Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες! Η πρώτη σου απορία ήταν σωστή και η δεύτερη απορία σου είναι σωστή!
Εξηγούμαι (και πάντα ότι είσαι πρώτα πτυχιούχος Πανεπιστημιακού ή/και ΤΕΙ Τμήματος):
α) Η πρώτη εκδοχή αναφέρεται στο ΠΑΛΙΟ σύστημα κατατακτηρίων εξετάσεων, κατά το οποίο ένας από ΤΕΙ μπορούσε να πετύχει μόνο σε αντίστοιχο/ομοειδές Τμήμα Πανεπιστημίου (υπήρχε σχετικό πινακάκι με τις επιλογές του κάθε πτυχιούχου) και ανεξαρτήτου τμήματος ΤΕΙ (δηλαδή όοοοολοι) για Γερμανική Γλώσσα & Φιλολογία!
β) Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στο ΣΗΜΕΡΙΝΟ σύστημα κατακτηρίων εξετάσεων. Δηλαδή ανεξαρτήτου πτυχίου ΤΕΙ/Πανεπιστημίου μπορείς να δώσεις εξετάσεις σε οποιοδήποτε Τμήμα ΤΕΙ/Πανεπιστημίου!
Οι κατατακτήριες εξετάσεις γίνονται ή με βαθμό πτυχίου ή με εξέταση σε 3 προπτυχιακά μαθήματα (δες προηγούμενες σελίδες για τις λεπτομέρειες). Ο τρόπος εξέτασης, μεταξύ των δύο επιλογών που ορίζει ο σχετικός νόμος, αποφασίζεται από τη Συνέλευση του κάθε Τμήματος και χρονιά με χρονιά μπορεί να αλλάξει κιόλας!
Περί "αφαίρεσης" εξαμήνων που αναφέρεις υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Συνήθως πας Γ εξάμηνο, ειδικά για πτυχιούχο ΤΕΙ σε οποιοδήποτε Πανεπιστημιακό Τμήμα χρωστώντας φυσικά τα μαθήματα του όλου του πρώτου έτους. Εκτός και αν οι επιστήμες είναι τελείως άσχετες (π.χ. Πολυτεχνικής φύσεως ΤΕΙ για το Ιστορίας-Αρχαιολογίας), που πας Α εξάμηνο. Αν είσαι από Πανεπιστημιακό Τμήμα ήδη πτυχιούχος, τότε οι περιπτώσεις "αφαίρεσης εξαμήνων" ποικίλουν. Παράδειγμα: πτυχιούχος Α Τμήματος ΓΠΑ και πας στο Β Τμήμα ΓΠΑ, τότε κατατάσσεσαι στο 7ο εξάμηνο σπουδών.
Η ιστορίας κατάταξης βασίζεται όχι με το πόσα μαθήματα έχεις κάνει, αλλά βάσει του πτυχίου σου. ΑΦΟΥ εισαχθείς με κατατακτήριες, πακέτο με την εγγραφή καταθέτεις στη Γραμματεία του (νέου) Τμήματος και αίτηση "αναγνώρισης μαθημάτων" από την παλιά σου σχολή, που πιστεύεις ότι είναι συναφή (λεπτομερής λίστα με τα μαθήματα και περιληπτική αναφορά της ύλης τους). Κατά την εξέταση της εν λόγω αίτησης, το κάθε μέλος ΔΕΠ δηλώνει αν στο αναγνωρίζει ή όχι.
Η πραγματικότητα μάς δεικνύει, ότι συνήθως κανένα (ή ελάχιστα) μαθήματα αναγνωρίζονται, όταν είσαι από άλλο Τμήμα Πανεπιστημίου/ΤΕΙ. Οι πιθανότητες αυξάνονται δραματικά όταν είσαι από το ίδιο Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ και ακόμα περισσότερο όταν είσαι από την ίδια Σχολή (π.χ. από Φυσικής ΑΠΘ να πας Χημείας ΑΠΘ)! Ειδικά αν είσαι από ΤΕΙ και πας σε ομοειδές Πανεπιστημιακό Τμήμα σχεδόν πάντα κανένα μάθημα δεν αναγνωρίζεται, γιατί συνήθως η ύλη σε ποσότητα και επίπεδο είναι λιγότερη και χαμηλότερη, αντίστοιχα, στο ΤΕΙ από ό,τι στο Πανεπιστήμιο.
Το μόνο σίγουρο είναι (βάσει νόμου), ότι θα σού αναγνωριστούν τα 3 θεωρητικά μαθήματα που εξετάστηκες πριν εισαχθείς (και αυτό αν δεν είναι με βαθμό πτυχίου). Αν έχουν αυτά τα μαθήματα και εργαστηριακό μάθημα, αυτό δεν αναγνωρίζεται.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός στο... σεντόνι!