Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fockos
Επιφανές μέλος
Δυστυχώς δεν είμαι ΟΠΑ
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fockos
Επιφανές μέλος
Πρέπει να υπάρχει ένα blog και groubakia στο facebook (ώστε να δημιουργηθεί ντόρος όπως έγινε και με το κίνημα των αγανακτισμένων.
Klaus
Διάσημο μέλος
Τέλος το νέο νομοσχέδιο θέλει να καταργηθούν οι παρατάξεις από τις σχολές γιατί όπως ήδη ξέρουμε τα παιδιά αντί να πολιτικοποιούνται, κοματοποιούνται και προβατοποιούνται.
Προετοιμάσου λοιπόν να σπάσεις τα μούτρα σου στο μέλλον για πολλούς και διάφορους λόγους. Και πίστεψέ με δεν τους έχω αναφέρει όλους.
Αλλά αν το πιστεύεις από μένα καλή επιτυχία. Μακάρι να κάνετε τη διαφορά!
garch
Πολύ δραστήριο μέλος
Την καταντια και την ανικανοτητα των παραταξεων-νεολαιων την ξερουμε ολοι οσοι φοιτουμε σε καποιο ΑΕΙ η ΤΕΙ. Αποφασησαμε λοιπον να φτιαξουμε μια ανεξαρτητη παραταξη στην σχολη μας, η οποια θα βρισκεται πιο κοντα σε φοιτητες, εφοσον θα αποτελειται απο αυτους και θα υπαρχει για αυτους, και οχι απο μαθητευομενους πολιτικους που θα εξυπηρετουν τα συμφεροντα αλλων. Καλουμε εσας, τους φοιτητες απο ολα τα τμηματα του ΟΠΑ, να γινετε μελη. Η παραταξη βρισκεται ακομα στο ιδρυτικο σταδιο, το καταστατηκο ειναι τοιμο, ομως χρειαζομαστε τουλαχιστον 20 ατομα για να μπορεσουμε να κανουμε αιτηση ιδρυσης στο πρωτοδικειο. Μελος μπορει να γινει και αποφοιτος του πανεπιστημιου για 6 μηνες μετα την ορκωμοσια. Αν ενδιαφερεστε, αφηστε απαντηση στο thread.
Συμβουλή: δε χρειάζεται να είστε "παράταξη". Ίσα-ίσα η πολλή οργάνωση θα φάει τον αφέντη, μερικοί θα βαρεθούν και όταν φύγετε οι πρώτοι μπορεί να γίνει άλλο ένα μικρομάγαζο δίπλα στα μεγάλα καταστήματα των κομμάτων.
Καλύτερα "ιδρύστε" μια ομάδα, ένα κύκλο συζητήσεων για τα ζητήματα της σχολής και της δημόσιας ζωής, κι όσο πιο πολλοί συμμετέχουν σ' αυτό τόσο πιο πολλοί θα πηγαίνετε μετά στη συνέλευση που είναι το ζουμί της υπόθεσης.
Και στις εκλογές αν θέλετε φτιάχνετε ένα σχήμα με όσους ενδιαφέρονται και κατεβαίνετε ανεξάρτητοι με ένα όνομα του αέρα. "ανεξάρτητοι αγωνιστές βόρειου ΟΠΑ"
Τέλος το νέο νομοσχέδιο θέλει να καταργηθούν οι παρατάξεις από τις σχολές γιατί όπως ήδη ξέρουμε τα παιδιά αντί να πολιτικοποιούνται, κοματοποιούνται και προβατοποιούνται.
Δεν θα καταργηθούν, θα καταργηθούν μόνο τα κομματικά ψηφοδέλτια, αλλά το αρχικομματόσκυλο πάλι θα ψηφίζεται.
Το μόνο πράγμα που κάνει για τον κομματισμό το νομοσχέδιο είναι να τον ενισχύει. Τα πρόβατα βολεύουν.
nick_the_greek
Νεοφερμένος
Ούτε εγώ στο ΟΠΑ
Έχω ακούσει από μεγαλύτερους ότι το σύστημα των φοιτητικών παρατάξεων είναι ισχυρό κι όποιος δεν εντάσσεται σε αυτό χάνει έναν σίγουρο δρόμο γνωριμιών και παρεών(!) μαζί με άλλα τα οποία πιθανόν να αντιληφθώ σε λίγο καιρό. Παρ' ότι δε σκέφτομαι να ενταχθώ σε κάποια παράταξη-διότι όλες τους πρόσκεινται σε κάποιο πολιτικό κόμμα και συνεπώς δεν εκφράζουν τις πραγματικές (ιδεολογικές) ανάγκες που υπάρχουν στη σημερινή κοινωνία-με προβληματίζει η επιρροή που οι οργανώσεις αυτές θα ασκούν στον πανεπιστημιακό χώρο..
Αυτο το συστημα ειναι ισχυρο αλλα δεν νομιζω οτι ειναι τοσο τραγικη η κατασταση.Βεβαια σε καθε σχολη ισχυουν διαφορετικοι νομοι και κανονες και κυριαρχουν διαφορετικες παραταξεις αλλα φιλους θα βρεις και μαλιστα πολλους...Νομιζω πως αν καποιος ειναι σε καποια παραταξη θα βρει τροπο να εχει καποια πλεονεκτηματα ή διευκολυνσεις με ανταλαγμα να κολλησει καμια αφισα ή να μιρασει φυλλαδια.
Φυσικα και δεν εκφραζουν τις πραγματικες αναγκες του ιδρυματος και αυτο θα το διαπιστωσεις απο το αποτελεσμα της πρωτης συνελευσης (ή οπως την λενε) στο αμφιθεατρο.
Τελος οσο αφορα την επιρροη που ασκουν στο πανεπιστημιακο χωρο θα σου προτεινα να κανεις 2-3 βολτες στο πανεπιστημιο που θα περασεις και μετα να μου πεις αν ελυσες την απορια σου.
Α! και εγω φετος πρωτοετης θα ειμαι...
Revekka
Τιμώμενο Μέλος
Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός, οι νέοι φοιτητές καταλαβαίνουν ότι είναι ένα από αυτά που καταστρέφουν το πανεπιστήμιο. Και το βλέπουμε και από τις συνελεύσεις, σε σοβαρά θέματα, υπάρχει συσπείρωση από τους ανένταχτους για να σώσουν τις σχολές τους. Γι' αυτό άλλωστε και πλέον δεν ενημερώνουν ΠΟΤΕ γίνονται συνελεύσεις.
Συμφωνώ με τον garch πάντως, μην οργανωθείτε, διοχετεύστε την ενέργεια αυτή σε κάτι πιο πρακτικό από αυτό.
Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος
Επισης το οτι υπηρξαν και αλλες προσπαθειες απο ανεξαρτητες παραταξεις που απετυχαν, το ξερω. Το θεμα ειναι οτι ηταν μονο απο ενα τμημα και οχι απο ολη τη σχολη, με αποτελεσμα αφενος να μην εχουν πολλα μελη και αφετερου να μην εχουν καθολου δυναμη στις συνελευσεις, ουτε καν να ακουγοντα οι προτασεις τους. Ολα αυτα βεβαι στην περιπτωση που οι ιδρυτες δεν ηταν πρωην πασπιτες-δαπιτες-κνιτες που απλως ηθελαν εξουσια η χαιβανια.
Τωρα, το να μην υπαρξουμε ως παραταξη, αλλα ως μια απλη ομαδα φοιτητων που να συζητα τα προβληματα της σχολης δεν εχει νοημα. Ολοι ξερουμε τα προβληματα και για να τα διορθωσεις χρειαζεται να μπορεις να περνας τις προτασεις σου στην συνελευση. Το πιο απλο απ'ολα: να καταργηθει η αφισοκολληση. Συννενοησου ομως με τον πασπιτη η με τον δαπιτη. Για να προτεινει κατι εκ μερους σου πρεπει να του ταξεις ψηφους, ομως δεν θα σχοληθει. Αυτο ειναι το θεμα ολης της υποθεσης, να περνας τις προτασεις των φοιτητων που θα βελτιωσουν την κατασταση στην σχολη, με αυτοδυναμια αν γινεται, χωρις να χρειαζεσαι τους σκλαβους, γιατι οι ιδιο δεν θα το κανουν.
Επισης για να κατεβουμε στις εκλογες πρεπει να υπαξουμε νομικα ως σωματειο, δηλαδη να μας εγκρινει το πρωτοδικειο. Αλλιως σε κυνηγανε το κομματοσκυλα και δεν σε αφηνουν να κατεβεις στις εκλογες, κατι που εγινε στο Πα.Πει. Γι'αυτο χρειαζομα τα μελη.
Trolletarian
Πολύ δραστήριο μέλος
πώς περιμένετε από κάποιους να έρθουν να γραφτούν άμα δεν ξέρουν το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κυμαίνεστε ;
garch
Πολύ δραστήριο μέλος
Τωρα, το να μην υπαρξουμε ως παραταξη, αλλα ως μια απλη ομαδα φοιτητων που να συζητα τα προβληματα της σχολης δεν εχει νοημα. Ολοι ξερουμε τα προβληματα και για να τα διορθωσεις χρειαζεται να μπορεις να περνας τις προτασεις σου στην συνελευση. Το πιο απλο απ'ολα: να καταργηθει η αφισοκολληση. Συννενοησου ομως με τον πασπιτη η με τον δαπιτη. Για να προτεινει κατι εκ μερους σου πρεπει να του ταξεις ψηφους, ομως δεν θα σχοληθει. Αυτο ειναι το θεμα ολης της υποθεσης, να περνας τις προτασεις των φοιτητων που θα βελτιωσουν την κατασταση στην σχολη, με αυτοδυναμια αν γινεται, χωρις να χρειαζεσαι τους σκλαβους, γιατι οι ιδιο δεν θα το κανουν.
1ον: Μην τα θεωρείς όλα αυτονόητα. Δεν ξέρουν όλοι τα προβλήματα της σχολής, πολλοί δεν ενδιαφέρονται να τα μάθουν, και άλλοι δεν ενδιαφέρονται να λυθούν, πόσο μάλλον να τα λύσουν οι ίδιοι.
2ον: Μην πέφτεις στην παγίδα των παρατάξεων που λέει πως αν δεν είσαι σε παράταξη δεν μπορείς να κατεβάσεις πρόταση, κι αν την κατεβάσεις κανείς δε θα σε ψηφίσει. Ψάξε για το επίσημο καταστατικό του συλλόγου σας. Το καταστατικό του συλλόγου συνήθως ενθαρρύνει τη συμμετοχή των φοιτητών πρώτα ως ατόμων και μετά μέσω παρατάξεων. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά, η συνέλευση φοιτητών λειτουργεί ως χώρος συζήτησης μεταξύ των φοιτητών και όχι ως χώρος που διαβάζουμε εκθέσεις ιδεών και "πάνω τα χεράκια, κάτω τα χεράκια".
Γι αυτό το λόγο είναι καλύτερο να οργανώνεις συζητήσεις και να συγκεντρώνεις περισσότερους φοιτητές που θα λένε τη γνώμη τους στη συνέλευση και θα διαμορφώνουν εκεί τη λύση (πχ μπορεί όλοι μέσω συζήτησης να συμφωνήσουν κατά της αφισοκόλλησης) παρά να ψάχνεις πως θα συγκεντρώσεις μεγαλύτερη δύναμη παίζοντας το παιχνίδι τους.
Επισης για να κατεβουμε στις εκλογες πρεπει να υπαξουμε νομικα ως σωματειο, δηλαδη να μας εγκρινει το πρωτοδικειο. Αλλιως σε κυνηγανε το κομματοσκυλα και δεν σε αφηνουν να κατεβεις στις εκλογες, κατι που εγινε στο Πα.Πει. Γι'αυτο χρειαζομα τα μελη.
Το καταστατικό θα βοηθήσει κι εδώ. Αν βρείτε διάταξη που ορίζει ότι στις εκλογές πρέπει να κατεβαίνουν νομικά πρόσωπα ok, αλλά συνήθως ορίζεται πως μπορεί να θέτει υποψηφιότητα οποιοσδήποτε, ή κάποιο σχήμα με 4-5 άτομα.
Με ένα χαρτί έχετε ξεκαθαρίσει τα μισά σας προβλήματα. Ξεκινήστε τη φασαρία από εκεί.
Προσωπικά είχα κατέβει υποψήφιος με σχήμα που δεν ήταν νομικό πρόσωπο και σχηματίστηκε στο φλου, και κέρδισε και έδρα.
Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος
πόσοι είστε προς το παρών ; γιατί δεν ανεβάζετε μια προκήρυξη ;
πώς περιμένετε από κάποιους να έρθουν να γραφτούν άμα δεν ξέρουν το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κυμαίνεστε ;
Ειμαστε περιπου 6, γιατι αρκετοι δεν θελουν να μπουν καθως θα χασουν τις σημειωσεις και τα παλια θεματα απο τις παραταξεις + το οτι ειναι δυσκολο να βρω ατομα μεσα στις διακοπες. Το προβλημα μου ειναι το εξης: η ολη διαδηκασια για να ιδρηθει η παραταξη θελει πολυ καιρο και μπορει να μην προλαβει να μασ εγκρινει το πρωτοδικειο πριν τις εκλογες του Μαιου, γι'αυτο δεν περιμενω να ανοιξει η σχολη το Οκτωμβρη και να ανεασω προκυρηξη. Ως προς το ιδεολογικο πλαισιο, ειμαστε ανεξαρτητοι απο πολιτικα κομματα και ασχολυμαστε μονο με θαματα της σχολης. Μπορω να ανεβασω το καταστατηκο αν βοηθαει.
1ον: Μην τα θεωρείς όλα αυτονόητα. Δεν ξέρουν όλοι τα προβλήματα της σχολής, πολλοί δεν ενδιαφέρονται να τα μάθουν, και άλλοι δεν ενδιαφέρονται να λυθούν, πόσο μάλλον να τα λύσουν οι ίδιοι.
Δεν λεω οτι δεν υπαρχουν και αυτα τα ατομα, ομως ειναι δικη τους επιλογη να μην θελουν να ασχοληθουν και την σεβομαι.
2ον: Μην πέφτεις στην παγίδα των παρατάξεων που λέει πως αν δεν είσαι σε παράταξη δεν μπορείς να κατεβάσεις πρόταση, κι αν την κατεβάσεις κανείς δε θα σε ψηφίσει. Ψάξε για το επίσημο καταστατικό του συλλόγου σας. Το καταστατικό του συλλόγου συνήθως ενθαρρύνει τη συμμετοχή των φοιτητών πρώτα ως ατόμων και μετά μέσω παρατάξεων. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά, η συνέλευση φοιτητών λειτουργεί ως χώρος συζήτησης μεταξύ των φοιτητών και όχι ως χώρος που διαβάζουμε εκθέσεις ιδεών και "πάνω τα χεράκια, κάτω τα χεράκια".
Γι αυτό το λόγο είναι καλύτερο να οργανώνεις συζητήσεις και να συγκεντρώνεις περισσότερους φοιτητές που θα λένε τη γνώμη τους στη συνέλευση και θα διαμορφώνουν εκεί τη λύση (πχ μπορεί όλοι μέσω συζήτησης να συμφωνήσουν κατά της αφισοκόλλησης) παρά να ψάχνεις πως θα συγκεντρώσεις μεγαλύτερη δύναμη παίζοντας το παιχνίδι τους.
