Indiana Jones
Δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 991793
Επισκέπτης
Το μόνο που μπορώ να σου πω για το Ιστορικό-Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ είναι ότι θα κάνεις μάθημα σε ένα μεγάλο, βρόμικο κτίριο.Κάποιος από Ιστορικό Αρχαιολογικό Αθήνας να μας πει τις απόψεις και τις εμπειρίες του;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
σημείωση συντονιστή: το μήνυμα προήλθε από συγχώνευση με το νήμα Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΔΠΘ
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dionusia 19
Νεοφερμένος
Σπουδαζα 2 χρόνια σε αυτό το τμήμα πριν αποφασίσω να κάνω το 10%. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κατοχυρωμενα επαγγελματικά δικαιώματα στον κλάδο δεν θα έπρεπε να το αναφέρεις ως ένα βασικό μειονέκτημα; Επίσης το γεγονός ότι είναι τόσο γενικές, όπως αναφέρεις οι γνώσεις που σου παρέχει δεν θ μπορούσε να θεωρηθεί κ μειονέκτημα; Εννοώ ότι όταν κάποιος πάρει πτυχίο τι θα λέει ότι ξέρει; π.χ ένας από τη νομική, τη φιλολογια, την ιατρικη, την πληροφορικη, την γεωπονικη κ.τ λ λέει ξέρω αυτο, είμαι χρήσιμος εδώ. Ένας πτυχιουχος των εμμε τι μπορεί να ισχυριστει ότι ξέρει; να γράφει αντικειμενικα; να κάνει δημόσιες σχέσεις; λίγο απ' όλα;Ήρθε και η σειρά μου να σας παρουσιάσω το τμήμα
Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Είναι ανεξάρτητο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών!
Η ιστοσελίδα του τμήματος είναι : www.media.uoa.gr (η οποία είναι προσωρινή καθώς ετοιμάζουμε πυρετωδώς την καινούρια μας που είναι στα πρότυπα της ιστοσελίδας ολόκληρου του ΕΚΠΑ. )
Το τμήμα βρίσκεται στο πρώτο πεδίο και έχει εξέταση σε ειδικό μάθημα-ξένη γλώσσα με συντελεστή 1!
Τα κτίρια βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, διασκορπισμένα προς το παρόν, αλλά με προοπτική μέσα στα επόμενα 2 χρόνια να μεταφερθούμε στο δικό μας απέναντι από το παλιό χρηματιστήριο στην Σοφοκλέους. Προς το παρόν όπως είπα, η γραμματεία μας βρίσκεται στο Σύνταγμα (Σταδίου 5) και κάνουμε μαθήματα στην Νομική, στην Ιπποκράτους, στην Καλαμιώτου (στην Ερμού, στην εκκλησίτσα την Καπνικαρέα) και στη Σοφοκλέους. Τα εργαστήρια μας, που βρίσκονται στην Καλαμιώτου (έχουμε εργαστήριο πληροφορικής, ψυχολογίας, τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής παραγωγής), έχουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας (σκεφτείτε ότι δουλεύουμε σε Mac τελευταίας τεχνολογίας).
Οι καθηγητές μας είναι νέοι στην πλειοψηφία τους, με πραγματικά πολύ όρεξη να δουλέψουν και να δώσουν πράγματα (οι φοιτητές δεν θέλουν να πάρουν πράγματα). Χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, είναι πολύ συνεργάσιμοι και επικοινωνούν με τους φοιτητές τους, δίνουν έξτρα βιβλιογραφία και σε όποιον ενδιαφέρεται, του δίνουν και ευκαιρίες εξέλιξης με ερευνητικά προγράμματα, έρευνες, συνέδρια κλπ. Έχουμε αρκετούς γνωστούς καθηγητές αλλά δεν είναι αυτοί που δίνουν το κύρος καθώς πολλοί, έχουν την εμπειρία αλλά δεν έχουν την στόφα, την μεταδοτικότητα που πρέπει να έχουν οι καθηγητές.
Στη σχολή διδάσκονται μαθήματα πολλών θεματικών περιοχών. Τα δύο πρώτα έτη, είναι πιο γενικά. Έχουν μόνο υποχρεωτικά μαθήματα, βασικά για τις γνώσεις (ιστορία, κοινωνιολογία, στατιστική, ιστορία της τέχνης κ.α.) ενώ από το τρίτο έτος μπαίνουν στο παιχνίδι και τα επιλογής και τα σεμινάρια όπου ο κάθε ένας μπορεί να εστιάσει στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Κάνουμε από καθαρά δημοσιογραφικά μαθήματα, μέχρι μάρκετινγκ και διαφήμιση, μέχρι τεχνολογικά ακόμα και μαθήματα ανάλυσης λόγου, πολιτικής και ποίησης. Επίσης, εκτός από συγγραφή άρθρου, μπορεί κάποιος να μάθει και Photoshop, Quark, Dreamweaver και άλλα προγράμματα. Μια ιδέα των μαθημάτων μπορείτε να πάρετε εδώ, είναι του χειμερινού εξαμήνου: https://old.media.uoa.gr/emme/news/read.php?id=3116
Γενικά η σχολή είναι εύκολη να βγει, δύσκολη όμως για να βγάλει κάποιος έναν καλό βαθμό. Δεν είναι ακατόρθωτο αλλά θέλει διάβασμα για να βγάλεις το 8.5, ειδικά στα μαθήματα των μεγάλων ετών που είναι και δύσκολα και μεγάλα. Οι καθηγητές προσπαθούν να ανεβάσουν το επίπεδο και ζητούν πράγματα πρωτότυπα και πολλές φορές δύσκολα, αλλά πραγματικά αξίζει το κόπο (το βλέπω και από την πλευρά των φοιτητών αφού έχω τελειώσει τη σχολή αλλά και από την πλευρά των καθηγητών, τώρα με το διδακτορικό). Θέλει παρακολούθηση η σχολή, χάνεις πολλά κομμάτια αν δεν πατάς καθόλου και από θέμα σημειώσεων και από θέμα εμπειριών.
