Η Ελλάδα όπως έχω αναφέρει έχει συνολικό αριθμό δικηγόρων όσο 5-6 Ευρωπαϊκές χώρες μαζί στον ίδιο αριθμό πληθυσμού. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Δυστυχώς λόγω της αριστεροκαναπεδικής φιλοσοφίας (Πασόκ και λοιπά κόμματα λαϊκισμού) η παιδεία έγινε υποχρεωτικό δικαίωμα ακόμη και σε απόκτηση μεταπτυχιακών διπλωμάτων άσχετα αν πρέπει ή αν οι υποψήφιοι μπορούν να εργαστούν στην συνέχεια. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μεταπτυχιακές σπουδές σε απίθανα αντικείμενα μόνο και μόνο για να συντηρούνται Τμήματα και υποψήφιοι διδάκτορες αλλά και να αυξάνουν το εισόδημά τους αρκετοί καθηγητές Πανεπιστημίου. Επί της ουσίας δεν οδηγεί κάπου αυτή η πολιτική. Απλά ο κόσμος θα συνεχίζει να σπουδάζει είτε σε ιδιωτικά είτε σε δημόσια Πανεπιστήμια και κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε και 6 εκατομμύρια πτυχιούχους Ιατρικής, 10 εκατομμύρια πτυχιούχους Οικονομικών κτλ σε βάθος 15ετίας. Οι φοιτητές πλέον πάνε εκεί που τους υπόσχονται "δουλειά" και "καριέρα". Φυσικά τα Παιδαγωγικομαθηματικά θα παρακμάσουν επειδή δεν υπόσχονται αποκατάσταση άμεση. Τα Μαθηματικά είναι και από τη φύση τους έτσι που απαιτούν ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.
Τα νούμερα μπορεί να φαίνονται ακραία όπως και ο αριθμός των φοιτητών σήμερα στην Ελλάδα είναι κάπου 800.000 όταν οι φοιτητές το 1925 ήταν κάπου 8.000 σε όλη τη χώρα. Η διαφορά με άλλες χώρες είναι ότι υπάρχει ένα κόφτης από τη σχολική περίοδο και έτσι στο Πανεπιστήμιο πηγαίνουν όσοι μπορούν και όχι για χόμπι ή επειδή έτσι "πρέπει". Σαφώς υπάρχει κινητικότητα και με τις ιδιωτικές σχολές αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει ακραίους αριθμούς ατόμων με πτυχίο και όχι ... τεχνίτες!
Καλε μου nPb .. εγω δεν συμμερίζομαι την αποψη να γυρισουμε πισω παλια οπου ο τελειοφοίτους 4ης δημοτικου ηταν ο επιστημων της κοινωνιας.
Εγω επιμενω να προτρεπω τα παιδια προς την μορφωση και συνεχη εκπαιδευση σε απολυτο σεβασμο του συνταγματος
MEPOΣ ΔEYTEPO - Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα
'Αρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)
1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει.
Eιδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ' αυτούς.
6. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. Tα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων.
Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να παυθούν προτού λήξει σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος υπηρεσίας τους παρά μόνο με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 88 παράγραφος 4 και ύστερα από απόφαση συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως νόμος ορίζει.
Nόμος ορίζει το όριο της ηλικίας των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εωσότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους.
7. H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Kράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.
9. O αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Kράτους.
Tο Kράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Nόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους.
Την διακήρυξης των ανθρωπινων δικαιωματων
ΑΡΘΡΟ 26
- Καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της. Η στοιχειώδης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους. Η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα με τις ικανότητες τους.
- Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιακών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.
- Οι γονείς έχουν, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους.
Και την διακυρηξη των ευρωπαικων δικαιωματων.
Να συμφωνήσω μαζι σου οτι η επαγγελματικη εκπαιδευση ειναι τρομερα σημαντικη και ισαξια.
Εδω λοιπον θα πρεπει η λουδοβικια μητσοτακιαδα να αντιμετωπισει την αληθεια να την κανει πραγματικοτη και σοβαρη , να δειξει οτι δεν θα εχει καθηλωμένα τα παιδια στα 1000€ και να σταματησει να βαζει απλα ψευτικες ταμπελες.
Και κυριως η διεργασια αυτη θελει πειθω και οχι βιαιες απογορευσεις...αλλα που?