Καταστατηκο του συλλογου της σχολης δεν υπαρχει, το εχει καποιος και κανεις δεν ξερει ποιος ειναι, μη σου πω οτι πρακτικα και συλλογος δεν υπαρχει. Οι συνελευσεις ειναι τυπικες και οι εκτος παραταξεων βρισκονται εκει για να παρακολουθησουν και οχι να συμμετασχουν.
Προσωπικά έχω κατέβει υποψήφιος με σχήμα που δεν ήταν νομικό πρόσωπο και σχηματίστηκε στο φλου, και κέρδισε και έδρα.
Κοιταξε, εχω ρωτησει την νομικη υπηρεσια της σχολης και μου ειπαν οτι χρειαζεται να μας εγκρινει το πρωτοδικειο, αλλα και να μην το λεει το καταστατηκο του συλλογου της σχολης, καλο ειναι, γιατι εκει θα ειναι που θα σε χτυπησουν οι παραταξεις.
Τα κανω αυτα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο και να μην μπορει να μου πει κανεις τιποτα.
Συνημμένα
garch
Πολύ δραστήριο μέλος
Κοιταξε, εχω ρωτησει την νομικη υπηρεσια της σχολης και μου ειπαν οτι χρειαζεται να μας εγκρινει το πρωτοδικειο, αλλα και να μην το λεει το καταστατηκο του συλλογου της σχολης, καλο ειναι, γιατι εκει θα ειναι που θα σε χτυπησουν οι παραταξεις.
Τα κανω αυτα για να εχω το κεφαλι μου ησυχο και να μην μπορει να μου πει κανεις τιποτα.
Έριξα μια ματιά στο καταστατικό σας, είναι φτυστό με καταστατικό φοιτητικού συλλόγου τμήματος.
Αν θεωρείτε πως χρειάζεται πολλή οργάνωση, προχωρήστε το, αλλά ψάχτε το.
Σε κάθε περίπτωση να ζητάτε αδιαλείπτως συνελεύσεις, έστω και έκτακτες, που οι άλλοι δεν θέλουν να γίνονται ποτέ.
Γενικά σε όποιον ενδιαφέρεται πάντως προτείνω να ξεκινάει κάτι "χαλαρό", κάτι που να μαζεύει φοιτητές και να τους τονώνει το ενδιαφέρον για το δημόσιο και τη συνέλευση.
Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος
tito-toti
Νεοφερμένος
Mr. Crowley
Διάσημο μέλος
jonathannnnnnn
Εκκολαπτόμενο μέλος
Mariw
Νεοφερμένος
Dreamweaver
Πολύ δραστήριο μέλος
Παραταξεις υπηρξαν και πριν, οκ. Το θεμα ειναι οτι ηταν κατι μακακες που απλως εκαναν την πλακα τους (παραταξη με ονομασια ΦΑΝΚΙ), ή απλως κατεβαιναν μονο σε ενα τμημα, με αποτελσμα να μην εχουν καμια απολυτως δυναμη.
Λοιπον, πολιτικη θεση δεν θα υπαρχει. Ναι, θα ειναι αυτο το "σιχαμενο" "θελουμε ενα καλυτερο πανεπιστημιο". Δεν λεω να μην υπαρχει καποιος διαλογος για την πολιτικη, αλλα αυτο το αφηνουμε σε ΠΑΣΠ-ΔΑΠ-αναρχικους-κτλ. Επειδη ειμαστε οικονομικο πανεπιστημιο θα μπορουσε να υπαρξει καποια συζητηση επι του θεματος απο οικονομικη αποψη, με προσκεκλημενο καποιον καθηγητη για παραδειγμα. Οσο, για το ποια ιδεολογια(και οχι πολιτικη) θα εφαρμοσουμε για να λυσουμε τα προβληματα μας, θα αποφασιστει μεσω διαλογου. Δεν χρειαζεται να απευθυνομαστε και τοσο πολυ στον πρυτανη, καποια αιτηματα μας μπορυομε να τα περασουμε και μεσω ΓΣ, πχ το να καταργηθει η αφισοκολληση.
- Status
- Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 4 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.