Τι μπορείς να κάνεις από τη σχολή αυτή;
Μπορείς φυσικά να γίνεις δημοσιογράφος, σε όποιον τομέα και αν θέλεις ( κάνουμε μέχρι και αθλητισμό και ΜΜΕ σαν μάθημα). Μπορείς να κάνεις ότι έχει σχέση με την επικοινωνία. Από πολιτική επικοινωνία, επικοινωνία σε οργανισμούς, δημόσιες σχέσεις, επικοινωνιολόγος, οτιδήποτε πραγματικά. Ακόμα μπορείς να ασχοληθείς με ηλεκτρονική διακυβέρνηση (όπως κάνω και εγώ), μάρκετινγκ ( με ένα κατάλληλο μεταπτυχιακό). Ότι έχει να κάνει με την επικοινωνία, μπορούμε να το κάνουμε. Μέχρι και κριτικός τέχνης (ως ένα σημείο). Το καλό είναι ότι το πτυχίο μας δεν είναι περιορισμένο, είναι ενιαίο, οπότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις και να το κατευθύνεις με το μεταπτυχιακό, αν θες να κάνεις αργότερα.
Επίσης το τμήμα μας δίνει τη δυνατότητα πολλών και ενδιαφερόντων μεταπτυχιακών που μπορείτε να δείτε εδώ: https://old.media.uoa.gr/emme/news/read.php?id=2948&s=μεταπτυχιακό+πρόγραμμα
Αυτά από τα ΕΜΜΕ!
Τα συστήνω ανεπιφύλακτα, πέρασα υπέροχα χρόνια....!
Αν έχω ξεχάσει κάτι να πω, στείλτε μου, είμαι στη διάθεσή σας!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dreamer_SW
Διάσημο μέλος
Το τμήμα τουλάχιστον όταν μπήκα εγώ το 2014, ξεκίνησε ως τμήμα τεχνολογικής εκπαίδευσης ως βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης. Τώρα με την μετατροπή του ΤΕΙ Αθήνας σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, άλλαξε όνομα και στο μηχανογραφικό φέτος θα το βρείτε ως τμήμα Αρχειονομίας, βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων Πληροφόρησης. Ουσιαστικά το τμήμα έχει μαθήματα διοίκησης πληροφοριακών οργανισμών (βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, κέντρα έρευνας και γενικά κάθε οργανισμός που προσφέρει πληροφορία συμβατική και ηλεκτρονική στην κοινωνία). Εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο παρότι που υπάγεται στην σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ).
Αν και δεν υπάρχει διαχωρισμός κατευθύνσεων εγώ θα κάνω μία άτυπη διάκριση για να δώσω μία πιο κατανοητή εικόνα του τμήματος. Το τμήμα χωρίζεται έτσι σε γνώσεις γύρω από την βιβλιοθήκη, το αρχείο (αρχειακές υπηρεσίες), το μουσείο και την πληροφορική (συστήματα πληροφόρησης).
Ο φοιτητής μέσα από το πρόγραμμα σπουδών εκτός από τις γνώσεις διοίκησης πληροφοριακών οργανισμών, θα μάθει τεχνικές και δεξιότητες στον τρόπο εύρεσης, εντοπισμού ανάκτησης της σωστής πληροφορίας μέσω του διαδικτύου ή και από οποιαδήποτε βιβλιοθήκη. Θεωρώ ότι στην σημερινή εποχή που η έκρηξη της πληροφορίας είναι τρομαχτική είναι σημαντικό για τον καθένα μας να μπορεί να αξιολογεί σωστά την πληροφορία που επιθυμεί την στιγμή που την χρειάζεται και να την ανακτά από σωστές πηγές. Όχι μόνο για τις ανάγκες μίας εργασίας αλλά σε κάθε πτυχή μας της ζωής μας γενικότερα. Επίσης καθώς πλέον η βιβλιοθήκη αρχίσει και αναπτύσσει έναν εξωστρεφή ρόλο δηλαδή αλληλοεπιδρά με την κοινωνία, υπάρχουν μαθήματα όπου ο φοιτητής μαθαίνει ποιες υπηρεσίες προσφέρει στο κοινό η βιβλιοθήκη και με ποια μέσα τα προσφέρει αλλά και τα κριτήρια που αυτή χρειάζεται. (οικονομικός εξοπλισμός, γνώσεις Marketing κλπ). Η βιβλιοθήκη για να καταλάβετε διοργανώνει παιχνίδια φιλαναγνωσίας για μικρούς και μεγάλους, βοήθησε αρκετά αυτά τα χρόνια στην ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία αλλά και άλλα σεμινάρια κοινωνικού προβληματισμού. . Τονίζω στο τέλος ότι σε αυτόν τον τομέα μαθαίνουμε πως εμείς ως βιβλιοθηκονόμοι επιστήμονες της πληροφόρησης πως μπορούμε να οργανώσουμε τις πληροφορίες να τις κάνουμε διαθέσιμες στο κοινό ώστε αυτό να μπορεί να τις βρει. Μετέχουμε δηλαδή και στην διαδικασία προπαρασκευής της πληροφορίας. Επίσης υπάρχουν και κάποια ιστορικά μαθήματα των βιβλιοθηκών και του βιβλίου τυπογραφίας κλπ. Πάνω κάτω στον τομέα της βιβλιοθηκονομίας που είναι ο ένας κλάδος/ κατεύθυνση του τμήματος αυτά θα μάθει κάποιος. Είναι μερικά από τα πολλά.
Όσον αφορά τώρα την κατεύθυνση της αρχειονομίας. Εννοώντας αρχείο δεν πρέπει να μας πάει ο νους μας σε καμία περίπτωση ενός σκονισμένου εγγράφου. Αντίθετα στους αρχειακούς οργανισμούς πχ Γενικά Αρχεία του Κράτους, αρχεία στρατού, αρχεία νοσοκομείων κλπ. Γενικά οποιοσδήποτε οργανισμός εταιρεία ή υπηρεσία που δεν κρατά και δε ενημερώνει το αρχείο του δεν υφίσταται και αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί. Πέραν από τα μαθήματα τα γενικά περί των αρχείων που ουσιαστικά αποτελούν μία εισαγωγή για το είναι αρχείο, αρχειακή υπηρεσία πως διατηρούνται τα αρχεία σε ποιες θερμοκρασίες, τρόπους διαφύλαξης του από τυχόν φθορές κλπ και μέτρα λήψης από καταστροφές , αλλά και εξειδικευμένες πληροφορίες για την διοίκηση τέτοιων οργανισμών το τμήμα έχει αρχίσει να δίνει και έμφαση στα «σύχγρονα αρχεία» Για να το κάνω πιο ξεκάθαρο, ίσως έχετε ακούσει τον όρο «records management». Ο όρος αυτός αφορά τα ενεργά αρχεία ή διαφορετικά τα τρέχοντα αρχεία , δηλαδή τα έγγραφα αυτά τα οποία η επιχείρηση χρησιμοποιεί καθημερινά προκειμένου να εκπληρώσει διοικητικές, οικονομικές και άλλες διαδικασίες για να λειτουργήσει σωστά. Φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε αρχείο που αποτυπώνεται μόνο στο χαρτί, αλλά στο διαδίκτυο, σε κασέτες αλλά και σε κάθε άλλο μέσο στο οποίο υπάρχει πληροφορία.
Σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού μας είναι και τα μουσεία. Προσφέρονται ιστορικά μαθήματα για τα μουσεία πως ξεκίνησαν γιατί ιδρύθηκαν και ποιος ο σκοπός τους. Εκτός αυτών, όμως θα μάθετε πώς προστατεύονται τα μουσειακά αντικείμενα, τι γίνεται αν φθαρούν ποια είναι τα μέσα πρόληψης της καταστροφής τους. Φυσικά ο φοιτητής θα μάθει πώς να ταξινομεί τα μουσειακά αντικείμενα στον χώρο και γιατί πχ το άγαλμα πρέπει να μπει στο κέντρο και όχι στην άκρη. Θα αναπτύξει δεξιότητες για να γράφει λεζάντες κείμενα δηλαδή που περιγράφουν το κάθε αντικείμενο. Θα δείτε επίσης ότι και τα μουσεία κάποιες μέρες έχουν ελεύθερη είσοδο αλλά και κάνουν διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για το κοινό.
*( Στα θέματα συντήρησης και διατήρησης υπάρχει και ένα εξειδικευμένο μάθημα ενός ολόκληρου εξαμήνου (εκτός από αυτά που γίνονται στα πλαίσια των άλλων) στο οποίο οι φοιτητές μαθαίνουν να φτιάχνουν μόνοι τους βιβλία και κάνουν πρακτική εξάσκηση στην συντήρηση και διατήρηση).
** (Επιπλέον υπάρχουν νομικά μαθήματα που αφορούν το δίκαιο της πληροφορίας και την χρήση της χωρίς να υποπέσει κανείς σε αξιόποινα σφάλματα )
Τέλος όσον αφορά τα μαθήματα συστημάτων πληροφόρησης είναι αυτά της πληροφορικής. Γίνεται εκ μάθηση του όλου office (word, excel, powerpoint, access κλπ) αλλά και οι φοιτητές μαθαίνουν πώς να δημιουργούν τις δικές τους ιστοσελίδες. Και τονίζω ότι πληροφορική χωρίς βασικές μαθηματικές γνώσεις δεν μπορούν να ταιριάξουν. Το τμήμα ναι έχει μαθήματα που απαιτούν στοιχειώδη μαθηματικά όχι δύσκολα αλλά απαιτεί.
Από ξένες γλώσσες υπάρχουν γαλλικά και αγγλικά ορολογία και τα 2 υποχρεωτικά.
Στο τέλος των μαθημάτων αφού τα ολοκληρώσετε 40 στο σύνολο παίρνετε την πτυχιακή σας εργασία και την πρακτική σας εξάσκηση. Στην τεχνολογική εκπαίδευση πρακτική και πτυχιακή ήταν ένα εξάμηνο και φυσικά η πρακτική εξάσκηση ήταν με αμοιβή. Και τα 2 ήταν υποχρεωτικά. Τώρα που έγινε πανεπιστήμιο μάλλον θα γίνουν προαιρετικά και τα 2 με την μόνη διαφορά που η πρακτική από 6 μήνες θα μειωθεί σε 3. Αλλά αυτό το αφήνω με ερωτηματικό γιατί έπεσα πάνω στην αλλαγή του συστήματος και δεν ξέρω. Πάντως εγώ τώρα πήρα την πτυχιακή μου εργασία και το άλλο εξάμηνο θα κάνω την πρακτική.
Να σημειώσω ότι από το άλλο εξάμηνο θα προστεθούν επιπλέον μαθήματα για τις ανάγκες πανεπιστημιοποίησης του τμήματος. Δεν ξέρω ούτε κι εγώ ποια θα είναι αυτά που θα πρέπει κι εγώ να παρακολουθήσω. Ωστόσο από ότι έχω ακούσει θα είναι 4 -5 και ένα μάθημα το οποίο θα ναι πιο σίγουρο ότι θα μπει θα είναι αυτό της στατιστικής αλλά και πάλι το λέω με επιφύλαξη.
Από το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών αυτά πάνω κάτω. Σε κάθε μάθημα υπάρχουν συγγράμματα όπου ο διδάσκοντας προτείνει στους φοιτητές ποιο να πάρουν για να μπορούν να διαβάσουν στο τέλος. Οι εξετάσεις γίνονται με γραπτά στο τέλος, είτε με απαλλαχτικές εργασίες που απαιτούν έρευνα συγγραφή και παρουσίαση στο τέλος. Υπάρχουν μαθήματα τα οποία σας εκπαιδεύουν σε αυτά τόσο στον τρόπο συγγραφής όσο και στον τρόπο παράθεσης της βιβλιογραφίας. Σημαντικό στις μέρες μας καθώς η λογοκλοπή διώκεται ποινικά. Σε ένα μάθημα που πρόλαβα εγώ ο καθηγητής εξέτασε προφορικά.
Σαν τεχνολογικής εκπαίδευσης το τμήμα μερικά μαθήματα είχαν και εργαστήρια. Ως πανεπιστημιακής, τώρα δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο τι θα γίνουν αυτά αλλά μάλλον το τμήμα θα κρατήσει σε βασικά μαθήματα τα οποία απαιτούν και πρακτική εφαρμογή. Και αυτό με ερωτηματικό.
Όσον αφορά το κλίμα που επικρατεί στο τμήμα είναι πολύ καλό. Συγκριτικά με όσα έχω ακούσει με άλλα τμήματα οι καθηγητές μας είναι πολύ καλοί άνθρωποι κοντά σε εμάς και τους προβληματισμούς μας όχι μόνο περί μαθημάτων αλλά και στα προσωπικά μας ζητήματα. Δεν ενδιαφέρονται μόνο στο να μπουν να κάνουν μάθημα και να φύγουν αλλά για κάτι παραπάνω. Επίσης ζητούνε την γνώμη μας και προφορικά για το πώς μας φάνηκε το μάθημα στο τέλος της χρονιάς χωρίς να έχει αρνητικό αντίχτυπο μία κακή κριτική στον βαθμό (όσοι θέλουνε λένε) αλλά και οι φοιτητές συμπληρώνουν επίσης και ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούν τον διδάσκοντα και τον τρόπο διδασκαλίας του.
Γίνονται ακόμα επισκέψεις σε μουσεία, βιβλιοθήκες αρχεία κλπ ή οι καθηγητές φέρνουν επιστήμονες να κάνουν διαλέξεις στην σχολή. Ακόμα καλούνται φοιτητές να βοηθήσουν και εθελοντικά με βεβαίωση στο τέλος που αποτελεί ισχυρό Point για το βιογραφικό σε διάφορα συνέδρια της επιστήμης.
Επίσης ως τεχνολογικό τμήμα λειτουργούσαν αλυσίδες μαθημάτων, δηλαδή αν πχ στην κατεύθυνση της αρχειονομίας το Α και το Ζ μάθημα ήταν αλυσίδα εάν δεν πέρναγες το Α δεν μπορούσες να πάρεις το Ζ. Τώρα ως πανεπιστημιακό δεν ξέρω τι θα γίνει αλλά το πιο πιθανό είναι να σπάσει.
Λειτουργεί τέλος και το πρόγραμμα Erasmus ανταλλαγής φοιτητών τόσο κατά την διάρκεια σπουδών όσο και στην πρακτική άσκηση. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα σε φοιτητές με έναν καλό βαθμό πτυχίου να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στο εξωτερικό.
Όλη η εκπαιδευτική διαδικασία στηρίζεται μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας στην οποία ανεβάζετε καθημερινές εργασίες που σας ανατίθενται και βρίσκετε πληροφοριακό υλικό από τους καθηγητές σας. Είναι επίσης ένας τρόπος επικοινωνίας σας με τους καθηγητές σας εκτός των email .
Αυτά από εμένα για το τμήμα ελπίζω να κάλυψα όσο περισσότερα μπορούσα για το τμήμα και φυσικά ότι θέλετε μπορείτε να το ρωτήσετε. Καλή επιτυχία στους φετινούς υποψηφίους και όλα θα πάνε καλά !!
Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση, είναι αρκετά ικανοποιητική αρκεί κάποιος να το ψάξει και να το θέλει πολύ ....
Υγ1: Όσοι δεν έχετε επισκεφτεί την Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ αλλά και το τελευταίο ολόκληρο βάλτε το στο άμεσο πρόγραμμά σας και δεν θα χάσετε, όπως επίσης και το νέο μουσείο της Ακρόπολης.
Υγ2: Υπάρχει αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα στο Ιόνιο στην Κέρκυρα και άλλα 2 τεχνολογικής στην Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη (νομίζω). Το δικό μας στην Αθήνα είναι το πιο υψηλόβαθμο
Μπορείτε να ανατρέξετε και στην ιστοσελίδα του εδώ : https://www.teiath.gr/sdo/lis/
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Anonyme
Δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dreamer_SW
Διάσημο μέλος
Και για να περάσουμε στο πρόγραμμα σπουδών των 2 τμημάτων. Αν συγκρίνει κανείς αυτά τα 2 θα διαπιστώσει ότι πάνω κάτω είναι τα ίδια! Και επειδή εγώ σχεδόν τελείωσα το τμήμα, έχω να πω ότι απλά το Ιόνιο, θεώρησε καλό για να δείξει ότι και καλά έχει πλούσιο πρόγραμμα σπουδών να βάλει πολλούς τίτλους μαθημάτων ώστε να φανεί ότι έχει περισσότερα μαθήματα, ενώ στην ουσία ΣΥΓΓΝΩΜΗ αλλά δεν τα έχει. Πολλά μαθήματα που είναι ξεχωριστά στο Ιόνιο σε εμάς είναι ενιαία. Το να βάλω πολλά μαθήματα διάσπαρτα ενώ στην ουσία όλα αυτά είναι ένα, για να δείξω ότι προσφέρω περισσότερες γνώσεις και καλά δεν με τιμάει. Επίσης, εμένα δεν με ενδιαφέρει ούτε να μάθω παλαιολογία, βυζαντινολογία και ό,τι άλλο έχει που εμείς δεν τα έχουμε. Αυτά μπορεί όποιος θέλει να τα κάνει σε μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς είναι πολύ εξειδικευμένα. Το να φορτώνω τους φοιτητές με το ας μου επιτραπεί η έκφραση υπερπληθώρα άχρηστών πληροφοριών που για να βγει κάποιος βιβλιοθηκονόμος ίσως δεν τα χρειάζεται, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχω πλούσιο πρόγραμμα σπουδών. Άλλωστε είμαι καλύτερος σημαίνει όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά! Οπότε επειδή προφανώς δεν είσαι στο τμήμα και δεν έχεις ιδέα το πόσο προσπάθεια κάνουν τόσο οι φοιτητές όσο προπαντώς οι καθηγητές για να μας διδάξουν αυτά που μου διδάσκουν που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα με αυτά της Κέρκυρας θεωρώ προχειρότητα το να βγάζεις το συμπέρασμα " Λιγότερα μαθήματα για τη λήψη πτυχίου, αρκετά γενικοί τίτλοι μαθημάτων, ελάχιστη ιστορία και συνολικά πολύ λιγότερα προσφερόμενα μαθήματα" .
Επίσης είναι πολύ άσχημο να δυσφημίζεις τμήματα χωρίς να ξέρεις από μέσα του τι γίνεται και να γράφεις προχειρότητες. Για να μην παρεξηγηθώ σίγουρα και το τμήμα του Ιονίου κάνει αξιόλογη προσπάθεια ότι μπορούν κάνουν και εκεί οι καθηγητές αλλά επειδή δεν είμαι εκεί δεν μπορώ να κρίνω. Απλά υποστηρίζω αυτό που είπα πάνω χωρίς να το υποβαθμίζω.
Και τέλος κάνε μία έρευνα στις αξιολογήσεις της ΜΟΔΙΠ ανάμεσα στο τμήμα της Αθήνας και αυτού του Ιόνιου και μετά βγάζεις συμπεράσματα.
Καλό σου απόγευμα!
Υγ: Δεν σου κάνω επίθεση έτσι θα απαντούσα στον καθένα που έδινε τέτοια απάντηση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Anonyme
Δραστήριο μέλος
Καλησπέρα, θα ξεκινήσω το με το εξής : " το οποίο άνηκε εξαρχής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο" . Εγώ ποτέ ως Σοφία δεν κάνω διάκριση ΑΕΙ -ΤΕΙ και ότι τα τμήματα των ΑΕΙ είναι καλύτερα από αυτά των ΤΕΙ . Δεν ισχύει αυτό και τα 2 είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και προσφέρουν ίσες ευκαιρίες προς όλους. Και δεν σημαίνει επειδή τώρα το τμήμα έγινε ΑΕΙ σε αντίθεση με αυτό που στην Κέρκυρα που πάντα ήταν ΑΕΙ ότι ήταν υποβαθμισμένο ή τώρα αποκτάει αξία. Υπάρχουν πολλά καλύτερα τμήματα ΤΕΙ, από τα αντίστοιχα ΑΕΙ τους. Θεωρώ χαζό να υπάρχει αυτή η διάκριση και η νοοτροπία του εγώ είμαι ΑΕΙ είμαι καλύτερος από εσένα που είσαι ΤΕΙ. Τον καλό επαγγελματία δεν τον κάνει εάν έχει ολοκληρώσει ΑΕΙ ΤΕΙ ή κάποιο ΙΕΚ αλλά κατά πόσο ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίες του επαγγέλματος και προάγει και ενδιαφέρεται για την επιστήμη. Ένας από ΑΕΙ μπορεί να μην είναι ένας σωστός επαγγελματίας όπως αυτός από ένα ΤΕΙ και το αντίστροφο. Ούτε σημαίνει ότι όταν ένα τμήμα απλά φορτώνει ένα σωρό άκυρα μαθήματα από ένα άλλο "παρακατιανό" ΤΕΙ όπως πολλοί νομίζουν ότι είναι και πιο αξιόλογο. Ελπίζω να συμφωνούμε ! Συγγνώμη αν παρεξήγησα ότι υποτιμάς τα ΤΕΙ από τα ΑΕΙ , παρεξηγείται ο γραπτός λόγος!
Τα ΤΕΙ ανήκουν στα ΑΕΙ, η διάκριση που υφίσταται είναι Πανεπιστήμια - ΤΕΙ.
Και για να περάσουμε στο πρόγραμμα σπουδών των 2 τμημάτων. Αν συγκρίνει κανείς αυτά τα 2 θα διαπιστώσει ότι πάνω κάτω είναι τα ίδια! Και επειδή εγώ σχεδόν τελείωσα το τμήμα, έχω να πω ότι απλά το Ιόνιο, θεώρησε καλό για να δείξει ότι και καλά έχει πλούσιο πρόγραμμα σπουδών να βάλει πολλούς τίτλους μαθημάτων ώστε να φανεί ότι έχει περισσότερα μαθήματα, ενώ στην ουσία ΣΥΓΓΝΩΜΗ αλλά δεν τα έχει. Πολλά μαθήματα που είναι ξεχωριστά στο Ιόνιο σε εμάς είναι ενιαία. Το να βάλω πολλά μαθήματα διάσπαρτα ενώ στην ουσία όλα αυτά είναι ένα, για να δείξω ότι προσφέρω περισσότερες γνώσεις και καλά δεν με τιμάει.
Το ότι οι πολλοί τίτλοι μαθημάτων θα μπορούσαν να συμπτυχθούν σε ένα, είναι λογικό άλμα, ειδικά αν δεν γνωρίζει κάποιος το περιεχόμενό τους επακριβώς. Το ότι στο Τμήμα των Αθηνών είναι ενιαία δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.
Επίσης, εμένα δεν με ενδιαφέρει ούτε να μάθω παλαιολογία, βυζαντινολογία και ό,τι άλλο έχει που εμείς δεν τα έχουμε. Αυτά μπορεί όποιος θέλει να τα κάνει σε μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς είναι πολύ εξειδικευμένα.
Το να φορτώνω τους φοιτητές με το ας μου επιτραπεί η έκφραση υπερπληθώρα άχρηστών πληροφοριών που για να βγει κάποιος βιβλιοθηκονόμος ίσως δεν τα χρειάζεται, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχω πλούσιο πρόγραμμα σπουδών. Άλλωστε είμαι καλύτερος σημαίνει όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά! Οπότε επειδή προφανώς δεν είσαι στο τμήμα και δεν έχεις ιδέα το πόσο προσπάθεια κάνουν τόσο οι φοιτητές όσο προπαντώς οι καθηγητές για να μας διδάξουν αυτά που μου διδάσκουν που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα με αυτά της Κέρκυρας θεωρώ προχειρότητα το να βγάζεις το συμπέρασμα " Λιγότερα μαθήματα για τη λήψη πτυχίου, αρκετά γενικοί τίτλοι μαθημάτων, ελάχιστη ιστορία και συνολικά πολύ λιγότερα προσφερόμενα μαθήματα" .
"Υπερπληθώρα άχρηστων πληροφοριών" οι παλαιογραφίες και μαθήματα σχετικά με το Βυζάντιο. Μάλιστα. Διότι άλλωστε όλα τα αρχεία στα οποία μπορεί να εργαστεί ένας απόφοιτος οποιουδήποτε από τα δύο τμήματα, είναι σύγχρονα. Αλλά νόμιζα ότι αναφερόμαστε και στις τρεις ειδικότητες, όχι μόνο σε αυτή του βιβλιοθηκονόμου.
Επίσης είναι πολύ άσχημο να δυσφημίζεις τμήματα χωρίς να ξέρεις από μέσα του τι γίνεται και να γράφεις προχειρότητες. Για να μην παρεξηγηθώ σίγουρα και το τμήμα του Ιονίου κάνει αξιόλογη προσπάθεια ότι μπορούν κάνουν και εκεί οι καθηγητές αλλά επειδή δεν είμαι εκεί δεν μπορώ να κρίνω. Απλά υποστηρίζω αυτό που είπα πάνω χωρίς να το υποβαθμίζω.
Δεν δυσφήμισα κανένα Τμήμα, τη γνώμη μου εξέφρασα. Το μόνο που ήθελα να τονίσω είναι ότι το Τμήμα των Αθηνών έχει υψηλότερη βάση λόγω τοποθεσίας, κι όχι απαραίτητα λόγω περιεχομένου.
Και τέλος κάνε μία έρευνα στις αξιολογήσεις της ΜΟΔΙΠ ανάμεσα στο τμήμα της Αθήνας και αυτού του Ιόνιου και μετά βγάζεις συμπεράσματα.
Δεν χρειάζομαι αξιολογήσεις της ΜΟΔΙΠ, έχω βγει στην αγορά εργασίας εδώ και καιρό και τυγχάνει να ξέρω αρκετά άτομα που εργάζονται στους εν λόγω τομείς και μάλιστα στην υλοποίηση μερικών από τα μεγαλύτερα έργα (όπως η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης που προανέφερες). Οι εργασιακές συνθήκες στα επαγγέλματα του αρχειονόμου / βιβλιοθηκονόμου (η μουσειολογία είναι πολύ πιο περίπλοκη ιστορία) δυστυχώς είναι πολύ δύσκολες για τους αποφοίτους όλων των Τμημάτων και αντιμετωπίζουν παρόμοιες αντιξοότητες με επαγγέλματα που εντάσσονται στην πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία (ενώ δεν θα έπρεπε). Επομένως κάποιος που ενδιαφέρεται για σχετικές σπουδές καλό θα ήταν να μιλήσει με πτυχιούχους και από τα δύο Τμήματα, που βρίσκονται στην αγορά εργασίας, για να σχηματίσει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dreamer_SW
Διάσημο μέλος
Τα ΤΕΙ ανήκουν στα ΑΕΙ, η διάκριση που υφίσταται είναι Πανεπιστήμια - ΤΕΙ.
Για εμένα και τα ΤΕΙ είναι Πανεπιστήμια
Το ότι οι πολλοί τίτλοι μαθημάτων θα μπορούσαν να συμπτυχθούν σε ένα, είναι λογικό άλμα, ειδικά αν δεν γνωρίζει κάποιος το περιεχόμενό τους επακριβώς. Το ότι στο Τμήμα των Αθηνών είναι ενιαία δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.
Ούτε ότι στο τμήμα της Κέρκυρας είναι διάσπαρτα σημαίνει ότι έχει και εμπλουτισμένο πρόγραμμα σπουδών περισσότερο από το Αθηνών
"Υπερπληθώρα άχρηστων πληροφοριών" οι παλαιογραφίες και μαθήματα σχετικά με το Βυζάντιο. Μάλιστα. Διότι άλλωστε όλα τα αρχεία στα οποία μπορεί να εργαστεί ένας απόφοιτος οποιουδήποτε από τα δύο τμήματα, είναι σύγχρονα. Αλλά νόμιζα ότι αναφερόμαστε και στις τρεις ειδικότητες, όχι μόνο σε αυτή του βιβλιοθηκονόμου.
