta η oralce κλπ και φτιαχνει αυτα τα εργαλεια και οι 2 θεωρουνται software engineers καθως λυνουν προβληματα του πραγματικου κοσμου σε υπολογιστες.
εχεις μπλέξει τα μπουτια σου λίγο. Προφανώς και δεν φτιάχνει το gcc compiler, όμως για να χρησιμοποιήσει αυτές τις system level βιβλιοθήκες της C που λες (όπως η σουίτα βιβλιοθηκών της POSIX που χρησιμοποιούμε στο πανεπιστήμιο στο μάθημα των λειτουργικών συστημάτων που είναι native στα unix συστήματα) απαιτεί καλή θεωρητική γνώση της λειτουργίας των λειτουργικών συστημάτων. Αυτά για να τα μάθεις καλά μόνος σου απαιτεί τεράστια προσπάθεια ενώ το πανεπιστήμιο μαζί με τα projects που σου έχει υποχρεωτικά σου δίνει insight σε όλες αυτές τις έννοιες και σε κάνει να θέλεις να ασχοληθείς (και φυσικά έχει σωστή δομή μαθημάτων, σε πάει βήμα βήμα) και αφού έχεις διαβάσει θεωρία για αυτό τοτε θα μπεις στον κόπο να χρησιμοποιήσεις την POSIX και προφανώς χρησιμοποιείς την POSIX γιατί αν δεν το κάνεις και πας να τα κάνεις όλα μόνος σου θα μπλέξεις με assembly.

(Ναι ποτέ δεν μας έδειξαν στο πανεπιστήμιο πως να φτιάξουμε πράγματα που έχει η POSIX στα λειτουργικά γιατι πολύ απλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός τους μας έδειξαν όμως την χρήση τους, μας έδωσαν τα manuals της POSIX, και μας έβαλαν 2 μεγάλα πρότζεκτ για να τα χρησιμοποιήσουμε)

Αν εσύ εννοείς ως επιστήμονα υπολογιστών αυτών που φτιάχνει τις γλώσσες που μελετά την επιστήμη σε θεωρητικό επίπεδο (θεωρία υπολογισμού πολυπλοκότητα κ.ο.κ) ναι αν δεν είναι καθηγητής δουλειά δεν θα έχει.

Τελευταία επεξεργασία:

redpointer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Αν εσύ εννοείς ως επιστήμονα υπολογιστών αυτών που φτιάχνει τις γλώσσες που μελετά την επιστήμη σε θεωρητικό επίπεδο (θεωρία υπολογισμού πολυπλοκότητα κ.ο.κ) ναι αν δεν είναι καθηγητής δουλειά δεν θα έχει.
Αυτο εννοω ναι στην ελλαδα δεν γινεται ερευνα που θα γινει στην βορεια η ευρωπη η στην αμερικη. Ειδικα για ai αμφιβαλω αν γινεται στην ευρωπη κιολας.

HelloWorld

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τριών σχολών Πληροφορικής που ανέφερα στην αρχή του νήματος (Χαροκόπειο, Πειραιά, ΕΚΠΑ); Πως επιλέγω ένα από αυτά τα τρία; Σε ποιον τομέα είναι το καθένα καλύτερο; Είδα πως για το ΕΚΠΑ έγινε ήδη μία αναφορά για το ότι έχει κάποια μαθήματα που αφορούν και το hardware.

jYanniss

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο jYanniss αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 133 μηνύματα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των τριών σχολών Πληροφορικής που ανέφερα στην αρχή του νήματος (Χαροκόπειο, Πειραιά, ΕΚΠΑ); Πως επιλέγω ένα από αυτά τα τρία; Σε ποιον τομέα είναι το καθένα καλύτερο; Είδα πως για το ΕΚΠΑ έγινε ήδη μία αναφορά για το ότι έχει κάποια μαθήματα που αφορούν και το hardware.
Δεν είμαστε το chat gpt εδώ.
Δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε καμία σχολή, αυτο έγκειται στον εκάστοτε σπουδαστή.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια