Αξίζει η ναυτιλία;

kafka

Νεοφερμένος

Ο kafka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 15 ετών και Μαθητής Α' λυκείου. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Γεια σας σκέφτομαι πολύ να γίνω πλοίαρχος, παρόλαυτα αναρωτιέμαι τι δυσκολίες θα με περιμένουν αν μπορούσε κάποιος να με φωτίσει σε αυτό το θέμα θα ήταν υπέροχο
 

Giorgosvr

Νεοφερμένος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Σιδηρόκαστρο (Σέρρες). Έχει γράψει 17 μηνύματα.
Αγαπητέ kafka στο ερώτημα σου σχετικά με το αν αξίζει η ναυτιλία, θα σου απαντήσω με σιγουριά ότι αξίζει! Υπάρχουν τόσα πολλά ναυτιλιακά επαγγέλματα που ασχολούνται άμεσα με τη ναυτιλία που δε φαντάζεσαι οτι υπάρχουν. Τώρα στο αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις το Ναυτικό επάγγελμα και να μπεις σε κάποια Σχολή πλοιάρχων Ε.Ν αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το σκεφτείς καλά. Έχεις ακόμα μέλλον μπροστά σου αλλά καλό είναι που βάζεις στόχους από τώρα.

Το ναυτικό επάγγελμα είναι ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα και κάτι ξεχωριστό από όλες τις άλλες εργασίες που σχετίζονται ή όχι με τον ναυτιλιακό χώρο. Δεν είναι ακατόρθωτο αλλά θέλει πολύ υπομονή και κόπο.
Αμείβεται καλά, ειδικά σε σχέση με άλλα επαγγέλματα στη στεριά, αλλά έχει και πολλές στερήσεις.

Για να γίνεις Πλοίαρχος Ε.Ν ή Μηχανικός Ε.Ν υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

Να περάσεις σε κάποια Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού τις λεγόμενες ΑΕΝ επιλέγοντας την ειδικότητα του πλοιάρχου ή του μηχανικού αντίστοιχα.
Για να τελειώσεις την ΑΕΝ θα πρέπει να παρακολουθήσεις το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τους + να κάνεις δύο εκπαιδευτικά ταξίδια στα πλαίσια της Σχολής από 6 μήνες το καθένα και αν όλα πάνε καλά και τελειώσεις στην ώρα σου θα αποκτήσεις το Πτυχίο της Σχολής + το Δίπλωμα της ειδικότητας σου.

Για τους πλοιάρχους Δίπλωμα Πλοιάρχου Γ' Τάξης Ε.Ν και για τους μηχανικούς Δίπλωμα Μηχανικού Γ' Τάξης Ε.Ν αντίστοιχα. Για τους πρώτους ο βαθμός είναι Ανθυποπλοίαρχος και για τους μηχανικούς είναι Τρίτος ή Γ' Μηχανικός.

Συνεχίζοντας το ναυτικό επάγγελμα και έχοντας ως στόχο το να γίνεις Πλοίαρχος, θα πρέπει να συμπληρωθεί η απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία των 24 μηνών συνολικά και να πας στο ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού) να παρακολουθήσεις τους τρεις (3) κύκλους σπουδών έτσι ώστε να αποκτήσεις το Δίπλωμα Πλοιάρχου Β Τάξης. Ο βαθμός σου με την απόκτηση του ανωτέρου Διπλώματος αλλάζει και μπορείς πλέον να ναυτολογείσαι ως Υποπλοίαρχος ή μπορεί να το ακούσεις και Γραμματικός, το ίδιο είναι χοντρικά.

Έπειτα χρειάζεσαι άλλους 24 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας στον βαθμό του Υποπλοιάρχου, να ξανά πας στο ΚΕΣΕΝ, να παρακολουθήσεις έναν (1) κύκλο σπουδών αυτή τη φορά και να αποκτήσεις πλέον το Δίπλωμα Πλοιάρχου Α' Τάξης Ε.Ν.
σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα τα παραπάνω και επίσης να μην έχεις σοβαρά προβλήματα υγείας.


Υπάρχουν τελευταία και ιδιωτικές Σχολές που μπορείς πάλι να φτάσεις στην ίδια εξέλιξη απλά μπορεί να διαφέρουν το πρόγραμμα σπουδών τους και οι απαιτούμενες θαλάσσιες υπηρεσίες μεταξύ των βαθμών.

