agiostimotheos
Δραστήριο μέλος
νιώθετε τον προβληματισμό μου?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Crookshanks
Διάσημο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
agiostimotheos
Δραστήριο μέλος
SCULLY
Πολύ δραστήριο μέλος
ελπιζω να καταλαβατε τι θελω να πω.
Angelica
Διάσημο μέλος
Τον νιώθουμε .Οι έννοιες αυτές είναι αντίθετες για τον πολύ απλό λόγο ότι αν ήταν συνώνυμες ο κόσμος θα ήταν μονότονος.Ποια η ουσία της αγαπης αν δεν υπήρχε μίσος?Ποια η ουσία του καλού αν δεν υπηρχε το κακό ?Ελπόζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.Καλό-Κακό, Θεός-Διάβολος, Δικαιοσύνη-Αδικία, Σωστό-Λάθος, Ηθικό-Ανήθικο, Όμορφο-Άσχημο, Αγάπη-Μίσος............ έννοιες αντίθετες, ασύμπτωτες και αντικρουόμενες. Σε τί χρησιμεύουν? Μήπως αυτά τα ζεύγη λέξεων που υπάρχουν στην γλώσσα υπάρχουν για να οριοθετούν την περιορισμένη αντιληπτική μας ικανότητα και την έλλειψη κατανόησης για τον κόσμο που ζούμε?
νιώθετε τον προβληματισμό μου?
Fousekis
Δραστήριο μέλος
Κανείς δεν μπορεί να πει πως το αντίθετο του μαύρου δεν είναι το άσπρο. Το θέμα είναι τι θεωρείς εσύ ως θετικό και τι ως αρνητικό.
Για την αγάπη θα συμπληρώσω τον Crook. Πάντα το έβλεπα ως ένα ποτήρι από συναισθημάτα:
α)αν έχει νερό = αγάπη
β)αν έχει λάδι = μίσος
γ)αν δεν έχει τίποτα = αδιαφορία
Το α) και το β) δεν μπορούν να ισχύουν ταυτοχρόνως.
Καλά, το θέμα των ηθικών αξιών είναι υποκειμενικότατο.
Το αντίθετο του Θεού δεν είναι ο διάβολος. Μάλλον το αντίθετο του Θεού είναι το μίσος κι η αδιαφορία. (Αναφερόμενοι στον Χριστιανικό Θεό.)
agiostimotheos
Δραστήριο μέλος
Με φιλοσοφικές και υπαρξιακές έμφυτες ανησυχιες... τον γερμανό που αναφέρεις δν τον ξέρω..
Χάνεται όμως το νόημα. Έγω αναρωτήθηκα αν όλες αυτές οι έννοιες που χρησιμοποιούμε οριοθετούν το εύρως κινήσεων μας δηλαδή ποιος μπορεί να φανταστεί κάτι που δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό ούτε κάτι ενδιάμεσο?
fabulous
Δραστήριο μέλος
Δεν μπορούμε να ειμαστε τόσο απόλυτοι, όσο αφορά αυτά τα θέματα.
Υπάρχουν επίσης μερικές έννοιες οι οποίες δεν έχουν αντίθετο. Η ίσως και να 'χουν, απλά να είναι ακαθόριστο.
Fousekis
Δραστήριο μέλος
Ζωή-θάνατος. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο εδώ.
Χμ επετρεψε μου να διαφωνησω, αν καποιος ειναι, για παραδειγμα αναπηρος εγκεφαλικα, βρισκεται σε μια ενδιαμεση κατασταση... για αυτον δεν ειναι ζωη, αλλα ουτε και θανατος... αν το παρουμε βιολογικα ναι ισως δεν υπαρχει κατι ενδιαμεσο.
Crookshanks
Διάσημο μέλος
Για την αγάπη θα συμπληρώσω τον Crook. Πάντα το έβλεπα ως ένα ποτήρι από συναισθημάτα:
α)αν έχει νερό = αγάπη
β)αν έχει λάδι = μίσος
γ)αν δεν έχει τίποτα = αδιαφορία
Το α) και το β) δεν μπορούν να ισχύουν ταυτοχρόνως.