Συγγνώμη που δεν ανέλυσα και τις 3 ειδικότητες γιατί θα τρώγαμε χώρο και χρόνο. Για αυτό υπάρχουν τα προπτυχιακά που μαθαίνεις τα βασικά, τα μεταπτυχιακά που πας στην εξειδίκευση και τα διδακτορικά που απλά έχεις κάνει την επιστήμη κτήμα σου. Δεν είναι σύγχρονα αλλά κανείς δεν θα σου ζητήσει να ξέρεις βυζαντινή και παλαιογραφική ιστορία. Και σου ξαναλέω όποιος θέλει αυτά ας τα κάνει σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Δεν δυσφήμισα κανένα Τμήμα, τη γνώμη μου εξέφρασα. Το μόνο που ήθελα να τονίσω είναι ότι το Τμήμα των Αθηνών έχει υψηλότερη βάση λόγω τοποθεσίας, κι όχι απαραίτητα λόγω περιεχομένου.
Δεν εξέφρασες γνώμη είπες λιγότερα μαθήματα αδύναμο πρόγραμμα σπουδών κλπ, πώς το ξέρεις φαινομενικά ;
Οι εργασιακές συνθήκες στα επαγγέλματα του αρχειονόμου / βιβλιοθηκονόμου (η μουσειολογία είναι πολύ πιο περίπλοκη ιστορία) δυστυχώς είναι πολύ δύσκολες για τους αποφοίτους όλων των Τμημάτων και αντιμετωπίζουν παρόμοιες αντιξοότητες με επαγγέλματα που εντάσσονται στην πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία (ενώ δεν θα έπρεπε). Επομένως κάποιος που ενδιαφέρεται για σχετικές σπουδές καλό θα ήταν να μιλήσει με πτυχιούχους και από τα δύο Τμήματα, που βρίσκονται στην αγορά εργασίας, για να σχηματίσει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη.
Στο έργο της μεταφοράς της ΕΒΕ ξέρω κι εγώ επίσης άτομα που συμμετέχουν και είναι καθηγητές από το τμήμα μου. Και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από του Ιονίου. Το ότι είναι δύσκολες είναι δυστυχώς και το ξέρουμε όλοι αυτό. Και αντί για να τσακωνόμαστε ποιανού είναι καλύτερο το τμήμα μπορούμε να παλέψουμε για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Όλοι συνάδελφοι είμαστε. Φυσικό είναι και σωστό να μιλήσει . Επειδή ξέρω και έχω μιλήσει από το τμήμα μου πολλά παιδιά έχουν βρει δουλειά στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε κάποιες δημοτικές βιβλιοθήκες και εταιρείες. Όχι όλοι αλλά έχουν βρει.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Anonyme
Δραστήριο μέλος
Για εμένα και τα ΤΕΙ είναι Πανεπιστήμια
Δεν είναι θέμα άποψης, αλλά νομοθεσίας.
Ούτε ότι στο τμήμα της Κέρκυρας είναι διάσπαρτα σημαίνει ότι έχει και εμπλουτισμένο πρόγραμμα σπουδών περισσότερο από το Αθηνών.
Αντικειμενικά, η ύπαρξη μαθημάτων που δεν υφίστανται καθόλου στο ένα Τμήμα (ούτε έστω "σε σύμπτυξη") αλλά υπάρχουν στο άλλο, σημαίνει ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι πιο εμπλουτισμένο.
Συγγνώμη που δεν ανέλυσα και τις 3 ειδικότητες γιατί θα τρώγαμε χώρο και χρόνο. Για αυτό υπάρχουν τα προπτυχιακά που μαθαίνεις τα βασικά, τα μεταπτυχιακά που πας στην εξειδίκευση και τα διδακτορικά που απλά έχεις κάνει την επιστήμη κτήμα σου. Δεν είναι σύγχρονα αλλά κανείς δεν θα σου ζητήσει να ξέρεις βυζαντινή και παλαιογραφική ιστορία. Και σου ξαναλέω όποιος θέλει αυτά ας τα κάνει σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Αλίμονο αν χρειάζονται μεταπτυχιακές σπουδές για να μπορεί ένας αρχειονόμος να εργάζεται επιτυχώς σε πάσης φύσεως αρχεία. Το είδα και προηγουμένως λάθος, δεν είναι ούτε παλαιολογία, ούτε παλαιογραφική ιστορία, αλλά παλαιογραφία το σωστό και αφορά τη μελέτη διαφόρων συστημάτων γραφής, τα οποία συναντώνται σε πολλά αρχεία.
Δεν εξέφρασες γνώμη είπες λιγότερα μαθήματα αδύναμο πρόγραμμα σπουδών κλπ, πώς το ξέρεις φαινομενικά ;
Μα τα μαθήματα είναι πράγματι λιγότερα και υπάρχουν ολόκληροι τομείς που φαίνεται να απουσιάζουν. Στο πρόγραμμα σπουδών βασίζομαι, δεν το υπέθεσα.
Στο έργο της μεταφοράς της ΕΒΕ ξέρω κι εγώ επίσης άτομα που συμμετέχουν και είναι καθηγητές από το τμήμα μου. Και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από του Ιονίου. Το ότι είναι δύσκολες είναι δυστυχώς και το ξέρουμε όλοι αυτό. Και αντί για να τσακωνόμαστε ποιανού είναι καλύτερο το τμήμα μπορούμε να παλέψουμε για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Όλοι συνάδελφοι είμαστε. Φυσικό είναι και σωστό να μιλήσει . Επειδή ξέρω και έχω μιλήσει από το τμήμα μου πολλά παιδιά έχουν βρει δουλειά στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε κάποιες δημοτικές βιβλιοθήκες και εταιρείες. Όχι όλοι αλλά έχουν βρει.
Δεν τσακώνεται κανείς, δεν σπούδασα καν σε κανένα από τα δύο τμήματα, απλώς τυγχάνει να ξέρω απόφοιτους/εργαζόμενους και των δύο και η διαφορά ανάμεσα στο υπόβαθρο των μεν και των δε είναι εμφανής. Αλλά αυτό παραμένει προσωπική άποψη όπως όλες όσες εκφράζονται εδώ μέσα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Chemwizard
Τιμώμενο Μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
PolGR1509
Τιμώμενο Μέλος
Κάνω up το θέμα για να βοηθήσουμε τους φετινούς υποψηφιους να επιλεξουν.