Όλη η παραπάνω σειρά ετών για να φτάσεις να αποκτήσεις το Δίπλωμα Πλοιάρχου Α' Τάξης ή Μηχανικού Α' Τάξης αντίστοιχα, από την αρχή που θα ξεκινήσεις την καριέρα σου ώσπου να σταματήσεις προϋποθέτει γνώσεις,κόπο, στερήσεις πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφώσεων και τόσα μα τόσα άλλα που θα μπορούσαμε ατελείωτα να γράφουμε..
Αξίζουν κάποια χρήματα που παίρνουμε παραπάνω και από τα 10 μέρη που ταξιδεύεις ανά την υφήλιο άντε αν είσαι τυχερός να δεις και κάποιο.

Εύχομαι να γίνει αυτό που είναι καλύτερο για εσένα.
Την καλημέρα μου από ένα λιμάνι της Αμερικής
 
Τελευταία επεξεργασία:

kafka

Νεοφερμένος

Ο kafka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 15 ετών και Μαθητής Α' λυκείου. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Ευχαριστώ για την απάντηση Γιώργο απλός έχω μια απορία κάθε βαθμίδα πλοιάρχου πόσο αμοίβεται?
 

Giorgosvr

Νεοφερμένος

Ο Γιώργος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει απο Σιδηρόκαστρο (Σέρρες). Έχει γράψει 17 μηνύματα.
Στο οικονομικό κομμάτι και στα μισθολόγια που ισχύουν στη θάλασσα, λαμβάνεται ως βασικό κριτήριο η Συλλογική Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας όπου εκεί αναφέρονται αναλυτικά τα ποσά που λαμβάνει κάποιος ανάλογα με τον τύπο του πλοίου που υπηρετεί (Δεξαμενόπλοιο,Φορτηγό,Επιβατικό κλπ), τον βαθμό και την ειδικότητα που είναι ναυτολογημένος καθώς και οι εισφορές που δίνει όταν είναι ναυτολογημένος. Επιπροσθέτως ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την ναυτιλιακή εταιρεία που εργάζεται κανείς.

Α Εκπαιδευτικό Ταξίδι:
Αρχικά και χοντρικά, κάνοντας την πρακτική σου στα πλαίσια της Σχολής ανάλογα με την ναυτιλιακή εταιρεία που θα ξεκινήσεις ο μηνιαίως μισθός σου θα κυμαίνεται γύρω στα 800 ευρώ πάνω κάτω.

Β Εκπαιδευτικό Ταξίδι:
Στο δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι μπορεί να παίρνεις κάτι παραπάνω δηλαδή από 1200-1800 ανάλογα πάντα με την εταιρεία και τον τύπο πλοίου.

Έχεις πλέον τελειώσει με τη Σχολή, έχεις πάρει το Πτυχίο σου και το Δίπλωμα Γ Τάξης της ειδικότητας σου και ας πούμε ότι ναυτολογείσαι ανθυποπλοίαρχος κατευθείαν. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός σου θα κυμαίνεται από 3800 έως 5500.

Υποπλοίαρχος από 6400 έως 9000

και Καπετάνιος από 9000 έως και 15000

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και διαμορφώνονται ανάλογα με τον τύπο του πλοίου,με το αν αυτό αυτό είναι ποντοπόρο πλοίο ή ημερήσιο ή αν είναι στην ακτοπλοϊα κλπ.
Γενικά στην συλλογική σύμβση ναυτικής εργασίας αναφέρονται αναλύτικά όλα αλλά εκεί δεν αναφέρεται πχ κάποια έξτρα τύπου bonus πλοιοκτήτη κλπ γι' αυτό και αναφέρω οτι διαφέρουν ανάλογα την ναυτιλιακή εταιρεία.

Επίσης οι Μηχανικοί Ε.Ν σε σχέση με τους Καπετάνιους παίρνουν τον ίδιο μισθό ανάλογα με τον βαθμό που είναι ναυτολογημένοι πχ ένας που είναι ναυτολογημένος ανθυποπλοίαρχος με έναν τρίτο μηχανικό παίρνουν τα ίδια χρήματα αντίστιχα και ο Καπετάνιος με τον Α' Μηχανικό παίρνουν τα ίδια χρήματα κοκ.
 
Τελευταία επεξεργασία:

kafka

Νεοφερμένος

Ο kafka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 15 ετών και Μαθητής Α' λυκείου. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Εντάξει ευχαριστώ🙏🙏
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top