Μπορούν. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντίθετα με το λάδι και το νερό, τα δύο αυτά συναισθήματα συγχέονται. Μπορείς να αγαπάς κάποιον, και ταυτόχρονα να τον μισείς. Όπως μπορείς να νιώθεις ταυτόχρονα χαρά και λύπη με κάτι.
Θετικη ειμαι.
Με φιλοσοφικές και υπαρξιακές έμφυτες ανησυχιες... τον γερμανό που αναφέρεις δν τον ξέρω..
Χάνεται όμως το νόημα. Έγω αναρωτήθηκα αν όλες αυτές οι έννοιες που χρησιμοποιούμε οριοθετούν το εύρως κινήσεων μας δηλαδή ποιος μπορεί να φανταστεί κάτι που δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό ούτε κάτι ενδιάμεσο?
Ούτε καλό, ούτε κακό, ούτε κάτι το ενδιάμεσο... Νομίζω πως αν κάτι δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό, θα είναι κάτι το ουδέτερο... Και αν κάτι δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό, ούτε καλό και κακό, ούτε ουδέτερο, τότε τί μπορεί να είναι;
Ίσως η μόνη απάντηση που μπορώ να δώσω, είναι "τίποτα". Αλλά είναι λίγο έως πολύ άκυρη.
G!Ot@K/
Εκκολαπτόμενο μέλος
Crookshanks
Διάσημο μέλος
G!Ot@K/
Εκκολαπτόμενο μέλος
agiostimotheos
Δραστήριο μέλος
2) είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι πέρα(όχι ανάμεσα) από αυτές τις έννοιες?
Purple sunrise
Πολύ δραστήριο μέλος
-----------------------------------------
Απο οτι παρατηρω Φουσεκη μοιραζομαστε την ιδια αγαπη για αυτον τον φιλοσοφο(για μενα ειναι ο κορυφαιος που υπηρξε ποτε)Ρε agiostimotheos, μήπως είσαι Θεωρτική Κατεύθυνση και κάνατε πρόσφατα για τον Wittgenstein?
Fousekis
Δραστήριο μέλος
Crook, αγάπη και μίσος μαζί? Μιλάμε για το overall, όχι για ένα on-the-spot. Παράδειγμα, αγαπάς την μητέρα σου, αλλά άμα σου αρχίζει τα κλασσικά (κήρυγμα...) μπορεί να σου έρχεται να την πετάξεις από το παράθυρο (λέμε τώρα).
Αυτό είναι στιγμιαίο. Αλλιώς proof demanded, πες μου παράδειγμα όπου υπάρχει αγάπης και μίσος μαζί.
Αρκετά καλός μου φαίνεται ως τώρα. Σύμφωνα με τον Wittgenstein δεν υπάρχει φιλοσοφία, όλα είναι θέμα παρεξήγησης της γλώσσας.Απο οτι παρατηρω Φουσεκη μοιραζομαστε την ιδια αγαπη για αυτον τον φιλοσοφο(για μενα ειναι ο κορυφαιος που υπηρξε ποτε)
Αρχίζω διάβασμα Kant με την πρώτη ευκαιρεία και συνεχίζω με τον Ludwig!
Hey Joy
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ζωή- Θάνατος.Ζωή-θάνατος. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο εδώ.
Ξέρεις τι είναι η ζωή για να ξέρεις τι είναι ο θάνατος;
Και αν ο θάνατος είναι το ελιξίριο της ζωής;
Και αν η ζωή είναι ο θάνατος και ο θάνατος η ζωή;
Τα αντίθετα, περίεργο και ενδιαφέρον θέμα.
Εγώ πάντως πάντα έμπλεκα τις αντίθετες έννοιες.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.