Θα μπορούσες Γιάννη να κάνεις κάτι αντίστοιχο για το Χημικό; Με ενδιαφέρει το εν λόγω τμήμα και θα ήθελα να ξέρω όσο το δυνατό περισσότερα!
Ωχ τώρα πρόσεξα οτι εσύ άνοιξες το thread και το πρώτο μήνυμα είναι το δικό σου..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
GiorgosM
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Chemwizard
Τιμώμενο Μέλος
Ωχ τώρα πρόσεξα οτι εσύ άνοιξες το thread και το πρώτο μήνυμα είναι το δικό σου..
Kαλησπέρα Pol, μόλις είδα το μήνυμα σου.
Πλέον κάνω μεταπτυχιακό στο χημικό Αθηνας, στο ΜSc Χημεία Τροφίμων.
Plus Αθηνας σε σχεση με Κρήτη :
-ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ σοβαρά με Χημεία Τροφίμων
-Πολυ καλοι καθηγητες σε αυτόν τον τομέα
-Πρόσβαση σε διαγωνισμους
-Προσβαση σε αλλα σεμινάρια
Plus Κρήτης σε σχέση με Αθήνα:
-Φοβερες εγκαταστάσεις
-Φοβερα συγγράματα
-ΙΤΕ
-Ευκολίες για πρακτική
Δες και τους οδηγούς σπουδών, ο, τι θέλεις εδω ειμαι!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Νίκος22
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Unseen skygge
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Stark21
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
gregory nub
Διάσημο μέλος
Μάλλον σε λάθος θέμα γράφω Αλλά θα ήθελα οι απόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών να δώσουν κάποιες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση και τους μισθούς του μηχανικού. Έχω ακούσει αρκετά άσχημα πράγματα δηλαδή για μισθούς που για να τα βγάλεις πέρα πρέπει να συνεχίσουν να σε συντηρούν οι γονείς σου και αυτό είναι κάτι που δεν το θελω.
Ισχύει αυτό. Άμα θες να κάτσεις Ελλάδα ασχολήσου με πληροφορική ή ιατρική.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nPb
Επιφανές μέλος
Μάλλον σε λάθος θέμα γράφω Αλλά θα ήθελα οι απόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών να δώσουν κάποιες πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση και τους μισθούς του μηχανικού. Έχω ακούσει αρκετά άσχημα πράγματα δηλαδή για μισθούς που για να τα βγάλεις πέρα πρέπει να συνεχίσουν να σε συντηρούν οι γονείς σου και αυτό είναι κάτι που δεν το θελω.
Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που μένουν στην Ελλάδα και ζουν σε άλλη πραγματικότητα, με ξεπερνάει. Ίσως γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απήχηση στο νεανικό κενό. Επίσης από τη στιγμή που δεν έχεις προσωπική άποψη από την διαδικασία των σπουδών, πώς μπορείς να διαπιστώσεις αν αυτά που έχεις ακούσει όντως ισχύουν;
Δεν έχω διάθεση να ανάψουν τα αίματα, απλά μια ερώτηση κάνω στο πλαίσιο της ελεύθερης γνώμης.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Chemwizard
Τιμώμενο Μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 185 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- tomftw
- Hased Babis
- MrDna
- dioandi2010
- Πύρος
- nearos
- Reader
- sakplat
- patatosalata22
- rseven
- Kanastasia_5883
- agg41
- kerto
- g59
- Claire05
- EllieKal
- Aggel0sss
- Joji
- Maria_Xagorari
- Steliosgkougkou
- Dionyshs1
- Leo komm
- GeorgePap2003
- Arvacon
- giannis05
- a namaves
- Νικολινα
- American Economist
- Giii
- tsiobieman
- Antonia Alexandra
- guest24440
- ggl
- flaura
- Giannis_19
- Ιωάννης1234
- AggelikiGr
- Nemesiis
- Unboxholics
- hello1234
- Φινεύς
- SoyN
- Abiogenesis
- topg
- Wonderkid
- Scandal
- Obi-Wan Kenobi
- Startx0
- constansn
- Alessandra Eliza
- Kzaro
- Meow
- eirinipap
- AnnaRd
- Drglitterstar
- Helen06
- giannhs2001
- kiyoshi
- suuuuiiii
- Than003
- Ryuzaki
- Γιώτα Γιαννακού
- Nala
- Chemwizard
- Athens2002
- Lifelong Learner
- ikigai
- Sofos Gerontas
- Pharmacist01
- Frozensun
- Γατέχων
- lent000
- nicole1982
- Ιωάννα λ
- θείτσα σε σύγχυση 😛
- spiros78
- stee
- panaman
- jimis2001
- iiTzArismaltor_
- ditaaa
- Neiromai
- paterasyp
- penelopenick
- augustine
- Τρελας123
- eukleidhs1821
- Twittn
- maria72
- ναντια30
- thenutritionist
- charmander
- J.Cameron
- mermaid89
- Chrysak25
- Fofifofi78
- ladybookworm
- F1L1PAS
- kost28
- Kitana
- Mariap.
- Vas199
- xakounaamatata
- Chrisa
- Anna5679
- rafaela11
- Red
- Clary
- clevercat
- calliope
- sweater weather
- yannis05
- Joo
- Alexecon1991
- Nikos05
- anastasia papa
- alextheo
- Jimmy20
- rhymeasylum
- Georgekk
- george7cr7
- stefan
- Σταβι
- Alekos7savv
- chrysm
- SlimShady
- No name
- andreas2002
- TheodoraNt
- Belle26
- Intravenous_drug
- louminis
- iminspain
- Μαρία234
- xristina11
- MarilynSt
- Mukumbura
- kristinbacktoschool
- Lydia6902
- maria20
- hirasawayui
- Neos167
- Infrared
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.