Eγώ θα πω το εξής:Εγώ ήθελα να πάω στο δεύτερο πεδίο και να σπουδάσω ή ΗΜΜΥ(μ αρεσε η φυσικη και ειδικά ο ηλεκτρισμόσ αν και η αγάπη προήλθε από μια απόγοητευση σε ένα διαγώνισμα...) ή Μηχ.Πληροφορικής ή μαθηματικό(αυτό το κατάλαβα στη γ λυκείου αλλά ήμουν οικονομικά)...αλλά όταν ήμουν β λυκείου βρέθηκαν κάποιοι και μου είπαν να πάω οικονομικά γιατί περνάω πιο εύκολα Αθήνα(γιατί οικονομικά οι γονείς μου μπορούσαν μόνο Αθήνα)!
Οικονομικά φυσικά πήγα ξεκάθαρα για σχολή πληροφορικής...απλά επειδή δεν έγραψα τόσο καλά(λόγω άγχους...πέρασα σε οικονομική σχολή..παρολαυτά μου αρέσει η σχολή που έχω περάσει και δεν έχω παράπονο ως προς αυτό)!
Οι περισσότεροι στο πεδίο έρχονται απλά γιατί είναι πιο ευκόλα από τα άλλα δεν έχουν ξεκάθαρο στόχο! Πάνε όπου να ναι,και κάνουν ότι να ναι...εδώ ξέρω αρκετά άτομα που μαθηματικά έγραψαν 7-8 με το ζόρι και μέτα από πολύ πίεση για διάβασμα και επειδή έγραψαν καλά ΑΟΘ κι ΑΕΠΠ δήλωσαν σχολή πληροφορικής και όταν πέρασαν και είδαν τα μάθηματικα τους φάνηκε περίεργο,εξάλλου "εμείς προγραμματιστές θέλουμε να γίνουμε...όχι μαθηματικοί"! Το ίδιο παίζει και με τα παιδιά που πέρασαν σε τμηματα οικονομικής επιστήμης νομίζοντας ότι η σχολή,έχει ύλη ανάλογη του ΑΟΘ...παραμυθάκια δηλαδή...και τα μαθηματικά για οικονομολόγους έχουν πραξούλες όπως στο ΑΟΘ δεν έχουν παραγώγους,πολυμεταβλητό λογισμό,βελτιοποίηση,ολοκληρώματα,διαφορικές κλπ...και γενικά πως τα οικονομικά(σαν επιστήμη) είναι παραμύθι και παπαγαλία και ασκησούλες όπως το ΑΟΘ!
Επίσης σε ότι αφόρα το ΑΕΠΠ που λέτε,μπορεί ο φοιτητής να παίρνει μια ιδέα του τι εστί προγραμματισμός...αλλά η γλώσσα που κάνουμε στο σχολείο έχει ελάχιστα κοινά πράγματα! Το μόνο καλό που προσφέρει το ΑΕΠΠ είναι ότι σου δίνει μια γεύση της ιδέας πως να σκέφτεσαι προγραμματιστικά αλλά κάθε γλώσσα προγραμματισμού όπως python,assembly,C++,SQL,java έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες...
Για παράδειγμα, εγώ στη σχολή μου κάνουμε μάθημα προγραμματισμού με τη γλώσσα R...όσοι έχετε δουλέψει με R,θα γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη γλώσσα περιλαμβάνει όχι μια δομή δεδομένων όπως οι πίνακες σαν τη ΓΛΩΣΣΑ(σχολική γλώσσα προγραμματισμού) αλλά και άλλες δομές όπως vectors,data.frames,factors & matrices.Εγώ προσωπικά που ήμουν πραγματικά αρκετά καλός στο μάθημα του λυκείου μπορώ να πω πως δυσκολεύτηκα να μάθω το ρόλο αυτών των δομών στη γλώσσα και πως της χρησιμοποιούμε!(και ακόμα αν και πέρασα το μάθημα δεν τα έχω καταλάβει στο 100%!).
Για μένα αντί για αυτή τη ψευδογλώσσα που κάνουμε στο λύκειο αν θέλουν να δείξουν στον υποψήφιο πραγματικά πως είναι μια γλώσσα προγραμματισμού καλύτερα να δίνουν python!